Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 17

Pergalingą emocijų kokteilį suplakęs G.Žibėnas išgirdo malonų lyderio pažadą

Giedrius Žibėnas gali lengviau atsipūsti. Vilniaus „Ryto“ laivas išlaviravo emocijų bangose ir išplaukė į Čempionų lygos „Top 16“ etapą. Vilniečiai 82:60 lemiamose trečiosiose įkrintamųjų serijos rungtynėse namuose sumušė Salonikų PAOK ir tęs europines kovas. Lietuvos čempionų treneris kol kas svarbiausios sezono pergalės spaudos konferencijoje apsilankė kartu su Marcusu Fosteriu, o šis švystelėjo pažadą – lyderis pasiryžęs užbaigti sezoną Vilniuje.
Giedrius Žibėnas
FIBA Čempionų lyga. Vilniaus „Rytas“ – Salonikų PAOK / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jarvis Wiliamsas jau po pirmos nesėkmingos PAOK atakos rodė raumenis ir triumfavo lyg ketvirtojo kėlinio įkarštyje, tačiau užsikurti nuo mačo pradžios nepavyko Lietuvos čempionams.

PAOK pataikė tik 3 iš 15 pirmų savo metimų, tačiau sugebėjo pirmauti pirmojo kėlinio viduryje 10:7. Giedriaus Žibėno minutės pertraukėlė ir, nustebsite, M.Fosterio pasodinimas ant suolo leido situaciją pagerinti. Amerikietis suklydo net 4 kartus per pirmas 6 žaidimo minutes ir nebuvo panašus į save.

Antrajame kėlinyje į aikštę sugrįžo M.Fosteris, kuriam laikas ant suolo išėjo į naudą. Rezultatyviausias „Ryto“ krepšininkas ėmė duoti naudos, o PAOK treneris Aristeidis Lykogiannis šaukė pasitarimą, kai vilniečių persvara pasiekė 8 taškus (33:25).

Galingai spyrė į LED ekraną G.Žibėnas artėjant pertraukai. Vilniečiai neatkovojo kamuolio po savo krepšiu ir praleido skaudų tritaškį. Tuomet – pražanga puolime, dar vienas sėkmingas PAOK išpuolis ir turėta persvara ištirpo kaip sniegas prieš praėjusias Kalėdas.

41:37 per pertrauką ir intriga kėlėsi į antrąją pusę.

„Išvykos rungtynėse labai didelis pranašumas PAOK buvo jų fanai, – dar prieš rungtynes kalbėjo G.Žibėnas. – Turiu priminti, kad jie labai negražiai pasielgė su mūsų sirgaliais, todėl rytojaus mačas bus labai daug apie sirgalius.“

Ir treneris neklydo. Apie 100 graikų įsitaisė „Jeep“ arenos sektoriuje, aplink juos buvo sutelktos gausios apsaugos ir policijos pajėgos.

Trečiojo kėlinio pradžioje iš „B Tribūnos“ pasigirdo graikiškos skanduotės. Tai buvo Salonikų „Aris“ – aršiausio PAOK priešininko – dainos. Kaip reikiant įsiutino šis vilniečių žingsnis ir svečius tribūnoje, ir graikų žurnalistus.

M.Fosteris atidarė antrąją rungtynių dalį trimis taikliais tritaškiais ir „Rytas“ traukė į priekį dviženkle persvara. Prieš lemiamą ketvirtį G.Žibėno vyrai turėjo 13 taškų persvarą.

Emocijos veržėsi per kraštus taip, kad Donatas Zavackas ir Darius Gudelis ėmė raminti įsisiautėjusį graikų žurnalistą. Šis atsistojęs piktinosi arbitrų sprendimu.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FIBA Čempionų lyga. Vilniaus „Rytas“ – Salonikų PAOK
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FIBA Čempionų lyga. Vilniaus „Rytas“ – Salonikų PAOK

D.Zavackas sodino svečią ant kėdės, pasakojo, kad tai „mūsų namai“, ir rodydamas pirštu į išėjimą perspėjo, kur teks patraukti, jei emocijos nebus suvaldytos.

Techninė pražanga A.Lykogianniui, nesportinė pražanga Martynui Echodui, techninė pražanga G.Žibėnui – tokią seriją ženklų rodė teisėjai įpusėjus ketvirtajam kėliniui, bet „Rytas“ neleido artėti PAOK komandai (70:56).

Galiausiai PAOK pralaimėjimą pripažino. Net ir aikštingasis graikų žurnalistas, kiek nurimęs, atsiprašė bei spaudė ranką D.Gudeliui ir D.Zavackui.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FIBA Čempionų lyga. Vilniaus „Rytas“ – Salonikų PAOK
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FIBA Čempionų lyga. Vilniaus „Rytas“ – Salonikų PAOK

M.Fosteris, kiek svilęs rungtynių pradžioje, bet užkūręs komandą pergalei, finišavo su 19 taškų. Po mačo jis sugėrė aplodismentų audrą ir triumfuodamas demonstravo sirgaliams „Ryto“ logotipą ant marškinėlių.

„Manau, per šią seriją nemažai paaugome, – teigė vilniečių lyderis. – Pavyko daug dalykų, kuriuos akcentavome sezono metu. Man patinka, kaip vienas kitu pasitikime ir liekame kartu sunkiais momentais.“

Jis pasakojo apie savo paties klaidas susitikimo pradžioje bei tai, kaip pakeitė mąstyseną per pertrauką.

„Žinau save, buvau kiek išsimušęs, per daug žaidžiau individualiai, klydau, o varžovai tuo naudojosi, – dėstė M.Fosteris. – Antroje pusėje aš kiek nurimau, leidau komandai daryti tai, ką ji daro geriausiai. Leidau rungtynėms pačioms ateiti pas mane. Komandos draugai man kūrė progas. Visus metus kalbame, kad esame gera komanda. Šiandien tą parodėme.“

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FIBA Čempionų lyga. Vilniaus „Rytas“ – Salonikų PAOK
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FIBA Čempionų lyga. Vilniaus „Rytas“ – Salonikų PAOK

„Norėjau užduoti toną nuo pat rungtynių pradžios, – tęsė amerikietis. – Tai nepavyko, tai pakenkė ir komandai. Kiek perskubėjau, mečiau sunkius metimus, lindau per giliai. Per daug klydau pirmoje pusėje, tad per pertrauką rūbinėje sėdėjau ir galvojau, kad turiu nusiraminti ir tiesiog žaisti. Komanda puikiai atrodė, man nereikėjo turėti kamuolio rankose labai dažnai. Išplėtėme aikštę, o tai leido man sužaisti tokias rungtynes, kokias sužaidžiau.“

Po patekimo į „Top 16“ sostinės komandos kertinis žaidėjas ištarė „Ryto“ sirgalių ausims smagius žodžius.

„Kaip sakiau ne kartą, man labai patinka čia būti. Dėjome žingsnį pirmyn. Noriu būti čia iki sezono pabaigos. Noriu viską patirti. Galime pasakyti, kad būsiu čia iki sezono galo“, – pareiškė M.Fosteris.

Šalia sėdėjusio G.Žibėno kiek vėliau 15min paklausė, ar toks lyderio pažadas jam jau buvo girdėtas anksčiau.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FIBA Čempionų lyga. Vilniaus „Rytas“ – Salonikų PAOK
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FIBA Čempionų lyga. Vilniaus „Rytas“ – Salonikų PAOK

„Net nežinau, kaip atsakyti į tą klausimą. Žinome, kad turime Marcusą ir turėsime. Nebent atsitiks kažkas labai netikėto, kuo nė vienas iš mūsų netikime“, – teigė „Ryto“ treneris.

Kalbėdamas apie rungtynes jis iš pradžių nukėlė kepurę prieš PAOK ir linkėjo varžovų komandai žaisti Graikijos čempionato pusfinalyje.

„Linkiu jiems sėkmės. PAOK gerai prisitaikė antrosiose rungtynėse, ypač kalbant apie ispaniško pikenrolo gynybą. Noriu pasveikinti savo trenerių štabą, kuris padėjo paruošti komandą. Asistentai padarė nuostabų darbą pasiūlydami startuoti aukštu penketu, taip pat nustebinome oponentus netikėtais keitimais“, – teigė G.Žibėnas.

– Prieš rungtynes sakėte, kad daug lems sirgaliai. Ką galite pasakyti apie palaikymą ir ar girdėjote „Aris“ komandos skanduotes?

– Manau, kad „Ryto“ komanda atliko savo darbą, fanai – savo.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FIBA Čempionų lyga. Vilniaus „Rytas“ – Salonikų PAOK
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FIBA Čempionų lyga. Vilniaus „Rytas“ – Salonikų PAOK

– Rungtynės buvo labai emocingos, jūs pats taip pat daug emocijų rodėte. Kiek svarbu buvo neperdegti?

– Mūsų pasirodymas visada labai priklauso nuo emocijų. Dažnai kalbame, kad brandą surasime, kai kontroliuosime emocijas. Nebuvo lengva, bet tai komandinė pergalė. Šiandien nustebinome su kai kuriais keitimais, kai kurie žaidėjai įėjo ir padarė skirtumą, ko PAOK nesitikėjo. Sakyčiau, pasiekėme mažą tikslą. Dabar žygiuosime dėl didesnio. Išėjome iš sunkios grupės ir įveikėme sunkų varžovą. Jei kažkam atrodo, kad trečia–ketvirta Graikijos komanda yra silpna... Na, kas mes esam tokie? Šiuo metu esame antri Lietuvoje. Išvykoje laimėti prieš PAOK su jų sirgaliais nėra lengva, todėl ta serija ir buvo tokia sunki.

– Ką apie Marcusą Fosterį galite pasakyti kaip apie lyderį? Pirmoje pusėje jis strigo, antroje pusėje jo spurtas perlaužė rungtynes.

– Mes buvome labai nekantrūs rungtynių pradžioje, viską norėjome išspręsti individualiais veiksmais. Dėl to taip tampėmės. Jie iš perimtų kamuolių ir antro šansų galimybių rinko taškus. Marcusas buvo vienas tų, kurie daug tų kamuolių prarado, bet tai tokio lygio žaidėjas, kuris tikrai nesugrius po tokių epizodų. Po pertraukos tikrai ne vien Marcuso vedini mes išėjome išsivalę galvas ir žaidėme kartu. O kai žaidžiame kartu – žinome, kokie galime būti.

– Kokius žodžius radote per pertrauką, kad tas žaidimas būtų „kartu“?

– Tai buvo komandos pergalė. Ir kapitonas gerus žodžius tarė. Vis tiek pirmi žaidėjai į rūbinę įeina, tada tik treneriai. Nieko ypatingo nebuvo. Minėjome antrus šansus, tą sukontroliavome, tik du davėme antroje pusėje, pirmoje – net 13. Žaidėjai priėmė asmeniškai daug dalykų. Handso žaidimą priėmė asmeniškai. Mes jį sustabdėme su penkiais taškais, Franke gynyba taip pat. Kai varžovų žaidėjas turėjo kamuolį, jis turėjo 10 rankų ant to kamuolio. Stovėjome vienas už kitą. Norisi, kad tai taptų „Ryto“ veidu, nes kartais, kaip sakom, prasideda vaikų darželis: tu man perdavimo nedavei, aš tau.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FIBA Čempionų lyga. Vilniaus „Rytas“ – Salonikų PAOK
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FIBA Čempionų lyga. Vilniaus „Rytas“ – Salonikų PAOK

– Kaip komanda augo per šią seriją?

– Šį sezoną, kaip mes žaidžiame, minėjome amerikietiškus kalnelius... Tikrai augame, daug turime rungtynių taškas į tašką, daug sunkių situacijų. Nėra net kada švęsti. Tai yra pergalė, norėtume ją švęsti, bet nėra kada. Kitas finalas laukia šeštadienį, tada jau antradienį Manresoje su sunkia kelione. Kiekvienerios rungtynės tokios yra, dėl to mes augame. Mačų „apie nieką“ mums jau nėra. Mes patys pasistatėme save į tokią poziciją. Dėl to ir augame, o labiausiai tą darėme gynyboje. Daug kartu išsisprendėme šiandien reikalų komandiniais veiksmais gynyboje. Turime tokią sudėtį, kuri gali tuos „stopus“ padaryti, tą ir padarėme. Augome ir grupėje, kur tikrai nebuvo lengva, viskas sprendėsi paskutinėse rungtynėse. Tikiu, kad branda ir solidumas vis stiprėja.

– Paminėjote trenerių štabo indėlį. Kiek pasitarnavo G.Dedas?

– Pasitarnavo, smagu už jį. Jis ten žaidęs ketverius metus, matėsi ten, kiek jį žmonių pažįsta. Tai jam labai svarbi pergalė. Ir prieš „Peristeri“, ir prieš Salonikus. Dar kartą noriu akcentuoti, koks svarbus Georgioso indėlis mūsų komandai. Trečius metus dirbame, atrodo, sistemą esam išgludinę, bet jis visad iš kažkokio stalčiuko ištrauks naują idėją ir pateiks tą komandai, išaiškins.

– Gal jis ir mokė „B tribūną“ graikiškų skanduočių?

– Tikrai ne.

– Užsiminėte apie didesnį tikslą. Į „Top 16“ einate su atkrintamųjų mintimis?

– Tikrai taip. Pernai nepavyko, norisi, kad šiemet būtų sėkmingesnis sezonas tarptautiniame fronte. Kaip bebūtų, jei liksime už borto, nebūsime patenkinti. Tai tokia grupė, kur galime likti su 0:6, bet galime turėti ir 6:0. Daug stiprių komandų. Viskas spręsis nuo pirmų rungtynių. Mūsų finalai eina vienas po kito.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas