Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ašaromis prasidėjęs interviu, kurį nutraukė skambutis: „Mums ši bronza – kaip auksas“

Vilniaus mėgėjų krepšinio legenda, nuo sostinės Baltojo tilto aikštelių nukeliavusi iki olimpinių žaidynių, nebetramdė ašarų. Dainius Novickas ir keturi jo muškietininkai nukovė bronzą Lietuvai Paryžiaus žaidynėse.

Apkabinęs kiekvieną žaidėją, štabo narį ir net dalį žurnalistų, jis davė emocingą interviu, kurį nutraukė netikėtas skambutis. Į Paryžių paskambino šalies prezidentas Gitanas Nausėda.

Dvi mažytės šalys didžiulėmis širdimis ryškiausioje pasaulio scenoje pirmadienio vakarą susigrūmė dėl Paryžiaus žaidynių medalio.

Skaudžiai pusfinalius pralaimėjusios broliškos lietuvių ir latvių tautos Santarvės (simboliška, ar ne?) aikštėje Paryžiuje kibo viena kitai į atlapus mažajame vyrų 3x3 krepšinio finale.

Panašiai, kaip svarbiausiose „Eurobasket 1939“ rungtynėse tuomet naujutėlaitėje Kauno sporto halėje.

Kaip ir prieš 85-erius metus (tada mačas baigėsi 37:36), aistrų netrūko ir šį kartą. Lietuviai vėl laimėjo dramatiškai – 21:18, išplėšdami bronzą.

Lietuva – Latvija 21:18

  • Lietuva: Šarūnas Vingelis 9, Evaldas Džiaugys 6, Aurelijus Pukelis 5, Gintautas Matulis 1.
  • Latvija: Karlis Lasmanis 9, Francis Lacis 4, Nauris Miezis 3, Zigmaras Raimo 2.

Antrąją mūsų šaliai šiose olimpinėse žaidynėse. Latviai, gynę čempionų titulus ir grupių etape visus varžovus tiesiog šlavę nuo kelio, liko ketvirti ir kol kas be apdovanojimų Paryžiuje.

„Scanpix“ nuotr./Pergalės akimirkos: Lietuvos 3x3 krepšininkai iškovojo olimpinę bronzą
„Scanpix“ nuotr./Pergalės akimirkos: Lietuvos 3x3 krepšininkai iškovojo olimpinę bronzą

Dainiaus Novicko akyse ėmė kauptis ašaros. „Mums ši bronza yra kaip auksas“, – teigė triumfuojantis Lietuvos 3x3 krepšinio vedlys.

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Dainius Novickas
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Dainius Novickas

– Kaip motyvavote žaidėjus po skaudaus pralaimėjimo pusfinalyje?

– Susikvietėme sirgalius, kurie yra čia atvažiavę, ir susitikome už tvoros (olimpinėse žaidynėse galioja griežti ribojimai, sportininkai ir aistruoliai negali susitikti arenose, – past.). Pasikalbėjome. Sakiau, kad Lietuvoje yra ir šeimos, kurios laukia. Televizijos žiūrovai. Čia daugybė atvažiavusių sirgalių. Mes negalime jų nuvilti.

Sakiau, kad niekas už mus nelaimės. Mums patiems riekia eiti ir kovoti. Tokią sceną turime. Labai pergyvenau, bet vyrai dar sykį parodė charakterį. Dar pažiūrėjau, ar Briedis (rinktinės kapitono Aurelijaus Pukelio, kurio ranka šaltakraujiškai rinko taškus nuo baudų metimų linijos, pravardė, – past.) turi kiaušiukus! Turi, turi.

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Pau Gasolis sveikina Evaldą Džiaugį
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Pau Gasolis sveikina Evaldą Džiaugį

– Ir Šarūnas Vingelis.

– Žmogus turi kažkada supykti. Kiek galima? Mums tokio Šarūno reikėjo visą laiką. Šauniai. Šaras pasiėmė iniciatyvą. Labai gerai. Labai.

Kaip ir sakiau prieš tai, mes negalime būti tokie kaip serbai. Negalime rodytis vieni į kitus pirštais. Turime vieną komandą, tai visi ir kovojame už vieną. Ateik, paplok, pakelk. Ir tai, mačiau, kad buvo momentų, kur vienas kitas toliau pasiuntė, bet dabar viskas nubėgo kaip vanduo.

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Šarūnas Vingelis buvo rezultatyviausias mažajame finale.
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Šarūnas Vingelis buvo rezultatyviausias mažajame finale.

– Latviai į mažąjį finalą žengė manydami, kad jie favoritai?

– Nemanau. Mes turėjome su jais apylygių kovų. Sakiau, kad laimės tas, kas susitvarkys su psichologija. Ir kas turės didesnį norą. Tą patį pasakiau ir vyrams, kad su latviais bus dar sunkiau. Jie laimėjo grupę 7-0, bet atkrintamosiose pralaimėjo abu mačus ir liko be medalio. Pralaimėjo pusfinalį prieš prancūzus, kur irgi buvo favoritai.

Tai reiškė, kad jie valandą vėliau žaidė, irgi sėdėjo nukabinę nosis. Sakiau vyrams, kad latviai jau turi auksą. Jie – ne tokie alkani, kaip mes. Mus šita bronza – tas pats kas auksas.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos 3x3 vyrų krepšinio rinktinė debiutavo olimpinėse žaidynėse.
  • 3x3 krepšinis olimpinėse žaidynėse pradėtas žaisti nuo Tokijo olimpiados, kurioje pirmąjį auksą nuskynė mūsų kaimynai latviai.
  • Titulus gynė du tos rinktinės žaidėjai – Nauris Miezis ir Karlis Lasmanis. Prie jų Paryžiuje prisijungė Zigmaras Raimo ir Francis Lacis.
  • Lietuvos 3x3 rinktinę sudarė kapitonas Aurelijus Pukelis, Evaldas Džiaugys, Gintautas Matulis ir Šarūnas Vingelis. Treneris: Dainius Novickas.

– Dainiau, apie jus žinojo kiekvienas krepšinio mėgėjas Vilniuje, bet tuo metu, kai stojote prie 3x3 rinktinės vairo, dalis kreivai žiūrėjo ir į šią sporto šaką, ir į jus patį. Šiandien jūs – su medaliu ant krūtinės.

– Aš myliu šitą sportą, bet ne vienas aš čia atiduodu savo sveikatą, širdį, laiką ir draugus. Yra visas mūsų štabas, komanda. Tikiuosi, kad bus proveržis. Daugiau žmonių žais 3x3 krepšinį. Yra daug kalbų, kad šį sportą gali žaisti bet kas. Šiaip – bet kas, bet reikia pasitreniruoti.

– Kas dabar laukia olimpinio kaimelio?

– Negalim nieko šiandien... Mūsų kaimynas – Alekna. Ir dar Gudžius kitoje pusėje. Juokais klausėme, ar čia specialiai taip mums padarė? Gal keliausime pas latvius. Jie septintame aukšte turi terasą. Turbūt šausim į miestą. Nebuvome niekur išvažiavę.

Du mūsiškiai rytoj jau išskrenda namo – Šaras ir Pukis. O mes visi likę – rugpjūčio 8 dieną. Tikrai norime dar pasimėgauti – ir Alekna, ir krepšiniu penki prieš penkis.

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinė 3x3 triumfavo mūšyje dėl olimpinės bronzos.
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinė 3x3 triumfavo mūšyje dėl olimpinės bronzos.

– Kam skirsite šį medalį?

– Visiems, kurie tikėjo, palaikė. Vėjui Novickui (sūnui, – past.), kad eitų savo svajonės tikslu. Nori būti krepšininku, tai va, kiek reikia įdėti, kad būtum krepšininku. Ir visai Lietuvai, aišku.

– Privengiate palyginimų su 5x5 krepšiniu, bet perimate dabar savotišką mūsų bronzinę tradiciją olimpiadose. Kaip dėl to jaučiatės?

– Kaip ir kalbėjau nuo pat pradžių – mes kuriame savo istoriją. Turime savo taisykles rinktinėje, kaip ką darome. Nelyginkime salės tinklinio su pliažo tinkliniu. Tai – atskiri sportai. Tik tiek, kad yra daug elementų panašių. Mes – jaunesnis brolis. Į didįjį krepšinį mes nesilygiuojame.

5x5 rinktinė turi tris bronzos medalius. Mes – dar tik vieną. Mums dar toli gražu. Stengsimės ir stengsimės.

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Dainius Novickas
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Dainius Novickas

– Retai pamatysi trenerį, verkiantį po rungtynių. Kuo jūs kitoks ir kas susikaupė tose ašarose?

– Tai – džiaugsmo ašaros... Nežinau, kuo aš kitoks. Esu toks, koks esu. Gal jautresnis? Gal senesnis? Supraskite vieną, mes rinktinėje turime ne 12 žaidėjų, kaip didžiajame krepšinyje. Čia – tik penki žmonės. Kartu gyvenam, sportuojam, visą laiką būnam kartu.

Tas mūsų sprendimas išsitrinti socialinius tinklus dar labiau mus suartino. Kaip pavyzdys, jei esi instagrame, grįžti ir gauni 70 žinučių – tu valandą į jas atrašinėji. Mes tą valandą skiriame pasikalbėjimui tarpusavyje. Myliu tuos vyrus. Mes laba daug dirbame tarpusavyje.

O, prezidentas skambina...

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Triumfuojančią Lietuvos 3x3 krepšinio rinktinę sveikina ir krepšinio legendos. Dirkas Nowitzkis (viduryje)
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Triumfuojančią Lietuvos 3x3 krepšinio rinktinę sveikina ir krepšinio legendos. Dirkas Nowitzkis (viduryje)

Pokalbis nutrūksta. D.Novickas kviečia komandos draugus į vieną vietą, bet nespėja pakelti telefono ragelio šalies prezidentui G.Nausėdai. Perskambina.

„Prezidente, perspėju, kad jus girdi visi. Įjungiau garsiakalbį“, – pradeda.

„Labai gerai viskas. Pamirškite visus pusfinalius. Žiauriai gerai sužaidėte su latviais. Man dabar bus truputį lengviau, nes kiekvieną kartą, kai lietuviai pralošdavo latviams, Latvijos prezidentas atsiųsdavo vis kokią žinutę, užgaulią“, – kitame ragelio gale kalbėjo G.Nausėda.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Prezidentas Gitanas Nausėda buvo aplankęs trijulių rinktinę olimpiniame kaimelyje.
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Prezidentas Gitanas Nausėda buvo aplankęs trijulių rinktinę olimpiniame kaimelyje.

„Galėsit dabar jūs jį patrolinti“, – įsiterpia D.Novickas.

„Ne, aš jo nebetrolinsiu. Tegul ramiai miega. Nuoširdžiai jus sveikinu, vyrai. Jūs – tikri šaunuoliai. Didžiuojamės jumis. Džiaukitės ir švęskite pergalę, jūs to nusipelnėte. Geros nakties ir iki“, – atsisveikina prezidentas.

„Ačiū, prezidente!“ – choru padėkoje Lietuvos trijulių rinktinė.

Linksmybės prasideda.

Ankstesni Lietuvos 3x3 rinktinės rezultatai Paryžiuje

  • Grupėje: 14:21 su Latvija, 20:21 su Prancūzija, 21:12 su Lenkija, 20:18 su JAV, 21:16 su Kinija, 18:19 su Nyderlandai ir 20:18 su Serbija.
  • Ketvirtfinalyje: 21:15 su Lenkija.
  • Pusfinalyje: 9:20 su Nyderlandais.

3x3 krepšininkų apdovanojimai vyks dar šįvakar, po visų finalų.

Visą Lietuvos sportininkų tvarkaraštį Paryžiuje rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas