Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 21

Padėkos žinutę V.Spanouliui siųsiantis G.Žibėnas: „Tik įkrintamosios mūsų netenkina“

Vilniaus „Rytui“ rytojus išauš dar būnant FIBA Čempionų lygos dalyviu. Giedriaus Žibėno vyrai žūtbūtinėse rungtynėse nugalėjo titulą ginančią Tenerifės „Lenovo“ komandą ir po Naujų metų pratęs kovą tarptautinėje arenoje. „Žinojome, kiek daug reiškia šios rungtynės“, – po svarbiausios sezono pergalės sakė „Ryto“ strategas.

„Rytas“ susitikimą pradėjo dviem klaidomis, bet vangoką vilniečių puolimą išjudino du „Jeep“ areną ant kojų pakėlę Marcuso Fosterio tritaškiai.

Būtent amerikietis tempė „Ryto“ vežimą pirmajame kėlinyje, kai daug atakų baigdavosi paskutinėmis atakos sekundėmis, o komandos kapitonas Margiris Normantas ir G.Žibėnas iš nusivylimo dėl stringančių vilniečių atakų išleido ne vieną necenzūrinę frazę.

Tuo tarpu Tenerifės ekipa naudojosi savo didžiausia stiprybe – taikliais tritaškiais. Taikliausia FIBA Čempionų lygos komanda nepiktnaudžiavo metimais, bet kai jau juos atlikdavo, tai dažniausiai tiksliai – vien per pirmuosius du kėlinius į „Ryto“ krepšį skrido 7 „Lenovo“ tritaškiai iš 11.

Tolimų metimų vedamas Ispanijos klubas pirmavo didžiąją dalį iki ilgosios pertraukos, bet svarbiu rungtynių lūžiu tapo Giorgio Šermadinio nesportinė pražanga prieš M.Fosterį.

Kartvelas atakuodamas krepšį alkūne užvožė amerikiečiui, o epizodą peržiūrėję teisėjai ne tik atėmė du taškus iš ispanų, bet dar ir griežtai nubaudė G.Šermadinį. „Rytas“ tai išnaudojo nepriekaištingai – spurtas 10:2 ir du Elvaro Fridrikssono tritaškiai leido vilniečiams įpusėjus susitikimui pirmauti 45:40 bei su trenksmu išeiti į persirengimo kambarį.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FIBA Čempionų lyga: Vilniaus „Rytas“ – Tenerifės „Lenovo“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FIBA Čempionų lyga: Vilniaus „Rytas“ – Tenerifės „Lenovo“

Energiją ir užsivedimą „Rytas“ persinešė ir antrą mačo dalį, o tai iliustravo jau pirmojo trečio kėlinio ataka.

Jarvis Williamsas ir Gytis Radzevičius ėmė nuo varžovų galvų vieną kamuolį po kito, o „Rytas“ vien per pirmąją trečio kėlinio pusę atkovojo penkis kamuolius puolime ir akivaizdžiai noru pranoko varžovus.

„Ryto“ pastangos atsispindėjo ir švieslentėje. Tritaškiais ir greitomis atakomis oponentus baudę vilniečiai susikrovė 12 taškų persvarą (63:51), o ant kojų ne tik sirgalius, bet ir visą „Ryto“ suolą kėlė Benedeko Varadi tritaškis aidint kėlinio sirenai.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FIBA Čempionų lyga: Vilniaus „Rytas“ – Tenerifės „Lenovo“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FIBA Čempionų lyga: Vilniaus „Rytas“ – Tenerifės „Lenovo“

Išgąstį „Jeep“ arenoje pasėjo nesėkminga ketvirtojo kėlinio pradžia.

Tenerifės krepšininkai greitai nuramino vilniečių sirgalius, neleisdami „Rytui“ sėkmingai užpulti, o patys metodiškai regzdami derinius ir rinkdami taškus – netrukus skirtumas tarp komandų sumenko iki 2 taškų (69:71).

Bet Lietuvos čempionai atlaikė FIBA Čempionų lygos nugalėtojų spaudimą.

Su dvigubu dubliu rungtynes baigęs G.Radzevičius pataikė kertinį tritaškį prasidėjus priešpaskutinei minutei, kitoje atakoje išprovokavo varžovų pražangą puolime, o J.Williamso ir E.Fridrikssono metimai įtvirtino „Ryto“ triumfą ir atspausdino bilietą į kitą turnyro etapą – 85:78.

„Tai komandinė pergalė, – po rungtynių pabrėžė G.Žibėnas. – Visi žaidėjai atliko kažką papildomo, ypač gynyboje. Visi buvo svarbūs, be jokių išimčių. Sveikinimai žaidėjams, sveikinimai išprotėjusiems sirgaliams. Jie vėl tai padarė, jie užsakinėjo muziką, o mes sekėme paskui juos. Šiandien mes išvengėme pakilimų ir nuopuolių, kas mus persekiojo visą sezoną. Žinojome, kiek daug reiškia šios rungtynės.

Esu labai patenkintas vyrukais, patenkintas rezultatu antrąja vieta grupėje, turint omenyje, kad aukščiau liko tik Čempionų lygos nugalėtojai. Svarbiausia dar laukia – sausis bus tas mėnuo, kai viskas spręsis.“

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FIBA Čempionų lyga: Vilniaus „Rytas“ – Tenerifės „Lenovo“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FIBA Čempionų lyga: Vilniaus „Rytas“ – Tenerifės „Lenovo“

Negana to, kad pasiekė bilietą į įkrintamąsias varžybas, „Rytas“ dar turės jose namų aikštės pranašumą, nes kitose vilniečiams aktualiose rungtynėse Atėnų „Peristeri“ įveikė Herclijos „Bnei“ ir užtikrino G.Žibėno komandai antrąją vietą H grupėje ir akistatą iki dviejų pergalių su G grupėje trečioje pozicijoje likusia Salonikų PAOK.

Rungtynėse Izraelyje graikai turėjo ir dviženklį pranašumą rungtynėms einant į pabaigą, bet iššvaistė jį ir vos išsaugojo pergalę. G.Žibėnas pripažino, kad po savo auklėtinių pergalės sekė įvykius kitoje arenoje ir atskleidė siųsiąs padėkos žinutę „Peristeri“ strategui Vassiliui Spanouliui.

„Po finalinio švilpuko, einant koridoriumi, girdėjome, kad viskas ramu, kontroliuojama, +10 ar +11 turėjo „Peristeri“ likus minutei. Nuėjome į rūbinę su mintimi, kad jie tikrai laimėjo, bet paskui pasižiūrėjome, kad tik trimis taškais laimėjo. Bet vis tik laimėjo. Paprašysiu asistento Dedaso, kad nusiųstų sveikinimo žinutę Vassiliui“, – šypsojosi G.Žibėnas.

Paprašysiu asistento Dedaso, kad nusiųstų sveikinimo žinutę Vassiliui

– „Lenovo“ pirmavo beveik iki antrojo kėlinio pabaigos. Kas neveikė iki tol?

– Manau, kad viskas veikė. Tai yra labai aukšto lygio komanda, turinti labai daug opcijų, labai išreikštą žaidimą į vidų, labai išreikštą žaidimą ant metikų. Daug triukų tiems metikams, labai išreikšti kūrėjai. Kontroliuoti visas rungtynes, nuo pirmos iki paskutinės minutės prieš tokią komandą yra labai sunku. Prieš ją per abi lygas, ACB ir Čempionų lygą, šiemet laimėjo tik keturios komandos, džiaugiamės, kad tapome penktąja. Žaidėjai tikrai nusipelnė pergalės – per kraujus, per „negaliu“. Žinojome rungtynių kainą ir tikrai džiaugiuosi žaidėjais.

– Komanda užsikūrė po spurto antrojo kėlinio pabaigoje. Kas suveikė tos atkarpos metu?

– Tas pasiruošimas rungtynėms dvi–tris dienas, labai su gera energija buvome ir tą mes atsinešėme į rungtynes. Labai dažnai kalbame, kad kaip treniruojiesi, taip ir žaidi – jokie stebuklai neegzistuoja. Neegzistuoja stebuklingi mygtukai, kad aš ateisiu į rungtynes ir įsijungsiu. Tas dvi–tris dienas, skirtingai nei prieš rungtynes prieš Herclijos „Bnei“, kai buvome apsirgę, mums trūko energijos, buvome sudžiūvę, šįkart mes išnaudojome, visi buvome sveiki, pasiruošę, motyvuoti ir žinojome rungtynių kainą. Žinojome, kad su mūsų sirgaliais, su jų energija tokių atkarpų tikrai bus. Žiauriai smagu, kad kiekvienas žaidėjas pasijungė tiek puolime, tiek gynyboje – be jokių išimčių.

– Rezultatyviausi buvo gynėjai, bet kamuolius griebė visi, iš viso 18 puolime atkovotų kamuolių. Kaip jums bendras komandos nusiteikimas?

– Prieš rungtynes akcentavome, kad kiekvienas iš mūsų turime padaryti tą ekstra. Labai džiaugiuosi, kaip apsigynėme svarbiu metu, nes paskutinėse keliose rungtynėse gynyboje nebuvome geri. Tas matėsi plika akimi. Šiandien žaidėjai tikrai sustovėjo, vyras prieš vyrą, kūnas prieš kūną. Jokių pigių taškų nebuvo. Taip, tai yra aukšto lygio komanda, ji įmes, bet Tenerifę išlaikyti su 78 taškais – to nesugeba padaryti net kai kurios Eurolygos komandos ACB lygoje.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FIBA Čempionų lyga: Vilniaus „Rytas“ – Tenerifės „Lenovo“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FIBA Čempionų lyga: Vilniaus „Rytas“ – Tenerifės „Lenovo“

– Marcuso Fosterio 4 blokai turbūt ir yra to ekstra pridėjimo atspindys?

– Tai daug ką pasako. Tas Benedeko perimtas kamuolys ties aikštės viduriu, kai varžovai išeikvojo 8 sekundes, tikrai užvedė areną. Masiulio trys puolime atkovoti kamuoliai, iš viso devyni. Kiekvienas žaidėjas prisidėjo. Čia yra širdis, čia yra tas papildomas, ką jie turėjo įdėti šiandien.

– Kodėl reikėjo tos situacijos, kai buvote įsprausti į kampą, kad komanda parodytų tą širdį?

– Praeitose rungtynėse jau minėjau priežastis, tikrai mums daug kas nesusiklostė. Bet grupė baigta, rezultatas yra, bet kaip minėjau, mūsų netenkina tik įkrintamosios. Mes norime eiti toliau ir manau tuos šansus turime. Turime būti protingi šventiniu periodu, turim toliau gerinti žaidimą. Viską turime savo rankose – turime namų pranašumą prieš Salonikus. Nieko naujo – privalėsime jį išnaudoti.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FIBA Čempionų lyga: Vilniaus „Rytas“ – Tenerifės „Lenovo“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FIBA Čempionų lyga: Vilniaus „Rytas“ – Tenerifės „Lenovo“

– Sakote, kad kitas etapas netenkins. Ar yra minčių apie komandos stiprinimą?

– Kol kas mintys yra apie kitas rungtynes, nieko tikrai nepasakysiu. Tie žaidėjai, kurie žaidė, mes tikrai jais patenkinti. Pokyčių šiuo metu mes nematome.

– Kaip nenumuša susikaupimo rungtynėms toks sirgalių palaikymas?

– Abejojome, ar susirinks pilna arena po kelių prastesnių rungtynių, bet mūsų fanai vėl parodė meilę klubui ir išnešė mus į įkrintamąsias. Lauksime jų ir tenai. Tas jausmas įeinant į „Jeep“ areną, nors dirbu čia trečius metus, šiurpuliukai vis dar toliau laksto, niekas nesikeičia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas