Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 26

Augustas Marčiulionis: „Jei pasiūlymai identiški, visada rinksiuosi Vilnių“

Vilniaus „Rytą“ palikęs talentingasis Šarūno Marčiulionio sūnus Augustas jau kremta mokslus „Saint Mary's“ universitete Kalifornijoje, JAV. Intensyviu ritmu treniruočių salėje ir universiteto suole plušantis 19-metis krepšininkas neatmeta galimybės, jog NCAA pirmenybėse žais ir visus ketverius metus, bet jis yra tikras, kad Vilnius ir „Rytas“ jo širdyje visada užims specialią vietą. Apie tai ir dar daugiau – 15min „PIKENROLO“ laidoje su A.Marčiulioniu.

„Saint Mary's“ universitetas įsikūręs 17 tūkstančių gyventojų turinčiame Moragos miestelyje, Kalifornijoje, vos per 20 minučių kelio automobiliu nuo Oklando, kuriame NBA rungtynes žaidžia „Golden State Warriors“.

Augustas Marčiulionis jau mėnesį laiko gyvena studentišku ritmu, o rutina – labai intensyvi. Krepšininkui tenka mokslus derinti su sportu, kadangi jau lapkričio antroje pusėje startuos NCAA pirmenybės, kuriose varžysis ir lietuvio atstovaujama „Gaels“.

Dabar „Gaels“ ruošiasi sezonui ir krauna fizines baterijas. Žaidėjai keturiskart per savaitę renkasi 6:45 ir dalyvauja fizinio pasirengimo stovykloje. Dar tris ar keturis kartus jie individualiai rytais dirba su svoriais.

Po treniruotės – pusryčiai ir paskaitos. Mokslai įprastai vyksta iki 12 valandos. Po laisvos valandėlės A.Marčiulionis kulniuoja į dar vieną individualią treniruotę arba komandinį pasižaidimą penki prieš penkis, bandant įvesti derinius ir žaidimo principus.

„Čia skiriamas didesnis dėmesys kūno stiprinimui ir mitybai, nei buvo Vilniuje. Fizinis pasirengimas yra sunkesnis. Jie bando išspausti maksimumą. Rutina – tikrai intensyvi, bet universitetas gan nedidelis, tai viską pasiekti nėra sudėtinga. Viskas yra arti, nereikia automobilio. Kasdien iki kokių 4–5 vakaro viskas užimta ir intensyvu“, – 15min sakė A.Marčiulionis.

Dėmesį Augustui rodė ir kiti JAV universitetai, tarp kurių ryškiai švietė ir „Washington State“, bet jis „taip“ pasakė „Gaels“ treneriui Randy Bennettui, „Saint Mary's“ universitete dirbančiam jau 20 metų.

„Jis mane labai kvietė, o tai yra svarbu. Kitur gali kviesti trenerio asistentai ar kiti atsakingi žmonės, o aš pasirinkau vietą, kur jaučiau, kad tikrai manęs norėjo. Dėl COVID-19 protokolų neturėjome galimybės susitikti akis į akį, bet vasarą jis buvo atvykęs į Rygą pažiūrėti mano žaidimo U19 pasaulio čempionate. Tai man tikrai daug reiškė“, – aiškino A.Marčiulionis.

Šį strategą puikiai pažįsta ir prieš 30 metų „Golden State Warriors“ ekipoje rungtyniavęs Augusto tėtis Šarūnas, patikėjęs sūnaus tobulėjimą į jam žinomas ir patikimas rankas.

„Tėtis pažįsta trenerį, bet visos jų istorijos nežinau. Seniai pažįstami. Bet tėtis nesakė, jog turiu būtinai važiuoti čia, kadangi treneris yra jo draugas. Man buvo svarbu, kaip treneris bendravo su manimi. Jis rodė dėmesį ir norą mane matyti komandoje“, – teigė Augustas.

59-erių strategas R.Bennettas per 20 metų septyniskart „Gaels“ ekipą išvedė į „Kovo beprotybę“. Šviežiausi pasirodymai: 2019-aisiais „Gaels“ krito pirmajame atkrintamųjų etape, 2017-aisiais – antrajame.

„Saint Mary's“ garsėja gynėjų ugdymu ir gausybe kitataučių. Be Marčiulionio, komandoje yra du estai, du australai ir du iš Naujosios Zelandijos.

Būtent du australai yra garsiausi „Gaels“ ekipos absolventai, vėliau tapę ir NBA čempionais – Patty Millso ir Matthew Dellavedova.

„Jų plakatais išklijuota arena, o marškinėliai kabo palubėse. Visur girdžiu istorijas apie Patty Millsą ir Matthew Dellavedovą. Jie gynėjai, kaip ir aš, man pasakoja, kaip jie dirbo ir ką jie darė. Tikrai aukšto lygio žaidėjai. Bet gal ne australai mėgsta „Saint Mary's“, o šis universitetas mėgsta australus ir stengiasi jų turėti kuo daugiau“, – sakė A.Marčiulionis.

Lietuvis neatmeta galimybės, jog „Saint Mary's“ universitete studijuos ir NCAA čempionate žais visus ketverius metus. Nors užbėgti įvykiams už akių jis nenori.

„Plano kol kas nėra jokio. Man čia patinka, viskas yra gerai. Matysime, kaip viskas bus toliau. Gali būti, jog išbūsiu ir ketverius metus, gali būti ir kitaip. Viskas priklauso nuo to, kaip man seksis ir kaip tobulėsiu. Minčių apie ateitį dar neturiu, nes čia esu tik mėnesį. Norisi sportuoti, tobulėti, užsirekomenduoti treneriams ir laukti sezono“, – teigė Augustas.

„Twitter“ nuotr./Augustas Marčiulionis ir Chrisas Mullinas
„Twitter“ nuotr./Augustas Marčiulionis ir Chrisas Mullinas

Sezonui besiruošiantis A.Marčiulionis sulaukė malonaus vizito. Lietuvį treniruočių bazėje aplankė ir su nauju karjeros bei gyvenimo etapu pasveikino „Šlovės muziejaus“ narys Chrisas Mullinas.

Nors šis buvęs JAV „Svajonių komandos“ žaidėjas su Šarūnu Marčiulioniu „Golden State Warriors“ ekipoje rungtyniavo prieš 30 metų, bet draugais tapę komandos draugai vis dar palaiko kontaktą.

Jis stebėjo jaunojo lietuvio žaidimą treniruotėje „penki prieš penkis“, nors pats Augis legendos tribūnose nepastebėjo.

„Tėtis buvo minėjęs, jog jis gerai sutaria su Chrisu ir buvo jam pranešęs apie mano atvykimą. Ryšys su Chrisu turbūt yra išlikęs geriausias tarp visų buvusių žaidėjų, su kuriais tėčiui teko rungtyniauti NBA. Pakalbėjome apie tėtį ir krepšinį. Chrisas yra malonus, fainas ir linksmas žmogus. Jis papasakojo įdomių istorijų“, – sakė A.Marčiulionis, teigęs, jog su šia legenda norėtų atlikti ir metimų seriją.

Dukart olimpinis čempionas Ch.Mullinas 16 sezonų žaidė NBA, o keturiskart pateko į vieną iš keturių simbolinių sezono komandų bei penkiskart žaidė „All-Star“ renginyje.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Augustas Marčiulionis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Augustas Marčiulionis

Sprendimą keltis į NCAA vilnietis priėmė gegužę, o oficialiai pranešė birželio pradžioje. Nors jis labai norėjo išmėginti studentišką gyvenimą JAV, bet palikti Vilniaus „Rytą“ nebuvo lengva.

„Manau, kad „Rytas“ daugiau mažiau padarė viską, kad likčiau. Jie rodė tikrai nemažą norą. Bet tai buvo mano asmeninė ambicija išbandyti save Amerikoje. Šansų likti „Ryte“ tikrai buvo, o sprendimą priimti buvo labai sunku. Nesitikėjau, kad turėsiu tokį sezoną Vilniuje. Kalbėjome su Giedriumi Žibėnu ir širdis sakė, jog norėtųsi likti, bet norėjau išbandyti ir šią galimybę. Čia viskas yra kitaip, gyveni studentišką gyvenimą, o tave labai prižiūri. Nors pinigų negauni, bet koncentruoji viską į save. Tikrai gera vieta tobulėti. Jei važiuoti, kad tik važiuoti į Ameriką, tai to nebūčiau daręs“, – sakė A.Marčiulionis.

Debiutiniame sezone LKL 18-metis krepšininkas fiksavo po 4,8 taško, 1,5 atkovoto kamuolio ir 2,2 rezultatyvaus perdavimo.

Geriausias mačas – 17 taškų ir 19 naudingumo balų prieš Panevėžio „Lietkabelį“ per 16 minučių.

„Patobulėjau sprendimų priėmime, prisitaikyme prie žaidimo lygio, ką reikia ir ko nereikia daryti. Per treniruotes mesdavome daug metimų, tai metimas tikrai yra pagerėjęs. Mesdamas jaučiausi daug geriau. Patirtis žaisti tokio lygio komandoje, vaizdo peržiūros, dvi treniruotės ir visas režimas man davė daug. Treniruotis ir dirbti su žmonėmis, kurie yra daug matę, – šie dalykai man labai padėjo“, – dėstė A.Marčiulionis.

O kurias žaidimo vietas stiprinti šis įžaidėjas norėtų dabar?

„Taškų rinkimą. Atsirinkti situacijas, kada mesti ir kada ne, kaip mesti ir metimą gerinti. Visa ši sritis pas mane yra tobulinama, – sakė A.Marčiulionis. – Dar kūno stiprinimas, raumenų pridėjimas ir greičio didinimas. Viskas, kas padėtų man efektyviau rinkti taškus. Galvoju, kad „Saint Mary's“ yra vieta, kuri išmokys mane tai daryti ir padės man šiuo klausimu.“

Nors pirmoji sezono pusė buvo sunki. „Rytas“ anksti pasitraukė iš FIBA Čempionų lygos ir Karaliaus Mindaugo taurės turnyrų, o tai atnešė pokyčius vyriausiojo trenerio kėdėje.

„Kai esi sirgaliaus pusėje, atrodo viskas blogiau ir emocingiau, bet kai esi komandoje, stengiesi per daug apie tai negalvoti, – mintimis dalijosi Kalifornijoje dabar įsikūręs lietuvis. – Tiesiog žinai, kad kažko nepadarėme ir nepasisekė, bet eini į treniruotes ir stengiesi toliau. Emociškai šoko nebuvo, norėjosi nubraukti blogą seriją, susirinkti visai komandai ir toliau treniruotis ir žaisti.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Augustas Marčiulionis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Augustas Marčiulionis

Jei „Rytas“ būtų nusprendęs eiti jaunimo vizijos keliu, statyti komandą aplink keturis talentingiausius sistemos auklėtinius – Ąžuolą Tubelį, Mareką Blaževičių, Deividą Sirvydį ir A.Marčiulionį.

Ar Augis nebūtų pasirašęs šiam projektui ir vis tiek vykęs į studijuoti JAV?

„Sunku pasakyti, nors skamba labai įdomiai žaisti vienoje komandoje su Ąžuolu, Mareku ir Deiviu. Būtų buvę labai įdomu. Bet dabar sunku sakyti, nes tai neįvyko, jie išvyko, o aš likau vienas. Bet toks projektas būtų tikrai įdomus“, – sakė Augustas.

Talentingas ketvertukas išsiskirstė po pasaulį, bet sentimentai Vilniui ir „Rytui“ niekur nedingo. Nenustebkite, jei Augustas Marčiulionis į mylimą komandą sugrįš ateityje.

„Esu prisirišęs prie „Ryto“. Augau Vilniuje ir užaugau su šia komanda. Vilnius yra vieta, kurią visada rinkčiausi, jei turėčiau identiškus pasiūlymus. Ir ypač „Rytą“. Šiame klube augau nuo mažų dienų, vėliau pasiekiau pagrindinę komandą. Negaliu neturėti stipraus emocinio prisirišimo. Seku naujienas, seku rungtynes. Sekiau ir seksiu“, – 15min sakė A.Marčiulionis.

Visa 15min laida „PIKENROLAS“ su Augustu Marčiulioniu:

VIDEO: PIKENROLAS: A.Marčiulionis – apie naują etapą NCAA, tėčio įtaką ir jausmus „Rytui“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas