Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 18

Dvejos rungtynės su Ispanija ir dvi traumos atnešė K.Maksvyčiui krūvą galvosūkių

Europos čempionatui besiruošianti Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė ir toliau išlieka nepralaimėjusi. Kazio Maksvyčio kariauna paskutinių sekundžių dramoje po Igno Brazdeikio dvitaškio 78:76 (25:17, 14:13, 17:23, 22:23) antrą kartą per tris dienas įveikė pasaulio čempionę Ispaniją. Po mačo – stratego mintys apie sprendžiamus žaidimo šlifavimo galvosūkius.

Šešios Lietuvos rinktinės pergalės iš šešių galimų.

Triumfavę Las Palme 82:77, lietuviai tituluotą varžovą įveikė ir namų tvirtovėje 78:76. Tiesa, dėl šio laimėjimo paplušėti teko daugiausiai per visą draugiškų mačų ciklą, o lengvo kelio nenutiesė ir įspūdinga rungtynių pradžia.

Greiti trys Roko Giedraičio ir vienas Mariaus Grigonio tritaškiai sausakimšos „Avia Solutions Group“ arenos pakylėtiems šeimininkams leido greitai įgyti 15 taškų (19:4) pranašumą.

Ispanai atsitiesė, antroje mačo pusėje užvirė įtemptas mūšis, o Kazio Maksvyčio kariaunos pergalę mačo pabaigoje nulėmė antroje mačo pusėje siautusio Igno Brazdeikio dvitaškis.

„Gerai, kad buvo įtemptos rungtynės. Kažkiek pamatėme komandos reakciją. Žaidėme prieš stiprią komandą. Mane tenkino pirma rungtynių pusė, rungtynių pradžia, bet gana prastai įsijungė žaidėjai nuo suolo, ypač pirmoje pusėje. Kažkiek strigome prieš aukštaūgių dvigubinimą, kai jie nukreipinėjo mažiukus į silpną ranką. Turėjome problemų, kurias išsprendėme mačo pabaigoje. Tam ir yra tokios rungtynės, kad pamatytume stiprias ir silpnas puses, – po pergalės kalbėjo Kazys Maksvytis. – Dar išskirčiau mūsų pasyvumą kovoje dėl kamuolių – puolime nusiėmėme penkis, o jie – 16. Eilinį kartą tęsiasi ši problema, kurią reikia išsispręsti iki čempionato. Jei būtume tai sumažinę, būtų lengviau mačo pabaigoje. Na ką, baigėsi vienas mačas, darome išvadas ir ruošiamės kitam.“

Nors lemiama ataka buvo sėkminga, bet ji vyko ne pagal planą. Kaip sakė pats strategas, turint tiek vedlių, variantų atlikti paskutiniam metimui ateityje gali būti daug.

„Planas nebuvo toks. Pagal idėją žaisti turėjo Marius Grigonis, bet jam nepavyko, tuomet atėjo kamuolys pas Iggy ir, kaip sakė pats Iggy, buvo improvizacija. Jis pasiėmė iniciatyvą ant savęs ir pelnė taškus, – sakė K.Maksvytis. – Penketuke turime daug lyderių, reikia reaguoti, kas tą dieną geriau žaidžia. Turėjome variantą kamuolį įmesti Jonui, bet paskutinį epizodą Jonas užbaigė nesėkmingai, tad ėjome prie kito varianto. Šįkart viskas išsisprendė spontaniškai.“

Pergalės faktoriumi tapęs Ignas Brazdeikis visus 16 taškų pelnė po ilgosios pertraukos, kai per pirmuosius du kėlinius iš žaidimo prametė visus penkis metimus ir buvo tuščias.

Kazys Maksvytis mato tendenciją, jog šis krepšininkas nesugeba efektyviai įsilieti į rungtynes nuo suolo, o geriausiai atrodo žaisdamas nuo pirmųjų sekundžių.

„Manau, kad Iggy blogai pradėjo rungtynes. Yra žaidėjų, kurie geriau įsilieja nuo suolo. Reaguosime į tai, – sakė treneris. – Iggy geriau pradeda mačus, kai žaidžia starto penkete. Mes tuo įsitikinome pirmose rungtynėse. Tai parodo jo charakterį, kad jis nenuleido rankų po prastos pirmos pusės. Antroje pusėje ir ypatingai lemiamais momentais ėmėsi iniciatyvos ir padėjo komandai.“

Antrajame kėlinyje ant parketo matėme daug žaidžiančius du bokštus – arba Joną Valančiūną ir Domantą Sabonį, arba pastarąjį rungtyniaujantį ketvirtoje pozicijoje šalia Martyno Echodo.

„Buvo vienas iš planų sužaisti su jais abiem – Echodu ir Saboniu, ko nebuvome dar bandę. Nusprendėme pabandyti šiame mače. Jeigu neturėsime Jono ir reikės jėginės priekinės linijos čempionate, todėl jie žaidė kartu šįkart“, – aiškino K.Maksvytis.

Galbūt tai susiję su problemomis sudėtyje. Ir taip išpešiota sunkiųjų krašto puolėjų grandis vis dar verčiasi be Mindaugo Kuzminsko, o pastaruosius du mačus dėl traumos nežaidė ir Eigirdas Žukauskas.

„Žukauskas irgi gavo mini traumelę kojos raumens, panašiai, kaip ir Kuzminskas, kuris grįžta į rikiuotę. Žukauskas turės palenktyniauti su laiku. Pažiūrėsime, kada grįš, ar išvis spės pasveikti ir ar įeis į formą. Apytiksliai tariant, po savaitės jis galės sportuoti“, – teigė rinktinės treneris.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir R.Vyšniauskas – Lietuvos rinktinės klaustukai ir „Žalgirio“ komplektacija

K.Maksvytis nemato varianto, kuriame bent vienas iš Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio aikštelėje būtų per visą mačą.

„Gali žaisti, bet kas bus kitą dieną? Čempionato metu reiks daugiau juos taupyti ir nuimti minutes nuo jų. Norime Jonui duoti daugiau minčių, kad įeitų į žaidybinę formą. Turbūt patys matote, – aiškino K.Maksvytis. – Treniruočių procese susidūrėme su nesklandumais, nes nežaidė Eigirdas ir Kuzminskas, kurie yra 3-4, mobilesni ir gali žaisti šalia Jono. Tikiuosi, kad Kuzminskas ryt debiutuos, o Eigirdo dar reiks palaukti. Dėl šių krepšininkų netekčių šiandien buvome nelabai mobilūs ir sunkoki. Tiek Gytis, tiek Tarolis nėra tokie paslankūs, ką norime turėti žaidžiant su vienu dideliu. Šiandien tai darė įtaką žaidėjų minutėms. Kai grįš kažkas iš šių vyrų, balansą pagerinsime.“

Jis nemato ir D.Sabonio kylančio nuo atsarginių suolo.

„Svarstėme visus variantus, bet, manau, kad Domas irgi yra blogai nuo suolo kylantis žaidėjas“, – teigė strategas.

Specialistas prakalbo ir apie iššūkius, su kuriais rinktinėje susiduria D.Sabonis.

„Didžiąją sezono dalį jis žaidžia penktoje pozicijoje, o čia – 4-5. Tai jam irgi yra iššūkis, kaip ir mums, sakė K.Maksvytis, vėliau išsiplėtęs. – Jis NBA turi daugiau laisvės. Ten jo praktiškai niekas nedvigubina ir jis turi daugiau erdvės. Čia yra mažesnis plotas. Ir jam, ir mums reikia išmokti žaisti kartu. Bet žinant jo perdavimų galimybes, mes tikrai surasime galimybes, kaip tai išnaudoti.“

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Lietuvos vyrų krepšinio kontrolinės rungtynės su Ispanija, Vilniuje, ASG arenoje
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Lietuvos vyrų krepšinio kontrolinės rungtynės su Ispanija, Vilniuje, ASG arenoje

Nepaisant dviejų netekčių sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje, Donatas Tarolis taip ir nepakilo nuo suolo, tuo metu Gytis Masiulis rungtyniavo 14 minučių, daugiausiai – antroje mačo pusėje.

Vis dėlto apie atsisveikinimą su krepšininkais K.Maksvytis spaudos konferencijoje neužsiminė.

„Šiek tiek viską sujaukė mūsų mikro traumos. Tokiu metu planavome turėti 14 žaidėjų. Galbūt ryt su kažkuo atsisveikinsime, bet mūsų atsisveikinimą riboja traumos. Treniruotėse turime tik 13 žaidėjų, – sakė K.Maksvytis. – Kol kas turėsime visus sudėtyje. Nesame apsisprendę, kiek vešimės žaidėjų į Vengriją. Pažiūrėsime, kaip seksis debiutuoti M.Kuzminskui. Pažiūrėsime, kaip grįš E.Žukauskas. Kol kas sunku kalbėti.“

Per pirmuosius du kėlinius realizavę vos vieną tritaškį iš aštuonių, trečiajame ketvirtyje Sergio Scariolo treniruojama Ispanijos rinktinė įmetė tris bei Kazio Maksvyčio kariaunos persvarą prieš lemiamas 10 minučių ištirpdė iki 56:53.

Ketvirtąjį ketvirtį atidarė Kristupas Žemaitis, įmetęs aukštos trajektorijos metimą iš vidutinio nuotolio, ir Gytis Masiulis, pabėgęs į greitą puolimą ir ispanų krepšį sudrebinęs dėjimu.

Vis dėlto atkaklus mūšis tarp vienų iš stipriausių Europos komandų, kurios gali susikirsti ir Senojo žemyno pirmenybių atkrintamosiose, Vilniuje vyko iki paskutinių akimirkų.

Nors iškovotos visos šešios pergalės, K.Maksvytis mato dar daug rezervo.

„Gynyboje reikia išmokti – pikenrolo gynyba, varžovų atkovoti kamuoliai. Jūs patys matėte. Turime tai šiek tiek pagerinti. Puolime – keičiasi mūsų išsidėstymas, kai žaidžiame su dviem ar vienu dideliu. Manau, kad rezervų yra. Kol kas daug energijos, bet norisi daugiau kokybės“, – sakė K.Maksvytis.

Jau rytoj, penktadienį, toje pačioje „Avia Solutions Group“ arenoje Lietuva sužais paskutines draugiškas rungtynes su Nyderlandais.

„Paskutines dienas žaidžiame čempionato ritmu, o dar skrydis prisidėjo. Trejos rungtynės per keturias dienas. Pažiūrėsime, mes tam ir darėme tokį planą, kad būtų trejos rungtynės per keturias dienas. Minučių nedalinome, bandėme orientuotis į pagrindinius žaidėjus“, – sakė K.Maksvytis.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir R.Vyšniauskas – Lietuvos rinktinės klaustukai ir „Žalgirio“ komplektacija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas