Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 29

M.Kuzminskas į NBA: problema Malagoje gali tapti pranašumu stipriausioje lygoje

Mindaugas Kuzminskas stebimas NBA skautų po padidinamuoju stiklu. Vasarą baigiasi lietuvio kontraktas su Malagos „Unicaja“ ir 26-erių puolėjui piešiami du scenarijai: nauja sutartis su Europos galingaisiais arba išbandymas NBA. „Euroleague Adventures“ žurnalistas Robas Scottas pasvėrė M.Kuzminsko galimybes patekti į stipriausiąją lygą. Paradoksalu, bet problema Malagoje gali virsti krepšininko pranašumu NBA.
Mindaugas Kuzminskas
Mindaugas Kuzminskas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

M.Kuzminskas – idealus pagalbinis žaidėjas. Robo Scotto teigimu, Malagoje jam nėra skirta derinių, kuriuose puolimas būtų akcentuojamas konkrečiai per lietuvį. 

Kaip ten yra iš tikrųjų, žino tik pats M.Kuzminskas ir „Unicaja“, bet keisti J.Plazos sprendimai kaip juodu ant balto: ne sykį puolėjas praleisdavo ant suolo lemiamas minutes, nors iki tol būdavo labai efektyvus.

Panašus vaidmuo aikštėje jo lauktų ir NBA. Tokiems krepšininkams kaip Vassilis Spanoulis ar Juanas Carlosas Navarro NBA buvo nelengva prisitaikyti prie kitokio, ne tokio svarbaus vaidmens. Europoje jie dominuoja, o NBA reikalingi tik kaip pagalbiniai.

M.Kuzminskas normalaus išreikšto lyderio vaidmens Malagoje neturėjo, todėl pakilti į aukštesnį lygį NBA jam būtų paprasčiau.

Kiti jau žinomi Mindaugo pranašumai – žaidimas greitajame puolime ir dominuojantis krepšinis.  Be to, jis gali rinkti taškus „centruodamas“, gali pataikyti iš toli, turi neblogą metimą iš vidutinio nuotolio.

Ypač pavojingi jo reidai palei galinę liniją. Be to, Mindaugas turi gerą kamuolio uoslę. NBA jis būtų tinkamas lengvasis krašto puolėjas.

Europoje aukščiausio lygio lengvųjų krašto puolėjų trūksta, todėl dabar jo vertė gali siekti maždaug 1,5-2 mln. eurų. 

NBA gerbėjams jo žaidimas Eurolygoje galėjo neįstrigti, bet tik todėl, kad puolėjas ten žaidžia vid. tik po 21 minutę, o spėja pelnyti 12,7 taško. Kita vertus, šį sezoną jis jau metė 22 taškus į Maskvos CSKA, 23 – į Tel Avivo „Maccabi“ krepšį.

Sulyginant visų Eurolygos krepšininkų žaidimo laiką ir skaičiuojant bendrą 40 minučių rezultatyvumo vidurkį, M.Kuzminskas per tiek laiko pelnytų 23,99 taško ir tai būtų šeštas rezultatas Eurolygoje.

Taigi, statistiškai M.Kuzminskas yra vienas produktyviausių žaidėjų Europoje. Tai žmogus, kuriam nebūtina visuomet turėti kamuolį rankose, bet jis vis tiek gali duoti daug naudos.

Kita vertus, M.Kuzminskui reikia gerų pagalbininkų. Konkrečiai – įžaidėjų. Būtent Stefano Markovičiaus ir Jamaro Smitho traumos pakenkė ir pačiam lietuviui. Juolab, jis neteko ne tik dviejų įžaidėjų paramos, bet ir puikų aikštės matymą turinčio „centro“ Richardo Hendrixo, kuris taip pat traumuotas.

VIDEO: 23 Mindaugo Kuzminsko taškai: „Maccabi“ – „Unicaja“

„Unicaja“ savo sudėtimi ir puolimo sistema labiausiai primena „Memphis Grizzlies“, kurie turi perdavimų meistrą Marcą Gasolį.

Žengti į NBA Mindaugui dar trukdo geresnio kamuolio valdymo stoka ir kartais varžovų gynybinėse užtvarose stringantis prasiveržimas.

Komandos draugams nereikia jo užtvarų pikenrolo situacijose, todėl M.Kuzminskas laikosi toliau nuo kamuolio judėjimo. Be to, jei nemato geros galimybės atakuoti krepšį, Mindaugas dažniau atiduoda komandos draugui kamuolį ar atsitraukia nuo krepšio.

M.Kuzminskas nesunkiai gali pataikyti sykį ar du padriblingavęs kamuolį, bet ne taip gerai jaučiasi paliktas vienas prieš vieną atakuoti varžovą, kai kiti komandos draugai atsitraukia ir suteikia tam erdvę.

Bet M.Kuzminsko turimos savybės labai praverstų NBA atkrintamųjų varžybų komandai. Tokiai kaip „Boston Celtics“, kuri stebi lietuvį po padidinamuoju stiklu.

„Scanpix“ nuotr./„Rockets“ – „Celtics“
„Scanpix“ nuotr./„Rockets“ – „Celtics“

Jis būtų tinkamas komandose, kuriose propaguojamas komandinis krepšinis ir filosofija „komanda“, o ne „aš“.

Toks žaidėjas tiktų ir „San Antonio Spurs“ sistemai bei dar kelioms komandoms, kurioms reikia pigaus lengvojo krašto.

M.Kuzminskui gali tekti rinktis tarp nenuspėjamo sezono NBA ir solidžios ilgalaikės sutarties Europos turtingųjų gretose. 

Bet dabar svarbiausia M.Kuzminskui pagerinti gynybą. NBA tai būtų didžiausia jo silpnybė.

Dėl jo pastangų gintis problemų nėra, rašo Robbas Scottas, jis mėgsta ir pavogti vieną kitą kamuolį. Bet gindamasis vienas prieš vieną jis tinkamai neužsiima gynybinės pozicijos – žemai nenuleidžia kelių, todėl gindamasis praranda pusiausvyrą.

Jam taip pat trūksta įgūdžių užsiimti geresnę gynybinę poziciją. Kartais vėluoja paskui dengiamąjį, pasimauna ant varžovo klaidinančio metimo. Su tokiais atletais kaip NBA taip gintis gali būti problematiška.

Kažin ar jis prie žemo penketo galėtų gintis sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje. O tai besikeičiančioje NBA yra svarbus trūkumas.

Vis dėlto nėra ko pernelyg daug tikėtis. Tarptautiniame žaidėjų turguje nėra šansų gauti subrandintą NBA krepšininką be trūkumų. M.Kuzminsko koziris – neįtikėtinas potencialas kaip žaidėjo, kuris puikiai ir energingai juda aikštėje, netrina kamuolio rankose ir leidžia jam judėti laisvai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joanas Plaza ir Mindaugas Kuzminskas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joanas Plaza ir Mindaugas Kuzminskas

O tai, kad M.Kuzminskas Malagoje užima vaidmenį, koks jo lauktų ir NBA, suteikia reikšmingą pranašumą.

Tiesa, yra ir kita kliūtis: NBA ir Eurolygos klubų siūlomi pinigai. NBA komandos negali pasiūlyti tokio kontrakto, kokį jam po sezono gali pateikti Maskvos CSKA ar „Barcelona“. Europoje aukščiausio lygio lengvųjų krašto puolėjų trūksta, todėl dabar jo vertė gali siekti maždaug 1,5-2 mln. eurų per sezoną. 

Taigi, M.Kuzminskui gali tekti rinktis tarp nenuspėjamo sezono NBA ir solidžios ilgalaikės sutarties Europos turtingųjų gretose. 

Vieni žengia šį žingsnį, o kitiems arčiau širdies gerokai didesnis atlyginimas ir žvaigždės statusas Europoje.

Lietuviui teks spręsti klausimą: dabar arba niekada.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas