Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 16

Slovėnų duobkasio pamušta akimi istorija – pykčiai su šeima ir visa Lenkija

Trigubą dublį surinkęs Mateuszas Ponitka „Mercedes-Benz“ arenoje Berlyne dirigavo didžiajai krepšinio sensacijai. Lenkija namo išsiuntė Europos čempionę Slovėniją, o M.Ponitka nustelbė patį Luka Dončičių. Kaip lenkų blogiukas per naktį tapo šalies didvyriu?
Mateušas Ponitka ir Luka Dončičius
Mateušas Ponitka ir Luka Dončičius / AFP/„Scanpix“ ir FIBA.com nuotr.

Pamušta akimi – mėlynės kraštuose jau švietė ir geltona spalva – kovojęs lenkų kapitonas vos prieš dvi savaites šalies žiniasklaidoje dar buvo linksniuojamas toli gražu ne dėl krepšinio.

Tiesą sakant, patys lenkai tokio stebuklo nelaukė. Aukščiausią – devintą – vietą Europoje pastaruoju metu jiems buvo pavykę užimti tik 2009-aisiais čempionate namuose, o patekti tarp aštuonių geriausių – dar seniau, 1997-aisiais.

FIBA nuotr./Mateušo Ponitkos (viduryje) ir lenkų pergalės šokis
FIBA nuotr./Mateušo Ponitkos (viduryje) ir lenkų pergalės šokis

Sensaciją sukūrę lenkai Europos čempionato pusfinalyje žais net po 51-erių metų pertraukos, o jų kapitoną į turnyrą atlydėję skandalai pasitraukė į antrą planą.

Už rinktinės borto – brolis

Garsiausiai Ponitkų pavardė nuskambėjo lenkų treneriui Igoriui Miličičiui paskelbus rinktinės kandidatų sąrašą. Jame vietos neatsirado aukščiausioje Ispanijos lygoje, Saragosos „Casademont“ komandoje, kitą sezoną žaisiančiam 24-erių Marceliui Ponitkai.

Po tokio akibrokšto Marcelis garsiai apkaltino savo brolį Mateuszą, pareiškęs, kad būtent jis nenori matyti brolių vienoje komandoje.

„Aš žinau, kad treneris su manimi neturi jokių problemų, bet manęs nenori Mateuszas“, – „TVP Sport“ rėžė įširdęs Marcelis.

Maža to, jis rėžė, kad būtent Mateuszas renka lenkų dvyliktuką, o ne treneris, kas į skandalo ugnį įpylė dar daugiau žibalo.

Mateušas ir Marcelis Ponitkos
Mateušas ir Marcelis Ponitkos

„Rinktinėje jis gali rinktis sudėtį ir kalbu ne tik apie save. Mateuszas turi išskirtines sąlygas nacionalinėje komandoje“, – tęsė Marcelis.

„Dėl šios situacijos aš nesijaučiu kaltas. Neturiu ko slėpti, bet nesuprantu, kodėl Mateuszas stoja skersai kelio mano karjerai ir visais būdais stengiasi man pakenkti“, – piktinosi brolis.

„Jeigu jis turi problemų su manimi, jis turėtų ne slėptis, o atsisėsti ir išsiaiškinti viską akis į akį“, – per spaudą brolį į pokalbį kvietėsi Marcelis.

Mateuszas netruko atsakyti. Jis davė interviu kitam žurnalistui.

FIBA.com nuotr./Mateuszas Ponitka
FIBA.com nuotr./Mateuszas Ponitka

„Per ilgai apie tai tylėjau. Žmonės garbina Marcelį, bet niekas nežino tikrosios tiesos, kurią dabar pasakysiu“, – „Przeglad Sportowy Onet“ atsivėrė Mateuszas Ponitka.

„Pradėjau savo gyvenimą 19-kos. Tėvai man iškėlė ultimatumą – arba jie, arba mano žmona (modelis Dorota Trojanowska, – past.). Aš pasirinkau meilę ir asmenį, kuriam aš rūpiu kiekvieną dieną pastaruosius 10 metų.

„Instagram“ nuotr./Mateuszas Ponitka ir Dorota Trojanowska
„Instagram“ nuotr./Mateuszas Ponitka ir Dorota Trojanowska

Tuomet prasidėjo tėvų kerštas man ir visiems aplinkui. Jie netgi rašė įžeidžiančius komentarus apie mane ir mano žmoną internete. Mano tėvai yra susipykę su visa gimine, išskyrus vieną dėdę, kuris gyvena kaime ir nežino tiesos, nes viską girdi tik iš vienos pusės.

Marcelis Ponitka:

Perspėjau Marcelį, kaip bus. Deja, jis pasirinko kitą kelią. Nepaisant to, kai jam reikėjo pagalbos, įskaitant ir finansinę, aš niekada neatsisakiau“, – savo versiją dėstė Mateuszas Ponitka ir pridūrė, kad dėl įžeidimų praeityje nemato savęs ir brolio vienoje komandoje.

Verta pažymėti, kad Mateuszas nebendrauja ir su jaunesniuoju broliu, 16-mečiu Kacperu Ponitka. Lenkų lyderio teigimu, tam draudžia tėvai.

„Šiuo metu užbaigti šio konflikto neįmanoma. Neįsivaizduoju savęs žaidžiančio kartu su juo vienoje komandoje. Jei treneris nuspręs, kad Marcelis būtų naudingesnis rinktinei, aš mielai užleisiu jam savo vietą nacionalinėje komandoje“, – rėžė kapitonas.

nuotr. FIBA/Lenkijos rinktinės vyr. treneris Igoris Miličičius
nuotr. FIBA/Lenkijos rinktinės vyr. treneris Igoris Miličičius

Iš Kroatijos kilęs treneris I.Miličičius, turintis ir Lenkijos pilietybę, pasirinko Mateuszą.

Europos čempionato ketvirtfinalyje jis pelnė 26 taškus, sugriebė 16 kamuolių ir išdalino 10 rezultatyvių perdavimų, nukaldamas vieną skambiausių pergalių Lenkijos krepšinio istorijoje.

Buvo grįžęs į Rusiją

Ir tai – ne vienintelis skandalas šiemet, kurio epicentre atsidūrė Lenkijos rinktinės kapitonas.

Rusijai pradėjus kraugerišką karą Ukrainoje, Mateuszas Ponitka iš pradžių paliko Sankt Peterburgo „Zenit“ klubą. Oficialiai – „išvyko trumpų atostogų“ (sezono viduryje, – past.).

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mateušas Ponitka „Zenit“ klube
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mateušas Ponitka „Zenit“ klube

„Gazprom“ pinigais maitinamas „Zenit“ klubas yra laikomas vienu iš Kremliaus politikos įrankių, bet po kelių savaičių, skirtingai nei lietuviai Mindaugas Kuzminskas ir Artūras Gudaitis, Mateuszas nusprendė grįžti.

„Nenoriu per daug plėstis. Suprantu kritiką, kurią gaunu, tačiau, kaip ir visi kiti žaidėjai, esantys Rusijoje – aš turiu kontraktą“, – Rusijai toliau negailestingai bombarduojant Ukrainą tuomet aiškino M.Ponitka.

Lenkija tiesiog pasiuto, o garsiausiai piktinosi šalies krepšinio legenda Marcinas Gortatas.

„Scanpix“ nuotr./Marcinas Gortatas
„Scanpix“ nuotr./Marcinas Gortatas

„Mateuszas visada buvo individualistas. Jis visada ėjo savo keliais (kartais gerais, kartais blogais). Jis pasielgė taip, kaip ir buvo galima tikėtis. Jis pagalvojo tik apie save. Man tai nebuvo didelė staigmena. Visi juk turi teisę rinktis. Apgailėtina, kad jis yra mūsų rinktinės kapitonas.

Daug kam atrodė, kad sprendimas bus kitoks. Reikia prisiminti, kad kapitono raištį jam patikėjo prezidentas. Dabar jam kritika yra dviguba. Palikus viską nuošalyje, kyla klausimai. Kur tavo charakteris? Kur žmogiškos emocijos? Vienybė? Parama? Palaukime jo paaiškinimų, jei tokie išvis bus“, – tviteryje rašė M.Gortatas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mateuszas Ponitka ir Xavi Pascualis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mateuszas Ponitka ir Xavi Pascualis

M.Ponitka sužaidė vienas rungtynes – Maskvoje su CSKA, tačiau galiausiai neatlaikė spaudimo ir grįžo atgal į Lenkiją.

„Nuo pradžių buvau pasiryžęs grįžti, bet kontraktas buvo garantuotas trejiems metams, – specialioje spaudos konferencijoje tuomet aiškino M.Ponitka. – Svarbiausia man buvo evakuoti šeimą. Vasario 28-ąją gavome leidimus išvykti su šeimomis, bet mums buvo nurodyta, kad turėsime pasirodyti, jei čempionatai toliau tęsis.“

„Kontrakto situacija buvo neaiški, tad turėjau sugrįžti į Rusiją ir žaisti rungtynes Maskvoje. Visą laiką bandžiau nutraukti kontraktą, bet kol vyko procesas, nutariau žaisti rungtynes prieš CSKA. Po rungtynių pasikalbėjau su komandos vadovu ir pasakiau, kad nesu pasiruošęs žaisti šiame klube. Galiausiai, pasiekėme sprendimą ir klubas sutiko nutraukti sutartį“, – pasakojo krepšininkas, „Zenit“ žaidęs trečią sezoną.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mindaugas Kuzminskas ir Mateuszas Ponitka
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mindaugas Kuzminskas ir Mateuszas Ponitka

„Galite pilti ant manęs kiek tik norite. Bet kai grasinimų sulaukia mano šeima, tai jau – peržengta riba. Esu lenkas, niekada neatsisakau padėti rinktinėje, bet dabar visi tai pamiršta“, – apeliavo M.Ponitka, nepraleidęs progos skambiai atsikirsti ir M.Gortatui.

„Jis sako, kad man trūksta charakterio, bet aš sužaidžiau 126 rungtynes rinktinėje. Noriu paklausti pono Gortato – kur jo charakteris buvo per 2013 m. Europos čempionatą, kai jis, būdamas rinktinės kapitonu, uždraudė mums kalbėtis su lenkų žurnalistais? Arba per 2011 m. čempionatą, kai NBA draudimas jam buvo svarbesnis už rinktinę?

Pats dalyvavau NBA komandų treniruotėse, žinau, kaip vyksta visas procesas. Dabar, po visų jo metų NBA, nesu nustebęs, kad Marcinas Gortatas turi pravardę „lenkų plaktukas“, – akmenų į M.Gortato daržą primėtė M.Ponitka.

Tačiau kad ir kaip lenkams pasibaigs šis Europos čempionatas – pusfinalyje penktadienį jie žais su prancūzais, galima neabejoti, kad Mateuszas Ponitka į gimtinę grįš kaip didvyris.

Stebuklingai besiklostančiame Europos čempionate lenkai grupėje nugalėjo čekus (99:84), žydus (85:76) ir olandus (75:69), skaudžiai pralaimėjo suomiams (59:89) ir serbams (69:96), bet svarbiausias pergales šventė tada, kai to labiausiai reikėjo – atkrintamosiose (94:86 prieš Ukrainą ir 90:87 prieš Slovėniją).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas