Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 11 12 /20:45

Dvi smegduobės Stambule lėmė antrą nesėkmę: Europos čempionatas Lietuvai tolsta

Lietuvos krepšininkės siekis sugrįžti į Europos pirmenybes slopsta. Atrankos varžybose joms buvo labai reikalinga pergalė Stambule, bet ketvirtadienio vakarą lietuvės 71:82 (14:14, 13:25, 22:27, 22:16) neatsilaikė prieš Serbiją, nepaisant jaunų žaidėjų – Gabijos Meškonytės, Lauros Juškaitės ir Justės Jocytės blyksnių.
Justė Jocytė
Justė Jocytė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvos moterų krepšinio rinktinė vaikšto stiklo keliu.

Manto Šerniaus treniruojamai komandos galimybės patekti į 2021 metų Europos čempionatą tapo labai trapios po antrojo pralaimėjimo E grupėje.

Ketvirtadienį Stambule Gabija Meškonytė ir Laura Juškaitė pelnė po 15 taškų, o 14-metė Justė Jocytė pridėjo 6.

„Pirmiausia, aišku, reikia pasveikinti Serbijos rinktinę su šia pergale, džiaugiuosi, kad keturis kėlinius rodėme charakterį, kuris mums vis padėjo sugrįžti į rungtynes. Moterų krepšinyje penkiolika taškų yra niekas ir likus penkioms minutėms iki rungtynių pabaigos vis dar tikėjau pergale. Džiaugiuosi, kad žaidė beveik visos krepšininkės. Jaučiau labai didelį palaikymą nuo suolo ir aikštelėje buvo tinkamas susikaupimas, bet serbių patirtis – daug sužaistų čempionatų, daug svarbių rungtynių – dėl to jos lemiamu momentu sumetė sunkius metimus, kas buvo mūsų planuota rizika, tačiau šioje vietoje mums tikrai nepavyko.

Jos pataikė, mes galėjome geresniu procentu pataikyti ir galbūt viskas būtų pakrypę į kitą pusę. Labai džiaugiuosi taip pat ir Justės Jocytės pasirodymu, tikrai keturiolikos metų krepšininkė, nors ir turėdama čiurnos skausmus, sukandus dantis šiandien davė apčiuopiamos naudos, ypač sunkiais momentais. Tai yra krepšininkė, kuri ateityje padės moterų rinktinei ir tikrai ji buvo šviesulys šiandienos rungtynėse“, – teigė vyriausiasis Lietuvos moterų krepšinio rinktinės treneris Mantas Šernius.

VIDEO: Manto Šerniaus komentaras

Lietuvos komandai taškų pelnė: Gabija Meškonytė (7/11 dvit.) ir Laura Juškaitė (5 perimt. kam., 5 klaidos) po 15, Gintarė Petronytė ir Eglė Šikšniūtė po 9, Kamilė Nacickaitė 7, Justė Jocytė ir Laura Miškinienė (10 atk. kam.) po 6, Gabrielė Šulskė 4 (5 rez. perd.).

Beje, taip sutapo, kad 14 minučių būnant aikštėje J.Jocytei lietuvės pelnė 20 taškų daugiau nei serbės.

Tačiau Lietuvos komanda suklydo net 22 kartus, o mačo metu pateko į dvi gilias duobes – antrajame kėlinyje 0:17, o trečiajame – 0:13.

Jau įpusėjus antrajam kėliniui 19 taškų atsilikusios lietuvės strigo puolime, per mačą pataikiusios tik 3 tritaškius iš 15.

Serbės pataikė 10 iš 24 tolimų metimų, po tris kartus iš toli taikliai atakavus rezultatyviausioms žaidėjoms Aleksandrai Crvendakič (19 taškų) ir Sonjai Vasič (15). Serbijos rinktinėje debiutavusi natūralizuota įžaidėja amerikietė Yvonne Anderson pelnė 13 taškų ir atliko 7 rezultatyvius perdavimus.

Nuo 2015 metų lietuvės nebepatenka į Europos pirmenybes, kurias nuo Nepriklausomybės atkūrimo pradžios praleido tik sykį (2003 m.), o 1997 metais iškovojo auksą.

Dabar atrankos varžybų E grupėje mūsų šalies komanda lieka trečia.

Pirmosiose rungtynėse Lietuvos krepšininkės Kėdainiuose sutriuškino Albaniją 108:43, bet paskui 51:74 pralaimėjo Turkijai, o dabar Serbijai.

Grupės lyderės Serbijos krepšininkės yra 59:56 palaužusios Turkiją ir 105 taškų skirtumu (139:34) sutriuškinusios Albaniją, kuri paskelbė apie neatvykimą į atrankos varžybas.

Dėl pandemijos FIBA lapkričio atrankos varžybas sugrupavo į kelis miestus, o lietuvėms teko keliauti į „burbulą“ Stambule. Ten šeštadienį dar žais turkės su serbėmis.

Į 2021 metų Europos čempionatą iškops devynių grupių nugalėtojos ir penkios geriausios antrąsias vietas užėmusios komandos, tad kitų metų vasarį Lietuvai liksiančios rungtynės namie su Turkija ir išvykoje su Serbija gali nebeišgelbėti.

Nors abejose komandose nėra superžvaigždžių, Serbijos rinktinė 2015 metais tapo Europos čempione, o 2016 metų olimpinėse žaidynėse ir 2019 metų Europos pirmenybėse pasidabino bronza.

Rungtynių Stambule eigą nuo 17 val. fiksavo 15min portalas.

Ketvirtasis kėlinys

40 min. Mačas pralaimėtas 71:82.

38 min. Pasivyti neleidžia gynyba – serbės iššovė dešimtą tritaškį ( iš 23), o laiko lieka vis mažiau. 67:81. Antrojo pralaimėjimo nebeišvengsime.

37 min. Lietuvės kaunasi iš paskutinių, bet peržengti dviženklio skirtumo ribos vis nepavyksta. 63:75.

35 min. E.Šikšniūtės 4 taškai iš eilės. Turkijos lygoje aukštaūgė renka po 18 taškų, bet šiame mače jos kraityje 6 taškai. 60:70.

33 min. J.Jocytė pataikė pirmą savo ir trečią komandos tritaškį. Justė žaidžia drąsiai, G.Petronytė vis galingiau po krepšiu ir skirtumą pavyko sumažinti – 56:68.

Trečiasis kėlinys

30 min. L.Juškaitė po J.Jocytės perdavimo pataikė antrą komandos tritaškį (2/11). Tik tai mažai guodžia. 49:66 po trijų kėlinių.

29 min. Jau 18 klaidų lietuvių kraityje, o skirtumas toliau auga 44:64.

27 min. Vėl pasipylė klaidos, kurias serbės verčia taškais. Po žaibiško nuopolio 0:10 per kiek daugiau nei minutę vėl didelė praraja 44:61.

25 min. J.Jocytė pelnė pirmuosius taškus – tai dvitaškis su pražanga. Kai prisidėjo dviem puikiais prasiveržimais G.Meškonytė, skirtumas sumažėjo iki 44:51.

23 min. G.Petronytė pelnė 5 taškus iš eilės, bet jos komanda atsilieka 34:47.

21 min. Lietuvos komandai labai trūksta taškų. Ilgametei komandos lyderei Gintarei Petronytei kol kas tai sudėtingas mačas. Ji dar taškų nepelnė. 27:43.

Antrasis kėlinys

20 min. Po smegduobės 0:17 antrajame kėlinyje atsiliekame 27:39.

Lietuvos komandai daugiausiai taškų per pirmąją rungtynių dalį pelnė K.Nacickaitė (7), L.Miškinienė ir L.Juškaitė (po 6). Lietuvės atliko vos 3 rezultatyvius perdavimus, o suklydo net 13 kartų. Pataikytas 1 tritaškis iš 6.

19 min. Lietuvės labiausiai kenčia nuo serbių puolėjos Aleksandros Cervendakič. J.Jocytės komandos draugė iš Vilerbano ASVEL jau pelnė 15 taškų.

18 min. Pirmasis lietuvių tritaškis, kurį laisva pataikė K.Nacickaitė. 23:37. Prieš tai mūsiškės buvo prametusios penkis tritaškius.

17 min. Tragiška atkarpa Lietuvos komandai – 0:17. Per kelias minutes lietuvės gavo tokį smūgį, po kurio atsigauti beveik nėra galimybių – 18:37.

15 min. Lietuvės prametė visus 3 tritaškius, serbės pataikė 4 iš 10. Toks ir skirtumas švieslentėje po dviejų tolimų metimų iš eilės: 18:30.

14 min. Lietuvos komanda jau suklydo 9 kartus. Per daug dovanų tokiame svarbiame mače.

13 min. L.Juškaitė antrą kartą perėmė kamuolį ir bėga į greitą ataką. Bet Lietuva atsilieka 18:24.

Pirmasis kėlinys

10 min. Po pirmojo ketvirčio pusiausvyra: 14:14.

10 min. Laura Juškaitė labai sėkmingai įsiliejo į žaidimą. Po jos 4 taškų serijos Lietuva įsiveržė į priekį 14:12.

8 min. Aikštėje pasirodė Justė Jocytė. 14-metei talentei tai antrosios oficialios rungtynės Lietuvos rinktinės sudėtyje.

8 min. Lietuvės pelno taškus kas kelias minutes, bet guodžia, kad tai būna po dvi rezultatyvias atakas iš eilės - 8:11.

7 min. Sanja Vasič jau pelnė 7 taškus, o lietuvių atakos stringa. 4:11

4 min. K.Nacickaitė dvitaškiu pelnė pirmuosius Lietuvos taškus, po pirmųjjų šešių netaiklių lietuvių metimų. Iškart dvitaškį pridėjo G.Meškonytė ir lietuvės neleido pabėgti serbėms – 4:5.

1 min. Serbijos rinktinėje debiutavo Yavonne Anderson – 30-metė amerikietė, niekada nerungtyniavusi Serbijoje (šiuo metu žaidžia kartu su G.Petronyte Venecijos klube), bet gavusi Serbijos pilietybę.

Lietuvos rinktinės starto penketas: Gabrielė Šulskė, Gabija Meškonytė, Kamilė Nacickaitė, Laura Miškinienė, Gintarė Petronytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas