Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 18

Dvi vietos – trys pretendentai į medalius: kodėl Lietuvos rinktinei reikėtų sunerimti

„Mirtininkų grupė“ – taip buvo pakrikštytas būsimas keturių pasaulio čempionato dalyvių susirinkimas Donguane, kuriame pirmosiomis rugsėjo dienomis svečiuosis ir Lietuvos rinktinė. 24sek supažindina jus su būsimais „mirtininkais“ – Australijos, Kanados ir Senegalo rinktinėmis.
Aronas Baynesas ir Jonas Valančiūnas 2016-aisiais
Aronas Baynesas ir Jonas Valančiūnas 2016-aisiais / AFP/„Scanpix“ nuotr.

2018-2019 m. sezoną NBA pradėjo 108 užsienio krepšininkai. 11 iš jų NBA sezono atidarymo vakarą turėjo Kanados, 9 – Australijos pasą. Su devyniais prancūzų atstovais, šios dvi Lietuvos priešininkės yra NBA lyderės pagal savo atstovų skaičių stipriausioje krepšinio lygoje.

NBA žaidėjo statusas negarantuoja pergalės, tačiau lietuviai pateko į pasaulio čempionato grupę, kurioje gali susirinkti labai daug talento. Nacionalinės komandos priešininkus gaubia keli didžiuliai klaustukai, bet dėl H grupės pajėgumo dvejoti nereikia. Lietuvos, Australijos, Kanados ir Senegalo rinktinės pateko tarp trijų geriausių savo regionų pasaulio čempionato atrankos komandų.

Į antrąjį planetos pirmenybių etapą pateks tik dvi stipriausios rinktinės, nors „mirtininkų“ grupėje galima suskaičiuoti bent tris komandas, kurios pretenduoja į apdovanojimus.

Australija: detalė iki tobulumo

AFP/„Scanpix“ nuotr./Benas Simmonsas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Benas Simmonsas
Australijos vizitinė kortelė
FIBA reitingo vieta: 11
Pastarieji pasiekimai: 4 vieta Rio olimpinėse žaidynėse; 2017 m. Azijos čempionai
Idealus starto penketas: P.Millsas, M.Dellavedova, J.Inglesas, B.Simmonsas, A.Bogutas

Australija yra stipriausia Lietuvos rinktinės varžovė H grupėje ir potenciali pretendentė į čempionato medalius.

Jos jėgą savo kailiu patyrė neseniai patyrė patys Lietuvos krepšininkai, 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse gavę į kaulus nuo „kengūrų“ 64:90. Po metų australai laimėjo Azijos čempionatą, o dabar grįžta į planetos pirmenybes su rimtais ketinimais užimti aukščiausią vietą istorijoje.

Tokias ambicijas argumentuoja laiko patikrinta kapela su Patricku Millsu, Andrew Bogutu, Joe Inglesu, Aronu Baynesu, Matthew Dellavedova priešakyje.

Jau 2016-aisiais australus nuo olimpinių medalių tik netikėtai sulaikė Serbijos krepšininkai, pastoję galingiems „kengūrų“ šuoliams žaidynių pusfinalyje. Prieš trejus metus Australija netgi metė iššūkį JAV rinktinei, kai ketvirtojo kėlinio viduryje tik keturiais taškais atsiliko nuo NBA žvaigždyno su Carmelo Anthony, Kevinu Durantu ir Kyrie Irvingu priešaky.

Šiemet Australija gali būti dar galingesnė ir iki tobulumo trūksta vos vienos detalės.

Latvių sūnus Andrejus Lemanis ištempęs ausis laukia žinių iš Filadelfijos. Geriausiu 2017-2018 m. NBA naujoku išrinktas Benas Simmonas yra žaidęs Australijos septyniolikmečių rinktinėje ir gali užsivilkti nacionalinės komandos marškinėlius pasaulio čempionate Kinijoje.

Vidutiniškai po 17 taškų, 9,1 atkovoto kamuolio ir 7,8 rezultatyvaus perdavimo „Philadelphia 76ers“ gretose renkantis 208 cm ūgio įžaidėjas dar nedavė treneriui atsakymo, bet universalusis atakų organizatorius kaip mat taptų ryškiausia australų žvaigžde.

Jis dar 2017-aisiais išreiškė norą atstovauti Australijos rinktinei 2020-ųjų Tokijo olimpinėse žaidynėse, bet kad ten patektų, „mirtininkų“ grupėje australams prireiks jaunojo NBA supertalento pagalbos.

„Nežinau, – sausio 30-ąją išgirdęs „The Sydney Morning Herald“ klausimą apie dalyvavimą pasaulio čempionate, atsakė B.Simmonsas. – Neįsivaizduoju. Aš net nežinau, ką valgysiu vakarienei.“

View this post on Instagram

Yessir #OTTNO ????????

A post shared by Benjamin Simmons (@bensimmons) on

„76ers“ vadovai vasarą mielai matytų B.Simmonsą poilsiaujantį, nes po sezono gali sudaryti su žaidėju naują 160 milijonų JAV dolerių kontraktą.

2018-ųjų rudenį Australijos žiniasklaida rašė, kad B.Simmonsas greičiausiai nedalyvaus pasaulio pirmenybėse. Tiesa, „76ers“ treneris Brettas Brownas, praeityje talkinęs Australijos nacionalinei komandai kaip asistentas, o vėliau tapęs ir jos vyr. treneriu, nedarytų kliūčių Benui Simmonsui atstovauti „kengūroms“. Aišku, ne jis Filadelfijoje yra bosas.

Beje, B.Simmonsas su Australijos rinktinės apranga yra žaidęs Lietuvoje 2012-aisiais, kai Kaune dalyvavo pasaulio septyniolikmečių čempionate. Būdamas vos 15-os ir žaisdamas su dvejais metais vyresniais varžovais, Melburne australės ir amerikiečio šeimoje gimęs krepšininkas rinko po 9 taškus ir padėjo australams iškovoti sidabrą.

Aliaus Koroliovo nuotr./Justise'as Winslow
Aliaus Koroliovo nuotr./Justise'as Winslow

Daug ženklų rodo, kad B.Simmonsas gali prisijungti prie pajėgios australų komandos. Bet ir be B.Simmonso australai būtų pelnytai priskiriami prie pasaulio čempionato favoritų.

Australijos rinktinės branduolys nesikeičia jau daugelį metų. Nepaisant NBA žaidėjų statuso ir milijoninių kontraktų, australų žvaigždės visada mielai rinkdavosi žaliai geltonus marškinėlius.

Prie šio Australijos rinktinės pamato prijungus B.Simmonsą, universalųjį aukštą Thoną Makerą, „76ers“ naujoką Jonah Boldeną, snaiperį Ryaną Broekhoffą, australų komandoje bus sunku įžvelgti silpnų vietų.

Vienintelis Andrew Bogutas, sezoną pradėjęs Australijoje ir neseniai prisijungęs prie „Golden State Warriors“, pasiekė garbingo amžiaus ribą (34 m.). Gynėjams P.Millsui ir M.Dellavedovai dar tik atitinkamai 30 ir 28 m., J.Inglesui – 31 m., A.Baynesui – 32 m.

Australai kovingi, fiziški ir demonstruoja akiai patrauklų komandinį žaidimą. Su tiek talento, jie turi visas savybes lipti ant medalininkų podiumo Kinijoje.

Kanada: daugiausiai klaustukų

AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrew Wigginsas ir Jamalas Murray
AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrew Wigginsas ir Jamalas Murray
Kanados vizitinė kortelė
FIBA reitingo vieta 23
Pastarieji pasiekimai: 2015 m. Amerikos bronza
Idealus starto penketas: C.Josephas, J.Murray, A.Wigginsas, K.Olynykas, T.Thompsonas

Kanados rinktinę specialistai vertina kaip potencialią pretendentę kautis dėl pasaulio čempionato medalių. Tačiau tokia etiketė kanadiečiams klijuojama dar per anksti.

Kanados nacionalinė komanda turi didžiulį potencialą surinkti be galo talentingą rinktinę, tačiau tai mįslingiausia Lietuvos rinktinės varžovė H grupėje.

Jeigu Kanados marškinėlius užsivilks visi geriausi šalies krepšininkai, Šiaurės Amerikos atstovų branduolį gali sudaryti vienas „Denver Nuggets“ lyderių Jamalas Murray (18,3 tšk., 4,9 perd.), pirmasis 2014-ųjų NBA naujokų biržos šaukimas iš „Minnesota Timberwolves“ Andrew Wigginsas (17,5 tšk., 4,8 kam.) ir dvigubo dublio statistiką „Cleveland Cavaliers“ renkantis Tristanas Thompsonas (11,5 tšk., 11,1 kam.) ir daug kitų.

Kanadiečiai turi tiek talento, kad net pernai Kauno „Žalgirį“ į didžiąsias pergales vedęs ir į antrą simbolinį Eurolygos penketą patekęs gynėjas Kevinas Pangosas vargiai prasibrautų į galutinį dvyliktuką.

Tačiau iki pasaulio čempionato starto likus 165 dienoms, Kanada turi daugiau klausimų nei atsakymų.

Pirmiausia, kanadiečiai dar nėra tikri, kas vadovaus nacionalinei komandai. Į pasaulio čempionatą rinktinę vedė „Charlotte Hornets“ asistentas Jay'us Triano, tačiau Kanados krepšinio federacija domisi kitomis kandidatūromis. Į pretendentų sąrašus pateko ir tokie vardai kaip Ettore Messina ar su Slovėnijos rinktine Europos čempionu tapęs Igoris Kokoškovas, iš jo dėl sveikatos problemų buvo išbrauktas Davidas Blattas.

Nei J.Triano, nei bet kuris kitas specialistas nebūtų tikras, iš kurių pavardžių galima dėlioti rinktinės sudėtį.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Andrew Wigginsas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Andrew Wigginsas

Pavyzdžiui, praėjusią vasarą Andrew Wigginsas atsisakė padėti Kanadai pasaulio čempionato atrankos vasaros lange. Pasirodė gandų, kad ryškiausia, bet turbūt ir aikštingiausia kanadiečių žvaigždė nežaidė dėl nesutarimų su vyr. treneriu. Anot tų pačių šaltinių, jų turi ir lietuvių kilmės kanadietis Nikas Stauskas, renkantis vid. 5,9 taško Klivlande.

NBA čempionu su LeBronu Jamesu tapęs Th.Thompsonas dėl traumų šį sezoną sužaidė tik 35 rungtynes. Vidutiniškai 7,5 taško „Memphis Grizzlies“ gretose rinkęs atakuojantis gynėjas Dillonas Brooksas dabar turėjo dalintis kamuoliu su Jonu Valančiūnu, bet nežaidžia dėl sunkios pėdos traumos.

Kanada nėra tikra, ar pastarąjį kartą 2015-aisiais Pan Amerikos žaidynėse rinktinei atstovavęs J.Murray'us norės žaisti planetos pirmenybėse. Klausimas, ar puikų debiutinį sezoną žaidusį įžaidėją Shai'ų Gilgeous-Alexanderį, renkantį vid. 10,2 taško ir 3,1 rezultatyvaus perdavimo „Los Angeles Clippers“ gretose, norės išleisti NBA klubas.

Bet su jais visais ir dar Domanto Sabonio komandos draugu įžaidėju Cory Josephu (vid. 7 tšk., 3,8 perd.), „Nuggets“ puolėju Trey'umi Lylesui (9,1 tšk.), 10,2 taško ir 4,9 atkovoto kamuolio „Dallas Mavericks“ renkančiu aukštaūgiu Dwightu Powellu bei 10 taškų ir 4,7 atkovoto kamuolio vidurkį „Miami Heat“ turinčiu kietakakčiu Kelly Olynyku, Lietuvai būtų sočiai rūpesčių.

Kanada į pasaulio čempionatą grįžta pirmą kartą nuo 2010-ųjų. Ir tik nuo pačių kanadiečių noro ir pareigos rinktinei priklausys, kiek skambus bus tas sugrįžimas.

Senegalas: ne silpniausias autsaideris

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gorgui Diengas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gorgui Diengas
Senegalo vizitinė kortelė
FIBA reitingo vieta: 37
Pastarieji rezultatai: 2014 m. PČ aštuntfinalis, 2017 m. Afrikos bronza
Idealus starto penketas: X.Dalmeida, M.Sambe'as, M.N'Douras, M.Faye, G.Diengas

Mažiausiai pažįstamas, bet ne silpniausias paskutinio krepšelio priešininkas.

Senegalas yra viena dažniausiai pasaulio čempionatuose dalyvaujančių Afrikos komandų. Planetos pirmenybės Kinijoje 15 mln. gyventojų valstybei bus penktosios istorijoje ir jau antrosios iš eilės.

Vieną didžiausių pergalių senegaliečiai pasiekė pastarajame pasaulio čempionate, kai 2014-aisiais Sevilijoje netikėtai nugalėjo kroatus ir pateko į aštuntfinalį. Tiesa, jame Senegalo kelionę užbaigė ispanai.

Laukdami burtų, senegaliečiai netgi kalbėjo apie ambicijas pasiekti ketvirtfinalį. Tačiau į „mirtininkų“ grupę įmesti afrikiečiai turės laukti stebuklo, kad užkoptų bent į antrą grupės varžybų etapą.

Senegalo viltys – ant NBA žaidėjo Gorgui Diengo pečių. 29-erių vidurio puolėjas „Minnesota Timberwolves“ gretose renka vid. 5,5 taško ir 3,9 atkovoto kamuolio.

Didžiausia senegaliečių jėga sudėta po krepšiu, tad tai bus dar vienas varžovas, kur lietuviams bus nelengva išnaudoti Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio jėgą baudos aikštelėje.

VIDEO: „Ginčas“ dėl Lietuvos rinktinės: kas joje turi žaisti ir kaip 12-ukas atrodytų dabar?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento