Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 06

Sujauktas „Ryto“ planas: kas lėmė vilniečių griūtį Valensijoje

Vilniaus „Ryto“ krepšininkams nepavyko perimti namų aikštės pranašumo. Pirmosiose Europos taurės ketvirtfinalio serijos rungtynėse su „Valencia“ vilniečiai patyrė pralaimėjimą 64:75 ir penktadienį privalo atsirevanšuoti namuose, antraip „EuroCup“ sezonas baigsis. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek analizavo „Ryto“ nesėkmės Valensijoje priežastis.
Chrisas Krameris
Chrisas Krameris / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Puiki pradžia

Vilniečiai solidžiai pradėjo ketvirtfinalio mačą ir laimėjo pirmąjį ketvirtį 20:12. Ir nors pirmosios minutės abiems komandoms buvo slogios – daug pramestų laisvų metimų – kėlinio gale „Rytas“ išnaudojo savo susikurtas progas bei susikrovė šiokį tokį pranašumą.

Puolime pirmajame kėlinyje keletą kartų pavyko išnaudoti Arciomo Parachouskio žaidimą nugarą į krepšį: baltarusis, gavęs kamuolį ant ūselio, du kartus lengvai įveikė savo tiesioginį oponentą M.Tobey.

Ch.Krameris po gynyboje atsikovotų kamuolių vis bandė skuosti į greitą puolimą – vieno iš tokių bandymų rezultatas buvo du taškai.

Tačiau didžiausią dalį taškų „Rytas“ surinko išnaudodami 2 prieš 2 žaidimą bei Valensijos pasirinktą gynybos taktiką – agresyvų stepoutą. Vykstant du prieš du su Parachouskiu, būdavo taikomas normalus stepoutas, tačiau E.Bendžiui statant užtvarą, „Valencia“ bandydavo atlikti trumpą vieno žingsnio stepoutą, kuris, reikia pripažinti, jiems nesisekė visų rungtynių metu bei „Rytui“ tai padėdavo susikurti geras situacijas metimams.

Pirmajame kėlinyje Ch.Krameris vienoje atakoje pranėrė pro vidurį Valensijai taikant stepoutą – tai didžiausia klaida ir blogybė, kuri gali nutikti besiginančiai komandai, kadangi ji yra paliekama gintis 4 prieš 3 bei jos aukštaūgis stovi pasilikęs kažkur ties tritaškio linija. DJ Seeley šią ataką užbaigė tritaškiu. Paskutinėje kėlinio atakoje vėlgi „Valencia“ taikant šį gynybos elementą, „Rytas“ gražiai ir laiku pasidalino kamuoliu bei D.Sirvydis pelnė dar vieną tritaškį.

„Rytas“ visų rungtynių metu turėjo nemažai šansų nubausti „Valencia“ už tikrai ne itin kokybiškai atliekamus stepoutus, tačiau kai to labiausiai reikėjo, metimai skriedavo pro šalį.

Du „Valencia“ spurtai

Ispanai šiose rungtynėse spurtavo du kartus: pirmasis spurtas buvo reikalingas norint sugrįžti į rungtynes antrajame kėlinyje, o kitas padėjo jiems užsitikrinti pirmąją pergalę šioje ketvirtfinalio serijoje.

Antrasis kėlinys

Antrojo kėlinio pradžioje „Valencia“ spurtavo 8-0. Pirmoje atakoje MTobey užsiėmė gerą poziciją po krepšiu bei nusiėmė kamuolį puolime nuo M.Echodo galvos – 2 taškai.

Po dvigubos užtvaros „Valencia“ gynėjas įsiveržė į baudos aikštelę bei E.Bendžius padarė gynybos klaidą, kuomet per daug padėjo nuo savo žmogaus, stovinčio aikštelės kampe. E.Bendžiaus dengiamas žmogus buvo per vieną perdavimą nuo kamuolio ir tiesiog nevalia tiek daug padėti tokiose situacijose – A.Doornekampas smeigė tritaškį.

Trečioje atakoje „Valencia“ snaiperis M.Thomasas sugavo kamuolį bei tiesiog šveitė tritaškį per žemesnį R.Stipčevičių, kuris net nepakėlė rankos prieš geriausią oponentų snaiperį, kurio tritaškių pataikymas siekia net 46 procentus.

Paprastos klaidos gynyboje leido „Valencia“ labai lengvai sugrįžti į rungtynes.

Reiktų pridurti, kad A.Parachouskis šiame ketvirtyje jau nepasinaudojo savo pranašumu baudos aikštelėje prieš M.Tobey. Taip pat „Valencia“, net ir menkiausiai progai pasitaikius, bandydavo atakuoti iš toli, tačiau tą darė ne itin sėkmingai. Jų visų rungtynių pataikymo procentas siekė tik 30 proc. (10 iš 33 bandymų).

VIDEO: Jautrus Ch.Kramerio interviu apie traumą – vos sulaikė ašaras

Ketvirtasis kėlinys

Antroje rungtynių pusėje vaizdas kardinaliai pasikeitė ir, žinoma, pagrindinė to priežastis – skaudi Ch.Kramerio trauma. Vilniečiai dar turėjo vieno taško persvarą 39:38, tačiau „Valencia“ sekančią 8-9 minučių atkarpą laimėjo net 34:14 ir jų pranašumas jau nebekėlė jokių klausimų 52:73.

Kas nutiko? Puolime neatsirado žaidėjo, kuris būtų stabiliai sukūręs situacijos komandos draugams arba sau po žaidimo 2 prieš 2, o gynyboje pasipylė paprasčiausiai per daug mažų klaidelių.

Iškritus Ch.Krameriui, nebeliko žmogaus, kuris patraukia komandą į greitą puolimą. Vilniečiams teko viską kurti pozicinėse atakose. „Valencia“ ir toliau taikė agresyvią pikenrolo gynybą, tačiau R.Stipcevičius tikrai nėra tas žmogus, kuris prieš šią gynybą gali būti itin efektyvus kaip kamuolio valdytojas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Chrisas Krameris
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Chrisas Krameris

Jis yra žemas, todėl jam sunku atlikti tolimą perdavimą pro varžovų rankas. Jis nėra pats greičiausias, kad galėtų pats apžaisti „Valencia“ aukštaūgį greičiu. Net jeigu ir įveiktų, baudos aikštelėje jo lauktų aukštesni ir stipresni oponentai, todėl jam kiltų daug sunkų užbaigiant atakas.

Karaliaus Mindaugo taurėje R.Stipčevičius pasinaudojo žalgiriečių taikyta pasyvia gynyba prieš jį ir nubaudė tritaškiais. Tačiau kai „Valencia“ šią opciją atėmė savo stepoutais, R.Stipcevičius mažai ką ir besukūrė. Dažniausiai po užtvaros jis nusimesdavo kamuolį artimiausiam esančiam žmogui ir tai nesukurdavo jokio pranašumo. Keletoje atakų vilniečiai buvo priversti bandyti kažką sukurti paskutinėmis atakos sekundėmis, o tai baigėsi perimtais kamuoliais bei lengvais taškais greitose atakose.

DJ Seeley yra geresnis variantas tokiu atveju, tačiau šiandien nekrito nei jo vidutiniai metimai, nei metimai iš po krepšio (1/9 dvitaškiai). Neabejoju, kad penktadienio rungtynėse jis 2 prieš 2 situacijose dalyvaus itin dažnai, tuo tarpu R.Stipcevičių matysime naudojamą kaip ginklą ties tritaškio linija.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./DJ Seeley
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./DJ Seeley

Tuo tarpu gynyboje vilniečiai tiesiog padarė per daug klaidų. Snaiperis Mattas Thomasas dar kartą šveitė tritaškį stovėdamas vietoje – šį kartą DJ Seeley atrodė lyg dengtų žaidėją, kuris iš toli meta lyg Benas Simmonsas. Kitą kartą R.Stipcevičius su DJ Seeley greitoje „Valencia“ atakoje nesusikalbėjo ir prišoko dviese prie vieno žmogaus – po kelių sekundžių Fernando San Emeterio pelnė du taškus su pražanga.

Vėliau pasikartojo pirmojo kėlinio klaida, kuomet A.Butkevičius taip pat pernelyg daug padėjo, dengdamas žmogų, kuris stovi vieno perdavimo atstumu bei ispanai nubaudė dar vienu tritaškiu iš kampo.

Išvada

Valencia neatrodė neatrodė kaip komanda, kuri yra pagrindinė favoritė laimėti Europos taurės turnyrą. Vilniečiai buvo gerai pasiruošę bei sėkmingai kovojo, tačiau šiurpi pagrindinio komandos variklio Ch.Kramerio trauma antrajame kėlinyje sujaukė visus planus.

Visi prisimename, kaip be šio amerikiečio pirmoje sezono pusėje atrodė vilniečiai – šis vaizdas sugrįžo antroje rungtynių pusėje ir „Valencia“ komandai to užteko perlaužti rungtynes.

VIDEO: „Ginčas“: išnarstytos galimybės ir vienintelis „Ryto“ šansas nugalėti „Valencia“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?