Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 08 10

Ambicingas lietuvių projektas ketina pakeisti sporto santvarką visame pasaulyje

Būrys vyrų su baltais marškinėliais ir dar nematytu logotipu jų kairėje nekantriai mindžikavo privačioje Las Vegaso „SLS Hotel“ viešbučio zonoje. Jie nekantravo pradėti vakarėlį, kuris pirmą kartą taip viešai turėjo paskelbti svarbią žinią viso pasaulio sporto bendruomenei. Netrukus čia ėmė šurmuliuoti NBA krepšininkai, treneriai, komandų vadovai, agentai, skautai. Jiems buvo smalsu sužinoti, kas slepiasi po tuo dar nematytu ženklu. Tai buvo „Bucket.network“ – lietuvių kuriama platforma, kuri turi labai rimtų ambicijų sporto pasaulyje.
„Bucket.network“ komanda
„Bucket.network“ komanda / bucket.network nuotr.

Šiais laikais sunkiai galime atsiriboti nuo tokių socialinių platformų kaip „LinkedIn“, „Facebook“, „Instagram“ ir kitų kasdien naudojamų platformų, o tokiu pat savaime suprantamu dantų šepetuku krepšinio ir kitų komandinio sporto šakų bendruomenei jau greitai gali tapti „Bucket.network“.

Penkiolikos žmonių komanda jau penkis mėnesius brandina platformą, kurioje krepšininkai galės susirasti darbą, agentus, asmeninius trenerius, teisininkus ir mitybos specialistus, kitus būtinus savo karjeros kompanionus. Tuo tarpu klubai turės galimybę paprasčiau susirasti norimus žaidėjus, susisieti su jais ir gauti visą reikiamą informaciją, agentai – plėsti savo klientūrą.

Tai suvienys skirtingas komandinio sporto rinkas ir padės tūkstančiams sportininkų lengviau susirasti darbo vietą, nepriklausomai nuo geografinės padėties.

„Bucket.network“ aprėps penkias populiariausias komandines sporto šakas: futbolą, krepšinį, amerikietišką futbolą, beisbolą ir ledo ritulį. Tačiau šios platformos startas kol kas labiausiai susietas su krepšinio rinka.

T.Bulotas: „Kaip kiekvienas save gerbiantis viešbutis turi būti booking.com, taip mums atrodo, kad visa komunikacija, informacijos dalijimasis ir susitarimai vyks per „Bucket.network“

„Pataikykite lemiamą metimą dėl savo svajonių karjeros. Prisijunkite!“ – „Bucket.network“ reklaminiame klipe kviečia Mindaugas Kuzminskas, vienas projekto įkūrėjų.

„Dar nebuvo tokios platformos, kurioje galėtų bendrauti absoliučiai visi sporto dalyviai: pradedant žaidėjais, baigiant teisininkais ir skautais, – 24sek pasakojo M.Kuzminskas. – Ir ši platforma būtų naudinga ne tik dėl bendravimo. Ji suteiks galimybę pasirinkti, ar klubams ir sportininkams reikia tarpininko, ar ne. „Bucket.network“ taip pat labai išplės darbo rinką ir palengvins žaidėjų ir komandų paieškas.“

VIDEO: M.Kuzminskas „Bucket.network“ reklamoje

Esminis „Bucket.network“ principas tas, kad šioje platformoje žaidėjai galės sekti rinkoje vykstančius sandorius, matyti, kurios komandos ieško jų profilio žaidėjų, o komandos savo ruožtu galės paprastai ieškoti jiems tinkamo žaidėjo ir su juo tiesiogiai susisiekti ir susitarti.

Pavyzdžiui, krepšinio klubai per „Bucket.network“ galės nurodyti, kokių kriterijų žaidėjų jie ieško ar kokį biudžetą jie tam turi. Klubai taip pat galės organizuoti peržiūras, dalintis informacija apie žaidėjus su kitais klubais bei filtruoti žaidėjus, kurie anksčiau nepatekdavo į jų rinką dėl kontaktų trūkumo ar geografinės padėties.

Dabar žaidėjų ir komandų paieškų principas labai komplikuotas. Kartais situacija tokia absurdiška, kad dėl kontaktų trūkumo net ir aukštesnio lygio klubai remiasi siauru pažinčių ratu ir per savo aplinkai artimus agentus renkasi iš turimų žaidėjų. Ypač sunku žemesnio lygio komandoms.

„Man gyvenime pasisekė, kad sutikau tinkamus žmones tinkamu metu, kurie galėjo man gerai patarti. Bet kitiems, ypač, kai pradedi karjerą ir nori pakeisti aplinką bei išvažiuoti kažkur kitur, yra sudėtinga, nes agentas yra turbūt vienintelis žmogus, kuriuo gali pasitikėti. Yra daug sąžiningų agentų, bet kaip ir visur, ne visi yra tokie. „Bucket.network“ padės atsirinkti geriausius karjeros variantus. Tikrai tikiu šia platforma“, – tikino M.Kuzminskas.

Dauguma komandų neturi jokių galimybių įsigyti kurio nors krepšininko, jeigu šis ir atitinka visus kriterijus, bet tiesiog yra nepasiekiamas jokiais kanalais, o ekipa galbūt net nežino, kad toks žaidėjas egzistuoja.

M.Kuzminskas: „Man gyvenime pasisekė, kad sutikau tinkamus žmones tinkamu metu, kurie galėjo man gerai patarti. Bet kitiems, ypač, kai pradedi karjerą ir nori pakeisti aplinką bei išvažiuoti kažkur kitur, yra sudėtinga.“

Kenčia ir krepšininkai, savo aplinkoje neturintys patikimų agentų ar patarėjų. Būna, kad užsienio žaidėjai, ypač amerikiečiai, kreipiasi net į 24sek ir prašo pagalbos suvesti juos su Lietuvos treneriais ir agentais bei rasti jiems darbovietę.

„Nuolat gaunu skambučių iš vidutinio lygio komandų, kurios manęs prašo žaidėjų ir kurioms tenka pasakyti, kad jų dabar tiesiog neturiu. Kadangi jos galbūt žino ir pasitiki tik manimi ir dar keletu agentų, vis tiek man skambina ir prašo pakalbėti su mano konkurentais ir paprašyti jų žaidėjų sąrašų, ar kad tiesiog padėčiau rasti jiems norimą žaidėją.

Net ir rimtos organizacijos kartais nežino, kaip susisiekti su norimu krepšininku. Ir taip kartais atsitinka, kad dėl šitos sudėtingos komunikacijos klientas negauna darbo, – 24sek pasakojo krepšinio agentas Tadas Bulotas, vienas pagrindinių „Bucket.network“ komandos veidų. – Tų pavyzdžių yra begalės. Net aš, turėdamas žaidėjų ir norėdamas sužinoti, kokios komandos ko ieško, turiu susitikinėti su dideliais klubais akis į akį, kad sužinočiau jų poreikius. Tada turiu skambinti kiekvienai komandai kiekvienoje lygoje, kad žinočiau jų poreikius, nors jose kontaktiniai asmenys dažnai keičiasi taip pat dažnai, kaip ir žaidėjai.

Tokia yra mūsų kasdienybė. Bet nežinau, ar šiais laikais taip turėtų būti. Manau, kad ne.“

M.Kuzminskas dar pridūrė, kad galbūt „Bucket.network“ startuolis padėtų Lietuvos krepšinio treneriams. Milano „Olimpia“ puolėjo žodžiais, mūsų specialistai yra labai aukšto lygio, bet tinkamai neįvertinti Europoje. „Bucket.network“ teikiami įrankiai leistų Lietuvos strategams pasižvalgyti dar geresnių karjeros galimybių.

„Bucket.network“ supaprastins ne tik komunikaciją tarp rinkos dalyvių, bet ir užtikrins pirminių įsipareigojimų patikimumą.

Startuolis pasitelks blokų grandinės („blockchain“) technologiją, kurios pagalba toje pačioje platformoje bus galima sudaryti preliminarius sandorius ir juos laiduoti užstatu, taip užtikrinant tokio susitarimo legitimumą.

Pavyzdžiui, krepšinio klubas ir žaidėjas galės sudaryti išmanųjį kontraktą („smart contract“), kuris turės savanorišką užstato sistemą („smart depository“) kaip priedą, kuri veiks kaip patikimumo garantas.

A.Nenorta: „Šis projektas jungia skirtingas geografijas, kai nepažinodamas tos šalies ar klubo, gali ramus išvažiuoti.“

Norėdami tokį susitarimą įvykdyti, sportininkas ir klubas turės palikti užstatą kriptovaliuta, taip garantuodami savo įsipareigojimų vykdymą. Pavyzdžiui, jeigu krepšininkas prisistatys pavėlavęs, priaugęs svorio ar susižeidęs, pagal išmaniojo kontrakto susitarimą, klubas galės pasiimti visą užstatą sau. Priešingoje situacijoje, jeigu klubas neužtikrins žadėtų sąlygų, nesuteiks jam tinkamo būsto, automobilio ar nesilaikys kitų susitarimo sąlygų, tai žaidėjas galės pasiimti visą užstatą.

Jeigu abi pusės laikysis susitarimo, vėliau „Bucket.network“ platformoje jos galės atsiimti užstatą, išreikštą tokenais.

„Tai plaftorma, kurioje blokų grandinės technologija duoda realią naudą, o nėra tik pritempinėjamas funkcionalumas, – 24sek sakė „Bucket.network“ verslo funkcijų vadovas Aurimas Nenorta. – „Bucket.network“ atneša dvi naudas. Pirmiausia, ji įneš skaidrumo, nes, deja, nemažai susitarimų vis dar sudaromi po stalu, ne visoms šalims žinant visas aplinkybes ir taip susikuriant pranašumą.

Kitas dalykas, sportininkai galės pasirinkti, ar jiems dar reikės kito tarpininko sutarčiai sudaryti, ar ne. Išmanieji kontraktai yra dviejų vienas kito nepažįstančių šalių suvienijimo sprendimas, pagrįstas fiksuotu pasitikėjimu susitarimu.

Pavyzdžiui, įsivaizduokite, jei Panevėžyje žaidžiantis krepšininkas veda derybas su Šanchajaus klubu. Pirmiausia, „Bucket.network“ platforma padės suvesti ekosistemos dalyvius iš tokių tolimų taškų. O antra, tas krepšininkas neturės rizikuoti savo finansiniais ir laiko ištekliais bei važiuoti į nežinią. Juk klubas per išmanųjį kontraktą užstatu įsipareigos užtikrinti, kad susitarimo sąlygos bus tokios, kaip ir žadėta. Lygiai tokias pat garantijas jis gaus ir iš žaidėjo pusės.

Šis projektas jungia skirtingas geografijas, kai nepažinodamas tos šalies ar klubo, gali ramus išvažiuoti.“

„Bucket.network“ platformoje pats žaidėjas galės kurti ir prižiūrėti savo profilį, pildant jį žaidimo epizodų įrašais, statistika, treniruočių vaizdais., netgi skautų įvertinimais.

Agentai, kurie vis tiek turės galimybę padėti krepšininkams, galės tvarkyti sportininkų profilius, o jų darbas bus vertinamas krepšininkų atsiliepimais.

„Bucket.network“ jau surengė platformos pristatymo vakarėlį Las Vegase, kuriame dalyvavo NBA žaidėjai, krepšinio skautai ir agentai. Lietuvių iniciatyva sulaukė didžiulio garsių sporto agentūrų ir sportininkų bendruomenės palaikymo.

Spalį „Bucket.network“ suteiks galimybę viešai investuoti į projektą ir naudotis pirmine platformos versija, kurioje krepšininkai jau galės tiesiogiai bendrauti su klubais ir naudotis įvairiomis funkcijomis.

Oficialus pilnai veikiančios platformos, kurioje bus galima sudaryti ir išmaniuosius kontraktus, startas numatomas 2019-ųjų vasarą.

„Turime tikslą, kad visi sporto žmonės neįsivaizduotų gyvenimo be šito projekto. Taip, kaip šiandien daugelis kitos srities profesionalų neįsivaizduoja gyvenimo be „LinkedIn“ ar savo verslo puslapio feisbuko ar instagramo platformose.

Kaip kiekvienas save gerbiantis viešbutis turi būti booking.com, taip mums atrodo, kad visa komunikacija, informacijos dalijimasis ir susitarimai vyks per „Bucket.network“, – pasakojo T.Bulotas. – Šiai dienai neturime jokios kitos alternatyvos. Jei tokia būtų, tikrai naudočiausi, nes, manau, tai naudinga ir reikalinga.

Esu tikras, ne vien aš taip galvoju ir ne vien man to reikia. Tai yra būtina ir įgyvendinama.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas