Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 14

Šaras ir „Fenerbahče“: reisas Vilnius–Stambulas ir atmesti milijonai 2020-siais

Europos krepšinį supurtė žinia apie Stambulo „Fenerbahče“ sprendimą – klubas atleido graiką Dimitrį Itoudį ir pasileido į naujojo specialisto paieškas. Jau ketvirtadienį Šarūnas Jasikevičius buvo paskirtas naujuoju Turkijos galiūno vairininku. Lietuvis, anksčiau vilkėjęs mėlynai geltonus marškinėlius, prieš kelerius metus buvo labai arti, kad priimtų solidų pasiūlymą ir jau tada taptų komandos strategu.

Ką žinome?

Trečiadienio popietę Graikijos didieji sporto naujienų portalai SDNA ir „Sport24“ ėmė trimituoti apie tai, kad D.Itoudis liks be darbo. Netrukus ėmė sklisti informacija, esą pagrindinis kandidatas perimti vairą yra Šaras.

„Scanpix“ nuotr./Stambulo „Fenerbahče“ treneris Dimitris Itoudis
„Scanpix“ nuotr./Stambulo „Fenerbahče“ treneris Dimitris Itoudis

Po kiek laiko lietuvio kandidatūra buvo paslinkta į šoną, imta kalbėti apie žlugusias derybas, o trenerio kostiumas jau buvo ruošiamas Andrea Trinchieri.

Vis dėlto, kaip pranešama Turkijos žiniasklaidoje, į procesą įsitraukė klubo prezidentas Ali Kočas, iš kurio kišenės valgo visa „Fenerbahče“ organizacija. Jo turtas vertinamas 1 mlrd. eurų. Kočų šeima yra labiausiai pasiturinti visoje Turkijoje. Milijardieriais laikomi net šeši šeimos nariai.

Būtent A.Kočas ėmėsi derybų ir dabar „Fenerbahče“ jau yra arti susitarimo su Šaru. Pranešama, kad lietuvis su Turkijos klubu tariasi dėl 2,5 metų sutarties.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ali Kočas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ali Kočas

Apie pasirašytą kontraktą ketvirtadienio vakarą paskelbė „Fenerbahče“ klubas. Sutartis su Šaru galios iki 2025-26 metų pabaigos.

15min žiniomis, Š.Jasikevičių pastaruoju metu aktyviai kvietė Kauno „Žalgiris“, tačiau sugrįžimo namo šiuo metu treneris rinktis nepanoro. Lietuvos čempionai siūlė didesnę algą nei paskutinio Šaro sezono Kaune metu.

Reisas Vilnius-Stambulas

Š.Jasikevičius jau yra atstovavęs „Fenerbahče“ komandai.

2010-siais sezoną tuomet 34-erių metų buvęs krepšininkas pradėjo be komandos, o sportinei formai palaikyti sukirto rankomis su Vilniaus „Lietuvos rytu“.

„Sutartis su Jasikevičiumi – didžiulis klubo valdybos, mano tėvo ir Maskoliūno nuopelnas. Aš vienas nebūčiau pajėgęs prisivilioti Šarūno. Tai vienas iš nedaugelio gražaus bendro darbo rezultatų“, – tuomet „Basketnews“ teigė „Lietuvos ryto“ vadovas Jonas Vainauskas.

„Jaučiuosi labai keistai. Atrodo, dar vakar buvau bedarbis, o dabar jau turiu komandą. Teks priprasti prie naujo gyvenimo, nes dabar galvodavau tik kaip sauskelnes pakeisti“, – vos nusileidęs oro uoste tada sakė Šaras, kurio dukrytei Ailai tuomet tebuvo du mėnesiai.

Bet ne viskas klojosi gerai Vilniaus komandai.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

„Mano karjeroje – tai tikriausiai blogiausia atmosfera komandoje iš visų ekipų, kuriose esu rungtyniavęs“, – vos po kelerių rungtynių pripažino Š.Jasikevičius.

tačiau pats įžaidėjas atgaivino savo karjerą Vilniuje, sužaidęs gerų rungtynių – pavyzdžiui, laimėtame mače su „Barcelona“ pelnė 11 taškų ir atliko 10 rezultatyvių perdavimų.

Vilniuje tada Šaras neužtruko – paskutinę 2010-ųjų dieną buvo paskelbta, kad lietuvis keliasi į Stambulo „Fenerbahče“, kurios garbę tuo metu gynė Darjušas Lavrinovičius.

Įdomu tai, kad įžaidėjas sparnus pakėlė iškart po to, kai „Lietuvos rytą“ ištempė į kitą Eurolygos etapą.

„Pastarasis mėnuo Vilniuje buvo labai sunkus. Komanda buvo išbalansuota ir reikėjo daug pastangų, kad ją sutelktume. Dabar vėl važiuoju į nežinomybę, bet Stambulo „Fenerbahce Ulker“ yra viena iš Eurolygos finalo ketverto komandų“, – išvykdamas sake Š.Jasikevičius.

„Scanpix“ nuotr./Vilniaus „Lietuvos rytą“ palieka Šarūnas Jasikevičius
„Scanpix“ nuotr./Vilniaus „Lietuvos rytą“ palieka Šarūnas Jasikevičius

Turkijos žurnalistai prisiminė, kokius žodžius iš Željko Obradovičiaus išgirdo tuometinis „Fenerbahče“ strategas Nevenas Spahija.

„Jei nori jį pakeisti, bandyk, bet prisimink tai, kad jis krepšinį supranta geriau nei tu ar aš“, – tokius žodžius kolegai tuomet sakė legendinis serbas, dabar stovintis prie Belgrado „Partizan“ vairo.

Stambulo komandai Eurolygoje Šaras pelnė po 4,8 taško ir 1,5 rezultatyvaus perdavimo Eurolygoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius

„Fenerbahče“ lietuvis žaidė iki sezono pabaigos ir sugebėjo komandai padovanoti du titulus – laimėjo šalies taurę ir galiausiai triumfavo lygoje.

VIDEO: Šaras lemiamose Turkijos čempionato finalo serijos rungtynėse

„Norėčiau padėti tobulėti Turkijos krepšiniui, tačiau apie ateitį su klubo vadovais dar nekalbėjau“, – po sezono pabaigos tuomet kalbėjo Š.Jasikevičius, bet iš Turkijos jo karjera galiausiai krypo į Atėnų „Panathinaikos“.

Nors „Fenerbahče“ ekipoje praleido tik pusmetį, Šaras Turkijoje per savo vizitus buvo sutinkamas itin šiltai.

Štai prieš Kauno „Žalgirio“ rungtynes Stambule lietuviui buvo įteiktos atminimo dovanos.

VIDEO: Fenerbahce honors legend player Sarunas Jasikevicius in Istanbul

Istorinį „Žalgirio“ žygį Eurolygoje 2017-18 metų sezone sustabdė būtent „Fenerbahče“, tuomet kauniečius palaužusi pusfinalyje.

Finalo ketverto Belgrade metu, gavęs antausį nuo Turkijos klubo, Šaras kitą dieną viešai pareiškė, kad linkės finale sėkmės „Fenerbahče“ ekipai.

„Tikiuosi, kad laimės „Fener“. Tai mano buvusi komanda, turiu daug ryšių su štabo nariais. Ir esu didelis „Barcelona“ gerbėjas, ką dar galiu pridurti“, – juokėsi treneris, mat finale „Fenerbahče“ laukė amžino katalonų priešo Madrido „Real“ iššūkis. Tiesa, Š.Jasikevičiaus linkėjimai tuomet nepadėjo – „Fenerbahče“ finalą pralaimėjo.

Ilgos derybos, kuriose laimėjo širdis

Nuo Eurolygos finalo ketverto Belgrade buvo praėję dveji metai, kai Š.Jasikevičiaus jau pats derėjosi dėl „Fenerbahče“ trenerio posto su klubo vadovais.

Po ne itin sėkmingo 2019-20 metų sezono Stambulo klubas buvo pasirengęs veržtis diržus ir pasiūlė tuomečiam treneriui Željko Obradovičiui naują sutartį, tačiau su mažesniais skaičiais atlyginimo eilutėje.

Didelei Europos krepšinio gerbėjų nuostabai serbas atsakė „ne“.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Željko Obradovičius ir Bogdanas Bogdanovičius 2017 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Željko Obradovičius ir Bogdanas Bogdanovičius 2017 m.

Pagrindiniu taikiniu tuomet tapo Šaras, turėjęs dar metus galiojusią sutartį su Kauno „Žalgiriu“. Tiesa, su išlyga ją nutraukti iki 2020-ųjų liepos 15-sios.

Kalbos apie Šaro viliones į Stambulą prasidėjo gana anksti ir tęsėsi ilgai. Dvejų arba trejų metų kontraktas ir 1,5 milijono eurų per sezoną – apie tokias turkų siūlytas sąlygas tuomet rašė 15min.

Šarui buvo labai svarbu turėti patikimą žmogų klubo valdymo struktūroje, tad „Fenerbahče“ žengė didžiulį žingsnį išsaugant direktorių Maurizio Gherardini. Italas buvo siejamas su keliais NBA klubais, bet suraitė parašą ant naujos dvejų metų sutarties.

Tuomet „Fenerbahče“ Šarui galėjo pasiūlyti kur kas geresnius įrankius kautis dėl Eurolygos trofėjaus. „Žalgiris“ dėl koronakrizės mažino biudžetą maždaug iki 7–8 mln. eurų, iš kurių apie 5 mln. liko žaidėjų ir trenerių atlyginimams. Tuo tarpu „Fenerbahče“ ruošė apie 20 mln. eurų maišą, iš kurio bent 12 mln. būtų atitekę komplektacijai.

Nors „Fenerbahče“ piešiama ateitis buvo ryškiausia ir aiškiausia, Š.Jasikevičiaus prioritetų sąraše tarp užsienio klubų aukščiausiai visada buvo „Barcelona“.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Svetislav Pesic
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Svetislav Pesic

Tuomet katalonus vis dar treniravo Svetislavas Pešičius, kurio kėdė ėmė braškėti sezono viduryje – „Barca“ krito Karaliaus taurės ketvirtfinalyje. Galiausiai patyręs specialistas prapylė ir ACB finalo seriją Vitorijos „Baskonia“ komandai – liepos 1 dieną jam buvo įteiktas atleidimo lapelis.

Šis Katalonijos giganto ėjimas galutinai sumaišė kortas tiek „Žalgiriui“, tiek „Fenerbahče“. Šaras pasirinko „Barcelona“ ekipą, su kuria susitarė dėl ilgalaikės sutarties, nors atlyginimas buvo tik kiek didesnis nei milijonas – tad panašus, kokį mokėjo Lietuvos čempionai ir gerokai mažesnis už tą, kurį siūlė turkai.

Praėjo treji metai ir sąjungai galiausiai buvo lemta įvykti. Ar Šaras sugrąžins šlovingus laikus į Stambulą?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas