Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 17

Emocijų jūrą perplaukęs krepšininkių treneris nori patriukšmauti ir pasaulio čempionate

2019-aisiais metais Viliaus Stanišausko treniruojamos ir talentingosios Justės Jocytės vedamos šešiolikmetės tapo Europos vicečempionėmis, o šįmet ši komanda triumfavo Senojo žemyno U18 pirmenybėse. Klaipėdietis specialistas viliasi, kad sėkmingą ruožą kitąmet pavyks pratęsti pasaulio jaunimo čempionate.
Temos: 2 Krepšinis Sportas

Naktį iš antradienio į trečiadienį Vilniaus oro uoste nusileido naujai iškeptos Europos (U18) čempionės, kurioms Graikijoje vykusiame turnyre vadovavo 34-erių metų Klaipėdos LCC tarptautinio universiteto komandos strategas Vilius Stanišauskas.

„Emocijų jūra. Kalbėjome su treneriais, kad ant pakylos stovėjome šalia prancūzių ir ispanių, bet mes, lietuviai, iškėlę vėliavą giedojome himną. Net nemoku apsakyti patirtų emocijų. Visi kalba, skambina ir klausinėja, žurnalistai teiraujasi, ar įsivaizduojame, ką padarėme ir pasiekėme, bet žaidėjoms ir mums dar yra emocinis ir fizinis nuovargis, tad dar truputį reikia laiko viską suprasti“, – žurnalistams sakė V.Stanišauskas, kurio auklėtinės sekmadienį vakare kovoje dėl aukso 78:75 įveikė Ispanijos merginų rinktinę.

Pirmose čempionato rungtynėse lietuvaitės 61:70 nusileido suomėms, tačiau tuomet iškovojo šešias pergales bei iškovojo pirmuosius jaunimo aukso medalius Lietuvai po dešimties metų pertraukos.

„Po 2019-ųjų metų ir antros vietos ten kažkokių kitokių minčių čia ir nebuvo, – sakė V.Stanišauskas. – Važiavome laimėti medalių, apie pirmą vietą visada ir galvojome. Žinau, ką panelės gali jau nuo 2019-ųjų metų, ypač savo komandoje turint ir Justę. Pirmas planas buvo penketukas ir bilietas į pasaulio čempionatą, bet mintyse buvo medaliai ir pirmoji vieta.“

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Europos jaunimo čempionių – Lietuvos krepšininkių sutikimas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Europos jaunimo čempionių – Lietuvos krepšininkių sutikimas

Strategas tiki, kad su šiuo įspūdingu laimėjimu pasikartos 2008-ųjų metų scenarijus.

Tuomet Lietuvos merginos irgi iškovojo Europos čempionato (U18) aukso medalius, o vėliau būrys šios komandos žaidėjų atstovavo ir moterų rinktinei.

„Jau kalbėjau apie tai, kad ne viena ir ne dvi šios rinktinės krepšininkės vėliau žais moterų rinktinėje, – sakė V.Stanišauskas. – Justė viena šio medalio nelaimėjo, laimėjo visa komanda. Mūsų starto penketas buvo didžioji stiprybė. Esu beveik įsitikinęs, kad jos visos bus moterų rinktinėje.“

V.Stanišauskas tikisi, kad merginų pergalės turės ir dar didesnį poveikį bei prikels ir visą pastaraisiais metais merdėjusį moterų krepšinį.

„Dėmesio trūksta. Po 2019-ųjų metų irgi buvo kažkokių kalbų, bet normalu, kad po mėnesio ar dviejų visi tai pamiršo. Labai tikiuosi, kad po šios pergalės kitąmet ir pasaulio čempionate kažką parodysime. Palinkėjau merginoms, kad neužriestų nosių ir įrodytų, jog tai nebuvo atsitiktinumas ir kad galime gerą žaidimą parodyti ir medalius iškovoti pasaulio čempionate“, – sakė U18 merginų rinktinės strategas.

Nors visų laurų dėl triumfo Europos pirmenybėse specialistas nepriskyrė fenomenaliai Justei Jocytei, 16-metės indėlis į auksą yra nenuginčijamas.

Naudingiausia turnyro žaidėja tapusi iš Palangos kilusi krepšininkė vidutiniškai pelnė po 19,1 taško, atkovojo po 7,1 kamuolio, atliko po 6,9 rezultatyvaus perdavimo ir po 2,1 karto perėmė kamuolį. Vidutinis J.Jocytės efektyvumo koeficientas – 22,9 balai.

Finale ji surinko 38 naudingumo balus bei sulaukė Europos pirmenybių MVP apdovanojimo.

„Pažiūrėjus į statistiką, matyti, kiek ji išdalina rezultatyvių perdavimų. Ji sutraukia kitas žaidėjas. Justė pati yra gera, bet ir kitas padaro geresnėmis“, – sakė V.Stanišauskas.

Pastaruosius trejus metus J.Jocytė priklausė Prancūzijos krepšinio legendos Tony Parkerio valdomai Vilerbano ASVEL ekipai, kurioje rungtyniaus dar trejus metus.

„Justė per šiuos trejus metus pasikeitė. Atsirado didesnis fiziškumas, ji ir psichologiškai tobulėja, sportuoja ir tobulėja su geriausiomis krepšininkėmis, – teigė treneris. – Ji buvo mūsų kapitonė. Ji buvo tikra lyderė tiek aikštelėje, tiek už jos ribų.“

Kokioje pozicijoje jis regi ateityje rungtyniaujančią JJocytę?

„Ir su Juste pačia kalbėjome, kad jai labiausiai tinka trečia pozicija. Gal ji mažiau nori žaisti su kamuoliu, bet tą darė šioje rinktinėje ir to reikėjo. Matau ją 2–3 pozicijose, bet ji gali žaisti ir įžaidėja, nematau didelės tame problemos“, – sakė V.Stanišauskas.

VIDEO: Europos jaunimo čempionių – Lietuvos krepšininkių sutikimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas