Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 15

Po padidinamuoju specialistų stiklu – D.Motiejūnas: „Jis visada bus varžovų taikiniu“

Trečiadienio vakarą Nemuno saloje įvyks daugybė pirmų kartų. Kauno „Žalgiris“ pirmą kartą istorijoje ginklais surems su „Monaco“ klubu, tuo metu Donatas Motiejūnas pirmą kartą Eurolygoje stos į kovą prieš savo gimtojo miesto klubą. 15min laidų PIKENROLAS ir „Eurolygos diena“ svečiai apžvelgė D.Motiejūno sezoną ir būsimą mūšį.

Ambicingą sudėtį surinkusi Eurolygos debiutantė „Monaco“ startavo solidžiai, bet pateko į penkių pralaimėjimų ruožą ir turnyrinėje lentelėje krito į 15 poziciją.

Nedidukėje, vos 4 tūkstančius žiūrovų talpinančioje, „Salle Gaston Médecin“ arenoje įtampa pasiekė maksimumą – didžiausia klubo žvaigždė jau dukart mačo metu apsižodžiavo su treneriu Zvezdanu Mitrovičiumi bei nukulniavo į rūbinę, o „Monaco“ vadovai gaisrą gesinti nusprendė atleisdami 51-erių trenerį iš Juodkalnijos.

Naujuoju šerifu komandoje tapo serbas Saša Obradovičius, šioje ekipoje dirbęs ir 2019–2020 metų sezone.

Galbūt naujam vairininkui pavyks labiau atskleisti skambiai tarpsezonio metu sirgaliams pristatytą lietuvį Donatą Motiejūną, kuris Eurolygos turnyre prie Z.Mitrovičiaus rungtyniaudavo po 18 minučių, pelnydavo po 8 taškus, atkovodavo po 3,9 kamuolio ir rinkdavo po 8,1 efektyvumo balo.

„Skaičiai kaip skaičiai, reikia daugiau žiūrėti į Donato indėlį į pergales. Daugiau apie tai pasakyti galėtų treneriai, matyt, yra momentų, kur jis komandai nepagelbėja“, – 15min laidoje „Eurolygos diena“ apie D.Motiejūno vaidmenį kalbėjo treneris Mindaugas Brazys.

Po dešimties metų pertraukos į Eurolygą sugrįžęs D.Motiejūnas trečiadienį 20 val. vakaro pirmą kartą karjeroje atstovaudamas užsienio komandai stos į kovą prieš gimtąjį Kauno „Žalgirio“ klubą.

Prieš „Žalgirį“ kaunietis yra žaidęs 2008–2009 metų sezone LKL čempionate, kai rungtyniavo Kauno „Aisčių“ ekipoje.

„Laukia labai įdomus Donato sugrįžimas į Kauną. Motyvuotas kaunietis – jis aikštėje norės padaryti daug. Matosi žaidimo IQ, perdavimai... Viskas yra, bet jam labai sudėtinga žaisti ir būti šioje komandoje. Jis pripratęs buvo žaisti Kinijoje, kur viskas vykdavo aplink jį, o „Monaco“ ekipoje niekas aplink Donatą nevyksta. Jei jis žaistų patyrusioje komandoje su daugiau komandinį žaidimą suprantančių žaidėjų, Donatas būtų labai geras. Aišku, gynyboje ir fiziškume jis negali duoti to, ko reikia elitinėms ekipoms, bet kas susiję su mąstymu ir protu, perkelk jį į geresnę komandą ir D.Motiejūnas bus žymiai geresnis, – 15min laidoje PIKENROLAS kalbėjo Linas Kleiza. – Donatas nebėra superatletiškas, koks buvo kažkada, bet jo žaidimo IQ yra aukštas. Blogiausia, kad Donatas šalia neturi gero įžaidėjo. Jei būtų geresnis įžaidėjas, būtų kitoks ir komandos žaidimo braižas. Buvo pora rungtynių, kai Donatas gerai sužaidė. Prieš „Anadolu Efes“ buvo puikios rungtynės, kadangi centrai labai panašūs į D.Motiejūną.“

D.Motiejūno vaidmenį „Monaco“ komandoje apžvelgė treneris Dainius Adomaitis, vidurio puolėją prieš ketverius metus treniravęs Lietuvos rinktinėje.

„Koks Donato vaidmuo buvo sezono starte, toks išliko ir dabar. Jis daugiau žaidžia pirmoje mačo pusėje, o 3–4 kėlinius treneris labiau pasitiki Donta Hallu. Zvezdanas Mitrovičius aikštėje norėdavo turėti daugiau atletiškumo, – PIKENROLO laidoje kalbėjo D.Adomaitis. – Bet kai D.Motiejūnas būna aikštėje, komanda stengiasi jį išnaudoti. „Du prieš du“ situacijose jis sprendžia daug. Donatas yra žaidėjas, kuris gali gerai surasti komandos draugą – ar perimetre, ar kitą didelį žmogų po krepšiu. Jis tikrai gerai skaito žaidimą.“

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – apie CSKA jėgą, testus „Žalgiriui“ ir P.Motiejūno žingsnį

Geresnį žaidimą 31-erių metų 213 cm ūgio vidurio puolėjas demonstruoja Prancūzijos čempionate, kuriame jis per 19 minučių varžovams atsega po 12,3 taško, 4,6 atkovoto kamuolio ir 11,3 naudingumo balo.

D-Mo sprogo prieš savaitę vykusioje dvikovoje su pagrindine konkurente Vilerbano ASVEL – 28 taškai, 9 sugriebti kamuoliai ir 31 efektyvumo balo rodiklis.

„Komanda stengiasi Donatą išnaudoti. Baudos aikštelėje yra nemažai situacijų, skirtų būtent D.Motiejūnui. Gal ketvirtadalis Donato žaidimo yra būtent nugara baudos aikštelėje. Skaičiai per vieną ataką nėra geri, bet komandos draugai jo ten ieško, o jis žaidžia daug. Ant suolelio yra treneriai, kurie skaičiuoja pliusą, minusą ir kur varžovai atakuoja. Donatas visada bus varžovų taikiniu „du prieš du“ gynyboje ar kaip rungtynėse su „Anadolu Efes“ – vienas prieš vieną situacijose. Taikinys, kadangi gynyboje turi tikrai daug problemų“, – sakė D.Adomaitis.

Euroleague.net/Donatas Motiejūnas
Euroleague.net/Donatas Motiejūnas

Eurolygos turnyre D.Motiejūnas realizavo 7 tritaškius iš 15 (46,7 proc.), Prancūzijos pirmenybėse – 4 iš 14 (28,6 proc.).

„Donatui yra kuriamos ir situacijos ties tritaškiu metimu, nors iš ten atakuoja retai. Daugiausiai jis žaidžia baudos aikštelėje, kurioje dar nuo vaikystės gerai naudoja abi rankas. Tai yra talentas. Sakyčiau, kad keturias iš penkių situacijų jis meta dešine ranka. Donatas turi tikrai platų judesių arsenalą“, – sakė M.Brazys.

Lietuvį ir toliau kankina problemos ties baudų metimų linija – Eurolygoje realizacija siekia 51,7 proc., vietiniame čempionate – 51,9 proc.

„Nežinau, tai yra psichologija ar kažkas daugiau, bet baudų pataikymas tikrai žemas. Tai problema, kurią jis turėjo ir Kinijoje. Didžiulis minusas. Jei komandos mato, kad nesusitvarko su D.Motiejūnu, gali tiesiog prasižengti“, – teigė M.Brazys.

VIDEO: „Eurolygos diena“: J.Zdovco komunikacija, sujaudintas M.Grigonis ir trys „Monaco“ lietuviai

Ar Donatą Motiejūną ateityje išvysime Kauno „Žalgiryje“, kurio marškinėlius krepšininkas paskutinį kartą vilkėjo prieš 13 metų?

„Šiuo metu jis nėra žaidėjas „Žalgirio“ kišenei. Nebent jis norėtų už mažus pinigus pabaigti karjerą Kaune. Jis nepraleido šioje ekipoje daug laiko, kaip Paulius Jankūnas, Mantas Kalnietis ar Jonas Mačiulis, kurie daugiau prisidėjo prie „Žalgirio“. Tačiau Donatas yra kaunietis, deklaruoja, jog „Žalgiris“ yra jo klubas, – dėstė M.Brazys. – Reikia suprasti, kad per artimiausius metus jis netobulės, su amžiumi kreivė eis žemyn. Donato, kaip atliekančio pagrindinį vaidmenį, „Žalgiryje“ nematau, bet pagalbinis vidurio puolėjas galėtų būti.“

Monako Kunigaikštystėje Donatas Motiejūnas nėra vienas. Krepšininką kiekvieną dieną lydi asmeninis treneris Virginijus Mikalauskas, paskui žaidėją keliavęs ir į Kiniją, ir į NBA. Tai išskirtinė praktika ne tik Europoje, bet ir NBA pasaulyje.

„Asmeninį trenerį sau galėdavo leisti tik Kobe ar Michaelas Jordanas, – juokdamasis sakė Linas Kleiza. – Nesu turėjęs nė vieno komandos draugo, kuris turėtų asmeninį trenerį. Turi būti superžvaigždė, jog leistų tau į komandą atsivežti trenerį iš šono – gal LeBronas, gal Kobe, gal MJ, futbole – Tomas Brady. Bet tai yra gera investicija. Kiek elitiniai atletai išleidžia kūno priežiūrai, gerai šalia turėti tikrą profesionalą, kuris tave žinotų. Tai yra atsiperkanti investicija. Kai tiek metų kartu gyveni, turi sutapti auros ir turi patikti žmogus. Virgis yra geras žmogus, geras profesionalas. Jie labai gerai gyvena.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virginijus Mikalauskas ir Donatas Motiejūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virginijus Mikalauskas ir Donatas Motiejūnas

Kauno „Žalgiris“ praėjusį penktadienį patyrė skaudų Maskvos CSKA antausį. Nerezultatyviausią klubo istorijoje namuose mačą sužaidę Lietuvos čempionai krito 51:73.

Jure Zdovco ir kompanijos laukia komanda, kuri Eurolygoje fiksuoja penkių pralaimėjimų atkarpą, išgyveno trenerių rokiruotę, tačiau PIKENROLO laidos svečiai tiki „Žalgirio“ pergale prieš „Monaco“.

„Manau, kad „Žalgiris“ laimės. Paskutiniame nerezultatyviame mače „Monaco“ pralaimėjo prieš „Olimpia“, bet, galvoju, kad „Žalgiris“ laimės ir tikrai pelnys taškų“, – sakė D.Adomaitis.

„Aš irgi sakau, kad „Žalgiris“ laimės“, – pridėjo L.Kleiza.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – apie CSKA jėgą, testus „Žalgiriui“ ir P.Motiejūno žingsnį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas