Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 30

Nuo traumų iki per brangaus draudimo: didžiausios olimpinių atrankų netektys

Antradienį startavo keturi olimpiniai atrankos turnyrai, per kuriuos paaiškės paskutinės keturios komandos, pateksiančios į Tokijo olimpinių žaidynių krepšinio turnyrą. Dvidešimt trijose olimpinių bilietų siekiančiose komandose netrūksta pirmo ryškumo žvaigždžių, bet būrys garsiausių šalių krepšininkų į turnyrus Kaune, Splite, Belgrade ir Viktorijoje neatvyko.
Iš kairės: Jamalas Murray, Giannis Antetokounmpo, Nikola Jokičius, Goranas Dragičius
Iš kairės: Jamalas Murray, Giannis Antetokounmpo, Nikola Jokičius, Goranas Dragičius / FIBA nuotr.

15min antradienį jau rašė apie garsiausias pavardes, kurios padeda savo šalių komandoms siekti kelialapių į Tokiją.

Bet ne mažiau įspūdingai atrodo ir žaidėjų sąrašas, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių praleidžia olimpines atrankas.

15min atrinko geriausių olimpinėse atrankose nedalyvaujančių krepšininkų dvyliktuką.

Nikola Jokičius

Naudingiausias NBA reguliariojo sezono krepšininkas nutarė paskirti vasarą poilsiui, o ne Serbijos rinktinei.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nikola Jokičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nikola Jokičius

„Nepaisant didelio noro, negaliu žaisti rinktinėje. Mano kūnas reikalauja ilgesnio poilsio, o aš turiu su tuo susitaikyti. Esu tikras, kad vaikinai pasieks gerus rezultatus ir be manęs“, – užbaigęs sezoną sakė „Denver Nuggets“ centras.

Bogdanas Bogdanovičius

Belgrade nerungtyniauja ir kita ryški Serbijos krepšinio žvaigždė, bet to priežastys kitos.

„Atlanta Hawks“ snaiperis vis dar tęsia sensacingą žygį link NBA finalo ir su komanda šiuo metu koja kojon žengia su „Milwaukee Bucks“ Rytų konferencijos finale – serijos rezultatas yra lygus 2-2.

FIBA nuotr./Bogdanas Bogdanovičius
FIBA nuotr./Bogdanas Bogdanovičius

Tiesa, serbas serijoje nežiba, o pagrindinė to priežastis – dar pusfinalyje prieš „Philadelphia 76ers“ patirta kelio trauma, dėl kurios B.Bogdanovičius jau antrą savaitę negali žaisti pilnu pajėgumu.

Jamalas Murray

Bene ryškiausia Kanados krepšinio žvaigždė dar balandį nusitraukė kryžminį kelio raištį ir neteko galimybės žaisti ne tik NBA atkrintamosiose, bet ir olimpinėje atrankoje.

„Scanpix“ nuotr./Nikola Jokičius ir Jamalas Murray
„Scanpix“ nuotr./Nikola Jokičius ir Jamalas Murray

Vienas „Denver Nuggets“ vedlių dar prieš dvejus metus buvo išreiškęs norą padėti Kanados rinktinei, tačiau 24-erių metų žaidėjui teks atidėti šiuos planus mažiausiai iki 2023 m. pasaulio čempionato.

Shai Gilgeousas-Alexanderis

Kanados rinktinė Viktorijoje verčiasi ir be dar vienos žvaigždės – NBA lygoje jau savo statusą įtvirtinusio „Oklahoma City Thunder“ gynėjo, dar žinomo SGA trumpiniu.

„Scanpix“ nuotr./Shai Gilgeousas-Alexanderis ir Chrisas Paulas
„Scanpix“ nuotr./Shai Gilgeousas-Alexanderis ir Chrisas Paulas

22-ejų metų žaidėjas anksčiau laiko baigė sezoną gegužę, kai paaiškėjo, kad krepšininkas patyrė plantarinio fascito traumą – tokią pačią, kokia praėjusiais metais NBA „burbule“ iš rikiuotės išvedė Domantą Sabonį.

Nors Sh.Gilgeousas-Alexanderis iš bėdos galėtų rungtyniauti, jis nusprendė pasitaupyti ir geriau pasiruošti kitam sezonui, kuris jam bus ketvirtasis NBA lygoje.

Giannis Antetokounmpo

Graikijos krepšinio veidas būtų mielai prisijungęs prie savo šalies komandos Viktorijoje, bet dabar jam svarbiau NBA titulo klausimas.

Antrą kartą per trejus metus į Rytų konferencijos finalą patekęs Giannis ten su „Milwaukee Bucks“ klubu kaunasi prieš „Atlanta Hawks“, tačiau „elnių“ ambicijoms praėjusią naktį iškilo didelė grėsmė – skaudžiai nusileidęs G.Antetokounmpo patyrė traumą ir gali praleisti visas likusias atkrintamąsias.

FIBA nuotr./Giannis Antetokounmpo
FIBA nuotr./Giannis Antetokounmpo

Kartu su Gianniu kovą dėl NBA titulo Milvokyje tęsia ir jo brolis Thanasis, tad vienintelis Antetokounmpo, žaidžiantis Graikijos rinktinėje, yra Kostas.

Dennisas Schroderis

Vokietijos krepšinio vėliavą iš Dirko Nowitzki perėmęs „Los Angeles Lakers“ įžaidėjas nepadeda savo komandai siekti olimpinio bilieto Splite, bet to priežastys nėra susijusios su trauma ar krepšininko nenoru žaisti savo šalies rinktinėje.

D.Schroderis po šio sezono taps laisvuoju agentu, o tai reikštų milžiniškas išlaidas krepšininko draudimui, kuris tapo neįkandamas Vokietijos krepšinio federacijai.

„Scanpix“ nuotr./Dennisas Schroderis
„Scanpix“ nuotr./Dennisas Schroderis

„Man labai gaila, kad komanda turės verstis be manęs Splite, bet aš juos palaikysiu, – prieš mažiau nei savaitę paaiškėjus, jog nežais rinktinėje, sakė vokietis. – Esu įsitikinęs, kad vaikinai ir be manęs pateks į olimpines žaidynes, o aš jau laukiu 2022 m. Europos čempionato, kuris vyks Vokietijoje.“

Goranas Dragičius

Tai – garsiausias vardas, neatvykęs į Kauno olimpinę atranką. Net baisu pagalvoti, kokį įspūdingą tandemą „Miami Heat“ gynėjas sudarytų su Luka Dončičiumi, tačiau slovėnų krepšinio sirgaliams apie tokį duetą telieka pasvajoti, nes G.Dragičius dar po 2017 m. Europos čempionato pareiškė, jog baigia karjerą nacionalinėje komandoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Goranas Dragičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Goranas Dragičius

„Kai buvau jaunesnis, parodžiau savo šaliai, kad žaisiu rinktinėje visada, nepaisant nieko. Nesvarbu, turėjome gerą ar blogą komandą, aš joje žaidžiau. Manau, kad atidaviau jai viską, ką galėjau, bet šioje karjeros stadijoje mano kūnas jau nebe toks ir aš turiu išlikti protingu.

Be to, vasaras dabar noriu skirti šeimai ir vaikams“, – dar pernai savo karjeros pabaigą Slovėnijos komandoje patvirtino G.Dragičius, kurio brolis Zoranas vis dar atstovauja nacionalinei komandai ir šiuo metu vieši Kaune.

Danilo Gallinari

Italijos rinktinės olimpinės svajonės aptemo, kai „Hawks“ su ryškiausia šios šalies žvaigžde žengė į Rytų konferencijos finalą ir atėmė iš italų galimybę pamatyti D.Gallinari su rinktinės apranga Belgrado olimpinėje atrankoje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Danilo Gallinari
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Danilo Gallinari

Dar nuo 2006-ųjų Italijos rinktinėje žaidžiančiam „Gallo“ tai galėjo būti paskutinis šansas pasirodyti olimpinėse žaidynėse – 33-ąjį gimtadienį po mėnesio minėsiantis puolėjas po trejų metų jau gali būti per senas olimpinės svajonės vaikymuisi.

Marco Belinelli

Italai Belgrade verčiasi ir be kitos ryškios savo žvaigždės Marco Belinelli. Jis padėti rinktinei atsisakė dėl išvarginusio sezono Bolonijos „Virtus“ klube.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marco Belinellis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marco Belinellis

„Deja, šią vasarą nebūsiu rinktinės dalimi. Šis sezonas man buvo sunkus fiziškai. Atvykau į Boloniją gruodį, jau praėjus pasirengimo stovyklai, kuri yra pamatinė sezono metu. Sunkiai dirbau, kad įgaučiau formą, labai save spaudžiau, o tai lėmė, kad sezoną užbaigiau su daugybe problemų, ypač kojose. Privalau stabtelėti ir iki rugsėjo sugrįžti į optimalią formą. Bet dar neatsisveikinu su rinktine ir palaikysiu vyrukus olimpinėje atrankoje“, – paskelbdamas sprendimą nežaisti rinktinėje prieš kelias savaites sakė 35-erių veteranas.

Aleksejus Švedas

Ryškiausia Rusijos pastarojo meto žvaigždė praleidžia ne tik šių metų olimpinę atranką, bet galimai jau apskritai baigė karjerą nacionalinėje komandoje.

32-ejų A.Švedas po sezono kalbėjosi su Rusijos krepšinio federacijos prezidentu Andrejumi Kirilenka ir pranešė jam, kad nežais Splite dėl įsisenėjusių traumų ir nuovargio.

FIBA nuotr./Aleksejus Švedas
FIBA nuotr./Aleksejus Švedas

Maža to, A.Švedas greičiausiai padėjo tašką rinktinėje – ne vieną vasarą Rusijai atidavęs dukart rezultatyviausias Eurolygos krepšininkas nori vasaromis daugiau laiko praleisti su žmona ir dviem dukterimis bei geriau pasiruošti klubiniams sezonams.

Dario Šaričius

Kaip ir G.Antetokounmpo, B.Bogdanovičius ir D.Gallinari, taip ir kroatas D.Šaričius dabar savo dėmesį koncentruoja į NBA titulo, o ne olimpinių žaidynių siekį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dario Šaričius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dario Šaričius

27-erių puolėjas su „Phoenix Suns“ klubu yra per vieną pergalę nuo NBA finalo – Vakarų konferencijos finale „saulės“ pirmauja prieš „Los Angeles Clippers“, o ateinančią naktį turės antrą šansą užbaigti seriją.

Ivica Zubacas

D.Šaričius Vakarų finale kaunasi prieš kito kroato atstovaujamą komandą – „Clippers“ garbę gina vidurio puolėjas I.Zubacas.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Vienas iš kroatų tikrai žais NBA finale ir turės šansą tapti trečiuoju šios šalies krepšininku, iškovojusiu NBA titulą – prieš tai tą padarė Toni Kukočius (triskart) ir Žanas Tabakas.

Kiti garsūs žaidėjai, nepadedantys savo rinktinėms olimpinėse atrankose: Dillonas Brooksas, Kevinas Pangosas, Kelly Olynykas (visi – Kanada), Georgios Printezis (Graikija), Danielis Theisas, Isaiah Hartensteinas (abu – Vokietija), Nikola Milutinovas, Marko Guduričius, Vladimiras Lučičius (visi – Serbija), Luigi Datome, Danielis Hackettas (abu – Italija), Artūras Gudaitis, Edgaras Ulanovas, Ignas Brazdeikis (visi – Lietuva).

VIDEO: „Karštom pėdom“: Lietuva-Venesuela – svarbiausi akcentai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas