Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 10

Pro rakto skylutę išlindę prancūzai nesigaili pasirinkę sunkesnį kelią: „Nebijome nieko“

Prancūzijos rinktinė buvo arti to, kad pasikartotų 2017 m. košmaras, kai dabartiniai olimpiniai vicečempionai pasitraukė iš Europos krepšinio čempionato jau aštuntfinalyje. Bet sveiką kailį akistatoje su turkais išnešę prancūzai nesigaili, kad grupių etape pagelbėjo lietuviams ir pasirinko sunkesnį kelią atkrintamosiose.
Evanas Fournier
Evanas Fournier / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Puikiai startavę ir pirmoje mačo dalyje net 16 taškų persvarą turėję prancūzai vos neprisižaidė akistatos su Turkija pabaigoje.

Aistringai kelių tūkstančių sirgalių Berlyno „Mercedes-Benz“ arenoje palaikomi turkai vedami tritaškių liūtimi krepšį nuplovusio Bugrahano Tuncero įspūdingai spurtavo trečiajame kėlinyje, kurį laimėjo net 22:6, ir žengiant į ketvirtąjį ketvirtį turėjo 8 taškų pranašumą (57:49).

Žymiai arčiau pergalės turkai buvo ir ketvirtojo kėlinio pabaigoje, kai likus 12,2 sek. jie ne tik pirmavo 77:75, bet ir sulaukė varžovų nesportinės pražangos – tai reiškė du Cedi Osmano baudų metimus ir dar kamuolį turkų rankose.

Bet „Cleveland Cavaliers“ puolėjas abu metimus prametė, Evanas Fournier perėmė kamuolį, o Rudy Gobert'as pataisė netaiklų komandos draugo šūvį ir Prancūzija išplėšė pratęsimą, kuriame pasiekė dramatišką pergalę 87:86.

„Kai prasižengėme ir teisėjai skyrė nesportinę pražangą, maniau, kad rungtynės baigtos, – po mačo pripažino 13 taškų įmetęs E.Fournier. – Atsilikome dviem taškais, jie metė dvi baudas ir dar turėjo kamuolį po to. Bet Osmanas prametė dvi baudas, kažkaip perėmėme kamuolį, pelnėme taškus ir išlyginome.“

Turko pramestus baudų metimus akcentavo ir kitas prancūzų krepšininkas Guerschonas Yabusele.

„Radome būdą, kaip sugrįžti į rungtynes. Žinoma, dvi Osmano pramestos baudos mums labai padėjo, bet galiausiai iškovojome pergalę, o tai yra svarbiausia“, – sakė Madrido „Real“ puolėjas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Guerschonas Yabusele
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Guerschonas Yabusele

„Turėjome išlaikyti pasitikėjimą savimi ir tikėti, kad galime laimėti šias rungtynes. Net tada, kai jie pirmavo ir metė dvi baudas ketvirto kėlinio pabaigoje, mes tikėjome, kad galime laimėti“, – pridūrė prancūzų gynybos specialistas Terry Tarpey.

Kiek anksčiau nei minėtasis nesportinės pražangos ir dviejų C.Osmano baudų metimų epizodas, prancūzams teko griebtis už galvų, kai arbitrai skyrė tris baudų metimus į jų krepšį po E.Fournier pražangos ir Furkano Korkmazo baudų metimų, nors turkas akivaizdžiai kamuolį išleido jau gerokai po kontakto su varžovu.

Vis dėlto kaltės ant teisėjų prancūzai po susitikimo nevertė.

„Taip jau nutinka. Be abejo, ten buvo pražanga, bet po kontakto jis dar sumušė kamuolį ir tik tada išmetė“, – komentavo pats pražangos autorius E.Fournier.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Evanas Fournier
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Evanas Fournier

„Niekada nekomentuoju teisėjų darbo. Taip jie nusprendė ir viskas“, – atsargus buvo T.Tarpey.

Galingai aštuntfinalyje startavę prancūzai antrojo kėlinio viduryje pirmavo net 31:15, o viena iš to priežasčių buvo košmariškas turkų tritaškių pataikymas – jie startavo įmesdami tik vieną metimą iš dešimties, nors galiausiai rungtynes užbaigė pataikydami 14 iš 36.

Prieš susitikimą daug buvo kalbėta apie labai ankstyvą rungtynių laiką – mačas prasidėjo 12 valandą vietos laiku, o tai po rungtynių akcentavo ir E.Fournier.

„Tai buvo iššūkis abiem komandoms. Manau, kad viena iš priežasčių, kodėl turkai prametė tiek daug tritaškių pradžioje, yra ankstyvas rungtynių laikas. Tai ne pasiteisinimas, bet tokiu metu sunkiau susikoncentruoti rungtynėms“, – pripažino prancūzas.

Turkus kovai prikėlė galbūt gyvenimo mačą sužaidęs Bugrahanas Tunceras. Stambulo „Anadolu Efes“ gynėjas per keturis sezonus Eurolygoje buvo daugiausiai įmetęs 12 taškų, bet Europos čempionato aštuntfinalį pradėjo šešiais tiksliais tritaškiais iš eilės ir mačą užbaigė su 22 taškais (2/5 dvit., 6/10 trit.) ir 20 naudingumo balų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Bugrahanas Tunceras
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Bugrahanas Tunceras

Ar prancūzams tai buvo siurprizas?

„Mus tai šiek tiek nustebino, bet jis geras žaidėjas. (Shane'ui) Larkinui iškritus, jis turėjo žengti žingsnį į priekį ir tą padarė. Jis pataikė gerus metimus“, – sakė T.Tarpey, kuriam ir pačiam teko užduotis gaudyti užsiliepsnojusį turką.

Olimpiniai vicečempionai kol kas nerodo paties geriausio žaidimo Europos čempionate. Grupėje jie nusileido vokiečiams ir slovėnams ir sunkiai įveikė Lietuvą, Vengriją bei Bosniją ir Hercegoviną.

Bet vieno komandos lyderių manymu, to negalima būtų pavadinti strigimu.

„Nepasakyčiau, kad stringame, bet nežaidžiame geriausio krepšinio. Kiekvienos rungtynės skirtingos. Turime daug žaidėjų, kurie gali sužaisti gerai, šiandien tai buvo Amathas M'Baye, kuris nedaug žaidė grupių etape, bet šiandien pakilo nuo suolo ir nudirbo didžiulį darbą. To mes ir tikimės iš visų žaidėjų – atiduoti viską ir išnaudoti savo stiprybes“, – sakė E.Fournier.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Moustapha Fallas, Terry Tarpey
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Moustapha Fallas, Terry Tarpey

B grupėje prancūzai užėmė trečiąją vietą ir buvo laipteliu aukščiau už lietuvius, nors jeigu būtų pralaimėję mažai reikšmės jiems turėjusį susitikimą su bosniais, prancūzai galėjo užimti ketvirtą vietą ir gauti sąlyginai lengvesnį kelią iki pusfinalio.

Bet prancūzai atgal nesižvalgo ir nesigaili dėl to, jog padėję lietuviams, galimai pakenkė sau.

„Nesigailiu to. Prancūzija nebijo nieko – norime laimėti kiekvienas rungtynes. Ar bus sunkiau? Galbūt. Bet mes esame nusiteikę iššūkiams“, – drąsiai rėžė E.Fournier.

Panašiai kalbėjo ir T.Tarpey paklaustas, ar nesigaili prancūzai, jog perleido sąlyginai lengvesnį kelią lietuviams.

„Lietuva pirmiausia turi įveikti Ispaniją, laukia geros rungtynės. Dabar jau nebėra lengvų kelių, kiekvienos rungtynės bus sudėtingos“, – sakė puolėjas.

Kitas prancūzų varžovas bus Serbija arba Italija – šios komandos susitiks sekmadienį. E.Fournier būsimų oponentų po pergalės komentuoti nebuvo linkęs, o T.Tarpey laukia sunkaus iššūkio.

„Mūsų laukia sunkios rungtynės. Prieš Italiją žaidėme dukart pasiruošimo etape, nugalėjome juos dukart, tad jie tikrai norėtų mums atsirevanšuoti. Prieš Serbiją nežaidėme, bet jie yra nuostabi komanda – mūsų laukia sunkios rungtynės“, – teigė puolėjas, dar grupių etape Kelne atskleidęs, kad turi lietuviškų šaknų.

VIDEO: „Iki paskutinio“: Lietuvos autobanas (?) link pusfinalio ir žvilgsnis į aštuntfinalius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas