Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 25

A.Sireika apie į Vilnių ir Klaipėdą bėgančius auklėtinius: „Pinigai užtemdė protą“

„Šiaulių“ lyderiais praėjusį sezoną buvę aukštaūgiai Rokas Gustys ir Benas Griciūnas patraukė didžiųjų Lietuvos klubų dėmesį bei ruošiasi palikti Saulės miestą. Vis dėlto lengvo ir šilto abiejų pusių išsiskyrimo tikėtis sunku. Žaidėjai dar turi galiojančius kontraktus, tačiau numatytų išpirkų niekas mokėti nežada, o ginčas gali pasiekti ir teismą. „Tai nesąmonė, agentų žaidimai“, – 15min situaciją apžvelgė Šiaulių komandos treneris Antanas Sireika.

25-erių metų 206 cm ūgio Rokas Gustys bei 25-erių metų 210 cm ūgio Benas Griciūnas buvo rezultatyviausi praėjusio sezono „Šiaulių“ ekipos krepšininkai, atitinkamai per vienerias rungtynes rinkę po 11,3 bei 11,7 taško.

Solidus žaidimas Antano Sireikos vadovaujamoje komandoje pritraukė didelį dėmesį iš sostinės ir pajūrio komandų.

Pirmuoju krepšininku itin rimtai domisi ir prisijungti kviečia Vilniaus „Rytas“, antrojo atleto parašo siekia Klaipėdos „Neptūnas“.

Kur problema? Dar metus krepšininkus su „Šiauliais“ siejančios sutartys, kuriose numatytų išpirkų mokėti niekas neketina.

Šiaulius jie nori palikti už dyką, o žaidėjams atstovaujantys agentai pirštu beda į balandį ir gegužę nemokėtus atlyginimus, nors LKL sezonas dėl COVID-19 pandemijos tuo metu ir nevyko.

„Mes sumokėjome už visą praėjusį kovą, nors nuo mėnesio vidurio jau nebežaidėme, kai čempionatas pasibaigė. Bet jie vis tiek kabinasi už to, kad tai yra sutarties sąlygų nevykdymas, todėl žaidėjai laisvai ir netrukdomai gali palikti komandą. Tai nesąmonė, purvini agentų žaidimai, juk net Eurolygos komandos nemokėjo viso sezono atlyginimų“, – 15min sakė pečiais gūžčiojęs A.Sireika.

15min šaltinių duomenimis, R.Gusčio išpirkos suma siekia 50 tūkstančių eurų, B.Griciūno – 25 tūkst. eurų.

15min žiniomis, šis abiejų pusių nesutarimas gali pasiekti ir sporto arbitražo teismą.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL dvikova: Panevėžio „Lietkabelis“ ir Šiaulių „Šiauliai“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL dvikova: Panevėžio „Lietkabelis“ ir Šiaulių „Šiauliai“

B.Griciūnas į Šiaulius atvyko 2018-aisiais metais, po paskutinio sezono „Eastern Washington“ universitete JAV, tuo metu R.Gustys prie Saulės miesto klubo prisijungė praėjusią vasarą, kai persikėlė iš antroje Ispanijos lygoje rungtyniavusios Palencijos „Chocolates Trapa” komandos.

Krepšininkų sezonai buvo puikūs.

„Rytą“ dominantis R.Gustys rungtyniavo po 22 minutes, fiksavo po 11,3 taško, 6,5 atkovoto kamuolio bei 13,4 naudingumo balo.

Per penkerias LKL ir KMT turnyruose žaistas rungtynes prieš Kauno „Žalgirį“ galiūnas rinko net po 18,2 taško, 9,4 atkovoto kamuolio bei 26,8 naudingumo balo.

„Neptūno“ akiratyje esantis B.Griciūnas praėjusį LKL sezoną žaisdavo po beveik 20 minučių, pelnydavo po 11,7 taško, atkovodavo po 4,3 kamuolio bei fiksuodavo po 11,7 naudingumo balo vidurkį.

„Visi trimituoja, kad Rokas viena koja jau yra „Ryte“, o Benas – „Neptūne“. Aš nieko prieš jų išėjimą, bet sutartyse yra aiškiai numatytos išpirkos. Reikia viešinti tokius nešvarius dalykus, nes šitaip daryti negalima. Turi būti dėkingumo, žmogiškumo ir teisingumo faktorius, kuris šįkart negalioja.

Mes ėmėme žalius žaidėjus, ne kokias garsenybes, sakėme darysime viską, jog jie pakiltų. Ir jie pakilo. Bet dabar jie ieško lengviausių priežasčių išeiti, nebenori laikytis sąlygų ir atsispiria nuo to, kad kontraktas yra pažeistas.

Galvoju, kad teisinga yra sumokėti už kovo mėnesį, nes tokia buvo situacija. Kalbėjomės su žaidėjais, tuomet klausiau, ar juos tenkina, jei sumokėsime tik už kovą. Jei ne, sumokėsiu jiems iš savo pinigų. Nes negali būti taip, kad žaidėjai neturi iš ko gyventi. Viskas buvo gerai, viskas draugiškai, kol neatsirado didesnių klubų susidomėjimas“, – susierzinimo neslėpė A.Sireika.

15min žiniomis, „Šiauliai“ linkę leistis į derybas ir mažinti išpirkos įnorius, tačiau krepšininkų atstovai į šias kalbas nesileidžia. Pažeistas kontraktas ir viskas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Antanas Sireika
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Antanas Sireika

Vertę pasikėlę ir Šiaulius paliekantys žaidėjai tampa kasmetine šio klubo klasika.

Prieš dvejus metus taip išsiskirstė didysis Donato Sabeckio, Nicko Zeislofto ir Lauryno Biručio trejetas, pernai sparnus pakėlė ilgalaikį kontraktą turėjęs snaiperis Karolis Lukošiūnas.

Tiesa, už pastarąjį krepšininką, 15min duomenimis, „Šiaulių“ kišenę papildė 15 tūkst. eurų. Tai lyg riešutėliai Šiaulių klubui, o tuo labiau galingajam „Žalgiriui“, sumokėjusiam išpirką.

Šiemet į šią grupę įstos ir B.Griciūnas su R.Gusčiu. Pastarasis yra bene paklausiausia prekė šio tarpsezonio LKL žaidėjų rinkoje.

„Tvirtas vyras, – auklėtinio privalumus vardino A.Sireika. – Tokio reikia, tokio ir norėjome pernai, nes mums vis trūkdavo jėgos. Pamenu, kai tekdavo žaisti prieš Simą Galdiką ar Antaną Kavaliauską, tai būdavo per sunku kovoti. Norėjome tvirto vyro, norėjome ir B.Griciūno, kuris yra kitokio tipo, lengvesnis aukštaūgis. Man, kaip treneriui, toks duetas buvo geriausias variantas. Bandėme išdirbti kitas savybes, jie buvo pradėję mesti dvitaškius ir tritaškius metimus. Jie darė pažangą, kurią galėjo daryti ir toliau, o tuomet plaukti į Europos taurę ar net Eurolygą.“

Ko R.Gusčiui gali pritrūkti naujajame karjeros etape „Ryte“?

„Pastovumo, – nedvejodamas sakė „Šiaulių“ krepšinio tėvas. – Tai primityvus, bet teisingas mano pamokymas, kuri sakau dažnai – aukštesniame lygyje Lietuvoje ar užsienyje niekas nieko neduos žaidimo avansu. Turi išeiti ir dirbti. Jei nepasiseks pora rungtynių, niekas į startinį penketą nebeleis. Jei Rokas prieš „Žalgirį“ žaisdavo susikaupęs ir pasirodydavo gerai, kitame mače galėdavo surinkti 4 taškus, nes pritrūkdavo susikaupimo. Aukšto lygio komandoje taip daryti neišeina, nes meistriškumas slypi pastovume. Džiaugiuosi abiejų progresu, bet iki stabilumo dar toli. Bet juos gundo didesniais pinigais, o pinigai užtemdo protą. Tai nieko naujo.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rokas Gustys
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rokas Gustys

Tai ne vieninteliai žaidėjai, kuriems praėjęs sezonas „Šiauliuose“ buvo paskutinis.

Komandoje nebeliko ir įžaidėjo Kristupo Žemaičio bei aukštaūgio Antano Udro, kaip ir neliko Evaldo Šaulio bei Giedriaus Stankevičiaus, kurie persikėlė į „Neptūną“.

E.Šaulys buvo pagrindinis šiauliečių atakuojantis gynėjas, per mačą rinkęs po 11 taškų. Tai trečias rezultatas ekipoje, į priekį užleidžiant tik jau minėtus R.Gustį ir B.Griciūną.

„Evaldas padėkojo, kad žaidė „Šiauliuose“ trejus metus ir nedideliais laipteliais kilo į viršų. Jis džiaugėsi ir buvo dėkingas. Bet jis kilęs iš Klaipėdos, jį kvietė namų komanda, tai aš suprantu jį puikiai. Ir pinigai didesni, ir Čempionų lyga, ir namai. Visada išvykose nežaisi, reikia turėti ir namus.

G.Stankevičiui gal siūlėme per mažai pinigų. Šiek tiek daugiau, nei kad uždirbo NKL. „Neptūnas“ žais Čempionų lygoje, o tai yra nemažas stimulas žaidėjams. Suprantu ir jį“, – apie į Klaipėdą persikėlusius žaidėjus kalbėjo A.Sireika.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Evaldas Šaulys
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Evaldas Šaulys

Jei, pasak 15min šaltinių, „Neptūnas“ ketina verstis tik lietuviais krepšininkais, tai „Šiauliai“ legionierių neišsižada. Dėl mokestinių lengvatų užsieniečiams šie tampa pigesni už vietinius krepšininkus.

Sudėties komplektacijos ledai Šiauliuose pajudės, kai paaiškės galutinis aukštaūgių likimas. Įžaidėjas, snaiperis ir aukštaūgis, pasak A.Sireikos, svarbiausias trikampis krepšinio komandoje.

„Šiauliai“ dabar dairosi į užsienyje žaidžiančius lietuvius, o sekmadienį startuos tris dienas vyksianti stovyklėlė, kurioje suvažiuos jaunieji krepšininkai ir bandys save parodyti vyriausiajam komandos treneriui.

„Aš nė kiek nepanikuoju dėl pokyčių, nes šventa vieta tuščia nebūna, – sakė A.Sireika. – Išeina vieni, ateina kiti. Aš jiems sakau, kad pasiektų tokį lygį, kad juos kviestų Eurolygos komandos. Tuomet juos iš Šiaulių išvarysiu pats viduryje sezono. Sakiau Benui toliau dirbti ir jis kils karjeros laiptais. Sakiau, kad jį kvies Eurolygos komanda, o kai taip bus, aš pats eisiu vadovams pasakyti, kad jį paleistų, nes esu prisižadėjęs. O dabar dirbk, progresuok ir eik į priekį.“

Nėra abejonių, „Šiauliai“ vėl surinks komandą ir vėl bandys stebinti visus Lietuvos krepšinio lygoje, tačiau A.Sireikai kyla klausimas.

Kur visa tai veda, jei kiekvieną vasarą pagrindinių ekipos žaidėjų laukia tas pats ir vienodas likimas?

„Vėl ieškoti, vėl dirbti, o kur progresas? – klausė A.Sireika. – Kiti sako, kad „Šiauliai“ negali pakilti iš turnyrinės lentelės dugno, bet kaip pakilti? Kokia sėkmės formulė? Mes norėjome ilgiau palaikyti jaunesnius žaidėjus, bet jie sužiba ir palieka komandą. Dabar ir be išpirkos tą ketina daryti.

Jei nori išlaikyti, reikia siūlyti didesnius pinigus, tačiau jų mes neturime. Norime apsaugoti žaidėjus didesnėmis išpirkomis, bet agentas sako: „Mokate per mėnesį tūkstantį, o užsidirbti iš išpirkos norite 100 tūkst. Tai kur logika?“

Žmonės sako, kad A.Sireikia garsus treneris, o nieko Šiauliuose nepadaro. Tai kad vagia mūsų žaidėjus, ką aš galiu padaryti? Duokite mums juos, neišvežkite, tuomet bus ir rezultatas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas