Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 12 04

Visa keisianti Dainiaus Adomaičio savaitė: arba naujas darbas, arba į Ameriką

Keturiolikai Lietuvos rinktinės vyrų praėjusį savaitgalį išsiskirsčius iš stovyklos Klaipėdoje, trenerių štabas iš naujo rinkosi į pasitarimą. Dainius Adomaitis, Benas Matkevičius, Mindaugas Brazys ir Ramūnas Šiškauskas savo išvadomis uždarė pirmąjį FIBA langą. Su pirmuoju iššūkiu susitvarkiusio rinktinės vyr. trenerio laukia naujas. Ir tas jo sprendimas visiškai pakeis likusius 2017–2018 m. sezono mėnesius.
Dainius Adomaitis
Dainius Adomaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Per 8 metų trenerio karjerą D.Adomaitis dar nebuvo tokioje situacijoje.

Kiekvieną klubinio krepšinio sezoną jis pradėdavo su kažkurios komandos sportinės aprangos komplektu ir konkrečiais metų uždaviniais.

Dabar D.Adomaitis gali neskubėdamas keliauti po visą Lietuvą ir stebėti krepšinį iš žiūrovo kėdės. 43 metų specialistas yra Lietuvos rinktinės treneris, tačiau jo rungtynės pastaruoju metu vyksta labai retai – ką tik praūžė rudenį, dukart laukia vasario pabaigoje ir dusyk birželį.

Bet tokia neįprasta rutina gali tęstis nebeilgai. Po pirmojo FIBA lango D.Adomaitis atviras pasiūlymams padirbėti ne tik nacionalinėje komandoje. Jau greitai galime išvysti jį prie kurio nors klubo vairo.

D.Adomaičio laukia savaitė, kuri gali į skirtingas puses nukreipti likusį 2017–2018 m. sezoną.

Bet aš žinojau, kad bus tokia situacija, jei priimsiu rinktinės pasiūlymą.

Apie tai, susirašinėjimą su Eurolygos lietuviais, svarbius judesius krepšinio kare, Domanto Sabonio situaciją ir Lietuvos rinktinės reikalus – 24sek interviu su D.Adomaičiu.

– Treneri, minėjote, kad po pirmojo FIBA lango būsite atviras klubų pasiūlymams. Gal turite naujienų?

– Situacija tokia, kad šią savaitę turėtų kažkas paaiškėti į vieną ar kitą pusę. Arba tai bus konkrečiai dėl darbo, arba planai, kurie susiję su rinktine iki kito FIBA lango. Šią savaitę turėtų paaiškėti, kuria kryptimi pasuksiu.

– Jau greitu metu jus galime išvysti klube?

– Matote, visada yra klubo pozicija ir yra trenerio: ko nori klubas, ko treneris ir panašiai. Kalbu ne apie finansus, o krepšinio pusę. O ji turi sutapti.

– Turite konkretų pasiūlymą? Tai Lietuvos ar užsienio komanda?

– Dabar neverta apie tai labai kalbėti.

– Kaip Lietuvos krepšinio federacija žiūri į jūsų norą treniruoti klubą?

– Esu pasirašęs tokią sutartį, kad galiu dirbti klube. Federacija jokių kliūčių nedaro – šiuo atveju viskas tvarkoj.

Taip, kai diskutuojame su klubais, yra visokių trikdžių, kai kalbama apie išvykimą į rinktinę. Čia faktas. Ypač matant, kokiu laiku vyksta langai. Bet dėl visko diskutuojama.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvydas Sabonis ir Dainius Adomaitis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvydas Sabonis ir Dainius Adomaitis

– Paradoksali situacija: darbas taip vertinamoje Lietuvos rinktinėje yra didžiulis įrašas CV, bet drauge ir papildomas trukdis?

– Situacija tokia, kurią galima apibūdinti taip: kažko netenki ir kažką gauni. Bet aš žinojau, kad bus tokia situacija, jei priimsiu rinktinės pasiūlymą.

Kita vertus, tą laisvesnį laiką išnaudoju tikrai produktyviai. Jo taip išnaudoti dirbdamas klube negalėčiau.

Kažko netenki, bet kažką gauni. Neaišku, kas yra geriau.

– Viena kryptis – naujas klubas, o kita kur?

Jei viskas taip klostysis ir toliau, nemanau, kad „Pacers“ darys kokias nors kliūtis (dėl Domanto Sabonio žaidimo rinktinėje).

– Planuoju išvykti į Ameriką.

Norisi aplankyti Lietuvos atstovus NBA, pasikalbėti su jų treneriais, vadovais, pamatyti viziją. Ypač Domanto Sabonio atveju. Pasikeitė komanda ir ji nežino tų sąlygų, kokias žaidėjai turi Lietuvos rinktinėje. Norisi paaiškinti situaciją.

Laukia birželio langas, kuriame galės dalyvauti visi geriausi žaidėjai. Norėtųsi įsivesti Domantą į sistemą, kad jis pasižaistų rinktinėje.

Viena yra parodyti, supažindinti su procesu, o dar kita – susitikti su klubų vadovais ir parodyti dėmesį, kad viskas būtų paprasčiau. Kai išsiaiškinama prie stalo, o ne elektroniniais laiškais.

– Vasarą „Pacers“ rekomendavo D.Saboniui likti Indianoje ir nevažiuoti į Lietuvos rinktinę. Ar po to tarp nacionalinės komandos ir „Indiana Pacers“ vyko kokie nors dialogai? Gal dabar jie geranoriškiau žiūrės į D.Sabonio galimybes žaisti rinktinėje?

– Daugiau oficialiai, elektroniniais laiškais. Nebuvo tiesioginių pokalbių, daugiau oficialios pozicijos.

Kiek žinau, klubas labai patenkintas Domanto žaidimu ir jo indėliu komandai. Jei viskas taip klostysis ir toliau, nemanau, kad „Pacers“ darys kokias nors kliūtis. Ypač dėl langų, kai vyks ne didžiulis turnyras, o trumpos rungtynės.

Bet dar reikia sužinoti, kokie jų planai. NBA klubai žaidėjams sudarinėja individualius vasaros planus, kiek reikia poilsio, koks turi vykti darbas, kada fizinis pasiruošimas. Ten labai viskas profesionalu ir viskas aišku. Norisi, kad jų planai sutaptų su mūsų norais. Reikia viską suderinti.

Labai tikiuosi, kad viskas bus gerai. Dar laukiam, kol išsispręs Mindaugo Kuzminsko situacija. Norisi susitikti su visais žaidėjais ir jų klubų vadovybėmis.

Treniruotės baigtos, pirmos rungtynės - šįvakar #celtics #preseason

A post shared by Dainius Adomaitis (@dainius_adomaitis) on

– Gal po savaitės su Lietuvos rinktine galėjote šiek tiek atsipūsti?

– Ne kiek atsipūsti, o norėjosi peržvelgti rungtynes, susitikus su asistentais galutinai uždaryti langą. Pasiruošėme ir kitam langui, nes su vienu iš priešininkų – Kosovu, reikės žaisti kitame lange.

– Kokias visi kartu pasidarėte išvadas?

– Išvados daugiau pozityvios. Ypač labai tenkino žaidėjų noras, atsidavimas. Labai gera energija ir agresija.

Visi kalbėjo, kad Eurolygoje niekas nieko neišleis, bet išėjo toks lengvas chaosas, lengva netvarka. Tai yra negerai.

Susitikę su asistentais galvojome, kaip ir kuriuos jaunus žaidėjus įtraukti į rungtynes, žaidimą, ne tik treniruočių procesą.

– Ir kokie planai?

– Vienose rungtynėse su Kosovu išbandysime daugiau jaunų žaidėjų. Turime galimybę kiekvienoms rungtynėms keisti sudėtį. Tad, manau, tikrai turėsime jaunų žaidėjų. Bet juos dar reikės stebėti, kaip jiems seksis klubuose.

– Kalbant apie patį FIBA langą, buvo daug spėlionių, nuogąstavimų ir nežinios. Gal viskas praėjo geriau, nei tikėjotės?

– Žiūrint į patį rezultatą, viskas išėjo gerai. Bet vėlgi... Daug kas, kaip ir sakė, buvo nusiteikę skeptiškai. Nors susidomėjimas ne tik Lietuvoje, bet ir kitur buvo tikrai didelis.

Laimėjome dvejas rungtynes, ką ir planavome padaryti. Nemanau, kad kas būtų mus supratę, jei būtume laimėję tik vienas. Ir jokio skirtumo, kokie žaidėjai rungtyniautų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Girdžiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Girdžiūnas

– „Panathinaikos“ į rinktinę išleido vietinius, bet užsieniečių – ne. „Barcelona“ į rinktinę išleido bulgarą, bet ne suomį, nors jų komandos žaidė tarpusavyje. Gal teko girdėti, ar šie precedentai paveiks Eurolygos ir FIBA karą? Gal kitame FIBA lange vasario pabaigoje Lietuvos rinktinėje bus ir Eurolygos žaidėjai?

– Kiek teko girdėti iš kolegų ar žmonių, kurie sukasi krepšinyje, bus įdomu, kaip pasibaigs tas precedentas su „Barcelona“. Visi kalbėjo, kad Eurolygoje niekas nieko neišleis, bet išėjo toks lengvas chaosas, lengva netvarka. Tai yra negerai.

O išleis ar neišleis – ne man spręsti. Tikiuosi, kad dviejų labai ambicingų organizacijų vadovai viską išsiaiškins. Juolab kad kalbama ne apie mėnesius, kažką, o kelių dienų grafikų suderinimą. Patys matėte, kas to lango metu vyko.

– Ar po pirmojo lango teko bendrauti su rinktinės atstovais iš Eurolygos?

– Teko su didžiąja dalimi. Visų nuomonė beveik tokia pat – labai gaila, kad negalėjo atstovauti rinktinei, bet jie nieko negalėjo padaryti, nes klubų vadovai pasakė, jog neišleis ir viskas. Tokia klubų pozicija – niekas negalėjo nieko padaryti.

Jie norėjo žaisti. Visi susirašėme po rungtynių ir tikimės, kad viskas išsispręs.

Juokingiausia, kad didžioji dalis žiūrėjo rungtynes per laisvas dienas. Buvo daug kalbama, kad čia įtempti grafikai, tačiau kiekvienas klubas per tą langą išnaudojo laiką sau: davė žaidėjams poilsio, pasidarė stovyklėles, padirbėjo fiziškai.

– Kokį įspūdį Lietuvos rinktinės senbuviams paliko nacionalinė komanda, kurią jie išvydo televizoriaus ekranuose?

– Klausė: treneri, gal dar kviesit, ar jau nelabai? (juokiasi) Aišku, juokavo.

Visi džiaugėsi rezultatu. Gerai, kai situacija tokia, kad galime pajuokauti. Dvi pergalės, daug gerų emocijų tiek sirgaliams, tiek žaidėjams.

Manau, kad jiems irgi smagu sezono metu pakeisti atmosferą, sugrįžti namo, susitikti su rinktine, pamatyti artimuosius.

Manau, visiems ta pertrauka išėjo į naudą.

VIDEO: D.Adomaitis: „Ar nors vieną kamuolį lenkai atkovojo ant žemės?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas