Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 03

Nemalonių klausimų sulaukęs Dainius Adomaitis spaudžiamas prie sienos Izraelyje

Po dar vieno netikėto pralaimėjimo Izraelyje Dainius Adomaitis spaudžiamas prie sienos. Izraelio žurnalistai lenda į Jeruzalės „Hapoel“ rūbinę išsiaiškinti, ar lietuvis yra tinkamas žmogus treniruoti šią komandą. Bet sunkių klausimų sulaukęs 47-erių strategas nebėga nuo atsakomybės – bus paskutinis, kuris pasiduos šioje sunkioje situacijoje.

Po pastarojo pralaimėjimo D.Adomaitis sulaukė atviro Izraelio žurnalisto klausimo: ar jaučiate, kad jūs galite tęsti darbus šioje komandoje?

„Aš būsiu paskutinis žmogus, kuris čia pasiduos ir nebetikės šia komanda. Aš tikiu šiais vyrais, – pabrėžė D.Adomaitis. – Mes kalbamės, darome analizes, matau, kaip jie dirba. Žinoma, mus slegia spaudimas. Bet tai mano darbas nuimti tą spaudimą nuo žaidėjų.“

Izraelio žurnalistai aštrūs iki galo.

„Ar nesigailite priėmęs šį darbą?“ – drąsiai paklausė vienas jų.

„Esu perėjęs daug skirtingų situacijų ir perėjęs didelį spaudimą. Dirbau „Ryte“ ir Lietuvos rinktinėje, kur po kiekvieno pralaimėjimo visi buvo pasiruošę mane atleisti. Žiniasklaida, visi. Jūs darote savo darbą ir aš jį gerbiu. Rašote, ką matote, analizuojate. Jūs esate krepšinio žmonės ir mes esame vienoje pusėje. Tik gal ne šiuo metu. Gal dabar rašote straipsnį, kad atleidžiate Adomaitį.

Ši pozicija tikrai sunki ir aš apie tai žinojau. Lūkesčiai dideli ir man dėl to dar labiau skauda, kad negalime jų pateisinti. Man užtektų bent negražių pergalių. Mums reikia pergalių, kad susigrąžintume pasitikėjimą. Viena antra pergalė ir pasitikėjimas grįžtų.“

„Ar jaučiate žaidėjų pasitikėjimo jumis trūkumą?“ – klausė vietiniai.

„Ne, ne. Žaidėjai labai susitelkę ir atsidavę. Jie klausia dalykų, kurių turėtų klausti. Jie gerai dirba. Viskas čia su tuo tvarkoje“, – tikino D.Adomaitis.

47-erių lietuvis tokių klausimų sulaukia vos trečią savo darbo mėnesį dėl to, kad ne viskas tvarkoje su „Hapoel“ rezultatais.

Pirmąsias savo rungtynes D.Adomaitis pralaimėjo „Rishon LeZion Maccabi“ ir nepateko į kitą Balkanų lygos etapą. Po 9 dienų jo komanda neperkopė Čempionų lygos grupės varžybų barjero. Savaitės pradžioje „Hapoel“ nusileido Tel Avivo „Hapoel“ klubui – vienam Izraelio čempionato autsaiderių, ir nusmuko į penktą vietą.

Kodėl D.Adomaičio komandai nepavyksta surasti pergalingo recepto, analizuoja „Israel Hayom“ žurnalistas Yakovas Meiras.

FIBA nuotr./Dainius Adomaitis pradeda karjeros etapą Jeruzalėje
FIBA nuotr./Dainius Adomaitis pradeda karjeros etapą Jeruzalėje

Y.Meiras prisimena, kaip „Hapoel“ klubas sausio pradžioje pristatinėjo D.Adomaitį kaip trenerį, kuris savo filosofija pernelyg nesiskiria nuo tos, kuri buvo diegiama Jeruzalėje per pastaruosius kelerius metus.

Ir D.Adomaitis pirmuosiuose savo prisistatymo pokalbiuose pasakojo suprantąs, į kieno batus įlipo ir kaip jis neketina daryti radikalių pokyčių.

„Bet greitai žaidėjai pamatė priešingą realybę“, – rašo žurnalistas.

Jis rašo, kad per vienas pirmųjų savo darbo dienų Jeruzalėje, D.Adomaitis komandai surengė trijų valandų treniruotę. Vėliau pakeitė treniruočių sistemą ir jų trukmę, pradėjo diegti naujus derinius.

Tokie žaidėjai kaip JCovanas Brownas, Tashawnas Thomasas ar Suleimanas Braimoh ir kiti, kurie buvo pripratę prie trumpų ir koncentruotų Odedo Kattasho treniruočių bei jo filosofijos žaisti per klaidas ir su visiška laisve, sunkiai prisitaikė prie griežtų lietuvio reikalavimų.

FIBA nuotr./Odedas Kattashas
FIBA nuotr./Odedas Kattashas

Rašoma, kad ir kai kurie Izraelio žaidėjai nerado bendros kalbos su D.Adomaičiu ir rezultatai pasimatė aikštėje.

Kaip rašo Y.Meiras, neužsimezgęs ryšys tarp trenerio ir žaidėjų, tuo pačiu ir pasipylę pralaimėjimai, ėmė atsispindėti komandos rūbinėje. Cituodamas savo šaltinius, Izraelio žurnalistas pastebėjo, kad po vieno iš pralaimėjimų vienas „Hapoel“ žaidėjų jam prasitarė apie prastą atmosferą komandoje ir kad krepšininkai neranda bendrų taškų su D.Adomaičiu.

„Kai kurie žaidėjai buvo pripratę prie visai kitokios tvarkos, kuri buvo įvedinėjama keletą metų. Tai lyg atimti vaiką iš tėvų ir pasakyti, kad dabar viskas bus kitaip“, – sakė Jamilas Wilsonas, spėjęs pažaisti ir pas O.Kattashą, ir pas D.Adomaitį.

„Kai kurie žaidėjai buvo smarkiai prisirišę prie Kattasho“, – antrino Adamas Arielis.

Po pralaimėjimo Izraelio taurės pusfinalyje, atmosfera komandoje pasidarė debesuota. Rašoma, kad įtampa tvyrojo ir treniruotėse.

„Hapoel“ vadovybė esą daro viską, kad pagerintų situaciją. Vadovai netgi rengė bendrus ir individualius susirinkimus, kuriuos bandė išsigryninti idėją, kad žaidėjai turi tikėti trenerio vizija ir tobulėti visi kartu.

„Tačiau kalbos nepadėjo ir to pasekmės daugiausiai matome gynyboje“, – rašo Y.Meiras.

Išsigryninkime – Adomaitis nėra blogas treneris, – Y.Meiras cituoja anoniminį Izraelio krepšinio specialistą.

Per ketverias pastarąsias rungtynes, „Hapoel“ varžovai rinko beveik po 90 taškų ir pralaimėjo tris mačus. Pastarasis pralaimėjimas Tel Avivo „Hapoel“ buvo trečias iš eilės namuose ir turnyro lentelėje nusmukdęs į penktą vietą.

„Kiekvienas treneris išprotėtų dėl tokios gynybos, – cituojamas D.Adomaitis. – Mes pradėjome neenergingi ir tai mano – trenerio, atsakomybė. Aš turėjau parinkti tinkamus žodžius rūbinėje ir tinkamai motyvuoti komandą nuo pirmos sekundės.“

„Facebook“ transliacijos stopkadras/Dainius Adomaitis
„Facebook“ transliacijos stopkadras/Dainius Adomaitis

„Išsigryninkime – Adomaitis nėra blogas treneris, – Y.Meiras cituoja anoniminį Izraelio krepšinio specialistą. – Juk jis dirbo Lietuvos rinktinėje. Bet galbūt jis yra netinkamas žmogus netinkamu laiku netinkamoje vietoje. Pagalvokite, jis atėjo po Kattasho, kuris čia buvo daugiau nei treneris. Šiame klube jis turėjo milžinišką autoritetą ir žaidėjų pasitikėjimą.“

Vienas iš „Hapoel“ žaidėjų, kuris yra visiškai D.Adomaičio pusėje, yra Chrisas Krameris. Lietuvis su amerikiečiu užmezgė gerą ryšį po bendrų darbų Vilniaus „Ryte“. Dėl traumos jis ilgai negalėjo padėti treneriui, bet vos sugrįžęs ant parketo, jis greitai parodė savo naudą.

„Jeigu mes atiduodame visas jėgas, aš susitaikysiu su bet kokiu galutiniu rezultatu, – komandos draugams netiesioginę žinutę siuntė amerikietis. – Bet jeigu nežaisime iš visų jėgų, mes tik pakenksime patys sau, klubui ir sirgaliams.“

FIBA nuotr./Chrisas Krameris
FIBA nuotr./Chrisas Krameris

Y.Meiras sutinka – nepriklausomai nuo D.Adomaičio santykio su žaidėjais, tokie krepšininkai kaip Tashawnas Thomasas, Suleimanas Braimoh ar Malcolmas Hillas turi duoti kur kas daugiau naudos ir energijos ne tik komandai, bet ir sirgaliams, kurie sugrįžę į areną mato tik labai nykią gynybą.

Izraelio žurnalistas įsitikinęs – šie prasti rezultatai yra ne vieno D.Adomaičio kaltė, bet ir visos komandos atsakomybė.

Tačiau kantrybės taurė senka. Po pastarojo pralaimėjimo Tel Avivo krepšininkams, į tribūnas sugrįžę „Hapoel“ aistruoliai siuntė savo žinutę švilpimu komandai.

D.Adomaičio Pažadėtoje žemėje laukia sudėtinga užduotis tą triukšmą paversti pergalingais šūksniais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas