Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 08

Vienuolika „Žalgirio“ dominavimo metų: kiek tokių atvejų buvo Europos krepšinyje?

Kai Kauno „Žalgiris“ pastarąjį kartą netapo Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionu, visa Lietuva dar karštai spėliojo, kas lėmė „InCulto“ nesėkmę Eurovizijoje, Paulius Jankūnas dar vilkėjo Maskvos srities „Chimki“ aprangą, o Marcusas Brownas ir Dainius Šalenga buvo priversti viduryje finalo serijos atsikąsti trenerių duonos, kai Vladimiras Romanovas sumanė atleisti Darių Maskoliūną. Dabar visi šie įvykiai jau nugulė giliai užmarštyje, o žalgiriečių dominavimas vietiniame fronte išsitęsė iki ilgų vienuolikos metų. Kaip toks kauniečių karaliavimas išsiskiria europiniame kontekste?
Džiaugsmo akimirkos
Žalgiriečių džiaugsmo akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prasidėjusios vasaros ženklų yra daugybė. Vieniems šilčiausias metų laikas startuoja tada, kai sukukuoja gegutė, kitiems – pirmąsyk išsimaudžius vandens telkinyje.

Tuo tarpu P.Jankūnas vasarą pradeda jau dešimtmetį pasikartojančiu ritualu. Kiekvieno birželio pradžioje „Žalgirio“ kapitonas kelia į viršų LKL taurę ir užbaigdamas lietuviško krepšinio sezoną įkelia kojas į vasarą.

Šį veiksmą Pauliui teko primiršti per pandemiją pernai, kai „Žalgiris“ čempionu buvo paskelbtas sustabdžius sezoną kovo mėnesį, tačiau vakar gražutėlė LKL taurė ir vėl suspindo kapitono rankose.

Jau vienuoliktą kartą iš eilės ir 23-ią kartą iš viso LKL čempionu tapęs „Žalgiris“ jau pamiršo, ką reiškia nelaimėti LKL aukso, o tokia įspūdinga kauniečių laimėjimų serija patenka tarp įspūdingiausių ir visame žemyne.

Per visą Europos krepšinio istoriją tik penkios komandos savo vietines pirmenybes laimėjo daugiau nei 11 kartų iš eilės, o stipriausiose žemyno krepšinio šalyse tokių ekipų yra tik dvi – Tel Avivo „Maccabi“ ir Maskvos CSKA.

15min pristato daugiausiai kartų iš eilės nacionalinius čempionatus laimėjusias Europos krepšinio ekipas.

Tel Avivo „Maccabi“ – 23 (1970-1992 m.)

Dominuojantis Izraelio krepšinio klubas pastaraisiais metais vis įsigudrina „prapilti“ vietinio čempionato auksą, bet praėjusio amžiaus pabaigoje „geltonieji“ Izraelyje dominavo taip, kaip nėra pavykę jokiai kitai Europos krepšinio ekipai.

„Maccabi“ savo šalies čempionatą nuo 1970 iki 1992 metų laimėjo net 23 kartus iš eilės, taip užfiksuodamas dar bent kurį laiką išsilaikysiantį rekordą.

Įdomu tai, kad 1993-aisiais praradę titulą kovoje su Galil Eliono „Hapoel“, vėliau „geltonieji“ Izraelyje dominavo dar ištisus 14 metų, iki pat 2007-ųjų, taip tapdami šalies čempionais net 37 kartus per 38 metus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Maccabi“ sirgaliai
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Maccabi“ sirgaliai

Visgi pastaraisiais metais „Maccabi“ jau nebėra ta nepajudinama Izraelio krepšinio kolona, kuria buvo anksčiau.

Tel Avivo klubas nuo 2008-ųjų net šešis sykius netapo šalies čempionu, o 2015-2017 m. laikotarpiu titulo badas pajėgiausiame šalies klube tęsėsi net tris sezonus iš eilės.

Tiranos „Partizani“ – 18 (1972-1989 m.)

Mažiau krepšinio gerbėjams žinomas Albanijos klubas, savo šalyje beveik du dešimtmečius dominavęs dar praėjusiame amžiuje.

Tituluočiausia visų laikų Albanijos komanda 18 kartų iš eilės savo šalyje buvo stipriausia nuo 1972 iki 1989 metų, o iš viso albanų lygą laimėjo 33 kartus.

Tiesa, dabar „Partizani“ šlovė jau užgeso ir titulo Tiranos ekipa neiškovoja jau ketvirtį amžiaus, nuo pat paskutinio čempioniško 1995-1996 m. sezono.

Per šį laiką sostinės klubas net buvo nusileidęs į antrąjį Albanijos krepšinio divizioną, o šiame sezone savo šalies pirmenybėse užėmė penktąją vietą.

Maskvos CSKA – 17 (2003-2019 m.)

Komanda, kuri yra realiausia kandidatė po penkmečio pakartoti ar net pagerinti „Maccabi“ rekordą.

Po Sovietų Sąjungos griuvimo Rusijoje dominuojantis krepšinio klubas kelis sykius kluptelėjo šio amžiaus pradžioje, kai Rusijoje trumpam įsiviešpatavo Permės „Ural Great“ klubas, laimėjęs 2000-2001 ir 2001-2002 m. šalies pirmenybes.

Vis tik nuo tada Rusijoje karaliauja CSKA. Iki pat praėjusio sezono, kuris buvo nutrauktas anksčiau laiko nepaskelbiant čempionų, maskviečiai tapo Rusijos čempionais 17 sykių paeiliui.

„Scanpix“ nuotr./Eurolygos finale – CSKA triumfas
„Scanpix“ nuotr./Eurolygos finale – CSKA triumfas

Šią seriją Dimitrio Itoudžio treniruojama komanda yra pasiruošusi pratęsti ir šiemet. VTB Vieningosios lygos finalo serijoje prieš Kazanės UNIKS raudonarmiečiai pirmauja jau 2-0, o galimai paskutinės sezono rungtynės – trečiasis finalo mačas – bus žaidžiamas ketvirtadienį.

Jei jį laimės, CSKA 18-ą kartą iš eilės taps stipriausia Rusijoje ir pavys Tiranos „Partizani“ komandą.

Pažymėtina, kad nuo 2013-2014 m. sezono stipriausia ekipa Rusijoje skelbiama VTB Vieningosios lygos, kurioje žaidžia ir kitų šalių komandos, nugalėtoja arba aukščiausia vietą tarp Rusijos klubų užėmusi ekipa.

Nimburko ČEZ – 17 (2004-2021 m.)

Čekijos krepšinio flagmanas, prieš kelias savaites pasivijęs CSKA pagal iš eilės laimėtų vietinių čempionatų skaičių.

Nuo 2003-2004 m. sezono nepajudinama Nimburko ekipa 17 kartų iš eilės tapo šalies čempione, o du titulus su šiuo klubu iškovojo ir 2013-2015 m. prie ČEZ vairo stovėjęs Kęstutis Kemzūra.

„Petkim Spor“ Facebook.com/Kęstutis Kemzūra
„Petkim Spor“ Facebook.com/Kęstutis Kemzūra

Vieninteliai metai, kai ČEZ nelaimėjo Čekijos čempionato, buvo 2020-ieji, kuomet dėl pandemijos turnyras buvo nutrauktas čempiono taip ir nepaskelbus.

Budapešto „Honved“ – 13 (1957-1969 m.)

Komandos pavadinimas, sporto sirgaliams labiau žinomas iš futbolo, o ne krepšinio – pernai su Vengrijos klubu UEFA Europos lygos atrankoje varžėsi Vilniaus „Žalgiris“, pralaimėjęs bendrą dviejų mačų akistatą 2:4.

Kadaise „Honved“ buvo stiprus vardas ir krepšinyje, o savo šalyje Budapešto komanda nenugalima išbuvo net 13 sezonų – nuo 1957 iki 1969 m.

Iš viso Vengrijos pirmenybėse sostinės komanda triumfavo net 33 sykius, tačiau dar prieš 20 metų pasitraukė iš aukščiausio šalies krepšinio ešelono ir pastaraisiais dešimtmečiais jau rungtyniauja žemesnio rango turnyruose. Šiuo metu „Honved“ yra antrojo Vengrijos diviziono komanda, o aukščiausioje lygoje pastaraisiais metais vyrauja Sombathėjaus „Falco“ komandos dominavimas.

Kauno „Žalgiris“ – 11 (2011-2021 m.)

Pirmadienį užsitikrinęs vienuoliktąjį LKL čempionų titulą iš eilės, Kauno „Žalgiris“ atsidūrė tarp aštuonių ilgiausias tokias serijas Europos krepšinyje turėjusių klubų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žalgiriečių susitikimas su sirgaliais
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žalgiriečių susitikimas su sirgaliais

Dar 2011-aisiais nepertraukiamą dominavimą Lietuvoje pradėję kauniečiai arčiausiai nesėkmės buvo 2013-2014 m. sezone, kai jau LKL pusfinalyje susidūrė su Vilniaus „Lietuvos rytu“ ir tik netaiklaus vilniečių gynėjo Zabiano Dowdello metimo su sirena dėka laimėję seriją 2-1 žengė į finalą, kur be didesnių problemų sudorojo Klaipėdos „Neptūną“.

Nuo tada „Žalgiris“ Lietuvoje yra nepajudinamas – nė vienoje finalo serijoje neprireikė lemiamų rungtynių, o iš pastarųjų šešių net keturias žalgiriečiai laimėjo „sausai“.

Podgoricos „Budučnost“ – 11 (2007-2017 m.)

Žymiausia Juodkalnijos komanda, prieš kelerius metus šmėstelėjusi ir Eurolygoje, net 11 metų buvo neįveikiama savo šalyje, kol 2018-aisiais sensacingai „Budučnost“ klubą nukarūnavo Baro „Mornar“ komanda.

„Scanpix“ nuotr./Podgoricos „Budučnost“
„Scanpix“ nuotr./Podgoricos „Budučnost“

2019-aisiais „Budučnnost“ susigrąžino stipriausios Juodkalnijos komandos vardą, o šiemet siekia antrojo iš eilės triumfo savo šalyje.

Zagrebo „Cibona“ – 11 (1992-2002 m.)

Istorinė Kroatijos komanda buvo nenugalima savo šalyje atkūrus nepriklausomybę ir net 11 kartų iš eilės laimėjo nacionalinį čempionatą, tačiau dabar „Cibona“, kaip ir visas Kroatijos klubinis krepšinis, jau prarado anksčiau turėtą galią.

Zagrebo klubas per pastarąjį dešimtmetį šalies čempionu tapo trissyk (2012, 2013 ir 2019 m.), o šiemet buvo eliminuotas Kroatijos čempionato pusfinalyje.

Sofijos „Lukoil Academic“ – 11 (2003-2013 m.)

Į 11 kartų iš eilės šalies čempionais tapusių „Žalgirio“, „Budučnost“ ir „Cibona“ gretas įsispraudė ir Bulgarijos krepšinyje ilgiau nei dešimtmetį dominavęs Sofijos klubas.

„Lukoil Academic“, su kuriuo Europos taurėje teko žaisti ir tuometiniam Vilniaus „Lietuvos rytui“, nuo 2003 iki 2017 m. laimėjo net 14 šalies čempionų titulų iš 15, bet pastaraisiais metais užleido pjedestalą kitoms komandoms. Šiame sezone „Lukoil Academic“ dėl kovos iš titulo pasitraukė pusfinalyje.

Madrido „Real“ – 10 (1968-1977 m.)

Tarp bent 10 kartų iš eilės šalies čempionais tapusių Europos krepšinio komandų patenka ir karališkasis klubas. Tiesa, jis Ispanijoje karaliavo senokai – prieš praktiškai pusę amžiaus.

realmadrid.com nuotr./Madrido „Real“ krepšininkai Ispanijos Karaliaus taurę laimėjo 23 kartą.
realmadrid.com nuotr./Madrido „Real“ krepšininkai Ispanijos Karaliaus taurę laimėjo 23 kartą.

Stipriausiomis žemyne laikomų ACB pirmenybių nugalėtojais „Real“ krepšininkai tapo net 35 kartus, bet nuo įspūdingos 1968-1977 m. atkarpos daugiausiai iš eilės buvo laimėję tris čempionatus (1984-1986 m.).

Bukarešto „Dinamo“ – 10 (1968-1977 m.)

Tuo pačiu metu, kai „Real“ buvo neįveikiamas Ispanijoje, Rumunijoje dominavo Bukarešto „Dinamo“ žaidėjai.

Tačiau dabar „Dinamo“ šlovė jau pamiršta, o Rumunijoje karaliauja kitos ekipos. Šį sezoną Bukarešto klubas net nepateko į savo šalies atkrintamąsias varžybas – liko devintas.

Kitos bent aštuonis iš eilės šalies čempionatus laimėjusios Europos komandos:

Atėnų „Panathinaikos“ (Graikija) – 9 titulai iš eilės 2003-2011 m.;

Gdynės „Arka“ (Lenkija, buv. Gdynės „Asseco Prokom“, Sopoto „Prokom Trefl“) – 9 titulai iš eilės 2004-2012 m.;

Minsko „Cmoki“ (Baltarusija) – 9 titulai iš eilės 2013-2021 m.;

Liublianos „Olimpija“ (Slovėnija) – 8 titulai iš eilės 1992-1999 m.;

„Klosteneuburg“ (Austrija) – 8 titulai iš eilės 1983-1990 m.;

Rygos ASK (Latvija, buv. Rygos „Broceni“) – 8 titulai iš eilės 1992-1999 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas