Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 08

Luka Dončičius – apie 37 minutes mače su Lietuva ir du geriausius žaidėjus pasaulyje

Luka Dončičius žaidė net 37 minutes rungtynėse su Lietuva, aikštėje likęs net tada, kai rungtynių nugalėtojas nekėlė klausimų. Po rungtynių Slovėnijos žiniasklaidai turnyro žvaigždė išdėstė, kodėl nusprendė tiek ilgai rungtyniauti.

Lietuvos krepšininkai 100:84 nugalėjo Slovėniją pasaulio čempionato varžybose dėl 5-8 vietų.

Nuo pat mačo pradžios lietuviai aikštėje atrodė susikaupę, o treneris Kazys Maksvytis po rungtynių teigė, jog komandą motyvavo slovėnų lyderio Lukos Dončičiaus tėvo replika apie Lietuvos rinktinę.

Buvęs krepšininkas, dabar dažnai televizijai rungtynes komentuojantis Saša Dončičius po ketvirtfinalio rungtynių Lietuvos žaidimą su Serbija pavadino „juokingu“.

„Taip, taip buvo. Ir netgi labai (šypteli). Buvo užkabintas straipsnio pavadinimas didelėmis raidėmis rūbinėje, o tai pridėjo mums papildomos motyvacijos“, – sakė K.Maksvytis.

VIDEO: Kazys Maksvytis: komandą motyvavo Saša Dončičiaus frazė pakabinta rūbinėje

Luka Dončičius nėra atsakingas už tėvo žodžius, bet rungtynėse su Lietuva šypsotis buvo progų tik pirmosiomis minutėmis.

Vėliau Lietuvos krepšininkai atitrūko nuo Slovėnijos, nepaisant L.Dončičiaus pelnytų 29 taškų.

Slovėnijos ir „Dallas Mavericks“ superžvaigždė žaidė net 37 minutes, o tai kėlė nuostabą, nes buvo manančių, kad jis iš viso nerungtyniaus mažai reikšmės turinčiose varžybose dėl 5-8 vietų ar bent jau patausos save, kai mačo baigtis bus aiški.

Tačiau L.Dončičius žaidė net tada, kai Lietuvos persvara siekė 20 taškų.

„Jis taip norėjo motyvuoti kitus, pakelti vaikinų būseną iki trokštamo lygio. Tai jo charakterio bruožas – stumti kitus vaikinus virš jų ribų“, – po rungtynių su Lietuva sakė Slovėnijos komandos treneris Aleksandras Sekuličius.

Paskui ir pats L.Dončičius prakalbo apie savo vaidmenį rungtynėse su Lietuva.

„Nebuvo klausimo, ar aš žaisiu, ar ne, nors daug žmonių patarė man, kad geriau būtų nežaisti. Man nebuvo jokių dvejonių ar klausimų, – siol.net citavo L.Dončičių. – Taip pat bus ir paskutiniame mače su Italija. Akivaizdu, kad būtų gerai pabaigti čempionatą pergale, ypač dėl mūsų pačių pasitikėjimo. Taip pat norisi parodyti, kaip galime žaisti.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

L.Dončičius Slovėnijos rinktinę veda trečią vasarą iš eilės. Būdamas 24-erių jis pirmą kartą yra nacionalinės komandos kapitonas, o pasaulio čempionate yra rezultatyviausias žaidėjas iš visų.

Luka renka po 26,7 taško, bet vienos nerezultatyvios rungtynės galėtų jį nublokšti iš daugiausiai taškų renkančių žaidėjų viršūnės, nes konkurentai yra šalia: turnyrą jau baigusio Filipinų rinktinės amerikiečio Jordano Clarksono vidurkis yra 26 taškai, o pusfinalyje penktadienį žaisiančios Kanados lyderio Shai Gilgeous-Alexanderio – 25 taškai.

Būtent Kanada įveikė Slovėniją ketvirtfinalyje, kai Sh.Gilgeous-Alexanderis sužaidė nuostabias rungtynes, o L.Dončičius rinkdamas taškus vis blaškėsi: skundėsi teisėjavimu, trynė pirštus, rodydamas pinigų ženklą, badėsi žvilgsniais su žiūrovais ir keiksnojosi aikštėje, kol dėl antros techninės pražangos buvo priverstas palikti aikštę.

„Aš nedaug miegojau po rungtynių su Kanada, – pripažino L.Dončičius. – Viskas dar jautru ir man liko keistas jausmas dėl visko. Mes tiesiog buvome pernelyg minkšti gynyboje. Viskas paprasta. Visi mus muša, tai galima matyti, bet mes nesuduodame nė vienam. Mes žaidžiame per minkštai.“

Šeštadienį Lietuva kovos su Latvija dėl 5 vietos, o Slovėnija susitiks su Italija dėl 7 vietos.

Nors Slovėnija 2017 metais iškovojo Europos čempionato auksą, o Tokijo olimpinėse žaidynėse 2021 metais užėmė ketvirtą vietą, pasaulio pirmenybėse istorija ne tokia sėkminga.

Iki šiol tris kartus planetos pirmenybėse žaidę slovėnai 2006 metais finišavo devinti, 2010 metais – aštunti, o 2014 metais – septinti.

„Daug žmonių sakys ar jau pasakė, kad šis čempionatas mums yra didelis nusivylimas, bet mes vis dar turime šansą pasiekti geriausią Slovėnijos rezultatą pasaulio pirmenybėse. Aš tikėjausi, kad pasirodysime geriau, mes visi tikėjome ir kovojome iki pabaigos, tad ir su Italija kovosime iki pabaigos“, – pažymėjo L.Dončičius.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Luka Dončičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Luka Dončičius

Jis priminė, kad šiemet Slovėnijos rinktinė žaidžia be poros svarbių ketvirtos pozicijos žaidėjų.

„Nors pabaiga nėra pati geriausia, mes tikėjomės daugiau. Bet praradome Čančarą, kuris yra vienas geriausių Europos žaidėjų ir anksčiau mums daug padėjo. Galite matyti, kad mums trūksta Edo Muričiaus kovinės dvasios. Mes turime daug praradimų, bet kaip sakiau, – kovojame, kaip tik sugebame.“

VIDEO: Jonas Valančiūnas: nenorim išeit iš čempionato kaip „pasidavėliai“

Nors rungtynėse su Kanada slovėnai itin skundėsi teisėjavimu, o paskui apie tai garsiai kalbėjo ir viešai, L.Dončičius daugiau ugnies nekaitino.

„Aš dėkingas treneriui už palaikymo žodžius, – sakė Slovėnijos komandos lyderis. – Bent jau tokie dalykai manęs nesulaikys nuo žaidimo Slovėnijos rinktinėje. Aš žaidžiu už Slovėniją, ne už FIBA, tad žaisiu ir toliau.

Aš nekreipsiu dėmesio į kritiką, jos visada bus, kaip bus ir padrąsinančių žodžių. Jau išmokau su tuo gyventi, vienintelis svarbus dalykas, kad man patinka žaisti už Slovėniją.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Luka Dončičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Luka Dončičius

L.Dončičius pagyrė kelis jaunus Slovėnijos krepšininkus, tarp jų Bine Prepeličių, bet darsyk pabrėžė: „Manau, kad galime palikti čempionatą pakeltomis galvomis. Kartais pralaimi, kartais laimi, bet aš didžiuojuosi vaikinais.“

Jis užsiminė apie kitą vasarą, kai Slovėnijai teks žaisti olimpinės atrankos varžybose, kaip ir dar 23 komandoms (tarp jų ir Lietuvai) kovojant dėl keturių likusių olimpinių kelialapių.

„Žiūrėsime, kas bus su mano koja, manęs dar laukia ir įtemptas NBA sezonas. Tačiau aš atiduodu visą save šiems marškinėliams, ir jei būsiu sveikas, aš vėl būsiu kitą vasarą, tikiuosi, ir olimpinėse žaidynėse taip pat“, – sakė jis.

L.Dončičius taip pat buvo paklaustas, ar jis laiko save geriausiu pasaulio krepšininku.

Jis nusišypsojo ir paminėjo „Denver Nuggets“ atstovaujantį serbą bei „Milwaukee Bucks“ žaidžiantį Graikijos rinktinės aukštaūgį. Jų nėra šiose pasaulio pirmenybėse, bet abu yra laimėję NBA aukso žiedus.

„Mano nuomone, aš nesu geriausias pasaulyje. Aš įtraukčiau Jokičių ir Giannį Antetokounmpo“, – šypsojosi L.Dončičius.

VIDEO: Rokas Jokubaitis: sužaidėm gerai, dabar į kovą su latviais
VIDEO: Deividas Sirvydis: aikštelėje pamirštam visas draugystes ir kovojame dėl pergalės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas