Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 01

Vokietija atidavė duoklę savo legendai: „Dabar jau tikrai išėjau į pensiją“

Vokietija penktą kartą priima Europos čempionato kovas, o šį kartą jas pradėjo nuo didžiausios savo legendos pagerbimo.
Dirkas Nowitzki
Dirkas Nowitzki / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kelno „Lanxess“ arenoje prieš Vokietijos ir Prancūzijos mačą surengta graži ceremonija, per kurią atiduota duoklė Vokietijos krepšinio simboliui Dirkui Nowitzki.

Vokietijos krepšinio federacija nusprendė „išleisti į pensiją“ Dirko dėvėtą 14-ąjį numerį – šio skaičiaus nacionalinėje vokiečių komandoje nebegalės naudoti niekas.

Balti D.Nowitzki marškinėliai kilo į Kelno arenos palubes, o pats legendinis vokiečių aukštaūgis su šypsena akimis lydėjo šį procesą.

Jis tapo pirmuoju krepšininku, kurio rinktinėje dėvėtas numeris nebegalės būti naudojamas.

Dar prieš mažiau nei dešimtmetį tokia galimybė nebuvo įmanoma, nes FIBA taisyklės nurodė, kad rinktinėse žaidėjai privalo žaisti nuo ketvirto iki penkiolikto numeriais pažymėtais marškinėliais.

Dabar tokios taisyklės nebėra, o tuo pasinaudojusi Vokietijos krepšinio federacija surengė ypatingą šventę net 153 rungtynėse savo šalies užrašą ant krūtinės dėvėjusiam D.Nowitzki.

„Tai pirmą kartą gali nutikti FIBA krepšinyje. Esu labai dėkingas už šį pagerbimą“, – sakė Dirkas, mojuodamas sklidinai užpildytoms 19,5 tūkst. vietų turinčioms tribūnoms.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dirkas Nowitzki
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dirkas Nowitzki

Net 18 metų nacionalinėje komandoje žaidęs Dirkas atnešė Vokietijai du medalius ir keliolika nepakartojamų turnyrų.

Jis debiutavo nacionalinėje komandoje 1997-aisiais, būdamas vos 19-os, o jau po kelerių metų pražydo kaip vienas sunkiausiai sustabdomų krepšininkų rinktinių turnyruose.

Nepriekaištingos metimo technikos savininkas su ryškiai talentu jam nusileidusiais komandos draugais laimėjo 2002 m. pasaulio pirmenybių bronzą, o 2005 m. sukūrė sensacingą istoriją, kai žengė iki Europos čempionato finalo ir tik jame suklupo prieš Graikiją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dirkas Nowitzkis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dirkas Nowitzkis

D.Nowitzki tiek 2002, tiek 2005 metais išrinktas naudingiausiu čempionatų žaidėju, o 2001, 2005 ir 2007 metais buvo rezultatyviausias Europos pirmenybėse ir pateko į simbolinę turnyro komandą.

2006 metais Dirkas sumetė net 47 taškus į Angolos krepšį pasaulio čempionate, pagerindamas karjeros rekordą rinktinėje, o 2008 metais vienintelį kartą atstovavo savo šaliai olimpinėse žaidynėse Pekine.

2011 m. D.Nowitzki dalyvavo ir Lietuvoje vykusiame Europos čempionate.

FIBA/Liusjeno Kulnio nuotr. /Dirkas Nowitzki sveikina Rimantą Kaukėną.
FIBA/Liusjeno Kulnio nuotr. /Dirkas Nowitzki sveikina Rimantą Kaukėną.

Paskutinį kartą D.Nowitzki rinktinėje žaidė, kai turnyras taip pat vyko jo šalyje – 2015 metais Europos čempionato viena iš grupių buvo žaidžiama Berlyne. Visgi tuomet į mirtininkų grupę patekusiems vokiečiams nuversti kalnų nepavyko – jie tarp šešių komandų liko penkti ir į kitą etapą, vykusį Prancūzijoje, nepateko.

„Man didžiulė garbė. Man visada patiko žaisti rinktinėje ir aš visada atidaviau jai viską, ką galėjau“, – kalbėjo D.Nowitzki.

Netrukus jis kreipėsi ir į ypatingą svečią Kelne – pasveikinti savo gero bičiulio atvyko „Dallas Mavericks“, klubo, kuriame vokietis žaidė visą karjerą, savininkas Markas Cubanas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Markas Cubanas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Markas Cubanas

„Ačiū Markai, kad atvykai tokį ilgą kelią. Tu visada mane rėmei, leidai vasaromis vykti į rinktinę. Žinojai, kaip man tai svarbu. Labai už viską tau dėkoju“, – dėkojo D.Nowitzki.

Greta M.Cubano per Dirko pagerbimą įsitaisė ir dabartinis „Mavericks“ vyr. treneris bei buvęs D.Nowitzki komandos draugas Jasonas Kiddas, taip pat ir kitas geras vokiečio bičiulis Michaelas Finley bei dabartinė „Mavs“ žvaigždė Luka Dončičius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jasonas Kiddas, Luka Dončičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jasonas Kiddas, Luka Dončičius

„Ko gero, mano pensija prasideda dabar“, – prajuokino jam „MVP, MVP“ skandavusius sirgalius Vokietijos legenda, o netrukus užvedė tautiečius kovai prieš Prancūziją pirmajame Europos čempionato mače.

„Pirmyn, Vokietija!“ – sušuko Dirkas.

VIDEO: Lukas Lekavičius: „Niekas neprarasta“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas