Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 01 25

Po „Žalgirio“ niukso į „Top 16“ kovas stojantis „Rytas“: „Visi – pikti ir alkani“

Principiniam varžovui Kauno „Žalgiriui“ sekmadienį Lietuvos krepšinio lygoje pralaimėjęs ir 14 pergalių serijos netekęs Vilniaus „Rytas“ grįžta į kovas Europoje – jau rytoj startuoja FIBA Čempionų lygos „Top 16“ etape. Vilniečių treneris Giedrius Žibėnas viliasi, kad nuo „Žalgirio“ gautas niuksas išeis į naudą.

„Visi yra pikti, alkani ir laukia rytojaus. Rungtynes su „Žalgiriu“ jau pamiršome. Serijų neskaičiuojame. Žinome, kad sužaidėme ne pačias geriausias rungtynes, žemiau savo galimybių. Ypač gynyboje. Turime pasimokyti iš klaidų. Aš manau, kad po tų rungtynių mes paaugome – ir komanda, ir žaidėjai, ir treneriai“, – „Avia Solutions Group“ arenoje susirinkusiems žurnalistams prieš treniruotę kalbėjo G.Žibėnas.

„Tos rungtynės – jau istorija. Kovose su „Žalgiriu“ mes dar turėsime šansų atsigriebti, o Čempionų lygoje rungtynių nėra daug, joms suskaičiuoti užtenka dviejų rankos pirštų, todėl jos – labai svarbios. Ypač namie. Turime būti pasiruošę“, – ryžtingai tęsė vilniečių strategas.

Pirmasis „Ryto“ varžovas – Strasbūro IG klubas, pernai nukeliavęs iki Čempionų lygos pusfinalio. Tiesa, šiame sezone dėl vietos „Top 16“ etape jam teko pakovoti įkrintamosiose, kuriose jauno 35-erių suomio Lassio Tuovi treniruojama ekipa 2-0 susitvarkė su Salonikų PAOK.

„Žinome, kad varžovai turi išreikštą atletiškumą, fiziškumą, jėgą. Mes turime jų jėgą ne tik atlaikyti, bet ir patys inicijuoti fiziškumą bei laimėti tą kovą. Tai pagrindinis rungtynių akcentas“, – pabrėžė G.Žibėnas.

„Jų treneris – suomis, tai šiek tiek kitokia komanda, nei įprasta prancūzų. Žaidžia šiek tiek kitokį krepšinį, nei bėk ir mesk. Daugiau 5 prieš 5. Norėsime, kad jie taip ir žaistų“, – pridūrė „Ryto“ treneris.

Strasbūro ekipoje amerikiečiai Johnas Robersonas (17,6 tšk. – 6 rezultatas visoje Čempionų lygoje) ir DeAndre Lansdowne‘as (10,5 tšk.) turi laisvę puolime, o Ike Udanoh (6 atk. kam.) ir Mattas Mitchellas (4,6 atk. kam.) grumiasi po krepšiais.

Solidžiai taškus renka ir lietuviams gerai pažįstamas čekas Jaromiras Bohačikas (10,4 tšk.). Tiesa, jau prasidėjus sezonui komanda neteko lyderio Jarello Eddie (17,6 tšk.), nusprendusio persikelti į Ispaniją.

FIBA.com nuotr./Strasbūro IG pernai žaidė Čempionų lygos pusfinalyje.
FIBA.com nuotr./Strasbūro IG pernai žaidė Čempionų lygos pusfinalyje.

„Žinome, ką turime akcentuoti. Pirmiausia – tai jų gynėjai. Įžaidėjo Johno Robersono turime neįsileisti į baudos aikštelę, jis – pagrindinis kūrėjas, kitas – DeAndre Lansdowne‘as – yra išreikštas metikas. Turėsime atlikti didelį darbą gynyboje. Taip pat ir stipriosios rankos, nes tai, kas vyko paskutinėse mūsų rungtynėse (su „Žalgiriu“), buvo labai negerai“, – dėstė G.Žibėnas.

„Dideli jų žaidėjai – atletiški. Tokie daugiau pagalbiniai, todėl ir sakau, kad atletiškumą bei fiziškumą turėsime inicijuoti patys. Trenkti jiems pirmiems“, – pridūrė vilniečių treneris.

Individuliais žaidėjų sugebėjimais ir atletiškumu paremta Strasbūro ekipa puikiai kaunasi dėl atkovotų kamuolių (sugriebia 53,2 proc. visų atšokusių kamuolių – 3 rezultatas turnyre) bei nuostabiai pataiko tritaškius (41,1 proc. – 2 rezultatas visoje lygoje).

„Mūsų gynyba yra taip sukurta ir sukonstruota, kad prižiūrėtume varžovų tritaškius. Taip, jie meta aukštu procentu, tad laukia didelis darbas gynyboje kontroliuojant jų tolimus metimus“, – sakė G.Žibėnas.

FIBA.com nuotr./Strasbūro IG vyr. treneris Lassi Tuovi.
FIBA.com nuotr./Strasbūro IG vyr. treneris Lassi Tuovi.

Atrodytų nepajudinamą ir dešimtmetį Strasbūre dirbusį Vincent‘ą Collet pakeitęs suomis L.Tuovi žaidžia šiuolaikinį krepšinį – Strasbūro ekipa pagal puolimo reitingą yra antra visoje Čempionų lygoje (vid. 118,2 taško per 100 atakų), tačiau gynyboje neišvengia skylių (vid. 113,7 tšk. – tik 27 vieta iš 32 pirmojo etapo komandų). Ką darys „Rytas“ – bandys apsiginti ar pasinaudoti varžovų spragomis?

„Kiekvienas treneris atsakys taip pat. Pirmiausia norime pradėti nuo gynybos, tada ir pulti bus smagiau, lengviau. Taip, jų reitingai puolime – aukšti, bet gynyboje mes tikrai esame pranašesnė komanda. Tą pranašumą tiesiog reikės įrodyti aikštelėje, nėra ką čia per daug šnekėti“, – užtikrintai rėžė G.Žibėnas.

„Rytui“ padėti vis dar negali po Achilo sausgyslės traumos sveikstantis Jarvis Williamsas ir kirkšnį susižeidęs Maurice‘as Ndouras.

„Jarvis sugrįš tada, kai pradės sportuoti penki prieš penkis su komanda. Dabar daugiausia jis žaidžia keturi prieš keturis“, – atskleidė G.Žibėnas.

Prancūzijos čempionate Strasbūro IG (9-6) žengia šešta, bet iš paskutinių ketverių rungtynių laimėjo tik vienas.

„Top 16“ etapo L grupėje be Vilniaus ir Strasbūro ekipų dar varžosi Sombathėjaus „Falco“ (Vengrija) ir Tenerifės „Lenovo“ (Ispanija) klubai. Į kitą etapą – ketvirtfinalį – pateks dvi stipriausios komandos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas