Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 11 29

2 iš 2: rinktinėje debiutavęs K.Maksvytis – apie komandos veidus ir stabiliausią žaidėją

Kazys Maksvytis dviem pergalėmis iš eilės pradėjo karjerą Lietuvos krepšinio rinktinėje. Antrasis laimėjimas Opavoje atėjo daug sunkiau, bet per vargus aikštėje K.Maksvytis teigė pastebėjęs ir dalykus, kuriuos bandys taisyti toliau kelyje link pasaulio krepšinio čempionato.
Tomas Dimša ir Kazys Maksvytis
Tomas Dimša ir Kazys Maksvytis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kazys Maksvytis ramiai grįš į Permę iš Opavos, kur be priekaištų baigė pirmąjį pasaulio čempionato atrankos langą.

Po lengvos pergalės penktadienį prieš Bulgariją Klaipėdoje, lietuviams teko kautis iki pabaigos Čekijoje, kol palaužė kovingus šeimininkus 74:66.

„Geriau negraži pergalė nei gražus pralaimėjimas“, – apibūdino rungtynes K.Maksvytis, kurio komanda dabar rikiuojasi pirmoje E grupės vietoje.

K.Maksvytis greitai įkaito savo antrosiose rungtynėse prie rinktinės vairo, nes šeimininkai buvo parengę spąstų.

Roneno Ginzburgo vadovaujami Čekijos krepšininkai nuo pat pirmų sekundžių pabandė paspausti ir atkirsti Lietuvos starto penketo gynėjus – Mindaugą Girdžiūną ir Tomą Dimšą. Ir pirmojo mačo su Bulgarija didvyris Osvaldas Olisevičius šįsyk buvo saugomas itin atidžiai. Lietuviai buvo atsilikę 2:10, bet K.Maksvytis neprašė minutės pertraukėlės, nujautęs, kad ledai bus pralaužti.

Treneris balansavo ant techninės pražangos ribos, kai apipylė teisėjus priekaištais dėl neskirtos pražangos, o netrukus lietuviams jau nebereikėjo žvalgytis į teisėjus, nes suprato, kad niekas kitas nepataisys geriau žaidimo, nei jie patys.

Mindaugas Kuzminskas nuo atsarginių suolo įsitraukė į žaidimą vėju, puikiai žaisdamas vienas prieš vieną po krepšiu, o paskui įsmeigęs ir tritaškį. Dėl Eurolygos rungtynių tik į antrą rinktinės mačą įsijungęs ir visoje kelionėje per 6 tūkst. km priskaičiavęs puolėjas pelnė 9 taškus iki pertraukos. Jo duetas su Eigirdu Žukausku suveikė kelis kartus, puolėjai padėjo perversti rungtynes ir žengti į pertrauką su 13 taškų persvara.

VIDEO: M.Kuzminsko komentaras po laimėtų rungtynių prieš čekus

Tačiau kovingi šeimininkai net ir netekę traumą patyrusio Davido Jelineko sugebėjo likviduoti 15 taškų atsilikimą.

Nepatenkintas žaidimo organizacija, K.Maskvytis piktai pasodino ant suolo Vytenį Čižauską ir vis ieškojo geriausio penketo aikštėje iki pat mačo pabaigos.

Vis dėlto, lietuvių rotacija buvo gilesnė, jėgų daugiau. Martynas Echodas ėmė dar intensyviau darbuotis po krepšiais, o Eigirdas Žukauskas pataikė labai reikalingą tritaškį likus žaisti 2 minutes.

Po chaotiškos rungtynių pabaigos Lietuvos komanda ramiai keliaus namo, visiems pabirus po skirtingas šalis ir miestus atgal į savo komandas. Prieš kelionę K.Maksvytis įvertino krikštą Lietuvos rinktinėje.

– Treneri, kokie pirmieji įspūdžiai po nelengvos pergalės?

– Labai fiziškos ir kontaktinės rungtynės. Pažįstu čekų trenerį, nekart teko žaisti prieš jo komandą (Nimburko), dažnai keičia gynybos sistemas. Labai daug atakų greitame puolime.

Mes nelabai gerai pradėjome rungtynes, tad prieš kitą langą reikės į tai atsižvelgti. Antrajame kėlinyje perėmėme iniciatyvą ir stojome į vėžes, bet trečiajame pradėjo strigti prieš taip vadinamą „match up“ gynybą, kai varžovai pradėjo keisti gynybas nuo asmeninės iki zoninės. Tam ruošėmės, bet gal neužteko treniruočių.

Strigome įžaisdami kamuolį, susikūrėme neblogų progų, bet nemažai ir prametėme gerų metimų. Gal vienu metu pernelyg kliovėmės tolimais metimais ir per mažai žaidėme iš po krepšio. Rungtynių pabaigoje pavyko apsiginti ir pasiekti pergalę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kazys Maksvytis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kazys Maksvytis

– Kuo galima paaiškinti rungtynių sunkią pradžią?

– Reikės peržiūrėti ir padaryti išvadas, nes antras rungtynes iš eilės pradedame prastai ir suteikiame varžovams avansą.

– Kuriems žaidėjams daugiausiai komplimentų?

– Laimėjome visi drauge, bet stabiliausiai vertinant abejas rungtynes sužaidė Eigirdas Žukauskas – tiek puolime, tiek gynyboje.

Buvo žaidėjų, kurie gerai sužaidė pirmą mačą, bet labiau dingo per antrąsias rungtynes. Dabar padėjo Mindaugas Kuzminskas, ypač puolime. Kai žaidimas strigo prie tritaškio linijos, su Mindaugo pagalba surinkome taškų iš po krepšio. Bet negaliu sakyti, kad forsavome – Tomas Dimša prametė iš gerų pozicijų, tiesiog gal reikėjo dar labiau įžaisti kamuolį ir geriau realizuoti progas.

– Eigirdo Žukausko plius/minus rodiklis buvo aukščiausias komandoje (+21), esate kalbėjęs daug apie jo atletiškumą. Ką jis dar suteikia aikštėje?

– Universalumą. Su juo puolime yra variantų, nes gali sužaisti ir prie krepšio, ir apžaisti lėtesnį varžovą aukščiau. Tokiuose languose, kai reikia išmokyti gynybos sistemų, o tenka keistis ginamaisiais, jis gali gintis prieš bet ką – nuo pirmos iki penktos pozicijos.

VIDEO: Eigirdo Žukausko komentaras po pergalės prieš čekus

– E.Žukauskas teigė, kad čia įvedėte griežtesnes taisykles nei Permės klube.

– Laiko buvo mažai, tad taisyklių mažai, bet jų reikia labiau laikytis.

– Sakėte, kad rungtynių pabaigoje lėmė gynyba, bet buvo įtempta pabaiga, atlikote kelis keitimus, Arnas Butkevičius gavo per akį, bet pelnė taškus. Kaip viskas klostėsi jūsų akimis?

– Nervingai. Ta pati Arno ataka – reikėjo laikyti kamuolį iki pabaigos. Verta prisiminti, kad skirtumas gali lemti ateityje. Puolimas tenkino, tik Tomas Dimša nepataikė iš geros pozicijos tritaškio, o varžovai buvo sumažinę skirtumą nuo 5 iki 2 taškų.

– Dvi pergalės per dvejas rungtynes, o kitas langas vasarį, kai dusyk žaisite su bosniais. Ar planuosite remtis tais pačiais žaidėjais, ar vėl ieškosite kelių, kaip prisikviesti daugiau Eurolygos žaidėjų?

– Šios rungtynės parodė, kad strigome įžaisdami kamuolį. Manau, kad paspirtis bus Vaidas Kariniauskas, kuris turėtų grįžti po traumos – jis buvo numatytas šiam vaidmeniui.

Norėčiau, bet nemanau, kad dėl Eurolygos žaidėjų kažkas pasikeis.

– Su kokia emocija paliekate pirmąjį langą?

– Dvi pergalės iš dviejų. Klaipėdoje gražus žaidimas ir graži pergalė. Čia – neslėpsiu, kad žaidimas nebuvo gražus, bet geriau negraži pergalė nei gražus pralaimėjimas. Kai viskas sekasi, matyti vienoks komandos veidas, kai kažkiek užstrigome, – išvydau kitokį. Galiausiai išryškėjo, kas gali žaisti tokiomis akimirkomis, kaip reikėtų žaisti. Vertinu labai gerai – turėjome dvi galimybes, abi jas išnaudojome.

VIDEO: Kazio Maksvyčio komentaras po laimėtų rungtynių prieš čekus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas