Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 07

Dar ne visą rinktinę subūrusiam D.Adomaičiui teko kalbėti nemaloniomis temomis

Žurnalistams peržengus „Ryto“ arenos tarnybinio įėjimo slenkstį, koridoriuje pasirodė Vilniaus klubo atstovai Linas Kleiza ir Aurimas Jasilionis su raudonais marškinėliais. Tokius su „Ryto“ logotipu dar ketvirtadienį vilkėjo ir Dainius Adomaitis, bet nuo penktadienio jis persivilko į Lietuvos aprangą. Kartu su dar ne pilna komanda ir Arvydu Saboniu užnugaryje, D.Adomaitis vėl šaukė aikštės centre „Mes už... Lietuvą“ ir atidarė ketvirtąjį 2019-ųjų pasaulio čempionato atrankos langą.
Dainius Adomaitis
Lietuvos krepšinio rinktinės treniruotė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Penktadienį pavadinimą parduodančioje „Ryto“ arenoje D.Adomaitis surengė pirmą treniruotę.

Ten įprastai plušėdavo Vilniaus „Ryto“ vyrai, bet jų vietą aikštėje pakeitė vyrukai su žaliai baltomis aprangomis ir Lietuvos užrašu ant jų.

Jau ketvirtą FIBA langą skaičiuojantis strategas darsyk dirigavo naujai rinktinei. Per 6 rungtynes jis jau vadovavo 25 skirtingiems žaidėjams.

Šįkart be NBA bokštų Jono Valančiūno bei Domanto Sabonio, kelių žalgiriečių, Jono Mačiulio ir kitų.

D.Adomaitis iki paskutinės minutės kovojo dėl Mariaus Grigonio, bet praėjusią savaitę sužinojo, kad nacionalinėje komandoje bus vienintelis žalgirietis – Edgaras Ulanovas.

Rugpjūčio 30-ąją stovyklos startą planavęs, bet paskutinę minutę planus atšaukti turėjęs specialistas viešai ir garsiai klausė, kur yra Lietuvos krepšinio prioritetai, kad nacionalinei komandai nepavyksta suburti krūvos geriausių šalies krepšininkų.

„Buvo įvairių tų reakcijų... Aš tik pasikartosiu dar kartą – šioje situacijoje man labiausiai gaila žaidėjų. Šios situacijos beprasmybė tokia, kad žaidėjai pastatomi į tokią situaciją, kad jie turi apsispręsti. Tai yra visiška nesąmonė. Žaidėjai neturi būti tokioje situacijoje: spręsti, ar žaisti klube, ar atstovauti rinktinei. Čia yra didžiausia beprasmybė ir reikia surasti pagrindinį sprendimą.

Aš labai suprantu visus klubus. Yra labai sudėtinga, nes klubai pradeda pasiruošimą skirtingu laiku. Vieniems reikia dalyvauti atrankos turnyruose, visi sprendžia savo problemas. Mes atsidūrėme toje pačioje situacijoje, kad žaidėjas pastatomas nuspręsti.

Faktas, kad situaciją reikia keisti. Turi būti labai aiškios taisyklės. Suprantu, kad pirmiausia yra kalba apie dvi organizacijas, kurios turi priimti bendrą sprendimą, kad visiems būtų aišku. O dabar nėra nieko bendro.

Mes kalbame apie tai, apie ką man nesinori kalbėti. Koncentruokimės į čia labiau“, – žvilgtelėjęs į „Ryto“ arenos centrą, sakė D.Adomaitis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinės treniruotė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinės treniruotė

„Sunku. O kaip jums atrodo?“ – neslėpė D.Adomaitis, turėdamas omenyje visus vargus ir iššūkius, per kuriuos jam teko burti rinktinę šiam langui.

Išsikalbėjęs D.Adomaitis gali grįžti prie tiesioginių darbų – jau sekmadienį jis išrikiuos 10 žaidėjų komandą kontroliniam išbandymui su Latvija.

Penktadienį pirmojoje treniruotėje plušėjo 9 – Deividas Gailiaus skrido iš Turkijos ir rengėsi atvykti į vakarinę treniruotę. Roko Giedraičio bei Renaldo Seibučio laukiama sekmadienį, bet jie turbūt praleis dvikovą su latviais.

Rugsėjo 14-ąją D.Adomaičio lauks kol kas sunkiausias 2019-ųjų pasaulio čempionato atrankos išbandymas su Kroatija, o rugsėjo 17-ąją Vilniuje rinktinė sutiks Nyderlandus.

Lietuvos rinktinės rotacija
Mantas Kalnietis Lukas Lekavičius
Renaldas Seibutis Adas Juškevičius
Edgaras Ulanovas Rokas Giedraitis Deividas Gailius
Mindaugas Kuzminskas Eimantas Bendžius Edgaras Želionis
Artūras Gudaitis Evaldas Kairys

– Lengviau vidury sezono pasikviesti žaidėjų?

– Vidury sezono gal truputį lengviau, nes matai žaidėjus, žinai jų sveikatą, matai formą. Žinai varžovą ir žinai, kokio stiliaus žaidėjų tau reikia. Tada gal būna lengviau.

Šįkart pagrindinė problema buvo ta, kad beveik iki paskutinės akimirkos buvo neaišku, kokia sudėtimi galėsime žaisti.

– Kada prie rinktinės prisijungs Renaldas Seibutis ir Rokas Giedraitis?

– Sekmadienį. Greičiausiai jie dar nežais (su latviais).

– Jei su Latvijos komanda žaisite dešimtyje, kaip suksitės iš situacijos?

– Manau, nebus problemų. Nenorime, kad kažkas žaistų 30 minučių – norime daugmaž padalinti laiką vienodai. Bet manau, kad išspręsime šią problemą.

– Rungtynės su latviais bus draugiškos ar nelabai?

– Su latviais tos rungtynės visada principinės. Kita vertus, visi suprantame, kad pagrindinės rungtynės mūsų laukia 14 ir 17 dieną. Tai bus dalis to pasiruošimo.

– Daug tų trūkstamų žaidėjų stovykloje: kurių nebuvimas labiausiai išderina arba keičia komandos žaidimo braižą ir planą?

– Manau, neverta apie tai kalbėti. Koncentruokimės į tai, kokius žaidėjus turime atvykusius.

– Kokį įspūdį paliko Suomijoje žaidusi pakaitinė Lietuvos rinktinė, sudaryta „Perlo“ pagrindu?

– Gerą. Tikrai gerą. Gal tas vienas trečias kėlinys jiems nepasisekė, bet manau, kad vyrai įgavo labai daug vertingos patirties.

Antrajame atrankos etape lietuviai sužais po dvejas rungtynes su Kroatija, Nyderlandais ir Italija. Vietą kitų metų planetos pirmenybėse Kinijoje užsitikrins trys geriausios grupės komandos. Gali būti, kad jau šiame FIBA atrankos lange Lietuvos rinktinė padės didžiulį žingsnį pasaulio pirmenybių link.

PČ atrankos J grupė

1. Lietuva 6-0
2. Italija 4-2
3. Lenkija 3-3
4. Nyderlandai 3-3
5. Kroatija 3-3
6. Vengrija 3-3

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai