Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 14

Po skaudžios „Ryto“ nesėkmės – G.Žibėno žinutė: „Nuleistos galvos atrodė labai keistai“

Vilniaus „Rytas“ susikomplikavo padėtį FIBA Čempionų lygoje. Giedriaus Žibėno auklėtiniams per trečiąjį kėlinį beveik pavyko išvalyti per pirmąją mačo pusę pridarytus liapsusus, bet galiausiai sostinės krepšininkai pripažino Herclijos „Bnei“ komandos pranašumą.

Rungtynės „Jeep“ arenoje tarp Vilniaus „Ryto“ ir Herclijos „Bnei“ buvo perpildytos emocijomis bei vietomis priminė tikrus amerikietiškus kalnelius.

Pirmoje mačo pusėje dominavusi Izraelio komanda vienu metu buvo įgijusi 23 taškų persvarą, į stalčių giliai padedant Giedriaus Žibėno kompanijos tikslus ir svajones apie naikinamą išvykoje įgytą 5 taškų deficitą. Nors „Rytas“ prisikėlė per trečiąjį kėlinį, kuriame beveik panaikino kosminį varžovų atotrūkį, bet jėgų užbaigti šiam darbui nepakako.

Vilniaus komandos gyvybę mačo pradžioje palaikė lapkričio mėnesio Čempionų lygos MVP Marcusas Fosteris, per pirmąjį kėlinį pelnęs 8 taškus. Didžiosios „Ryto“ problemos atsivėrė antrajame ketvirtyje, per kurį Giedriaus Žibėno auklėtiniai praleido net 30 taškų.

Šeimininkai neturėjo atsakymų į „Bnei“ žaidėjų pasiūlytą fiziškumą, o klaidos bei abejotini arbitrų švilpukai visiškai išmušė „Ryto“ komandą iš vėžių.

Sėkmingas perėjimas iš gynybos į puolimą Herclijos atstovams iki ilgosios pertraukos leido greitose atakose pelnyti net 18 taškų. Į gilią duobę kritę vilniečiai pralaimėjo atkarpą 11:25, po dviejų ketvirčių nuo varžovų atsilikę 35:53.

G.Žibėnas ne kartą sprogo pykčiu, kai auklėtiniai laiku neatliko pražangos ar nepildė numatyto rungtynių plano.

Šaršalas aikštelėje kilo įpusėjus trečiajam kėliniui, kai po taiklaus metimo Herclijos žaidėjas Sandy Cohenas paleido žodžių tiradą link „Ryto“ atsarginių suolo. Teisėjai nedelsdami skyrė techninę pražangą, o jau pirmoje mačo pusėje krepšininko turėta nesportinė pražanga konvertavosi į diskvalifikaciją bei tiesų kelią link rūbinės. Tai buvo naudingiausias „Bnei“ žaidėjas, savo sąskaitoję turėjęs 20 naudingumo balų.

Rekordinė „Bnei“ turėta 23 taškų persvara trečiajame ketvirtyje atrodė kaip tolimas miražas. Liepsnojantys vilniečiai greitai tirpdė varžovų pranašumą, kuris po taiklios Gyčio Masiulio baudos kėlinio pabaigoje sumenko iki 66:69. Nuostabų trečią ketvirtį, kurio metu kilojosi „Jeep“ arenos stogas, „Rytas“ laimėjo 31:16.

Kai jau atrodė, jog G.Žibėno kariauna sukurs nerealų sugrįžimą, ketvirtojo kėlinio starte aistras Vilniuje nuramino „Bnei“ gynėjas Stephenas Thompsonas, smeigęs tris tritaškius ir padėjęs tašką rungtynėse.

Rungtynių MVP tapo „Bnei“ puolėjas Maurice'as Kempas, kuris pelnė 33 taškus, atkovojo 11 kamuolių (7 puolime), atliko 4 rezultatyvius perdavimus ir surinko 37 naudingumo balus.

Jau kitą savaitę paskutiniame grupių etapo ture „Ryto“ laukia žūtbūtinis mūšis prieš daugkartinius turnyro čempionus Tenerifės „Lenovo“ krepšininkus.

„Skausmingas pralaimėjimas. Galvoju, kad įprastai su 90 taškų namuose galėtume rungtynes lengvai laimėti, bet tokiose rungtynėse žaidėjai turi sumokėti energijos ir pastangų kainą. Kai tu tai sumoki, gali daryti bet ką. Šiandien rungtynes pradėjome labai minkšti, nusiteikimas buvo blogas. Po pralaimėjimo žaidėjai rūbinėje buvo nuliūdę, gal dabar supratome, kokios svarbios tai buvo rungtynės, bet tokį požiūrį turime rodyti nuo pirmųjų minučių, – po pralaimėjimo kalbėjo G.Žibėnas. – Negalime varžovams duoti nieko lengvo, o šiandien jie įmetė pernelyg daug lengvų metimų. Maurice'as Kempas įmetė 14 dvitaškių. Nė vieno tolimo dvitaškio ar tritaškio, tiesiog naudojosi kūno pranašumu ir stumdė mūsų žaidėjus. Negalėjome jo suvaldyti, nors atlikome neblogą darbą gindamiesi prieš kitus žaidėjus. Šiandien buvo M.Kempo rungtynės. Mes neradome vaistų, kaip jį sustabdyti.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Giedrius Žibėnas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Giedrius Žibėnas

– Ar šiandien esminės „Ryto“ problemos slypėjo fiziškumo trūkume?

– Turėjome daug problemų ruošdamiesi rungtynėms. Nenoriu to afišuoti, bet tos dvi dienos su septyniais žaidėjais treniruotėse nepadeda. Energijos šiandien neatsinešėme tokios, kokią turėtume atsinešti. Nieko nekaltinu, tiesiog mums labai nesukrito aplinkybės. Bet tai neatleidžia mūsų nuo atsakomybės, kad 82 iš 101 taškų varžovai pelno iki bonuso. Mes galėjome išspręsti daug reikalų ir išgelbėti savo užpakalį su protinga pražanga. Mes jų galime per rungtynes padaryti 16, po 4 kiekviename kėlinyje, o iš viso padarėme 3 ar 4. Dėl to taip ir išėjo, kad žaidėme geras puolimo rungtynes, bet gynyboje mūsų atsinešimo ir fiziškumo trūkumas buvo pagrindas. Šiandien reikėjo muštis, bet nesimušėme, todėl išsinešame pralaimėjimą. Tai neuždaro sezono ir turnyro, viską reikės spręsti paskutinėse rungtynėse. Viskas bus mūsų rankose, mes turime visus šansus.

– Ar žaidėjai per gerai apie save pagalvojo?

– Aš nekaltinu nė vieno žaidėjo. Esmė buvo Maurice'as Kempas ir kaip mes jį stabdėme. Jis mus sudaužė pirmose rungtynėse. Turbūt tai reikėjo priimti asmeniškai, bet šiandien jis dar labiau uždominavo. Jis žaidė be keitimų visas 40 minučių, bet mes neradome žaidėjo, kuris tiesiog galėtų jį paguldyti ant grindų. Tokio veiksmo nebuvo nė karto, kad jis gulėtų ant grindų. Tai labiausiai skaudina. Varžovas gali įmesti sunkius taškus iš po krepšio per iškeltas mūsų rankas. Jie tokius įmeta, o mes stengiamės akcentuoti kitą ataką. Bet kai vieną po kito meta „2+1“ ir dešine ranka, o mes nepadarome pražangos... Tiek laiko turėdamas kamuolį savo rankose, jis metė tik 6 baudų metimus. Tai buvo pagrindinė problema.

– Kaip šiandien įvertintumėte arbitrų darbą?

– Turbūt abiems komandoms buvo vienodas teisėjavimas. Mes turėjome jau eilę rungtynių, kai matėme, kad prarandame emocijų valdymą bendraujant su teisėjais. Tai liečia žaidėjus, trenerius ir visą štabą. Tai mums nepadeda. Kalbėjome per ilgąją pertrauką, kad jei žaisime kartu ir iki ketvirto kėlinio sumažinsime skirtumą iki vienženklio, tuomet viskas ir spręsis ketvirtajame kėlinyje, bet mes turime nustoti kalbėti su teisėjais. Mes turime žaisti savo žaidimą ir žaisti kartu. Manau, kad antroje pusėje emocijas kontroliavome geriau, bet to nepakako. Tokiose rungtynėse reikia žaisti visas 40 minučių.

– Ką po metimo link suolelio šaukė varžovų žaidėjas Sandy Cohenas, kad sulaukė antros techninės ir buvo išsiųstas į rūbinę?

– Jis tiesiog negali į veidą ir į akis „bitchinti“ komandos ir atsarginių suolo, ypač žaisdamas išvykoje ir vietinei komandai pralaimint. Tai yra neatleistina. Tai žino patys žaidėjai, S.Cohenas irgi žino, kad to negali daryti.

VIDEO: PIKENROLAS: išnarstytas „Žalgiris“, alinančios Željko peržiūros ir kosmosas Madride

– Iki ilgosios pertraukos Herclijos krepšininkai surinko 18 taškų greitose atakose. Ar tai lėmė prastas jūsų žaidėjų metimų pasirinkimas?

– Mes apie tai kalbėjome dar prieš rungtynes, kad metimų atranka būtų gera ir visi to metimo tikėtųsi. Vieni eina kovoti dėl kamuolio, kiti pasaugo mūsų krepšį. Mes tai visada akcentuojame, tą darome net 5-0 treniruotėse. Bet to šiandien nepadarėme, nes „Bnei“ yra komanda, kuri tykoja tokių situacijų ir iškart bėga į greitą puolimą. Ši komanda gyvena iš pigių taškų ir greito puolimo, ypač M.Kempas ir S.Cohenas. Tai buvo didelis akcentas, galbūt turėjo būti dar didesnis.

– Antroje pusėje Gytis Masiulis prisidėjo prie jūsų sėkmingos atkarpos. Kiek jūs jį skatinate imtis iniciatyvos?

– Jis privalo imtis iniciatyvos, jau pats laikas tai daryti. Skatinsime ir toliau, nes neturime 15 žaidėjų. Mes pasitikime kiekvienu žaidėju. Nieko naujo nepasakysiu – kiekvienas žaidėjas anksčiau ar vėliau iššaus.

– Kaip galite paaiškinti banguojantį „Ryto“ žaidimą?

– Nežinau, jei galėčiau paaiškinti vienu sakiniu, tai paaiškinčiau. Mes ieškome stabilumo. Žiūrovai mato tik tai, kas vyksta aikštelėje, bet pasikartosiu, jog dvi dienas prieš rungtynes mes gero pasiruošimo neturėjome.

– Kiek kerta per galvą, jog dabar esate įsprausti į kampą Čempionų lygoje? Ir kaip bandysite prikelti komandą?

– Nei kertą per galvą, nei reikės kažką prikelti. Mes suprantame, kad turime laimėti prieš „Lenovo“. Įskaitant praėjusį sezoną, mes to nesame padarę trejas rungtynes iš eilės. Bandysime iš ketvirto karto. Mes turime visus šansus, svarbiausia, kad žaidėjai būtų sveiki ir pasiruošę. Labai svarbu, kad mes tikėtume. Žaidėjus skatiname, kad nebūtų nuleistų galvų. Labai keistai atrodė, kad galvos buvo nuleistos, nors niekas nesibaigė. Mes tikime komanda ir sirgalių palaikymu. Norime ir kitą trečiadienį tokio paties karščio, koks arenoje buvo šiandien.

VIDEO: PIKENROLAS: išnarstytas „Žalgiris“, alinančios Željko peržiūros ir kosmosas Madride

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas