Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 21

Dramatiška pergalė: čempionus jų tvirtovėje nukovęs „Rytas“ – pirmas grupėje

Trileris su laiminga pabaiga. Vilniaus „Rytas“ (4-2) ketvirtajame kėlinyje išbarstė dviženklį skirtumą, bet gelbėtojo vaidmens ėmęsis Speedy Smithas pabaigoje dūrė du lemiamus tritaškius ir Giedriaus Žibėno auklėtiniai šoko pergalės šokį Ispanijoje – 84:77 (17:21, 26:22, 23:15, 18:19) nugalėjo dviejų paskutinių FIBA Čempionų lygų nugalėtoją Burgoso „San Pablo“ (4-2) ekipą.
Speedy Smithas
Rungtynių didvyriu tapo du lemiamus tritaškius pataikęs Speedy Smithas / FIBA.com nuotr.

Dramatiška ir kol kas svarbiausia šiame sezone pergalė vilniečiams garantavo 1 vietą grupėje bei vienintelį tiesioginį kelialapį į Čempionų lygos „Top 16“ etapą.

Jau aišku, kad kitame etape, L grupėje, vilniečių varžovais bus stipriausia D grupės ekipa – Sombathėjaus „Falco“ (Vengrija) arba Trevizo „NutriBullet“ (Italija). Kitos dvi komandos paaiškės po papildomų įkrintamųjų kovų.

„Top 16“ etape iš viso bus sudarytos keturios naujos grupės po keturias komandas. Į kitą etapą – ketvirtfinalį – žengs po dvi stipriausias ekipas.

„Top 16“ etapo kovos FIBA Čempionų lygoje prasidės po mėnesio – sausio 25 dieną.

Tuo metu du pastaruosius sezonus FIBA Čempionų lygoje triumfavusi Burgoso „San Pablo“ ekipa H grupėje liko antra ir dėl vietos „Top 16“ dar turės pakovoti papildomame įkrintamųjų etape.

„Rytas“: Speedy Smithas 18 (4/6 trit., 6 rez. perd.), Maurice’as Ndouras 17 (8 atk. kam.), Ivanas Buva ir Vaidas Kariniauskas – po 10, Lukas Uleckas 9.

„San Pablo“: Dejanas Kravičius 11, Vitoras Benite ir Haydenas Daltonas – po 10, Danielis Diezas ir Julianas Gamble’as (7 atk. kam.) – po 9.

Ketvirtas kėlinys

40 min. Viskas – pergalė! (77:84)

40 min. Bet herojaus kostiumą velkasi Speedy Smithas. Amerikietis duria du tritaškius ir „Rytas“ vėl kontroliuoja rungtynes! (77:82).

39 min. Varžovų spurtas tęsiasi... H.Daltonas pataiko dar vieną tritaškį ir varžovai jau pirmauja... (77:76).

38 min. V.Kariniauskas pataiko tik vieną baudos metimą, o varžovai duria tritaškį... Įtampa auga (72:76).

37 min. Tęsiasi tuščios minutės. Abi komandos taškų negali pelnyti jau daugiau nei dvi minutes. Įtampa ir rungtynių svarba daro savo (69:74).

FIBA.com nuotr./Giedrius Žibėnas
FIBA.com nuotr./Giedrius Žibėnas

34 min. Dabar jau M.Ndouras pelno 4 taškus iš eilės (65:74), bet Burgoso ekipa nepasiduoda... V.Benite sumeta baudas ir šeimininkai mažina atsilikimą iki penkių taškų (69:74).

32 min. Nuostabus L.Ulecko epizodas – puolėjas atkovoja kamuolį puolime, duria tritaškį ir pirmą kartą rungtynėse sukrauna „Rytui“ dviženklę persvarą (60:70).

Trečias kėlinys

30 min. Puiki kėlinio pabaiga „Rytui“. V.Kariniauskas pelno du taškus su nesportine varžovo pražanga. Prieš lemiamą ketvirtį vilniečiai priekyje 8 taškais (58:66).

FIBA.com nuotr./Rungtynių akimirka
FIBA.com nuotr./Rungtynių akimirka

29 min. G.Radzevičius deda iš viršaus, „Rytas“ apsigina ir tęsia spurtą (55:62).

27 min. G.Radzevičius laisvas meta tritaškį... Bet nepataiko, o šeimininkai pelno 4 taškus iš eilės ir skirtumas vėl minimalus (53:54).

26 min. M.Ndouras nuima jau 14-ąjį svečių atkovotą kamuolį puolime! „Rytas“ priekyje 5 taškais (49:54).

25 min. G.Radzevičius pataiko svarbų tritaškį, M.Normantas prideda baudas ir svečiai vėl turi pranašumą (49:52).

23 min. Kėlinį geriau pradeda „Rytas“ (43:47), bet tada prabyla V.Benite, svečiai klysta ir I.Buva užsidirba nesportinę pražangą... (49:47).

Antras kėlinys

20 min. Kėlinio pabaigoje „Rytas“ pridalina lengvų taškų varžovams ir atsilieka (43:39). I.Buva pataiko baudas, „San Pablo“ neužpuola per 24 sek., vėliau dar praranda ir kamuolį, o L.Uleckas lygina rezultatą (43:43). Varžovų lyderis V.Benite kol kas nėra pelnęs nė vieno (!) taško.

18 min. G.Žibėno auklėtiniai iš varžovų jau yra perėmę net 6 kamuolius, Burgoso žaidėjai – nė vieno (39:39).

16 min. Ispanijoje „Rytas“ gauna du blokus per trumpą atkarpą. Rungtynės vyksta taškas į tašką (32:32).

Kitose H grupės rungtynėse, vykstančiose tuo pačiu metu – tarp Stambulo „Bešiktaš“ ir Oldenburgo „EWE Baskets“ klubų – fantastiškas taiklus metimas iš savo aikštės pusės.

13 min. „Ryto“ spurtas prasitęsia iki 12:0, kol šeimininkai, pakartotiniu bandymu, galiausia atsigauna po nokdauno (23:24). Bet kitoje pusėje M.Ndouras vėl galingu dėjimu laužo lanką! (23:26)

12 min. Dabar jau „Rytas“ renka taškus be atsako. S.Smithas pataiko iš toli, L.Uleckas vagia kamuolį. M.Ndouras deda kamuolį iš viršaus, o svečiai po spurto 10:0 jau pirmauja (21:22).

Pirmas kėlinys

10 min. „Ryto“ taškų badą nutraukia dvitaškį pataikantis L.Uleckas (16:10), bet vilniečiai vėluoja gynyboje (21:12). Labai svarbų tritaškį pataiko T.Leissneris (21:15), o S.Smithas dar išprovokuoja pražangą mesdamas tritaškį paskutinėmis sekundėmis (21:17).

8 min. „San Pablo“ spurtas 8:0. Deja, „Ryto“ metimai ir toliau tranko lanką... (16:8).

6 min. Puolime nežiba ir Burgoso krepšininkai. Tuo pasinaudojęs S.Smithas lygina rezultatą (8:8).

5 min. Kapitonas A.Butkevičius pelno du su pražanga (8:6), tik baudos metimą prameta. G.Radzevičius atkovoja dar vieną kamuolį puolime, bet pataikyti ir vėl nepavyksta. Kol kas „Ryto“ metikai stringa.

2 min. I.Buva pelno pirmuosius rungtynių taškus (0:2), bet šeimininkai netrukus smeigia du tritaškius iš eilės ir perima iniciatyvą (6:2).

Starto penketai

„San Pablo“: A.Renfroe, D.Kravičius, X.Rabaseda, M.Salašas ir T.McGee.

„Rytas“: S.Smithas, M.Normantas, G.Radzevičius, A.Butkevičius ir I.Buva.

Nors Čempionų lygoje „San Pablo“ šiame sezono pralaimėjo tik sykį, Ispanijos pirmenybėse Burgoso ekipa žengia vos priešpaskutinė – su 4 pergalėmis ir 10 pralaimėjimų.

Prasti rezultatai ACB lygoje iš posto išvertė trenerį Žaną Tabaką, vadovavusį komandai Vilniuje. Nuo lapkričio pabaigos „San Pablo“ krepšininkai klauso jau Salva Maldonado nurodymų. Naujokų yra ir komandos sudėtyje – atvyko Haydenas Daltonas bei Julianas Gamble‘as.

Lemiamose H grupės rungtynėse „Rytui“ nepadės traumuotas Mindaugas Girdžiūnas. Pasak G.Žibėno, visi kiti žaidėjai – pasiruošę.

VIDEO: G.Žibėnas apie „San Pablo“: „Tai yra pavojingiausia iš toli metanti komanda“
Standings provided by SofaScore LiveScore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas