Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 09

Praleistas „Ryto“ šansas: įdomus potencialas ir didžiulis klaustukas

Vilniaus „Rytas“ turėjo puikią progą pradėti Europos taurės „Top 16“ etapą pergale namuose. Likus 5 minutėms ir vilniečiams pirmaujant 4 taškais, lemiamą žodį tarė individualiai itin sunkiai sustabdomi Rusijos ekipos legionieriai. Pasinaudoję savo pranašumais, jie padėjo UNIKS iškovoti pergalę „Siemens“ arenoje 91:86.

Po slogių pirmųjų minučių kapitono Eimanto Bendžiaus solo šou prižadinti vilniečiai kėlė rimtų pavojų Kazanės klubui visas rungtynes.

Puolime viskas klojosi solidžiai – iš pradžių „Rytas“ klaidino varžovus karts nuo karto statydami netikras užtvaras. Kazanės treneriui neištvėrus dėl auklėtinių nesusikalbėjimo, vilniečiai aukštu procentu baudė ir keitimosi gynybą.

Geresnes nei paprastai rungtynes puolime sužaidė tiek T.Holloway, tiek M.Girdžiūnas. Didesne problema tapo UNIKS sprogstamojo dueto, E.McCollumo ir J.Smito stabdymas. Šie du vaikinai taškus rinkosi ir po sudėtingų metimų, ir po „Ryto“ klaidų gynyboje, kurių tikrai netrūko.

VIDEO: Europos taurės apžvalga: „Rytas“ namie neatsilaikė prieš UNIKS

Potencialas puolime

D.Adomaitis „Ryte“ yra įdiegęs pikenrolu paremtą puolimo sistemą, kuri šiame sezone veikia dar geriau nei praėjusiame. Nepaisant prasčiausių Pako Cruzo sezono rungtynių, kuris atrodė pernelyg lėtas ir išsibalansavęs dėl UNIKS gynėjų pasiūlyto kontakto, ir kurio žaidimo kokybei daug įtakos galimai padarė turėta trauma, tai buvo puikios „Ryto“ rungtynės puolime.

E.Bendžius šioje sistemoje jaučiasi kaip žuvis vandenyje.

Puolėjas labai mėgsta slip užtvaras, kuomet priartėjęs prie komandos nario, jis pasirenka jos nestatyti, o bėgti link tritaškio, tokiu būdu bandydamas suklaidinti varžovus, kurie keičiasi. Pirmajame kėlinyje tokiu būdu jis nubaudė UNIKS tritaškiu iš kampo. Kuomet varžovai keitimąsi atlikdavo tvarkingai, šis du sykius pasinaudojo ūgio pranašumu bei metimu nuo vienos kojos arčiau krepšio pelnė 4 taškus. Šis metimas Bendžiaus repertuare pradėjo matytis tik šį sezoną.

Po puikaus pirmojo kėlinio varžovams sutelkus koncentraciją ties juo ir uždarius kelius į jo mėgstamą dešinę pusę, Eimantas pritilo. Tačiau vien jo buvimas aikštėje yra kertinė „Ryto“ puolimo sistemos dalis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eimantas Bendžius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eimantas Bendžius

M.Girdžiūnas ir T.Holloway puikiai pavadavo ne geriausios formos P.Cruzą. UNIKS daug situacijų naudojo keitimosi gynybą ir kadangi vilniečiai neturi galingai žaidžiančių aukštaūgių po krepšiu, šie gynėjai buvo paprašyti įveikti savo varžovus 1 prieš 1. Dažnai jiems tekdavo gelbėti atakas paskutinėmis sekundėmis, tačiau jie buvo efektyvūs.

M.Girdžiūnas naudojo savo firminius triukus – tritaškį po atšokimo į šoną bei vidutinį metimą po atakavimo į dešinę. T.Holloway keletą kartų agresyviai sužaidė ir ankstyvose atakos fazėse bei laviravo baudos aikštelėje, kuomet UNIKS netaikė keitimosi gynybos. Amerikietis po gero įėjimo į aikštelę atrodė labiau pasitikintis savimi ir toks jo žaidimas galėtų būti rimtesne paspirtimi antrojoje sezono dalyje.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Terrell Holloway
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Terrell Holloway

M.Echodas nuolat atakavo varžovų lentą bei sugriebė net 8 kamuolius puolime (14 iš viso). Tokios energijos ir užsidegimo norėtųsi visose rungtynėse. Šiame sezone matome daugiau užtikrintų ir taiklių jo metimų iš vidutinio nuotolio, kurie dar labiau pasunkina varžovų darbą ginantis nuo „Ryto“ 2 prieš 2.

Puolime „Rytui“ opcijų ir potencialo netrūksta, tačiau didžiausia klaustukas yra kitoje aikštelės pusėje.

Lengvi taškai

Tikėtis, kad pavyks visiškai uždaryti komandą su profesionaliais taškų rinkėjais E.McCollumu ir J.Smithu būtų naivu. Tačiau pirmas dalykas, kurį reiktų apmažinti yra lengvi taškai. O tokių buvo gerokai per daug – rungtynių gale pritrūko būtent jų.

D.Adomaitis po rungtynių kalbėjo apie komandinių baudų nepadarymą ir ne be reikalo. Rungtynėse buvo begalė epizodų, kuomet vilniečiai galėjo sustabdyti pranašumą įgijusius UNIKS krepšininkus iki bonuso, tačiau to nepadarė. O po kelių sekundžių tai konvertavosi į lengvus taškus.

J.Smithas keletą kartų atsidūręs prieš „Ryto“ aukštaūgius lengvai eidavo į stipriąją dešinę ranką. J.Theodore’as du kartus pralindo pro E.Kairio paliktą tarpą, atliekant stepoutą. Vėliau E.Kairį 1 prieš 1 įveikė ir J.Wilsonas. E.McCollumui žaidžiant nugara, A.Butkevičius atsiliko nuo J.Smitho, kuris įgijęs pranašumą pelnė taškus iš po krepšio. Visų, ar bent jau kelių situacijų, buvo galima išvengti.

Geriausiai nepadarytų baudų situaciją iliustravo trečiojo kėlinio paskutinė ataka, kuomet vilniečiai galėjo padaryti net 2 pražangas. Aikštelėje tuo metu buvę bei nuo pikenpopo besigynę E.Kairys ir T.Holloway to nesuprato, o ataka baigėsi taikliu UNIKS tritaškiu.

Grubių klaidų gynyboje buvo ir daugiau.

P.Cruzas vienoje atakoje sugalvojo per apačią nukirsti užtvarą su 57 proc. iš toli atakuojančiu J.Smithu, kuris iškart nubaudė tritaškiu. D.Sirvydis, dengdamas tą patį J.Smithą, suteikė jam per daug erdvės, stovėdamas nuo jo per gerą metrą – amerikietis smeigė antra tolimą metimą. Problemų taip pat buvo su stepoutais. Ši problema vėliau padarė įtaką visai rungtynių baigčiai.

Lemiamas UNIKS spurtas

„Rytui“ pirmaujant 78:74, vilniečiai pikenrolų metu ėmė keistis ginamaisiais dėl problemų stepoutuojant. Deja, tai nepasiteisino.

J.Theodore’as du kartus klasiškai išmaudė M.Echodą, D.Bičkauskis liko prie aukštesnio R.Morgano, prasižengė per vėlai ir tokiu būdu per tris atakas UNIKS spurtavo 8:0.

Visų rungtynių metu UNIKS legionieriai atakavo šeimininkus situacijose 1 prieš 1. Natūralu, kad prieš tokio lygio individualius talentus sausas iš balos neišlipsi.

Tačiau skaudžiausi ir pralaimėjimą lėmė taškai buvo tie, kuriuos „Rytas“ lengva ranka atidavė svečiams – po nepadarytų pražangų bei nesilaikytų taisyklių gynyboje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant