Sportas gyvai

Domantas Sabonis – apie JV sprendimą, NBA sezoną ir naują numerį

Domantas Sabonis turės daugiau reikalų po krepšiais per olimpinę atranką, bet „Sacramento Kings“ vidurio puolėjas tiki, kad ir be Jono Valančiūno lietuviai iškovos olimpinį bilietą į Paryžių.

Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas vienu metu atvyko į Lietuvos krepšinio rinktinės „Vanagupės“ viešbutį, kur sekmadienį vyko svarbi spaudos konferencija.

Per ją J.Valančiūnas patvirtino, jog neturėdamas naujo kontrakto NBA negalės padėti Lietuvos rinktinei olimpiniame atrankos turnyre Puerto Rike liepos 2-7 dienomis.

Užtat, skirtingai nei pernai pasaulio čempionate, Lietuvos komanda po krepšiais turės D.Sabonį, kuris kartu su dauguma rinktinės žaidėjų prisistatė Kaziui Maksvyčiui į treniruočių stovyklą sekmadienį.

„Geros mintys, esu patenkintas, kad esu čia su visais. Šiandien pradedame darbą, o tikslas, be abejo, – patekti į olimpiadą. O ten lauksime Jono (Valančiūno)“, – sakė D.Sabonis.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos rinktinės olimpinis kelias:
  • Birželio 23 d. Vilniuje ir 25 d. Liublianoje – kontrolinės rungtynės su Slovėnija.
  • Liepos 2-7 d. olimpinis krepšinio atrankos turnyras Puerto Rike: Lietuva varžybas pradės grupėje su Meksika ir Dramblio Kaulu Krantu. Kitoje grupėje žais Italija, Puerto Rikas ir Bahreinas. Po pusfinalio ir finalo rungtynių paaiškės nugalėtojas, kuriam atiteks vienintelis olimpinis bilietas į olimpines žaidynes Paryžiuje.

28 metų vidurio puolėjas į Lietuvą sugrįžo po puikaus asmeniškai sezono NBA.

Šį sezoną jis fiksavo epinę 61 iš eilės dvigubo dviženklio seriją, o ir svarbiausi statistikos vidurkiai buvo įspūdingi: D.Sabonis vidutiniškai rinko po 19,4 taško, atkovojo po 13,7 kamuolio, atliko po 8,2 rezultatyvaus perdavimo.

Vida Press nuotr./Domantas Sabonis
Vida Press nuotr./Domantas Sabonis

211 cm ūgio lietuvis buvo pirmas reguliariajame NBA čempionate pagal atkovotus kamuolius, o sezono finiše buvo išrinktas į simbolinį geriausių lygos žaidėjų trečiąjį penketą.

„Komandoje esu antrą sezoną. Jau užpraėjusį sezoną gerai atrodėme kaip komanda, šiemet pridėjome daugiau įvairių dalykų, – sakė D.Sabonis. – Bandžiau būti kuo naudingesnis komandai. Gaila, kad nepavyko patekti į atkrintamąsias varžybas. Nieko, turėsime tai pasiekti kitais metais.“

USA TODAY Sports via Reuters Connect nuotr./Domantas Sabonis
USA TODAY Sports via Reuters Connect nuotr./Domantas Sabonis

Vakarų konferencijoje „Kings“ finišavo devintojoje vietoje, o tada susidūrė su J.Valančiūno atstovaujama „New Orleans Pelicans“ įkrintamosiose kovose.

Naujojo Orleano komanda liko „Kings“ neįminta mįsle. Nors šias komandas reguliariajame sezone skyrė vos trys pergalės („Pelicans“ laimėjo 49 rungtynes, „Kings“ – 46), tarpusavio susitikimuose dominavo J.Valančiūno komanda. Ji laimėjo visas akistatas, įskaitant ir NBA taurės ketvirtfinalyje gruodį.

„Prieš Joną žaidėme šešis kartus. Gavome ir sezono metu, ir per Play-in turnyrą, – Palangoje prisiminė D.Sabonis. – Nebūtų Jono, gal ir būtume laimėję.“

Vida Press nuotr./Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis
Vida Press nuotr./Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis

„Padėjome tau pailsėti prieš rinktinę, – spaudos konferencijoje replikavo J.Valančiūnas. – Nes žinojome, kad reikės už du padirbėti.“

Akivaizdu, kad J.Valančiūno laikinas pasitraukimas iš rinktinės nemažai ką pakeis trenerio Kazio Maksvyčio schemose.

„Nežinau, ar Domas spėjo peržiūrėti mūsų derinių knygą, kurią atsiuntėme, – spaudos konferencijoje sakė K.Maksvytis, pažvelgęs į D.Sabonį. – Kažkiek žiūrime, kad dažniau kamuolį turėtų, daugiau sprendimų priimtų mūsų lyderiai.

Paimsime kelis derinius iš patirties, iš mūsų žaidėjų klubų.

Domas daugiau turės kamuolį rankose, kad spręstų, žaidimą kontroliuotų. Kažkiek braižas keisis. Galų gale turime patirtį, dvejų metų patirtį, tas mūsų trenerių štabui taip pat padės.“

Patricija Adamovič / BNS/Rinktinės narių spaudos konferencija
Patricija Adamovič / BNS/Rinktinės narių spaudos konferencija

D.Sabonis pabrėžė, jog vylėsi žaisti drauge su J.Valančiūnu, kaip tai buvo 2016 metais olimpinėse žaidynėse, 2019 metų pasaulio čempionate, 2021 metų olimpinėje atrankoje bei 2022 metų Europos čempionate.

„Kings“ centras tikisi, kad J.Valančiūnas prisidės prie komandos Paryžiuje, jei tik lietuviai nugalės olimpiniame atrankos turnyre Puerto Rike.

„Gaila žiauriai. Norėtume, kad Jonas būtų, bet visi suprantame jo situaciją, – sakė D.Sabonis. – Tačiau tikslas yra laimėti, eiti toliau, o tada jau turėtume pilną sudėtį olimpiadoje.“

Patricija Adamovič / BNS/Rinktinės narių atvykimas į Palangą
Patricija Adamovič / BNS/Rinktinės narių atvykimas į Palangą

NBA užkulisiuose pavasarį buvo prabėgęs gandas, jog „Sacramento Kings“ domisi galimybe įsigyti J.Valančiūną. Nors tokia tikimybė nėra didelė, D.Sabonis jai neprieštarautų.

„Aišku, kad norėčiau, bet šiais laikais nedaug galime pakeisti“, – sakė jis.

Tačiau kai ką Domantui pavyko pakeisti – kitą NBA sezoną jis pasitiks atgavęs savo marškinėlių 11-ąjį numerį.

2022-aisiais į Sakramentą atvykęs lietuvis buvo priverstas atsisakyti šio numerio, kurį garsino ir jo tėtis Arvydas, nes „Kings“ klube jis buvo „išleistas į pensiją“.

Šiuo numeriu praeityje žaidė Bobas Daviesas, buvusi klubo žvaigždė, kurios marškinėliai į arenos palubes buvo iškelti 1955 metais, kai „Kings“ dar žaidė Ročesterio mieste ir vadinosi „Rochester Royals“.

Į Sakramentą atvykęs D.Sabonis buvo priverstas rinktis kitą numerį, nors beveik visą karjerą iki tol, kaip ir jo tėtis, žaidė su 11-uoju.

Domantas pasirinko 10-ąjį Sakramente, bet prieš kelias dienas nuaidėjo „Kings“ klubo pranešimas, jog B.Davieso vaikai sutiko padaryti išimtį ir leisti D.Saboniui žaisti su 11-uoju numeriu, taip pagerbiant ir patį B.Daviesą.

Tad kitą sezoną D.Sabonis galės vėl apsivilkti ikonišką 11-ąjį.

„Instagram“ nuotr./Domantas Sabonis
„Instagram“ nuotr./Domantas Sabonis

„Tai daug man reiškia, – sekmadienį Palangoje sakė Domantas. – Tai mūsų šeimos numeris. Tikslas likti su „Kings“, o pagal kontraktą man dar liko ketveri metai. Labai faina turėti savo šeimos numerį.“

„Gal dabar ir laimėsite NBA“, – šypsojosi K.Maksvytis.

„Gal ir laimėsime“, – juokėsi ir D.Sabonis.

Laimingas turėtų būti ir Arvydas Sabonis, legendinis mūsų šalies krepšininkas.

„Tėtis patenkintas, kad atsirado tokia galimybė“, – patvirtino ir D.Sabonis.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos rinktinės kandidatų sudėtis olimpinei atrankai:
  • Rokas Jokubaitis („Barcelona“)
  • Lukas Lekavičius (Kauno „Žalgiris“)
  • Vaidas Kariniauskas („Wolves“)
  • Tomas Dimša (Kauno „Žalgiris“)
  • Deividas Sirvydis (Panevėžio „7bet-Lietkabelis“)
  • Marius Grigonis (Atėnų „Panathinaikos“)
  • Rokas Giedraitis (Belgrado „Crvena zvezda“)
  • Arnas Butkevičius (Kauno „Žalgiris“)
  • Edgaras Ulanovas (Kauno „Žalgiris“)
  • Mindaugas Kuzminskas (Atėnų AEK)
  • Tadas Sedekerskis (Vitorijos „Baskonia“)
  • Eimantas Bendžius (Sasario „Dinamo“)
  • Domantas Sabonis („Sacramento Kings“)
  • Donatas Motiejūnas („Monaco“)
  • Ąžuolas Tubelis (Klaipėdos „Neptūnas“)
  • Motiejus Krivas (Arizonos universitetas)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius