Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 14

Dvyliktuko sprendimą aiškinusiam K.Maksvyčiui pergalė – nė motais: „Svarbiau kokybė“

Lietuvos publika į Aziją savo numylėtinius išlydėjo su pergale. Lietuvos krepšinio rinktinė triumfavo atkakliose ir permainingose paskutinėse rungtynėse prieš savo publiką, bet dvyliktuko sprendimą paskelbęs Kazys Maksvytis laimėjimo nesureikšmino.

Per komandų pristatymą Kazys Maksvytis „Švyturio“ arenoje buvo sutiktas vienodai garsiai, kaip ir Lietuvos rinktinės kapitonas Jonas Valančiūnas arba 100 litrų degalų čekį per vieną iš pertraukėlių laimėjęs dar mokyklinio amžiaus nepriaugęs pyplys.

Į daugelį metų jo namais buvusią areną sugrįžęs darbėniškis sutiko daug pažįstamų veidų ir plačiai šypsojosi prieš paskutines Lietuvos rinktinės rungtynes prieš paliekant gimtinę ir išvykstant į tolimąją Aziją.

Bet šypsenų greitai neliko, kai Suomija su Lauri Markkanenu priešakyje kibo į atlapus Lietuvai, kurią prieš 10 dienų buvo įveikusi ir Tamperėje.

Nors lietuviai didžiąją mačo dalį pirmavo, o ketvirtajame kėlinyje buvo įgiję ir 10 taškų pranašumą, suomiai nesudėjo ginklų ir kabinosi į pergalę, kol paskutinėmis sekundėmis iš persvaros liko vos 2 taškai.

Vis dėlto Ignas Brazdeikis sumetė svarbiausius rungtynių baudų metimus ir Lietuva šventę pergalę 84:80.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

„Laimėjome rungtynes, nors energijos prasme man nepatiko, kaip šiandien į jas įėjome. Iš kitos pusės, tai pateisinama, nes turėjome laisvą dieną po rungtynių su prancūzais, o vakar turėjome paskutinę treniruotę, kur dar užkrovėme komandą. Tai praktiškai paskutinė kontaktinė treniruotė. Tas energijos trūkumas turbūt atsiliepė tam. Turėjome problemų stabdydami jų greitą puolimą. Čia turėtume pasitaisyti. Kas džiugina, tai kad sumažinome klaidų skaičių, ypatingai antroje pusėje, kai padarėme tik dvi. Susikūrėme gerų progų, su puolimu viskas gerai. Gynybą iki čempionato reikėtų pagerinti“, – po laimėjimo uostamiestyje kalbėjo K.Maksvytis.

Jis po paskutinių rungtynių Lietuvoje paskelbė ir savo sprendimą dėl dvyliktuko – paskutiniu komandą palikusiu žaidėju tapo Ąžuolas Tubelis, užleidęs dvyliktą vietą sudėtyje Gabrieliui Maldūnui.

„Už darbą padėkojome Ąžuolui Tubeliui. Jis pagaliau įsivažiavo, bet paprasčiausiai pritrūko laiko pažinti sistemą, pažinti mus, mums jį pažinti. Manau, kad grįš kitais metais dar stipresnis ir mums bus gera pagalba“, – sakė K.Maksvytis.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos rinktinės sudėtis: Rokas Jokubaitis, Vaidas Kariniauskas, Tomas Dimša, Margiris Normantas, Ignas Brazdeikis, Deividas Sirvydis, Mindaugas Kuzminskas, Tadas Sedekerskis, Eimantas Bendžius, Jonas Valančiūnas, Donatas Motiejūnas, Gabrielius Maldūnas.

– Kiek svarbi buvo ši pergalė psichologiškai po trijų pralaimėjimų iš eilės?

– Pabandysiu būti ciniškas: čia yra draugiškos rungtynės, jos skirtos gerinti žaidimą, tarpusavio supratimą. Tu gali laimėti visas jas ir būti psichologiškai pasiruošęs, bet svarbios bus oficialios rungtynės. Nežiūrime, laimime ar pralaimime, svarbu, kad kokybė gerėtų. Nesakyčiau, kad mums būtinai psichologiškai reikėjo pasiekti pergalę, kad nesulūžtume. Ne, žaidėme, kažkur buvo bangavimų, bet nemanau, kad labai svarbu pasiekti pergalę.

– Ar sutinkate, kad keitimai išderindavo žaidimą? Pasitaikė duobės pirmo, antro, trečio kėlinių pabaigose.

– Iš vienos pusės taip, bet iš kitos – žaidžiame 10-11 žaidėjų rotacija. Čempionatas vyksta kas dvi dienas, ta rotacija bus reikalinga. Be abejo, gal ilgiau palaikysime žaidėjus, kurie duoda pliusą, bet šiai dienai visus norime įtraukti ir čempionato metu bus toks formatas, kad visi žaidėjai bus svarbūs. Lyderiai po 30-35 minutes nepatemps.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Gabrielius Maldūnas, ko gero, yra dvyliktas rinktinės žaidėjas. Ar jis gali tikėtis minučių pasaulio čempionate?

– Gali kažkiek, jeigu reikės pakeisti planą, pasikeisti ginamaisiais. Bet be abejo, pagrindinį dėmesį skirsime pagrindiniams aukštaūgiams.

– Kaip šiandien jums pasirodė G.Maldūno žaidimo atkarpa? Šį kartą jis gavo progą svarbiu rungtynių metu.

– Pradžia nebloga, po to gal šiek tiek pavargo, kas yra logiška – jis nežaidžia daug. Žinome, ką iš jo gauti, pasirinkome labiau patikrintą variantą, kuris labiau tinka prie komandos.

– Kaip G.Maldūnas ir Ą.Tubelis reagavo į jūsų žinutę?

– Reiktų klausti jų. Ąžuolas padėkojo už buvimą rinktinėje ir žadėjo grįžti kitais metais.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ąžuolas Tubelis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ąžuolas Tubelis

– Liko dvejos draugiškos rungtynės. Ką galima pagerinti ir kas labiausiai kelia nerimą prieš išvykstant į Taivaną?

– Niekas nekelia nerimo, kodėl man kažkas turėtų kelti nerimą? Sumažinsime krūvius, pažiūrėsime rungtynes, pridėsime, ko reikia. Nenorėčiau kažkokių skambių frazių, kad treneriui kažkas kelia nerimą. Ne, komanda gerai dirba. Šiandien nebuvo pačios geriausios rungtynės, bet manau, kad susitvarkysime.

– Jonas Valančiūnas rodė lyderystę šiose rungtynėse ir netgi lenktyniavo taškais su Lauri Markkanenu. Kiek Jonas rodo pavyzdį komandai tokiose rungtynėse?

– Jonas, pirmiausia, savo požiūriu rodo kiekvienais metais atvažiuodamas į rinktinę. Šiemet prisijungė anksčiau. Geras pavyzdys tiek aikštelėje, tiek už jos ribų. Taip ir turi būti, jis yra kapitonas, lyderis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Lauri Markkanen
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Lauri Markkanen

– Kalbant apie gynybą prieš Lauri Markkaneną, kokius gerus ir blogus dalykus galite pasiimti iš to?

– Galbūt daugiau reikėtų padėti, kai jis yra su kamuoliu. Šiandien vėl to nebuvo, ypatingai agresyviai spaudžiant kamuolį. Galbūt per daug išsiplėtę buvome, kai Markkanenas atakavo krepšį, reikėjo jį priversti atlikti perdavimus. Nebuvo blogai.

– Ą.Tubelio daug aikštėje nematėme. Kokį įspūdį apie jį susidarėte treniruotėse?

– Jis turi išsigryninti, kurioje pozicijoje žais, penktoje ar ketvirtoje. Iš visų žaidėjų jo žaidimas labiausiai primeną Domą – kairiarankis, gali žaisti po krepšiu, mobilus pakankamai, labiau penktas nei ketvirtas.

– Antroje pusėje padarėte 2 klaidas, kai pirmoje – 10. Ką pavyko pakeisti?

– Gal kapitonas per pertrauką kažką pasakė? (šypsosi) Paprasčiausiai branginome kamuolį, greičiau įėjome į puolimą, kirtome vidurio liniją.

– Liko du testai. Kam labiausiai norėtumėte skirti dėmesį?

– Sumažinsime krūvius, sumažinsime rotacijas. Labiau orientuosimės į pirmas dvikovas pasaulio čempionate. Reikės geriau gintis stabdant varžovų greitą puolimą. Labai svarbu, kad vežamės visus sveikus tuos, kuriuos turime, nes matome, kitos rinktinės turi netekčių. Tai yra pliusas to, kad taip lėtai įsibėgėjame, o dar geresnė forma ateis.

Favoritai bus JAV, Prancūzija, Kanada, Vokietija.

– Po rungtynių Suomijoje sakėte, kad suomiai parodė, jog yra krepšinio šalis. Ar lietuviai irgi atsakė parodydami tą patį?

– Be abejo, susirinko pilnos tribūnos. Mums patiems, kai tribūnos pilnos, mums visada yra motyvacija žaisti. Pilnos tribūnos neduoda galimybės atsipalaiduoti.

– Ar stebite kitas draugiškas rungtynes ir gal kažkuri rinktinė palieka didžiausią įspūdį?

– Favoritai bus JAV, Prancūzija, Kanada, Vokietija – stipresnės rinktinės, kurios surinko geras komandas, daug NBA žaidėjų.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos rinktinės kontrolinės rungtynės:
  • Liepos 29 d. Panevėžys. Lietuva – Ukraina 100:72
  • Rugpjūčio 1 d. Kaunas. Lietuva – Sakartvelas 104:102
  • Rugpjūčio 4 d. Tamperė. Suomija – Lietuva 81:79
  • Rugpjūčio 9 d. Orleanas. Prancūzija – Lietuva 90:72
  • Rugpjūčio 11 d. Vilnius. Lietuva – Prancūzija 70:76
  • Rugpjūčio 14 d. Klaipėda. Lietuva – Suomija 84:80
  • Rugpjūčio 19 d. Naujasis Taipėjus. Lietuva – Puerto Rikas
  • Rugpjūčio 22 d. Naujasis Taipėjus. Lietuva – Latvija
  • Pasaulio čempionatas vyks rugpjūčio 25-rugsėjo 10 dienomis. Lietuviai turnyrą pradės varžybomis D grupėje Maniloje, kur žais su Egiptu, Meksika ir Juodkalnija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas