Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 02 26

30 lietuvių kelyje į Kiniją – skaičiai rodo pripažintus ir naujus lyderius

Net 30 krepšininkų prisidėjo, kad Lietuvos rinktinė vėju praeitų pasaulio čempionato atrankos etapus ir pasiektų 11 pergalių per 12 mačų kelyje į finalinį turnyrą Kinijoje. 24sek apžvelgia Dainiaus Adomaičio vyrų rodiklius atrankos varžybose.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nuo rinktinės senbuvių Manto Kalniečio, Jono Mačiulio, Kšištofo Lavrinovičiaus iki jaunųjų Arnoldos Kulbokos ir Lauryno Biručio.

D.Adomaitis panaudojo net tris dešimtis žaidėjų karo su Eurolyga fronte vykusiose FIBA atrankos varžybose, kuriose lietuviai po dusyk įveikė Kosovą, Vengriją, Lenkiją, Kroatiją ir Nyderlandus bei pasidalino po pergalę su Italijos rinktine kol galiausiai finišavo pirmoje vietoje grupėje.

Dėl rungtynių datų, kurios dažnai sutapo su NBA ir Eurolygos mačais, treneriui teko varijuoti sudėtimis ir kviesti vis naujus žaidėjus.

Tačiau buvo ir tokių, kurie įveikė visą kelią nuo A iki Z.

Trys krepšininkai – Eimantas Bendžius, Adas Juškevičius ir Rokas Giedraitis žaidė visose dvylikoje rungtynių, o Renaldas Seibutis irgi atvyko į visus varžybų langus ir sužaidė dešimt mačų, nes dar poroje buvo patausojamas trenerio.

FIBA nuotr./Renaldas Seibutis ir Egidijus Mockevičius
FIBA nuotr./Renaldas Seibutis ir Egidijus Mockevičius

Nuo 2017 metų lapkričio iki pastarojo mačo su Italija rinktinėje debiutavo net dvylika žaidėjų: Arnas Butkevičius, Martynas Echodas, Evaldas Kairys, Edgaras Želionis, Martinas Gebenas, Vaidas Čepukaitis, Gytis Masiulis, Gediminas Orelikas, Dovis Bičkauskis, Egidijus Mockevičius, Arnoldas Kulboka ir Laurynas Birutis.

Mažiausiai – po vieną mačą sužaidė rinktinės 21 metų naujokai A.Kulboka ir L.Birutis. Jauniausias Lietuvos rinktinėje atstovavęs žaidėjas tapo 20-metis G.Masiulis, o E.Želionis debiutavo nacionalinėje komandoje, nors jam jau 29-eri.

Nė vieno mačo atrankoje nežaidė žalgiriečiai Paulius Jankūnas, Antanas Kavaliauskas, Artūras Milaknis, o Donato Motiejūno rinktinės treneris D.Adomaitis nusprendė nebekviesti, kai Kinijoje žaidžiantis aukštaūgis neatsiliepė į pirmuosius kvietimus.

Kas buvo naudingiausi pergalingame kelyje?

Pagal efektyvumo rodiklius priekyje yra Domantas Sabonis (po 20 balų) ir Jonas Valančiūnas (15,5), tiesa, abu NBA žaidžiantys lietuviai rungtyniavo tik dvejose rungtynėse praėjusį birželį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Domantas Sabonis, Jonas Valančiūnas, Mindaugas Kuzminskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Domantas Sabonis, Jonas Valančiūnas, Mindaugas Kuzminskas

Iš tų žaidėjų, kurie pasirodė bent keturiose dvikovose, naudingiausiai žaidė Mantas Kalnietis (po 15 balų), Martynas Echodas (11,7), Marius Grigonis (11,5), Eimantas Bendžius (11,2) ir Jonas Mačiulis (11).

Po 12,5 balo rinko G.Orelikas, kuris sužaidė dvejas rungtynes, o paskui patyrė sudėtingą kelio traumą, kurią gydosi iki šiol.

Bendrai Europos atrankoje daugiausiai naudingumo balų rinko rumunas Emanuelis Cate (po 22,5), FIBA į statistikos lyderių suvestinę įtraukus tuos žaidėjus, kurie sužaidė bent pusę mačų.

Lietuvos rinktinės rezultatyvumo viršūnėje yra D.Sabonis (po 14,5) ir J.Valančiūnas (po 13), o iš daugiau rungtynių rinktinei talkinusių žaidėjų taškais išsiskyrė M.Kalnietis (11,8), E.Bendžius (10,6), Lukas Lekavičius (8,8), R.Seibutis (8,6) ir M.Echodas (8,3).

Alfredo Pliadžio nuotr./Mantas Kalnietis
Alfredo Pliadžio nuotr./Mantas Kalnietis

Rezultatyviausiai visoje atrankoje žaidė islandas Martinas Hermannssonas, pelnęs po 21,5 taško, nors tai ir nepadėjo mažai šaliai pasiekti pasaulio čempionato. Devintas pagal taškus atrankoje buvo Suomijos rinktinei atstovaujantis Panevėžio „Lietkabelio“ įžaidėjas Jamaras Wilsonas, rinkęs po 16 taškų.

Daugiausia kamuolių Lietuvai atkovojo vėl gi: D.Sabonis (7,5) ir J.Valančiūnas bei G.Orelikas (po 6), o iš daugiau mačų sužaidusių krepšininkų kovos po lenta lyderiais buvo Artūras Gudaitis (po 6,8) bei E.Kairys ir J.Mačiulis (po 5,3).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Gudaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Gudaitis

M.Kalnietis buvo ryškus lyderis pagal rezultatyvius perdavimus, kurių atliko po 6,3 per rungtynes. Tarp visų Europos rinktinių krepšininkų Mantas buvo antras šioje rodiklių kategorijoje, praleidęs tik J.Wilsoną (po 6,4).

Pagal dvitaškių taiklumą Lietuvos rinktinėje lygių nebuvo E.Bendžiui – Vilniaus „Ryto“ puolėjas pataikė 71,4 proc. dvitaškių.

Ray Vysniausko nuotr./Brešoje – Lietuvos ir Italijos rinktinių akistata. Eimantas Bendžius
Ray Vysniausko nuotr./Brešoje – Lietuvos ir Italijos rinktinių akistata. Eimantas Bendžius

Tritaškius taikliausiai metė L.Lekavičius ir D.Bičkauskis, pataikę po 2 tritaškius iš 3 (po 66,6 proc.), o iš dažniau tritaškius metusių snaiperių išsiskyrė R.Seibutis (55,6 proc.) ir E.Bendžius (46,4 proc.).

Daugiausiai kamuolių – vidutiniškai po 1,8 perėmė A.Butkevičius ir J.Mačiulis, o daugiausiai prarado J.Valančiūnas (po 2,5) ir M.Kalnietis (po 2,2).

J.Valančiūnas blokavo po 2,5 metimo, antras šioje kategorijoje buvo A.Gudaitis (1,3).

Pagal plius/minus rodiklį tarp tų žaidėjų, kurie žaidė daugiau rungtynių, Lietuvos rinktinėje pirmavo Mindaugas Girdžiūnas (+12,7), M.Grigonis (+11) ir E.Bendžius (+10,5).

Alfredo Pliadžio nuotr./Lietuva – Kroatija
Alfredo Pliadžio nuotr./Lietuva – Kroatija

Visa tai skaičiai, kurie padėjo Lietuvos rinktinei gauti bilietą į Kiniją, bet nebūtinai garantuos kiekvienam žaidėjui teisę ten žaisti.

Tik dvylika pateks į galutinę sudėtį vasaros pabaigoje, kai D.Adomaitis išsirinks tuos žaidėjus, kuriais remsis pasaulio čempionate.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas