Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 04

Prieš Lietuvą šįvakar – Suomijos kariuomenėje vasarą praleidusi NBA žvaigždė

Lauri Markkanenas sužaidė geriausią savo sezoną NBA per šešerius metus, o tada prisistatė į tarnybą Suomijos kariuomenėje. Šįvakar jis laukiamas aikštėje per kontrolines rungtynes Tamperėje, kur susirems pasaulio čempionatui besirengiantys Suomijos ir Lietuvos krepšininkai.
Lauri Markkanenas
Lauri Markkanenas / „Scanpix“ nuotr.

Larri Markkanenas leidžia neįprastą vasarą.

Ji ypatinga ne tik dėl to, kad per ją 26 metų 212 cm ūgio krepšininkas buvo pripažintas didžiausią pažangą NBA praėjusiame sezone padariusiu žaidėju. Ir ne tik tuo, kad Suomijos krepšinio rinktinė antrą kartą per šalie istoriją pasirodys pasaulio čempionate šio mėnesio pabaigoje.

L.Markkanenui tai neeilinė vasara dėl tarnybos Suomijos kariuomenėje.

Pagal šios šalies įstatymus, visi iki 30 metų vyrai turi praeiti karinę tarnybą, trunkančią nuo šešių mėnesių iki vienerių metų, o išimtimi netapo net NBA klubo „Utah Jazz“ žvaigždė.

Sau išlygų neieškojęs L.Markkanenas pristatė į kariuomenę balandžio 17 dieną, o dabar sako, kad tarnybai dar liko 57 dienos.

Karinė tarnyba jam nesuteikė galimybių paatostogauti vasarą ar rengti įprastas krepšinio treniruotes, bet anot krepšininko, po karinių pratybų jam likdavo pakankamai laisvo laiko pasportuoti papildomai.

Šiuo metu jis jau yra Suomijos rinktinėje ir penktadienį vakare turėtų pasirodyti Tamperėje rungtynėse su Lietuva, o prieš mačą Suomijos žiniasklaidai kiek papasakojo apie įspūdžius tarnaujant tėvynei.

Po miškus klampoti nelengva

L.Markkonenas pripažino, kad kartais patekdavo į diskomforto erdvę, bet dėl to nesiskundė.

„Galiausiai, man tai buvo naujas iššūkis. Visi girdime istorijas iš karinių tarnybų, bet nieko iki galo nežinai, kol pats ten nepatenki. Aš buvau visiškai pasiruošęs. Nuvykau su tinkamu požiūriu ir mintimis, kad padarysime viską, kas priklauso“, – pasakojo jis.

„Scanpix“ nuotr./Lauri Markkanenas
„Scanpix“ nuotr./Lauri Markkanenas

Žinoma, paprasta nebuvo.

„Nesvarbu, kaip stipriai bandai mąstyti pozityviai, kartais ten būna šalta ir šlapia. Kartais sunku klampoti per mišką ilgas dienas, bet tada viską lemia požiūris, – sakė L.Markkanenas. – Aš susiradau ir daug gerų draugų. Su jais ir praėjau visas situacijas.“

Jis pasakojo, kad liko patenkintas šaudymo pratybomis. Kartais kariniuose barakuose tapdavo kiek nuobodu, bet tada su bendražygiais eidavo pasitreniruoti į treniruoklių salę.

Dėl įsipareigojimų retai matė šeimą

L.Markkanenas su žmona augina ir du vaikus, gimusius 2018 ir 2020 metais. Įsipareigojimai kariuomenei ir Suomijos krepšinio rinktinei pakeitė įprastą vasarą, po kurios ir pasaulio čempionato jis sugrįš į NBA be tikrų atostogų ir poilsio su šeima.

„Vaikai tikriausiai įprato, kad dažnai nebūnu namie. Šįkart vietoj treniruočių ir rungtynių, buvau barakuose. Aišku, norėčiau praleisti daugiau laiko su šeima. Retkarčiais turėjau galimybę aplankyti namus, – pasakojo jis. – Dabar yra sportiniai įsipareigojimai su nacionaline rinktine, bet paskui pasimatysime su šeima. Gal tai nėra normali vasara: visada nori vis daugiau ir daugiau laiko, bet tokia jau susiklostė padėtis šiemet.“

„Scanpix“ nuotr./Lauri Markkanenas
„Scanpix“ nuotr./Lauri Markkanenas

Jam tikriausiai nereikės tarnauti viso laikotarpio, tad kitą vasarą L.Markkanenas tikisi daugiau laiko praleisti su šeima.

Po puikaus Europos čempionato – proveržio sezonas NBA

Krepšinyje – tai retas atvejis, kai kariuomenėje su visais ne vieną mėnesį plušo tokio lygio žvaigždė.

2017 metais 7-uoju šaukimu NBA naujokų biržoje pakviestas suomis iškart tapo svarbiu žaidėju „Chicago Bulls“ klube ir jau pirmą sezoną pelnė po 15,2 taško.

Ketverius metus jis rodė solidžius rodiklius Čikagos komandoje, bet „Bulls“ trūko pergalių, o 2021 metais L.Markkanenas buvo išmainytas į „Cleveland Cavaliers“.

Po metų jis vėl buvo iškeistas, šįkart į „Utah Jazz“, kur sužibo naujomis spalvomis.

Tiksliau, jis atsiskleidė kaip didelė jėga jau praėjusią vasarą, per Europos krepšinio čempionatą.

FIBA.com nuotr./Lauri Markkanenas
FIBA.com nuotr./Lauri Markkanenas

L.Markkanenas ten pelnė net po 27,9 taško, rezultatyvumu turnyre nusileidęs tik Graikijos superžvaigždei Gianniui Antetokounmpo.

Dar svarbiau, su vienintele žvaigžde suomiai pasiekė Europos čempionato ketvirtfinalį, prieš tai eliminavę daugiau aukšto kalibro žaidėjų turėjusią Kroatiją.

Po Europos čempionato, kuriame Suomija užėmė 7 vietą, L.Markkanenas sužaidė savo geriausią sezoną NBA.

Jis tapo pirmuoju NBA žaidėju per lygos istoriją, atlikusiu per 100 dėjimų į krepšį ir pataikiusiu daugiau nei 200 tritaškių per sezoną.

Suomis buvo pirmą kartą išrinktas į „NBA-All Stars“ ir net pateko į rungtynių starto penketą.

„Scanpix“/AP nuotr./Lauri Markkanenas ir Domantas Sabonis
„Scanpix“/AP nuotr./Lauri Markkanenas ir Domantas Sabonis

Jo rodikliai NBA čempionate buvo tiesiog įspūdingi – 25,6 taško, 8,6 atkovoto kamuolio, bendras taiklumas 49,9 proc, tritaškių – 39,1 proc., baudų – 87,5 proc.

Jis pirmavo „Jazz“ komandoje pagal taškus, atkovotus kamuolius ir baudų metimus, tad nenuostabu, kad buvo išrinktas didžiausią pažangą padariusiu NBA krepšininku.

L.Markkaneno žaidimas padėjo „Jazz“ stipriai startuoti (10-3) ir komanda ilgai taikėsi į atkrintamąsias varžybas, kol traumos atnešė daugiau nesėkmių ir Sol Leik Sičio krepšininkai finišavo Vakarų konferencijoje dvyliktoje vietoje.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Lauri Markkanenas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Lauri Markkanenas

„Jazz“ gretose pakeitęs iki tol ryškiausią žvaigždę Donovaną Mitchellą, L.Markkanenas viršijo Jutos sirgalių lūkesčius.

„Tinkama vieta, tinkamu laiku“, – savo pirmą sezoną apibūdino Suomijos krepšininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas