Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Druskininkuose rytoj prasideda specialiosios olimpiados krepšinio turnyras

Lietuvos specialiosios olimpiados komitetas šį antradienį ir trečiadienį, birželio 18–19 dienomis, Druskininkų olimpiniame sporto centre kviečia į renginį, kur varžysis netradicinės komandos. Kiekviena komanda bus sudaryta iš šešių specialiųjų poreikių turinčių žaidėjų ir keturių įprastų krepšininkų.
Specialioji olimpiada
Specialioji olimpiada / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Tai jungtinės varžybos – vienoje komandoje žaidžia ir žmonės su negalia, ir neturintys tokių iššūkių, – aiškina Lietuvos specialiosios olimpiados komiteto prezidentas Zenonas Misiūnas. – Be to, yra tam tikros taisyklės – sveikieji negali būti pagrindiniai žaidėjai, o labiau stengiasi padėti specialiųjų poreikių turintiems žmonėms pabaigti atakas, sukurti jiems progas įmesti į krepšį.“

Druskininkuose Europos ir Eurazijos jaunimo krepšinio turnyre varžysis aštuonių šalių aštuonios komandos: Lietuva, Latvija, Estija, Juodkalnija, Kipras, Bulgarija, Azerbaidžanas ir Turkmenistanas.

Komandos bus padalytos į dvi grupes, bet ne burtais, o pagal pajėgumą. „Siekiame, kad nebūtų ryškaus lygių skirtumo. Turime tai numatyti, nes tokia mūsų sporto specifika, – komentuoja Z. Misiūnas. – Krepšinis bus žaidžiamas pagal įprastas taisykles, nors žaidėjai kartais gali tikėtis nedidelių nuolaidų – jei kažkokia smulkmena nepavyksta, teisėjas gali nestabdyti žaidimo.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Zenonas Misiūnas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Zenonas Misiūnas

Neseniai iš tokių varžybų Serbijoje grįžo Lietuvos merginų krepšinio komanda, jungtiniame turnyre nusileidusi tik šeimininkų rinktinei ir iškovojusi sidabro medalius.

Druskininkuose varžysis jaunimas nuo 16 iki 23 metų, nors amžius nėra griežtai reglamentuotas – galima žaisti ir šiek tiek jaunesniems ar vyresniems.

Lietuvos komanda sudaryta iš kelių skirtingų organizacijų – Kauno, Kazlų Rūdos atstovų, kur specialiosiose mokyklose gyvenimui rengiami jaunuoliai treniruojasi ir ruošėsi turnyrui keliose stovyklose.

Jie taip pat tobulinasi ir kitose sporto šakose, pavyzdžiui, lengvojoje atletikoje, plaukime ir slidinėjime, o sustiprėję pratybose keliauja didesnius renginius, tokius kaip specialioji olimpiada.

„Mūsų organizacijai labai svarbus yra integracijos klausimas. Per kūno kultūrą ir sportą vaikai sėkmingiau įstoja į įprasto gyvenimo vėžias. Su sportu vyksta socialinė integracija – tai ir yra pagrindinis tikslas”, – sako per 30 metų su specialiaisiais olimpiečiais dirbantis uteniškis Z. Misiūnas.

Iš viso specialių poreikių žmonėms skirtoje tarptautinėje programoje dalyvauja 178 pasaulio valstybės.

Turnyro Druskininkuose ambasadorius yra Lietuvos krepšinio rinktinės puolėjas Mindaugas Kuzminskas. Renginyje laukiama ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas