Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 05

Lietuvą nukalusi čekų žvaigždė nesibaimina Šaro muštro: „Aš irgi beprotis“

„Žinojau, kad paklausite šio klausimo“, – vos išgirdęs Šarūno Jasikevičiaus pavardę spaudos konferencijoje nusišypsojo Tomašas Satoransky. Naujasis „Barcelona“ pirkinys Klaipėdoje pasidalijo mintimis apie būsimą sąjungą su reikliuoju treneriu iš Lietuvos.
Tomašas Satoransky
Tomašas Satoransky / FIBA nuotr.

Čekijos krepšinio žvaigždė pirmadienį šventė dukart.

Vidurdienį tapo oficialu, kad 30-metis 201 cm ūgio įžaidėjas pasirašė net ketverių metų kontraktą su „Barcelona“, o vakare „Švyturio“ arenoje jo vedama Čekijos komanda 83:72 parklupdė Lietuvą ir tvirtai žengė į antrą pasaulio čempionato atrankos etapą.

Nors Čekija pastaruoju metu jau priklauso krepšinio elitui, nes 2019 m. pasaulio čempionate užėmė šeštą vietą, aplenkdami net amerikiečius, o pernai pirmąsyk pateko ir į olimpines žaidynes, pergalė prieš lietuvius jiems buvo ypatinga.

Pastarąjį kartą čekai Lietuvos rinktinę buvo įveikę dar 1999-aisiais Europos čempionate Prancūzijoje, kai Jiri Welsho ir dabartinio rinktinės trenerio asistento Ljubošo Bartono vedama komanda parklupdė lietuvius su Arvydu Saboniu ir Artūru Karnišovu priešakyje 78:62.

Po to sekė septynios iš eilės Lietuvos rinktinės pergalės, kol vakar čekai pagaliau nutraukė beveik ketvirtį amžiaus užtrukusią atkarpą.

„Tai ypatinga pergalė. Prieš Lietuvą nebuvome laimėję, atrodo, 16 metų (iš tiesų 23 metus – aut. past.). Žinoma, Lietuva neturėjo kai kurių žvaigždžių ir labai daug gerų žaidėjų, bet tai vis tiek labai stipri komanda, ypač kai žaidžia prieš savo sirgalius. Mums tai didžiulė ir labai svarbi pergalė, siunčianti mus į kitą pasaulio čempionato atrankos etapą, – po pergalės džiaugėsi T.Satoransky. – Puikiai žaidėme pirmoje rungtynių pusėje, ypač gerai žaidė tie, kurie pakilo nuo suolo. Vėliau buvo sunkiau, bet manau, kad psichologiškai ši komanda yra labai stipri.

Mes daug kartų žaidėme sudėtingas rungtynes ir gerai susitvarkėme su spaudimu. Tai suteiks mums pasitikėjimo prieš antrą etapą. Lietuva buvo labai fiziška pabaigoje, bet iškovojome šią svarbią pergalę.“

FIBA nuotr./Tomašas Satoransky
FIBA nuotr./Tomašas Satoransky

Pastaruosius šešerius metus NBA klubuose rungtyniavusiam T.Satoransky nėra galimybių prisijungti prie rinktinės sezono metu vykstančiuose languose, bet vos atvykęs į ją vasarą, įžaidėjas iš karto tapo komandos lyderiu.

Prieš tris dienas žaisdamas prieš Bosniją ir Hercegoviną T.Satoransky pasižymėjo dvigubu dubliu (13 taškų ir 10 rezultatyvių perdavimų), o Klaipėdoje buvo rezultatyviausias tarp visų žaidėjų, kai pelnė 20 taškų ir išskirstė 4 perdavimus.

„Kai grįžtu į rinktinę, viskas man pavyksta natūraliai. Su kai kuriais žaidėjais kartu žaidžiu jau apie 10 metų, – savo sėkmės paslaptį įvardijo T.Satoransky. – Rezultatai pasaulio čempionate, patekimas į olimpines žaidynes mums suteikė pasitikėjimo ir tikėjimo, kad galime laimėti net prieš tokias komandas, kaip Lietuva, nors prieš tai nebuvome laimėję daug metų. Stengiuosi šiai komandai suteikti energijos, lyderystės ir aikštėje, ir už jos ribų. Man labai padeda, kad visi manimi pasitiki, dėl to viskas pavyksta natūraliai.“

Dar prieš kelias dienas čekų situacija nebuvo labai dėkinga. Iš pirmų ketverių rungtynių atrankoje į 2023 m. planetos pirmenybes jie laimėjo tik vienerias ir rizikavo nepatekti į kitą etapą.

Bet pergalės prieš Bosniją ir Lietuvą pakėlė čekus iki antrosios grupės vietos bei suteikė jiems gerokai stipresnes pozicijas prieš antrąjį etapą, kuriame teks kautis prieš Prancūziją, Juodkalniją ir Vengriją.

„Prieš šį langą mūsų tikslas buvo laimėti dvejas rungtynes. Norėjome laimėti Lietuvoje, kad nepriklausytume nuo kitų rezultatų, nes visus rezultatus persineši į kitą etapą“, – teigė T.Satoransky.

30-metis krepšininkas „Švyturio“ arenos spaudos konferencijų salėje atrodė atsipalaidavęs ir daug šypsojosi, o to priežasčių buvo galima ieškoti ne tik pergalėje prieš Lietuvą.

Keliomis valandomis anksčiau paaiškėjo, jog T.Satoransky sudarė ilgalaikę sutartį su „Barcelona“, kurioje jau žaidė 2014–2016 m. laikotarpiu, prieš išvykdamas į NBA. Iš viso Ispanijoje jis rungtyniavo net septynerius metus, nes 2009–2014 m. gynė Sevilijos „Real Betis“ spalvas.

„Esu labai laimingas sugrįždamas ten, kur žaidžiau prieš NBA. Tai didžiulis klubas, kuris nori laimėti visur, kur dalyvauja. Kelsime ambicingus tikslus, patirsime didelį spaudimą, bet man patinka tokie iššūkiai. Džiaugiuosi sugrįždamas į Europos krepšinį, nes jaučiu, kad čia priklausau. Daugybę metų esu praleidęs Ispanijoje, tad jaučiuosi lyg grįždamas namo“, – kalbėjo čekas.

Paklaustas apie pokalbį su Š.Jasikevičiumi, kurį turėjo dar Ispanijos lygos atkrintamųjų įkarštyje, T.Satoransky teigė, kad tiek jis, tiek kitas komandą papildęs čekas Janas Vesely turėtų suteikti komandai kietumo, kurio galimai pritrūko katalonams lemiamoje sezono stadijoje.

„Kalbėjome apie tai, ko reikia komandai, ką aš jai galiu duoti. Bet ką aš mėgstu apie „Barceloną“, tai, kad daug žaidėjų išsidalina minutes, žaidžia intensyvų krepšinį. Manau, kad tai komandai galime duoti ir mes, aš ir Janas Vesely. „Barca“ turėjo puikų sezoną, dominavo Eurolygoje, buvo pirmi ACB lygoje, bet sezonas yra ilgas, todėl komandai reikia kietumo. Tikiuosi, kad to įnešiu į komandą“, – vylėsi čekas.

O ar pastaruosius šešerius metus NBA aplinkoje praleidusiam žaidėjui prireiks laiko, kad persiorientuotų prie reiklaus Š.Jasikevičiaus muštro?

„Barcelona“ klubo nuotr./Šarūnas Jasikevičius
„Barcelona“ klubo nuotr./Šarūnas Jasikevičius

T.Satoransky tikina, kad jam to netgi trūko.

„Jei pažinotumėte mane, žinotumėte, kad man dėl to nėra problemų. Aš irgi esu šiek tiek beprotis, man kartais reikia tų emocijų, kurias jis duoda, – šypsojosi čekas. – Niekada nesu turėjęs tokio trenerio, man to trūko. Jano istorija kitokia, jis jau žaidė šešerius metus pas Željko Obradovičių, taip pat pas „Partizan“ trenerius. Eidamas pas Šarą turi būti plačių pažiūrų, negali visko priimti kaip kritikos, nes tai jo treniravimo būdas.

Jis pakeitė „Barceloną“, Šaras ten labai gerbiamas, visi apie jį atsiliepia tik geru žodžiu. Labai laukiu, kol galėsiu dirbti su juo.“

Klaipėdoje Čekijos rinktinės lyderis sutiko ir gerą pažįstamą – Joną Valančiūną, su kuriuo trumpai žaidė Naujajame Orleane.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Pasaulio krepšinio čempionato atrankos rungtynės: Lietuva - Čekija
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Pasaulio krepšinio čempionato atrankos rungtynės: Lietuva - Čekija

Iki mainų, per kuriuos T.Satoransky buvo nublokštas į San Antonijų, praėjusiame sezone kartu žaidę europiečiai susibičiuliavo, o čekas iki šiol yra dėkingas lietuviui už pagalbą.

„Naujajame Orleane turėjau labai sunkų laikotarpį, o jis buvo vienas iš tų žmonių, kurie man padėjo tuo metu. Europiečiai dažniausiai palaiko vienas kitą. Turime daug bendrų dalykų, apie kuriuos galime šnekėti, nueidavome pavakarieniauti išvykose. Labai džiaugiuosi, kad turėjau jį ir jam sėkmės ateityje NBA lygoje, nes jis – ypatingas vyrukas“, – Lietuvos rinktinės centrui pagyrų negailėjo Čekijos krepšinio žvaigždė.

Paklaustas, koks JV būna rūbinėje, T.Satoransky paminėjo pagarbą, kurią komandos draugai jaučia lietuviui.

„Jis labai pasitiki savimi, jo anglų kalba dabar kur kas geresnė negu tada, kai jis atėjo į lygą, – šyptelėjo čekas. – Jis lygoje jau 10 metų, kas yra neįtikėtina, laikas tiesiog skrieja. Žmonės jį gerbia, kai jis kalba, daugelis žmonių jo klausosi, o tą ne visada pamatysi su vaikinais iš Europos. Jis buvo puikus papildymas „Pelicans“ komandai praėjusiais metais. Dėl žaidimo pokyčių tokių aukštaūgių dažnai nebepamatysi, bet jis dabar gali pataikyti tritaškius ir tuo yra unikalus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas