Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 08 17

Turkijos NBA žvaigždė Ersanas Ilyasova turi ypatingą susitikimų su Lietuva atsiminimą

Ersanui Ilyasovai dar tik 28-eri, tačiau jis yra vienas labiausiai patyrusių Turkijos rinktinės krepšininkų, nacionalinėje komandoje žaidžiantis nuo 19-os. Nors Lietuva ir Turkija tarptautiniuose čempionatuose tarpusavyje yra žaidusi ne kartą, tačiau E.Ilyasovai labiausiai įsiminė rungtynės jam debiutiniais, 2006 metais. Tada Japonijoje vykusiame pasaulio čempionate turkai abukart laimėjo prieš Lietuvą, o mačas dėl 5-8 vietų buvo tiesiog neįtikėtinas. Šios rungtynės E.Ilyasovai įstrigo labiausiai.
Ersanas Ilyasova
Ersanas Ilyasova / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

19-metis E.Ilyasova į 2006 metų Turkijos rinktinės sudėtį pateko vienas paskutiniųjų. Jaunas krepšininkas visai neseniai buvo tapęs U-20 Europos čempionato MVP, kur jo vedama turkų jaunimo rinktinė tapo vicečempione. Nors turkai pirmenybėse liko šešti, pačiam E.Ilyasovai turnyras nusisekė – rinktinės debiutantas rinko po 9,6 taško ir 4 atkovotus kamuolius.

Krepšininkas interviu 24sek.lt sakė, kad iš daugelio Lietuvos ir Turkijos tarpusavio susitikimų jam įsiminė būtent to čempionato dvikova pusfinalyje dėl 5-8 vietų. E.Ilyasova tose rungtynėse išsiskyrė kaip labai universalus žaidėjas: pelnė 13 taškų, atkovojo 3 ir perėmė net 4 kamuolius. Ypač įspūdingai jis sužaidė pratęsimo pabaigoje, kai tiesiog fantastiškai blokavo Manto Kalniečio metimą, o kitoje aikštės pusėje ataką užbaigė „alley-op“ stiliumi, taip paskandindamas mūsų nacionalinę komandą.

Šiuo metu 7 sezonus „Milwaukee Bucks“ ekipoje žaidęs ir neseniai sutartį su „Detroit Pistons“ sudaręs E.Ilyasova yra vienas pagrindinių turkų krepšininkų. Žaidėjas su 24sek.lt kalbėjosi apie krepšinio kraštą Lietuvą, Turkijos krepšinį ir būsimą Europos čempionatą.

– Lietuvoje esate žaidęs Panevėžyje ir Vilniuje, kokie pirmi įspūdžiai atvykus į Kauną?

– Man tikrai patinka Lietuva, nes tai krepšinio šalis, čia krepšinio miestas. Žmonės čia myli krepšinį, man patinka čia žaisti, puikiai atsimenu Europos čempionatą 2011-aisiais, buvo pilna salė. Žinau, kad lietuviai mėgsta krepšinį ir stebi savo komandą, ją palaiko. Mūsų ir dabar laukia sunkios rungtynės, bet mes bandysime laimėti. Žinome, kad palaikymas lietuviams bus didžiulis, tačiau mums – tai tik papildoma motyvacija.

VIDEO: Ersano Ilyasovos pasirodymas rungtynėse su Lietuva 2006 metais

  – Lietuva ir Turkija puikiai pažįsta viena kitą, tarpusavyje žaista daug rungtynių. Ar turite kažkokį ypatingą atsiminimą žaidžiant su Lietuvos rinktine?

– Taip, puikiai atsimenu 2006 metų pasaulio čempionatą, kai likus žaisti gal pusantros minutės atsilikome 8-9 taškais, bet „sugrįžome“ į mačą, išplėšėme pratęsimą ir laimėjome. Tai buvo neįtikėtina, puikiai atsimenu tas rungtynes.

– Rengiantis 2015 metų Europos čempionatui jau iškovojote tris pergales iš trijų. Tai rodo, kad komanda yra puikios formos?

– Prieš kelias savaites pradėjome treniruotis, sužaidėme kelias rungtynes, kurias laimėjome. Jaunai komandai, kokia esame mes, pergalės yra labai svarbios, stengiamės laimėti visas rungtynes. Reikia mokėti laimėti, tai turi būti įprotis ir mes bandome tą įprotį išsiugdyti. Be to, mūsų vis dar yra 14, tad visi stengiasi, nes treneris dar renkasi. Nesvarbu, net jeigu būsi tas 12-as, tačiau turi būti pasirengęs, nes Europos pirmenybėse reikės visų indėlio.

FIBA/Liusjeno Kulbio nuotr./Paulius Jankūnas ir Ersanas Ilyasova
FIBA/Liusjeno Kulbio nuotr./Paulius Jankūnas ir Ersanas Ilyasova

– Europos čempionate žaisite labai sunkioje B grupėje. Ar priskiriate save prie jos favoritų?

– Manau, kad tai tikrai sunkiausia grupė čempionate. Europos čempionate visi krepšininkai yra aukšto lygio, nesvarbu, kokiai rinktinei atstovauja. Žinoma, Serbija, Ispanija, Italija yra stipriausios. Mes jauna komanda, tad tokia grupė yra sunki, tačiau ir gerai, nes išsikapsčius vėliau gali laukti lengvesni varžovai. Bet mes jų nesirenkame, kiekvienoms rungtynėms rengsimės lyg paskutinėms ir kovosime dėl pergalės.

– Jūs su Furkanu Aldemiru esate vieninteliai iš NBA rinktinėje. Būsite komandos lyderis?

Žinoma, olimpinės žaidynės yra siekiamybė, manau, kad tai kiekvieno sportininko tikslas. Mano irgi. Manau, kad baigus sportininko karjerą, tokius dalykus geriausiai atsimeni.

– Taip, manau, kad ne NBA svarbiausia, o patirtis. Rinktinėje žaidžiu ilgai, jau kone dešimt metų. Patirtis visada yra svarbi. Kaip sakiau, turime daug jaunų žaidėjų, puikią kartą, kuri daug pasiekė U-18 ir U-20 turnyruose. Yra ir patyrusių žaidėjų, mes turime jaunimui padėti tapti komandos dalimi, įgyti pasitikėjimo savimi.

Žinoma, visi rinktinės nariai žaidžia gerose komandose, aukštame lygyje, tad labai svarbi tampa komandinė dvasia ir kiti maži dalykai. Ne visada svarbiausios pavardės sudėtyje. Atsiminkime, kaip prieš kelis metus turėdavome 4-5 žaidėjus iš NBA, bet nieko nepasiekėme.

– Krepšinio lygis Turkijoje pastaraisiais metais tik kyla. Ar tai jaučiate atvykęs į rinktinę?

– Žinoma, klubai stiprėja, manau, kad Turkijos lyga Europoje yra antra po Ispanijos. Mūsų komanda žaidė Eurolygos finalo ketverte, tad žmonės vis daugiau domisi krepšiniu. Manau, kad didžiausia paskata susidomėjimui buvo mūsų sidabro medalis pasaulio čempionate 2010 metais. Tada įvyko didelis krepšinio populiarumo šuolis.

– Galbūt dabar atėjo metas, kai Turkijos rinktinė susikaups ir parodys kažką ne vien žaisdama namuose?

– Pastarieji turnyrai mums buvo tikrai nesėkmingi. Manau, kad turime šansą net ir jauna ekipa išeiti į kitą etapą ir tai būtų didelis pasiekimas. Žinoma, olimpinės žaidynės yra siekiamybė, manau, kad tai kiekvieno sportininko tikslas. Mano irgi. Manau, kad baigus sportininko karjerą, tokius dalykus geriausiai atsimeni. Nesu žaidęs olimpinėse žaidynėse, bet tą atmosferą žinau, norėčiau ją patirti.

– Ką komandai duos jūsų naujasis narys Bobby Dixonas?

– Jis labai stiprus žaidėjas, puikiai atrodė „Pinar Karsiyaka“ ekipoje. Mūsų pagrindinė bėda visada buvo įžaidėjo pozicija. Jis mums daug padės, nes turime puikius aukštaūgius – Semihą Erdeną, Ogužą Savašą, Furkaną Aldemirą. B.Dixonas yra labai kūrybingas, galintis sukurti progas kitiems ir sau pačiam.

Jis yra puikaus charakterio žmogus, mes stengiamės jam padėti įsilieti į komandą. Jam tikrai nėra lengva, nes mes dažniausiai leisdami laiką kartu kalbame turkiškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas