Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 05

2021 metų skandalo tęsinys: lažybose dalyvavęs krepšininkas teisme liko nieko nepešęs

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) Etikos ir drausmės komisijos skirtą piniginę baudą ir diskvalifikaciją bandęs užginčyti teisme krepšininkas liko nieko nepešęs.
Krepšinio tamsioji pusė – sportą apraizgęs sutartų rungtynių voratinklis.
Krepšinio tamsioji pusė – sportą apraizgęs sutartų rungtynių voratinklis. / Donato Gvildžio piešinys

2023 m. birželio 1 d. Vilniaus apygardos teismas galiausiai išnagrinėjo ginčą tarp krepšininko D.K. ir Lietuvos krepšinio federacijos, pagal krepšininko ieškinį dėl Lietuvos krepšinio federacijos Etikos ir drausmės komisijos sprendimų pripažinimo negaliojančiais.

2021 m. gegužės 10 d. prokuroro nutarimu buvo nutrauktas ikiteisminis tyrimas, o krepšininkas D.K. buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės dėl nusikalstamos veikos, numatytos Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 1821 straipsnio 1 dalyje (manipuliavimas sporto varžybomis), padarymo pagal laidavimą; D.K. buvo įpareigotas sumokėti 30 MGL (1 500 Eur) įmoką į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą. Tauragės apylinkės teismo Tauragės rūmai 2021 m. gegužės 11 d. nutartimi patvirtino šį prokuroro nutarimą.

Suprasti akimirksniu

  • 15min jau rašė apie skandalą Lietuvos krepšinyje 2021 metų gegužę.
  • Tada Tauragės krepšinio komanda subyrėjo po lažybomis ir paskutine vieta NKL pirmenybėse paženklinto sezono 2019-2020 m. sezono. “Dabar, kai šie dalykai išlindo, pradedu galvoti, kad gal ir gerai dirbau. Bet kažkas irgi dirbo – tik ne komandos, o savo naudai“, – tada 15min sakė Tauragės ekipos treneris E.Žemgulis.
  • „Tyrimo duomenimis, krepšininkas, veikdamas per kitą asmenį, atliko piniginius statymus lažybų bendrovėje už tai, kad jo komanda pralaimės rungtynes. Siekdamas gauti numatytą atlygį už atliktus statymus, sportininkas nuo 2019 metų lapkričio iki 2020 metų kovo tyčia žaidė taip, jog priešininkų komandos išsiveržtų į priekį ir rungtynes laimėtų. Nevykdydamas trenerio nurodymų, nutraukdamas puolimo derinius bei vengdamas metimų, vyras per keturis mėnesius nulėmė aštuonis savo komandos pralaimėjimus“, – 2021 metų gegužę pranešė Klaipėdos apygardos prokuratūra.
  • Tauragės klubas sezono metu atsisveikino su dviem žaidėjais – Roku Narkevičiumi ir Ryčiu Biliartu. R.Biliartas buvo ryškus Tauragės komandos lyderis, rinkęs po 17,1 taško, bet su juo klubas atsisveikino viduryje sezono, išplatinęs tokį pareiškimą: „Dėl vidaus taisyklių pažeidimų nutraukiama sutartis su Ryčiu Biliartu.“
  • Tauragės komandoje 2019-2020 m. sezone žaidė Andrius Aleksandrovas, Karolis Babkauskas, Deividas Keburys, Tadas Sebežiovas, Liudas Valantinas, Ernestas Serkevičius, Deividas Laucius, Rokas Bendikas, Arminas Bergaudas, Oskaras Pleikys, Tautvydas Žioba (sužaidė trejas rungtynes), Valerijus Anisimovas bei Justinas Bardauskas.
  • Klaipėdos apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Vaida Pužauskienė tada 15min teigė, kad dėl sukčiavimo įtariami buvo keli Tauragės klubo krepšininkai.
  • Ji nei patvirtino, nei paneigė, jog vienintelis savo kaltę pripažinęs žaidėjas buvo Deividas Keburys. „Negaliu nei patvirtinti nei paneigti, nes negaliu atskleisti jo tapatybės. Mano manymu, jis nėra viešas asmuo, kad galima būtų atskleisti jo duomenis, juo labiau kad jis yra atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, t. y. teismas patikėjo, kad jis gali nebedaryti nusikalstamų veikų”, – komentavo prokurorė.
  • Tai buvo pirmasis policijos iki pabaigos atliktas tyrimas dėl krepšininkų sukčiavimo, kai buvo paskelbta apie ikiteisminio tyrimo pabaigą dėl krepšininko pripažinimo tyčia pralaimėjus rungtynių seriją. “Banko išrašai, trenerio apklausos, rungtynių peržiūros, nagrinėjimas, ar veiksmas vyko pagal trenerio nurodymus, ar matoma akivaizdžiai, kad daromi tyčiniai veiksmai siekiant paveikti rezultatą.Buvo ir kitų krepšininkų apklausos, jų žaidimo peržiūros. Buvo panaudoti visi galimi būdai, kad išsiaiškintume galimą nusikalstamą veiką”, – pasakojo prokurorė V.Pužauskienė.

Lietuvos krepšinio federacija, gavusi informacijos iš prokuratūros apie konkrečias krepšininko D.K. veikas, pradėjo etikos ir drausmės pažeidimo bylą pagal Lietuvos krepšinio federacijos Etikos ir drausmės kodekso atitinkamus straipsnius numatančius atsakomybę už manipuliavimą varžybų rezultatais.

Minėtas Lietuvos krepšinio federacijos organas pritaikė savarankiškas sankcijas, t.y. pripažino, jog D.K. padarė drausmės pažeidimą ir skyrė sportininkui pusę maksimalios Lietuvos krepšinio federacijos Etikos ir drausmės kodekso 16 straipsnio 8 ir 10 dalyse nustatytos piniginės baudos – 1 428 Eur; įpareigojo D.K. dalyvauti FIBA nustatytose prevencinėse programose, nukreiptose kovai su manipuliavimu sporte ne vėliau kaip per 2 mėnesius nuo komisijos sprendimo priėmimo; nusprendė D.K. diskvalifikuoti 4 metams nuo komisijos sprendimo priėmimo dienos. Sankcijos buvo išplėstos ir pasauliniu mastu pagal atskirą FIBA sprendimą.

Sportininkas nesutikdamas su jam skirtomis Lietuvos krepšinio federacijos sankcijomis, pateikė ieškinį teismui ginčydamas jam skirtas sankcijas dėl galimo jų neteisėtumo, neproporcingumo, praleistų senaties terminų. Pirmosios instancijos teismas D.K. ieškinį atmetė tik sutrumpindamas krepšininko atžvilgiu skirtą diskvalifikaciją nuo 4 metų iki 3 metų, o Vilniaus apygardos teismas paliko galioti pirmosios instancijos teismo sprendimą.

„Pagaliau išnagrinėta byla žymi vieną pirmųjų situacijų Lietuvos sporte, kuomet sporto šakos federacija, remdamasi prokuratūros nustatytomis faktinėmis aplinkybėmis, inicijuoja atskirą drausmės pažeidimo bylą, remiasi baudžiamojoje byloje surinktais faktiniais duomenimis ir savo kompetencijos ribose priima drausminį sprendimą, susijusį išimtinai su manipuliavimo atvejų sporte užkardymu, sankcijų skyrimu. Ikiteisminio tyrimo įstaigų gebėjimai, priemonės nustatyti nusikalstamas veikas yra gerokai platesni nei sporto šakų federacijų, todėl tik glaudus sporto ir teisėsaugos bendradarbiavimas gali duoti teigiamą rezultatą, – pažymėjo advokatas Audrius Biguzas. – Tikėtina, kad ši praktika taps rimtu postūmiu sporto šakų federacijoms bendradarbiauti su ikiteisminio tyrimo įstaigomis siekiant skaidrinti sporto varžybas, užkardyti manipuliavimo sporto varžybų rezultatais atvejus.”

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas