Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Daug patarimų po nesėkmės „Lietkabeliui“ gavęs G.Žibėnas savo darbu neabejoja

Vilniaus „Rytas“ pirmavo viso mažo KMT finalo metu ir kovoje dėl trečios vietos galiausiai dramatiškoje kovoje 94:89 įveikė „Šiaulius“. Po pergalės – Giedriaus Žibėno išlikęs apmaudas dėl nesėkmės pusfinalyje.

Rungtynių pradžioje – šaltas „Ryto“ dušas Žydrūno Urbono auklėtiniams. Justino Gorhamo vedami vilniečiai per pirmąsias tris minutes įgijo dviženklį pranašumą 12:2.

„Rytas“ jau buvo įgijęs 18 taškų persvarą, tačiau „Šiauliai“ antrąjį kėlinį uždarė pelnydami 10 taškų be atsako.

Jei sostinės krepšininkų tolimi pabūklai kovoje dėl trečios vietos veikė puikiai, „Šiauliai“ pirmąjį tritaškį įmetė tryliktuoju bandymu vos 28-ąją susitikimo minutę.

Ketvirtojo kėlinio viduryje kirkšnies traumą patyrė „Ryto“ vedlys Marcusas Fosteris, Vilniaus komandai pirmaujant 78:69. Du „Šiaulių“ legionieriaus Shaquille'o Keitho tritaškiai Saulės miesto ekipą buvo priartinę prie šalies vicečempionų per 5 taškų atstumą, tačiau stebuklo per likusį laiką sukurti nepavyko.

Nors KMT finalo ketvertą „Rytas“ užbaigė pergale, džiaugsmo Vilniaus komandos stovykloje buvo mažai.

„Nėra ką per daug komentuoti, tiesiog džiaugiamės pergale, turint omenyje visas sąlygas šiose rungtynėse ir tai, kaip pasibaigė mačas vakar. Turėjome daug sužeistų žmonių, nebuvo paprasta ir nebuvo lengva, bet žaidėjai kovėsi už save ir sirgalius. Tai – smagu, – kalbėjo G.Žibėnas. – Žinoma, kautis dėl trečios vietos yra nulis smagumo. Labai laiku atėjo pertrauka, galėsime persigrupuoti ir išsilaižyti žaizdas. Turėsime pasiruošti lemiamai sezono daliai, kurioje turėsime daug stiprių rungtynių – Utena, „Žalgiris“, Klaipėda, „Wolves“ ir „Lietkabelis“. Visi šie mačai vyks kovo mėnesį. Perspėjome žaidėjus, kad jie per šį savaitės laikotarpį liktų geroje formoje, turėsime grįžti, kibti į darbus ir ruoštis lemiamai sezono daliai.“

– Kaip nuteikinėjote žaidėjus šiai dvikovai?

– Truputį pažiūrėjome vakarykščių rungtynių analizę, kodėl mes pralaimėjome. Turėjome suprasti, kodėl mes pralaimėjome. Truputį pasižiūrėjome „Šiaulius“. Nusiteikti, nenusiteikti... Toks yra mūsų darbas. Dienos pabaigoje toks yra mūsų darbas. Negali būti tokių dalykų, kad vieną dieną nusiteikęs, o kitą ne. Visų pirmą, tai turime kiekvienas su savimi dirbti. Stebuklingi žodžiai neegzistuoja. Čia yra pasididžiavimas tam, kam tu atstovauji, pagarba sirgaliui ir pagarba sau. Tiesiog negalėjome į šią pertrauką eiti su dviem pralaimėjimais. Per daug skambių frazių nebuvo. Manau, kad šiandien žaidėjai labiau kovojo ne prieš „Šiaulius“, o prieš save.

– Kas nutiko Marcusui Fosteriui?

– Reikės daryti tyrimus. Negaliu dabar nieko pasakyti. Neturėjau progos pasikalbėti. Kiek žinau, jis grįš kažkuriam laikui į Ameriką. Padarysime tyrimus ir reaguosime į tai.

– Nemanote, kad M.Fosteris per daug koncentruojasi į pašalinius dalykus, avėdamas auksinės spalvos sportbačius, o taiklius metimus švęsdamas prieš varžovų suolelį?

– Tai yra jo žaidimas. Yra dalis žaidėjų, kuriuos tokie dalykai užveda. Mes Marcuso tikrai nevaržysime. Jis tai daro visą karjerą. Taip, galime kalbėti, kad jis kontroliuotų emocijos, pernelyg nešvęstų po taiklių metimų, bet tai yra dalis žaidimo. Manau, kad emocijos puošia krepšinį, kažkokia priešprieša su sirgaliais. Galvoju, kad visi tuo yra patenkinti ir turime apie ką kalbėti. Žaidėjas tuo mėgaujasi. Tai nėra nešvarus žaidimas, kažkokia vaidyba ar dar kažkas. Tai – emocijos, kurių aš, kaip treneris, norėčiau dar daugiau.

Mes retoriškai klausiame, kas nutiko pusfinalyje, kai su „Wolves“ ar „Juventus“ emocijų po gerų gynybinių epizodų ar taškų buvo daugiau, bet rungtynėse pusfinalyje, kurių laukėme pusmetį, to nėra. Kartais emocijų norėtųsi tik daugiau.

– Kas nutiko su RJ Cole'u, kuris šiame KMT finalo ketverte realizavo vos 1 metimą iš 17?

– Tikėjomės tiesesnės linijos viso sezono metu. Jis labai gerai pradėjo, bet dabar kreivė eina žemyn. Todėl ir sakau, kad mums reikia šios savaitės persigrupavimo. Jis irgi grįžta namo į Ameriką pas artimuosius. Kartais labai svarbu pakeisti veidus aplinkoje. Tikimės, kad jis įneš kibirkšties – duos daugiau agresijos, daugiau aktyvumo. Jis daro daug gerų dalykų, bet šis ketvertas tikrai nebuvo jo. Tai – akivaizdu. Tai matosi ne tik iš skaičių. Jis yra perfekcionistas ir maksimalistas, bet kartais turėtų geriau reaguoti į vieną nesėkmę. Jeigu mes vieną blogą epizodą nešamės į sekančias penkias atakas, tuomet popieriai yra prasti.

– Kiek kritusi RJ Cole'o forma susijusi su Marcuso Fosterio atvykimu?

– Tai nėra RJ pozicija. Jis kaip tik turėtų būti geresnis prie Marcuso, nuimti nuo jo pečių kažkiek atsakomybės, nes daugiau dėmesio tenka Marcusui. Nemanau, kad tai yra susiję. Tiesiog žaidėjas deda labai daug spaudimo sau ant pečių, kurio kartais išvis nereikia. Kaip bebūtų, tai yra tik žaidimas. Jis mato save aukščiausiame lygyje, tad labai nori čia ir dabar viską pasiekti. Tai kartais jam užkerta kelią geresniam pasirodymui.

VIDEO: PIKENROLAS: atgimusios Eurolygos įkrintamųjų viltys Kaune ir mūšis dėl KMT titulo

– Ar mintys per parą laiką susigulėjo dėl pralaimėjimo „7bet-Lietkabeliui“?

– Sunkiai. Tikrai ne. Žinoma, pralaimėjus visada daug patarimų gauni. Patarimų yra labai daug. Pateiksiu pavyzdį – netgi laimėjus prieš JAV gavome labai daug patarimų. Patarimų visada bus daug, bet tai yra dalis šio darbo.

– Ar šie patarimai neverčia jūsų abejoti savo sprendimais ir darbu?

– Ne.

– Kokia yra Arno Veličkos būklė?

– Su Arnu gali būti prasčiau. Darysime pirmadienį tyrimus ir matysime. Kaip komanda, turime turėti planą A ir planą B, priklausomai nuo to, kiek jis laiko bus iškritęs. Turėsime pagal tai reaguoti, tikėkimės, kad tai nebus keli mėnesiai be žaidimo ir kažko rimto neatsitiko. Bet kalbėti be tyrimų išvadų yra tarsi šakėmis rašyti ant vandens.

– Praėjusiais metais „Ryto“ žaidimo kreivė ėmė kilti po fiasko KMT. Kokiais pamokas galima būtų atsinešti iš praėjusių metų?

– Pernai kreivė po KMT dar nekilo, nes pirmąsias rungtynes pralaimėjome Utenai. Tai šioks toks dejavu. Tai yra mums stimulas laimėti. Mes pralaimėjome stipriai ir Bonoje, o tada prasidėjo pergalių serijos iki pat finalo.

Dėl išvadų... Pirmiausia, tai mes norime išsilaižyti žaizdas, laimėti prieš Uteną. Daug pagrindinių varžovų lauks kovo mėnesį, tad privalome būti pasiruošę.

– Koks turėtų būti sezono finišas, kad sezoną galėtume laikyti bent patenkinamu?

– Skambia nata, o kas yra skambi nata, tai jums spręsti.

VIDEO: PIKENROLO KLUBAS: R.Milašius – apie staigią „Gargždų“ mirtį, KMT ir naują milijonierių LKL

– Kas jus labiausiai neramina komandoje ir jos žaidime?

– Aš jau vakar sakiau, kad trūksta nugalėtojų mentaliteto. Vakar turėjo +10, nors įmetę buvome tik 1 tritaškį iš 14. Viską kontroliavome, bet keletas lengvabūdiškų sprendimų puolime tapo tarsi virusu komandai. Trūksta nugalėtojų mentaliteto, norisi stipresnio charakterio. Šių metų pusfinalis labai priminė pernykštį prieš Jonavą. Mes kiekvieną kartą gaudavome kamuolį po krepšiu dėjimui, bet mus bauduodavo taip, kad neturėdavome jokių šansų net pakelti kamuolį. Taip buvo ir vakar su „Lietkabeliu“. Šiandien labai akcentavome trečio kėlinio pradžią, netgi rodėme vakarykščių rungtynių video, tas pirmąsias tris minutes. Tai buvo didžiausias psichologinis sugriuvimas.

– Kokių rungtynių tikitės KMT finale? Ar „Lietkabelis“ gali pateikti dar vieną siurprizą?

– Kodėl gi ne? Tai – taurės rungtynės, matėme siurprizų ir kitose šalyse. Niekada negali žinoti, kaip į rungtynes įeis „Žalgiris“ ar „Lietkabelis“. Kiek yra sveiki „Lietkabelio“ žaidėjai? Tai – didelis klausimas, kadangi vakar jie išnaudojo daug emocinių ir fizinių rezervų. Daug klaustukų, o spėlioti yra sudėtinga.

VIDEO: PIKENROLAS: atgimusios Eurolygos įkrintamųjų viltys Kaune ir mūšis dėl KMT titulo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius