Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 06

Pesimistinis scenarijus: COVID-19 visą pasaulinį sportą gali įšaldyti iki pat 2021-ųjų

„2020-aisiais metais krepšinis nebevyks? Tai vienas iš variantų“, – rašo tinklalapis „Euro Hoops“. Koronaviruso pandemija sustabdė beveik visas profesionalias sporto lygas planetoje, o šio parazito tolimesnį plitimą, galimai uždarysiantį visus sporto renginius iki pat metų pabaigos, nuspėti itin sudėtinga.
Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis
Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Didžiųjų pasaulio sporto lygų lyderiai tikisi, jog vėliausiai rugsėjį pavyks į ekranus sugrąžinti didįjį sportą, tačiau uždarytų arenų scenarijus iki pat 2021-ųjų metų nėra toks neįtikėtinas“, – svarsto „Euro Hoops“ tinklalapis.

Pasak JAV žiniasklaidos gigantės „Washington Post“, yra keletas priežasčių, priverčiančių ekspertus galvoti, jog koronaviruso atnešta krizė gali įšaldyti sportą iki pat metų pabaigos.

Šios priežastys apima neapibrėžtumą, kylantį dėl sunkiai nuspėjamos ir vis dar augančios koronaviruso trajektorijos, taip pat dėl to, kad prieš žaidėjams ir sirgaliams grįžtant į areną ir stadionus, privalės būti panaikinti su tuo susiję įvairūs draudimai ir apribojimai.

„Deja, manau, kad didelę auditoriją turintys sportai duris sirgaliams pravers vėliausiai, lyginant su kitais. Man nepatinka taip kalbėti, nes esu didelis sporto fanas“, – sakė Stanfordo infekcinių ligų gydytojas Deanas Winslow.

NBA lyga sezoną sustabdė kovoj 11-ąją dieną, kai koronavirusas buvo nustatytas „Utah Jazz“ vidurio puolėjui Rudy Gobertui.

Šiuo pavyzdžiu tą pačią dieną pasiekė Eurolyga bei kitos didžiosios Senojo žemyno lygos.

Nematau, kaip sezonas galėtų būti pratęstas anksčiau nei rugsėjį.

„Reikia apgalvoti scenarijų, kuris neramina daugybę žmonių. Jei kontrolės priemonės sušvelnintos bus per greitai, tai gali sukelti antrą žmonių užkrėtimo bangą. Žinoma, dar per anksti daryti tokias prognozes, bet nematau, kaip sezonas galėtų būti pratęstas anksčiau nei rugsėjį“, – pridėjo D.Winslow.

Pasak Stanfordo profesoriaus, rudens pradžia yra optimistinis variantas, bet jog jis įvyktų, privalu imtis socialinio atsiribojimo ir izoliacijos priemonių.

„Tai sveikatos ministerijai leistų apsvarstyti apribojimų sumažinimą. Tai galbūt leistų sporto renginiams ir koncertams vykti jau ankstyvą rudenį“, – teigė D.Winslow.

Mokslininkas Jaresas Evansas, dirbantis Johnso Hopkinso Taikomosios fizikos laboratorijoje, įspėjo žmones būti pasirengusiems tam, kas gali juos labai nuvilti.

„Iš turimų duomenų labai sunku kažką nuspėti ar spekuliuoti. Mūsų populiacijai reikia būti pasiruošusiai bet kam. Net jei tai yra nusivylimas“, – teigė J.Evansas.

Svarstant sporto sugrįžimo į arenas klausimą, reikia atsižvelgti į daugybę dalykų, įskaitant garantiją, jog COVID-19 nebeturės jokios įtakoms žmonėms.

„Reikia būti tikriems, jog visi dalyvaujantys asmenys neturi viruso arba galimybė tam yra labai maža, – pridūrė Evansas. – Tai nėra trumpas laikotarpis. Aš nesakau, kad tai bus keleri metai, sakau, kad reikės įsitikinti, ar sporto renginio dalyviams buvo atlikti visi privalomi testai. Reikės žinoti, kur šie žmonės buvo ir su kuo bendravo.“

Olimpinės žaidynės buvo nukeltos į 2021-uosius, o NBA ir Eurolyga įtemptai seka situaciją bei svarsto įvairius galimus variantus tęsti sezoną vasaros metus, kai žalią šviesą duos pasaulinė sveikatos organizacija. Bet tai nutiks tikrai dar negreitai.

Šiuo metu pasaulyje yra virš 1 mln. 300 tūkst. koronavirusu užsikrėtusių žmonių, iš kurių virš 70 tūkst. pasiglemžė mirtis.

Daugiausiai COVID-19 infekuotų žmonių yra būtent JAV, kurioje skaičius perkopė jau 335 tūkst. Ispanijoje – 135 tūkst., Italijoje – 128 tūkst., Vokietijoje – 100 tūkst.

Lietuvoje koronavirusas aptiktas 843 žmonėms, 14 iš jų mirė, o 8 pasveiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas