Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 03

Pareiškimo akcentai: nuvytas košmaras, universalus „Ryto“ karys ir ryški problema

Vilniaus „Ryto“ ekipa jau Europos taurės sezono atidarymo rungtynėse tėškė favoritams pareiškimą ir parklupdė Malagos „Unicaja“. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek pateikia apibendrinimus, kas „Rytui“ leido palaužti iš Eurolygos į „EuroCup“ nutūpusią andalūzų ekipą 80:72.
Eimantas Bendžius
Eimantas Bendžius / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Dažnai sakoma, jog krepšinis yra atkarpų žaidimas. Vakar dienos rungtynės tarp Vilniaus „Ryto“ ir Malagos „Unicaja“ yra puikus to pavyzdys.

„Rytas“ puikiai startavo (9:0), tačiau svečiai tuoj pat rezultatą išlygino (11:11). Antrajame kėlinyje pranašumas vėl išaugo iki 13 taškų (28:15). Trečiajame ketvirtyje vilniečiai jau surado save besivejančių vaidmenyje (36:43), tačiau ketvirtajame vėl pabėgo (70:60) ir nebesidairė atgal.

Apžvelgsiu kelis dalykus, kurie padarė pagrindinę įtaką tokiems rungtynių rezultato svyravimams bei pirmajai „Ryto“ pergalei šio sezono Europos taurėje.

VIDEO: Pasigrožėkite: triukšmingas „Ryto“ startas – su fantastišku Ch.Kramerio dėjimu

1. Gerai veikęs „Ryto“ puolimo planas

Žaidimas 2 prieš 2 – pagrindinis krepšinio elementas Europoje. Dainiaus Adomaičio vadovaujamose komandose šis elementas naudojamas itin dažnai. Vakar „Rytas“ parodė daug skirtingų jo atlikimo galimybių. Pakalbėkime apie keletą geriausiai veikusių.

Nuo pat rungtynių starto matėsi, kad vilniečiai buvo pasiruošę pulti prieš agresyvią „Unicaja“ 2 prieš 2 gynybą. Aukštaūgiai Evaldas Kairys bei Martynas Echodas po užtvaros nesileisdavo iki pat krepšio, tačiau sustodavo kažkur ties baudos linija (atlikdavo taip vadinamąjį „short roll“), taip leisdami spaudžiamam gynėjui greitai atsikratyti kamuolio. Pritraukę pagalbą, aukštaūgiai puikiai rasdavo įkertančius komandos draugus po krepšiu ar juos laisvus ties tritaškio linija. Tokiu būdu keletą kartų pasižymėjo Dominique'as Suttonas, taip pat Arnas Butkevičius. Iš viso taip buvo pelnyta apie 10 taškų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Evaldas Kairys
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Evaldas Kairys

Malagos ekipa prisitaikė ir ėmė vis kaitalioti savo 2 prieš 2 gynybą – kartais naudodavo agresyvią, kartais pasyvesnę. Prisitaikė ir „Rytas“ – antroje pusėje buvo nemažai naudojamas žaidimas 2 prieš 2, kuomet prisijungia papildomas žmogus, kuris stato besileidžiančiam centrui dar vieną užtvarą ir po to kyla link tritaškio („Spain pick and roll“).

Atsiranda dar daugiau galimybių besiginančiajai komandai suklysti. Galimas gynėjų nesusikalbėjimas; gera nugarinė užtvara gali suteikti visiškai laisvą koridorių link krepšio įžaidėjui; trečiasis žaidėjas gali gudrauti ir ne visada statyti papildomą užtvarą, o tiesiog kilti link tritaškio, taip supainiodamas gynėjus ir likdamas laisvas ties tritaškiu. Tuo keletą kartų kartų pasinaudojo Eimantas Bendžius, pataikęs iš toli, iš po krepšio taškus pelnęs Martynas Echodas ir D.J.Seeley, išnaudojęs atsiradusį pranašumą 1 prieš 1 situacijose.

Pirmose rungtynėse „Rytas“ parodė, kad žaidimas 2 prieš 2 bus pagrindinis jų ginklas. Komanda tam yra puikiai sutverta – greitai leistis po krepšiu gebantys centrai, puikiai pataikantys ir aikštę išplečiantys snaiperiai bei aštrūs, aikštelę matantys ir 1 prieš 1 galintys sužaisti gynėjai.

2. Dviprasmiška „Ryto“ gynyba

Maloniai nustebino vilniečių gynyba prieš varžovų 2 prieš 2 žaidimą. Evaldas Kairys bei Martynas Echodas puikiai agresyviai ir aukštai stabdydavo varžovų gynėjus, rotacija ir pagalba iš silpnosios pusės būdavo laiku ir vietoje. Po praėjusio sezono, kuriame akis badė tragiška 2 prieš 2 gynyba bei lengvi taškai iš po krepšio, tai turėjo būti smagus vaizdas „Ryto“ sirgaliams.

Tačiau ispanų komandos aukštaūgiai išryškino akivaizdžią problemą –„Ryto“ aukštaūgiai yra tiesiog per silpni apsiginti prieš aukštus ir fiziškai stiprius varžovus. Matthias Lessort'as ir Giorgi Šermadini su Kairiu, Echodu ir Bendžiumi baudos aikštelėje darė, ką norėjo. Lessort'as naudojosi savo fizine jėga, o Šermadinis ūgiu bei gražiais judesiais baudos aikštelėje. Tai „Rytui“ kainavo apie 20 taškų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mathias Lessortas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mathias Lessortas

3. Individualūs žaidėjų pasirodymai

Puikias rungtynes puolime sužaidė Eimantas Bendžius, D.J.Seeley, Evaldas Kairys bei Dominique'as Suttonas. Tačiau labiausiai norisi išskirti puikiai sezoną pradėjusį Bendžių, kuris šiose rungtynėse pataikė 4 tritaškius iš 8 bei surinko 18 taškų.

Jis Adomaičio puolimo schemose turi itin svarbų vaidmenį ir yra naudojamas įvairiais būdais. Vienu atveju jis būna užtvarą statantis ir ant tritaškio liekantis aukštaūgis. Kitu jis naudojamas kaip masalas, kuris kyla iš baudos aikštelės link tritaškio ir sutraukia gynybą link savęs. Trečiu jis tiesiog paliekamas stovėti kampe, tokiu būdu neleisdamas eiti į pagalbą jį dengiančiam žmogui.

Žinoma, Eimanto pagrindinis ginklas – metimas. Tačiau jo žaidime matyti vis daugiau solidumo, pasitikėjimo ir kantrybės. Šios savybės skiria gerus žaidėjus nuo puikių. Kol kas Bendžius įrodinėja, kad gali būti vienas šios komandos lyderių.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Eimantas Bendžius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Eimantas Bendžius

„Ryto“ šansai

Gan gerai sužaistos ir laimėtos pirmosios sezono rungtynės prieš vienus iš „EuroCup“ favoritų džiugina sirgalius. Kol kas „Ryto“ gynyba atrodo žymiai geriau negu pernai, nepaisant stipresnio žaidėjo trūkumo po krepšiu. Komanda taip pat turi visus elementus tam, kad būtų efektyvi puolime. Vaizdas nuteikia optimistiškai, bet nesinori daryti didelių išvadų po vienerių rungtynių ir kelti vilniečius prie vienų iš turnyro favoritų. Stebėkime toliau.

VIDEO: „Ginčas“ su Broliu: „Rytas“ ar „Žalgiris“?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai