Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 10

D.Maskoliūnas: apie D.Motiejūno intrigą ir netikėtą A.Juškevičiaus atsaką

Lietuvos rinktinės treneris Darius Maskoliūnas pirmadienio vidurdienį gurkšnojo kavą Vilniaus „Radisson Blu“ viešbučio fojė. Šnekučiuodamasis su Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) atstovais, 49-erių strategas ruošėsi pristatyti savo pirmą karjeroje nacionalinės komandos kandidatų sąrašą. Jame buvo vienas nedidelis siurprizas, dėl kurio D.Maskoliūnas užminė mįslę.
Darius Maskoliūnas
Darius Maskoliūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

D.Maskoliūnas padarė gerus namų darbus pristatydamas 14 pavardžių sąrašą.

Jis jau kalbėjo ir su Lietuvos rinktinės sirgalių veidu Tomu Balaišiu-Sėkla, kuris perdavė informaciją, jog per debiutines trenerio rungtynes Belgijoje nacionalinę komandą palaikys mažiausiai 250 Lietuvos aistruolių.

„Žaisim dvejas rungtynes namuose“, – šyptelėjo D.Maskoliūnas, anonsuodamas vasario 21-osios debiutą Belgijoje ir vasario 24-osios mačą su Čekija „Siemens“ arenoje.

Ne vieną juokelį spaudos konferencijoje paleidęs rinktinės treneris kalbėjo ir apie vieną rimtą situaciją, kuri nekelia jokios šypsenos.

D.Maskoliūnas prasitarė, kad puikų sezoną Permėje žaidžiančio Ado Juškevičiaus sąraše nėra dėl asmeninių aplinkybių. Iš rinktinės trenerio žodžių atrodo, kad neaišku, ar A.Juškevičių ateityje dar pamatysime su nacionalinės komandos marškinėliais.

Juškevičius priėmė sprendimą ir jį gerbiu, nors man jo labai reikėtų.

„Tas išplėstinis sąrašas buvo toks, nes jo reikėjo. Bet realiai buvo daugmaž aišku, kas šiame lange atstovaus rinktinei. Žinome, kas negali atstovauti. Nereikėjo kažkokių didelių pastangų jam sudaryti. Gal buvo keli niuansai, bet turime, ką turime. Ir, manau, šiuo metu tai yra pajėgiausi žaidėjai, kuriuos galėjome turėti“, – spaudos konferencijoje sakė D.Maskoliūnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos vyrų rinktinės vyr. trenerio D.Maskoliūno spaudos konferencija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos vyrų rinktinės vyr. trenerio D.Maskoliūno spaudos konferencija

– Kiek jums svarbus neplanuotas Donato Motiejūno prisijungimas prie rinktinės?

– Svarbus dėl daugelio niuansų.

Kontaktavau su juo nuo pirmos dienos, kai buvau paskirtas treneriu. Buvome viską apsitarę, kad jis tikrai atvažiuos į langą. Bet žinote, kokia buvo situacija. Po mūsų pokalbio aš jį žmogiškai palaikiau. Ne tai, kad leidau ar neleidau, bet mes susitarėme, kad šioje situacijoje jam neverta važiuoti į langą, nes Kinijoje buvo įtempta situacija klubui. Komanda nežaidžia, kaip tikėjosi savininkai, o Motiejūnas buvo pagrindinis jų žaidėjas. Gražiai apsitarėme, kad jo nekviesime.

Bet atsitiko ši nelaimė, nesąmonė – virusas, todėl dabar jis Lietuvoje ir dega noru. Buvome susitikę, pasikalbėjome – labai nori pasirodyti, atstovauti rinktinei. Nematau, kodėl jam to nedaryti. Juolab žinau, kad jis kalbėjosi su savo klubo vadovais ir treneriais. Visi buvo už. Matysime jį atrankos lange.

VIDEO: Donatas Motiejūnas papasakojo ką išgyvena kinai dėl koronaviruso epidemijos

– Kiek šis langas svarbus Motiejūnui pasirodyti prieš olimpinę atranką, kur centro pozicijoje jis turės didžiulę konkurenciją su Valančiūnu, Saboniu ir Gudaičiu?

– Pradėkime nuo to, kad seniai matėme jį žaidžiantį Europoje. Būkim biedni, bet teisingi – Kinijoje yra kitoks krepšinis ir pats Donatas žaidžia kitokį krepšinį, nes ten viskas statoma ant jo pečių. Norisi pažiūrėti, kaip jis integruosis, kaip įsilies į komandinį žaidimą. Rinktinėje tikrai nepropaguosime kiniško krepšinio.

Noriu pažiūrėti, kaip jis atrodo. Manau, ir jam pačiam įdomu pažiūrėti, kaip jis atrodo.

Manau, jam tai šansas pasirodyti Europai, kokio jis lygio žaidėjas. Jis jau tą įrodė ne kartą, bet tiek mes, treneriai, tiek jūs, žurnalistai, primiršome, kaip žaidžia Donatas Motiejūnas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Donatas Motiejūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Donatas Motiejūnas

– Kodėl rinktinės sąraše nematome Ado Juškevičiaus?

– Adas, būsiu sąžiningas, žaidžia savo geriausią sezoną. Aš jį labai norėjau matyti rinktinėje, bet turėjau su Adu pokalbį. Jis atsisakė važiuoti dėl asmeninių priežasčių ir paprašė gerbti jo sprendimą. Į detales labai nelindau.

Bet mes pasikalbėjome ir tokio motyvo, kuris būtų asmeniškai prieš mane, jis tikrai neišsakė. Kultūringai pasikalbėjome ir jis paprašė laiko pagalvoti. O po to pasakė, kad neatstovaus rinktinei dėl asmeninių priežasčių. Jų asmeniškai nežinau, bet kažkas yra.

Ir labai gaila. Norėjau jį matyti komandoje, nes jis žaidžia labai gerai. Mačiau ne vieną jo mačą. Adas žaidžia per dvi pozicijas, yra rinktinės senbuvis, bet yra, kaip yra.

– Adas atsisakė tik šiam langui, ar iš viso nebeketina žaisti rinktinėje?

– Sąžiningai, nežinau, kaip atsakyti, kad nesumeluočiau. Galvoju, jis gal net visam atsisakė.

– Kaip jums atrodo, ar jo atsisakymas gali būti susijęs su tuo, kad praėjusioje pasaulio čempionato atrankoje Juškevičius žaidė, bet nesulaukė kvietimo į turnyrą Kinijoje?

– Galvoju, kad gal kažkiek. Bet man sunku kalbėti, nes aš tos situacijos nesukūriau ir tame procese nedalyvavau. Kalbėti už kažką, kad gal, gal ne, manau, nelogiška. Adas jums pats papasakos atsisakymo priežastis.

Noriu užtvirtinti, kad su Adu mūsų santykiai normalūs – nesipykome ir nesusipykę. Jis priėmė sprendimą ir jį gerbiu, nors man jo labai reikėtų.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Adas Juškevičius
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Adas Juškevičius

– Ar tai buvo vienintelis žaidėjas, kuris atsisakė kvietimo?

– Taip.

– Martynas Echodas negalėjo pretenduoti į rinktinę dėl traumos, kvietimo atsisakė Adas. Kurie kiti žaidėjai dėl kažkokių niuansų neatsidūrė sąraše?

– Visi Eurolygos žaidėjai. Apie NBA žaidėjus net negalvojame. O iš to, ką turime, su visais praktiškai kalbėjausi asmeniškai. Su kitais net kalbėti nereikia – visi pasiruošę važiuoti, pasirodyti ir atstovauti.

Manau, kad šiandien tai optimali sudėtis. Ji gal truputį per didelė, 14 žmonių, bet tam yra priežastys. Tikiuosi, kad Rokas Jokubaitis grįžęs iš Vitorijos prisijungs, jei treneris leis (Š.Jasikevičius. – aut.past.), ir galės debiutuoti vyrų rinktinėje su čekais Vilniuje.

O su Martynu Sajumi... Pakviečiau jį paskutinį. Pasikalbėjome atvirai, kad jis yra atsarginis trečias centras, nes ir aš, ir mes nežinome, kokios formos bus Donatas Motiejūnas. Likti tik su vienu Kairiu būtų rizikinga. Jis žino savo vaidmenį ir Martynui tai nebus jokia paslaptis.

– Kada paaiškės Roko Jokubaičio situacija?

– Manau, po Vitorijos rungtynių. Maža, kas gali atsitikti. Tikiuosi, viskas gerai ir treneris jį gal išleis rungtynėms Vilniuje.

– Kaip vyko pokalbis su Šarūnu Jasikevičiumi dėl Roko Jokubaičio ir ar buvo sunku išprašyti žalgirietį į sąrašą?

– Labai sunkiai (šypsosi). Pasikalbėjome ir pasakiau, kad įtrauksiu Roką į sąrašą. Jei bus galimybė, jis prisijungtų prie mūsų. Kelios dienos po Vitorijos jam būtų laisvos. Bet man nėra sunkumų bendrauti su „Žalgirio“ treneriu (šypsosi).

– Kaip vertinate Igno Brazdeikio galimybes vasarą debiutuoti Lietuvos rinktinėje?

– Apie jo pilietybės suteikimo procesą žinau tiek, kiek jūs. Jo klausimas bus svarstomas. Bet būsiu atviras – kol nėra ką svarstyti, tai nelabai ir svarstau.

Faktas, kad tokio lygio žaidėjas, kuris įrodinėja savo vertę NBA komandoje ar G lygoje, tikrai nepamaišytų Lietuvos rinktinei. Bet apie jo galimybes šiandien dar sunku kalbėti, nes dar neturiu daug ko pasakyti.

VIDEO: „Ginčas“ dėl pilietybės: Ar I.Brazdeikis vertas Lietuvos rinktinės?

– Daugelis kalba, kad šis langas ne į temą, nes laukia olimpinė vasara, bet, žiūrint į ateitį, kiek jums svarbu prisiliesti prie rinktinės ir pasiruošti olimpinei atrankai?

– Labai svarbu. Dėl to, sakau, gal krepšinio žmonės ir specialistai tikėjosi, kad šiame lange būtų galima pabandyti daugiau jaunimo ir naujų veidų. Žaidėjų, kurie dar nebuvo rinktinės radare. Bet aš noriu pabrėžti, kad tie rinktinės veteranai pakviesti vien dėl to, kad jie šiame lange per savaitę ir du mačus bent kažkiek išmoktų ir pajaustų, sužinotų, kaip ir ką norime žaisti, ir kaip bandysime žaisti vasarą.

Man būtų žymiai lengviau, kad kai vasaros pradžioje suvažiuos visi, didžiąją dalį žaidėjų būsiu pačiupinėjęs.

– Kokį įspūdį palieka Panevėžio „Lietkabelyje“ puikų sezoną žaidžiantis Tomas Dimša?

– Labai už jį džiaugiuosi. Kaip jaunas perspektyvus žaidėjas jis buvo tope. Po to tokia nežinia... Tiek mes, tiek jūs – visi buvome primiršę, kas yra Tomas Dimša.

Labai už jį džiaugiuosi, nes jis žaidžia labai gerą sezoną. Jau Utenoje jis rodė atsigavimo ženklus, o šiemet žaidžia tikrai gerai ir per kelias pozicijas. Jis užtikrintas, pasitiki savimi.

Bus malonu pamatyti, kaip jis atrodo rinktinės fone.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Dimša
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Dimša

– Kurioje pozicijoje matote Mindaugą Kuzminską?

– Žinant žiaurų Mindaugo norą žaisti trečioje pozicijoje, bandysime jį stumti į antrą. Nes ji jam, manau, irgi turėtų tikti (juokiasi).

O jei rimtai, sprendžiant iš žaidėjų, kuriuos turime, manau, Mindaugas bus savo pozicijoje.

– Kokių atsakymų tikitės iš ketvirtos pozicijos žaidėjų, kur olimpinėje rinktinėje nenusimato tokių išreikštų lyderių?

– Eimantas Bendžius, Gytis Masiulis – iš to, ką šiandien turiu. Daug ketvirtos pozicijos žaidėjų nelabai turime. Turime vis jauną ir gerai bežaidžiantį Jankūną, tai sulauksim sezono pabaigos ir tada žiūrėsime (šypsosi).

Bet šiandien yra ir Eimantas Bendžius, išplečiantis aikštę nuostabiu metimu, gerą formą iki traumos demonstravęs Gytis Masiulis. Kažkaip bandysime suktis.

EČ atrankos sistema

Lietuviai žaidžia 2021-ųjų Europos čempionato atrankos C grupėje, kurioje, be Belgijos ir Čekijos, dar kaunasi Danija. Į 2021-ųjų Europos pirmenybes pateks trys geriausios grupės komandos.

Lietuvos rinktinė atrankoje į 2021-ųjų Europos čempionatą sužais šešerias rungtynes, po du kartus su kiekviena grupės varžove. FIBA langai atsidarys 2020-ųjų vasario 17–25 d., 2020-ųjų lapkričio 23–gruodžio 1 d. ir 2021-ųjų vasario 15–23 d.

– Kiek realu per tokį trumpą FIBA lango laiką pakrapštyti „Žalgirio“ sistemą, kurią tikitės diegti rinktinėje olimpinę vasarą?

– Nuo 5 iki 10 procentų (juokiasi).

Mes irgi sėdėjome su Tomu Masiuliu ir bandėme išsiaiškinti, su kiek derinių turime įeiti, kai jų pas mus Kaune labai daug. Viską susiaurinome ir sumažinome iki maksimumo. Tai pagrindinė bazė, kurią nesvarbu, kur kas žaistų, bet kuriame klube turi kažką panašaus.

Padarėme tokį sąrašėlį, pasiruošėme ir bandysime per trumpą laiką įdiegti pagrindinius puolimo ir gynybos principus.

– Kaip per tokį trumpą laiką vyks pasirengimas rungtynėms su Belgija ir Čekija?

– Laiko marios – net keturios treniruotės! Viską spėsim ir padarysim (šypsosi).

Susirenkam pirmadienį vakare, ketvirtadienį skrendam ir penktadienį žaidžiam. Turėsime antradienį trečiadienį pasportuoti. Šiek tiek išmokti, šiek tiek suprasti, ko iš jų noriu ir ką jie gali.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas