Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
18:18

Mažylių metas: prie kintančių krepšinio madų Europoje prisideda ir Lietuvos klubų gynėjai

Prasidėjus naujajam 2024-2025 m. Europos krepšinio sezonui ryškėja įdomi detalė – stipriausiame Senojo žemyno bei antrame pagal pajėgumą kotiruojamame turnyre madas diktuoja gynėjai. Tarp naudingiausių yra Vilniuje ir Kaune savo talentą demonstruojantys Sylvainas Francisco ir Anthony Cowanas. 15min kviečia apžvelgti naudingiausius Eurolygoje bei Europos taurėje rungtyniaujančius gynėjus.
Eurolyga ir Europos taurė
Eurolyga ir Europos taurė

Pažvelgus į lyderių gretas, siaučia pirmoje ir antroje pozicijose rungtyniaujantys gynėjai. Pasikeitus gynybos sistemoms bei greičiams aikštelėje, komandų strategai yra linkę vis labiau rinktis mobilius žaidėjus, galinčius rungtyniauti per kelias pozicijas.

Buvęs Lietuvos rinktinės atakų generolas Šarūnas Vasiliauskas 15min portalui pasidalijo savo įžvalgomis apie krepšinio kaitą, pasikeitusį stilių ir naujas tendencijas, kurios keičia Europinio krepšinio pagrindą.

„Tiesiog pasikeitė požiūris – komandos vis labiau supranta, kad aukštaūgiai Europoje yra lengviau randami ir jų nemažai yra. Klubai juos randa, kaip Kauno „Žalgiris“ surado Lauryną Birutį, kurį susigrąžino iš Šiaulių ir dabar jis yra Eurolygos lygio žaidėjas, – apie kintančias tendencijas kalbėjo Š.Vasiliauskas. – Daugelis komandų investuoja didelius pinigus į gynėjus. Retai matome, kad rungtynių pabaigoje pergalę išplėštų aukštaūgis. Galbūt būna situacijų, kai po netaiklaus metimo vidurio puolėjas pataiso kamuolį ir taip nulemia pergalę, bet viskas prasideda nuo gynėjų veiksmų. Dažniausiai rungtynių pabaigoje mažiukai imasi iniciatyvos. Natūralu, kad kamuolys dažniausiai būna įžaidėjo ar atakuojančio gynėjo rankose ir individualiais veiksmais kuriasi progas.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Šarūnas Vasiliauskas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Šarūnas Vasiliauskas

Yra ir vienas įdomus sutapimas – Kauno „Žalgirio“ įžaidėjas Sylvainas Francisco bei Vilniaus „Wolves Twinsbet“ vijurkas Anthony Cowanas pagal naudingumo balus abiejuose turnyruose užima identišką, 8-ąją poziciją.

Š.Vasiliauskas taip pat akcentavo pasikeitusias žaidėjų roles, gynybos sistemas bei išskyrė Kauno „Žalgirio“ klubą kaip pavyzdį kintančioms tendencijoms krepšinyje paaiškinti.

„Pasikeitė krepšinio stilius. Anksčiau komandose būdavo aiškus vidurio puolėjas, sunkusis kraštas. Dabar, kaip matome, rungtynių pabaigose net ir tas pats „Žalgiris“ žaidžia su Edgaru Ulanovu ar Arnu Butkevičiumi, kurie yra žaidėjai be konkrečios pozicijos, galintys rungtyniauti ir sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje. Dažnai dar išleidžiamas lengvasis puolėjas į centro poziciją, o komanda naudoja susikeitimo gynybą. Kai visi penki žaidėjai aikštėje keičiasi gynyboje, retai dideli žaidėjai gauna kamuolius po krepšiu ir todėl komandos stengiasi pelnyti taškus iš viršaus.

Pavyzdžiui, „Žalgiryje“ Sylvainas Francisco susikeitimo gynyboje iš karto sukuria skirtumą – pelno taškus ar atlieka rezultatyvų perdavimą. Kaip ir sakiau, pasikeitė krepšinio suvokimas, treneriai vis labiau akcentuoja susikeitimų gynybą, o gynėjai tokioje situacijoje išnaudoja savo pranašumus prieš aukštaūgius juos atakuodami“, – kalbėjo dabar antroje pagal pajėgumą Lietuvos krepšinio lygoje (NKL) žaidžiantis gynėjas.

Kauno „Žalgirio“ atakų generolas Sylvainas Francisco rikiuojasi tarp naudingiausių Eurolygos žaidėjų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento