Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Europos taurės turnyro startas: lietuviai, matyti veidai, favoritas ir NBA skandalistas

Europos krepšinio taurės turnyro (Eurocup) sezonas pajuda antradienį, o tarp 20-ies komandų vėl rungsis du Lietuvos klubai: „7bet-Lietkabelis“ ir „Wolves-Twinsbet“. Ta proga supažindiname su varžybų modeliu, favoritais, įdomiausiais veidais.

20 komandų iš 12 valstybių išsirikiavo prie Europos taurės turnyro starto.

Laisvas nugalėtojų sostas ir kelialapis į Eurolygą vėl masina antruoju pagal pajėgumo krepšinio laikomo Europos turnyro dalyvius, tarp kurių yra ir dvi Lietuvos komandos.

„7bet-Lietkabelis“ startuoja išvykos rungtynėse antradienį su Ankaros „Turk Telekom“, o „Wolves-Twinsbet“ turnyrą pradės trečiadienį namie dvikova su kita Turkijos komanda Stambulo „Bahcesehir“.

Patricija Adamovič / BNS/Garrison Brooks
Patricija Adamovič / BNS/Garrison Brooks

Tarp bukmekerių Vilniaus komandos galimybės vertinamos aukščiau, bet dauguma krepšinio specialistų silpnesne grupe laiko B, kurioje žais Panevėžio komanda.

Grupės. Reguliariajame čempionate vėl bus rungtyniaujama dvejose grupėse: A ir B.

A grupėje žais: Vilniaus „Wolves-Twinsbet“, Tel Avivo „Hapoel“ (Izraelis), Las Palmaso „Gran Canaria“ (Ispanija), Stambulo „Bahcesehir“, Badalonos „Joventut“ (Ispanija), Stambulo „Bešiktaš“ (abi – Turkija), Podgoricos „Budučnost“ (Juodkalnija), Trento „Dolomiti Energia“ (Italija), Ulmo „ratiopharm“ (Vokietija), Sopoto „Trefl“ (Lenkija).

B grupėje: Panevėžio „7bet-Lietkabelis“, „Valencia“ (Ispanija), Venecijos „Umana Reyer“ (Italija), Salonikų „Aris“ (Graikija), Liublianos „Olimpija“ (Slovėnija), Ankaros „Turk Telekom“ (Turkija), Breso Burgo „Cosea JL“ (Prancūzija), Hamburgo „Veolia Towers“ (Vokietija), Klužo „Napoca“ (Rumunija).

Suprasti akimirksniu

  • Europos taurė gyvavimą skaičiuoja nuo 2002 metų, kai susikūrus ULEB pradėtas vystyti antrasis pagal pajėgumą krepšinio turnyras.
  • Dukart šį turnyrą yra laimėjęs Vilniaus „Rytas“, triumfavęs 2005 ir 2009 metais.

Formatas. Iš abiejų grupių į atkrintamąsias kovas iškops po šešis klubus: 1-2 vietas užėmusios komandos iškart pateks į ketvirtfinalį, o 3-6 pozicijų ekipos žais aštuntfinalyje. Ir aštuntfinalyje, ir ketvirtfinalyje bus žaidžiama po vieną mačą aukštesnę vietą užėmusios komandos aikštėje, o pusfinalyje ir finale bus kovojama serijose iki dviejų pergalių.

Favoritai. Praėjusio sezono nugalėtojas „Paris Basketball“ ruošiasi debiutui Eurolygoje. Nors Europos taurės varžybose liko praėjusio finalo dalyvė, kita Prancūzijos komanda Breso Burgo „Cosea JL“, favorite laikoma ne ji.

NBA ir Eurolygos žaidėjais susistiprinusios Tel Avivo „Hapoel“ biudžetas, anot vadovų, planuojamas tarp 17-19 mln. eurų, tad favorito etiketę galima drąsiai klijuoti ant šios Izraelio komandos.

Bet niekada negalima nurašyti ir buvusių čempionų. Daugiausiai kartų – 4 – šį turnyrą laimėjusi „Valencia“ nusileido iš Eurolygos, vėl subūrusi sudėtį, vertą elitinio lygio. Turnyre žais dar trys buvę Europos taurės laimėtojai: užpraėjusį sezoną turnyre triumfavusi, bet į Eurolygą savo noru nepakilusi „Gran Canaria“, o taip pat Badalonos „Joventut“ ir Jeruzalės „Hapoel“.

Žvaigždė. Patrickas Beverley. Būdamas 20-ies jis jau žaidė Europoje, tada tris sezonus rungtyniavęs Ukrainoje, Graikijoje ir Rusijoje, o dabar grįžta į žemyną po 11 sezonų NBA. Geriausiais laikais rinkęs po 12,2 taško „Los Angeles Clippers“ ar dalinęs po 6 rezultatyvius perdavimus „Houston Rockets“), įžaidėjas dar labiau buvo žinomas kaip kibus gynėjas, galintis įsivelti į konfliktus su NBA žvaigždėmis arba pažerti skandalingų citatų.

Vida Press nuotr./Patrickas Beverley
Vida Press nuotr./Patrickas Beverley

Praėjusį sezoną „Philadelpia 76ers“ ir „Milwaukee Bucks“ gretose P.Beverley rinko po 6 taškus, tad jo išvykimas buvo staigmena, juolab, kad amerikietis pasirinko kelionę į neramųjį Izraelį.

„Buvęs komandos draugas man pasakojo, kad kiekviename bute yra slėptuvė nuo bombų, o jis ją naudojo rūbams susikabinti. Jis ten buvo 3 ar 4 mėnesius praėjusį sezoną ir nieko nenutiko, – savo sprendimą aiškino P.Beverley. – Kalbėjausi su ten žaidusiu amerikiečiu; jis sakė, jog ten rojus. Jis kasdien ėjo į paplūdimį, galėjo ten būti po 6 valandas per dieną ir nepatyrė nieko blogo.“

Lietuviai. Neskaitant „7bet-Lietkabelio“ ir „Wolves-Twinsbet“, Europos taurės varžyboms rengiasi du Lietuvos krepšininkai.

Su Kauno „Žalgiriu“ ir Eurolygoje žaidęs Martinas Gebenas pastaruosius porą metų žaidė Manresos „Baxi“ klube, bet vasarą paliko Ispaniją ir persikėlė į Liublianos „Olimpija“. 29 metų vilniečiui tai bus debiutas Europos taurės varžybose.

„Twitter“ nuotr./Marius Grigonis ir Martinas Gebenas
„Twitter“ nuotr./Marius Grigonis ir Martinas Gebenas

Tuo tarpu Eigirdas Žukauskas šiame turnyre žaidė ir praėjusį sezoną, kai pelnė po 6,4 taško ir 3,5 atkovoto kamuolio „Wolves-Twinsbet“ komandoje, bet vasarą jo sutartis baigėsi, ir 32 metų puolėjas patraukė į Trento „Dolomiti Energia“ (Italija) ekipą.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Eigirdas Žukauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Eigirdas Žukauskas

Tikru Europos taurės veteranu save gali laikyti Johnas Shurna. Lietuviško kraujo turintis 34 metų amerikietis šiose varžybose žais devintą sezoną, penktą paeiliui Las Palmaso „Gran Canaria“ gretose.

Buvę LKL žaidėjai. Europos taurės turnyras bus proga išvysti ir seniai matytus, ir praėjusį sezoną Lietuvos aikštėse žibėjusius legionierius.

Marcusas Fosteris (Tel Avivo „Hapoel“) praėjusį sezoną vedė „Rytą“ link „Betsafe-LKL“ aukso žiedų, o Rasheedas Sulaimonas („Budučnost“) buvo „Wolves“ lyderis.

Patricija Adamovič / BNS/Marcusas Fosteris
Patricija Adamovič / BNS/Marcusas Fosteris

Europos taurės varžybose šį sezoną išvysime daugiau LKL matytų veidų: Tylerį Cavanaugh (Stambulo „Bahcesehir“), Dereką Needhamą (Stambulo „Bešiktaš“), Kennethą Smithą (Jeruzalės „Hapoel“), Austiną Wiley (Jeruzalės „Hapoel“), Olivier Hanlaną (Ankaros „Turk Telekom“), D.J. Seeley (Klužo „Napoca“), Billy Ivei (Hamburgo „Veolia Towers“), Zsomborą Maronką (Hamburgo „Veolia Towers“), Andy Van Vlietą (Sopoto „Trefl“).

Patricija Adamovič / BNS/Rasheedas Sulaimonas
Patricija Adamovič / BNS/Rasheedas Sulaimonas

Žinomi treneriai. LKL auksą laimėjęs asmuo bus ir tarp trenerių – 2005-2006 m. Vilniaus „Rytą“ treniravęs Nevenas Spahija dabar antrą sezoną dirba Venecijoje – 61 metų kroatas vadovauja „Umana Reyer“.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Nevenas Spahija
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Nevenas Spahija

Zvezdanas Mitrovičius („Olimpija“), Pedro Martinezas („Valencia“), Erdemas Canas („Turk Telekom“) žinomi kaip buvę Eurolygos treneriai, ten irgi dirbęs Žanas Tabakas („Trefl“) dar prisimenamas ir kaip NBA čempionas. Stefanos Dedas (Tel Avivo „Hapoel“) yra dabartinio „Ryto“ trenerio asistento iš Graikijos Georgios Dedas'o brolis.

Eurolygos veidai. Didelė dalis komandų turi Eurolygoje žaidusių krepšininkų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Adamas Hanga
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Adamas Hanga

Jaleenas Smithas, Mateuszas Ponitka, Marko Simonovičius, Yogi Ferrellas dabar atstovauja „Budučnost“, Jaka Blažičius – „Olimpija“, Andrew Albicy, Carlosas Alocenas, Mike'as Tobey – „Gran Canaria“, Jaredas Harperis ir Yovelis Zoosmanas – Jeruzalės „Hapoel“, Joe Raglandas, Benjaminas Bentilas, Bruno Caboclo, Johnathanas Motley – Tel Avivo „Hapoel“, Adamas Hanga, Artiomas Pustovyjus, Ante Tomičius – Badalonos „Joventut“, Maxas Heiddegeris – Ankaros „Turk Telekom“, Kevinas Hervey – Klužo „Napoca“, Tyleris Ennisas, Kyle'as Wiltjeras – Venecijos „Umana Reyer“.

Daugiausiai Eurolygos patirties yra Valensijos komandoje, kurioje liko ir praėjusį sezoną žaidę Chrisas Jonesas, Semi Ojeleye, Jaime Pradila, Stefanas Jovičius ir kiti, o prisidėjo dar keli Eurolygos žaidėjai: Nathanas Sestina, Matthew Costello.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Johnathan Motley
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Johnathan Motley

Kas dar įdomu? Keli krepšininkai yra atvykę iš NBA, tarp jų Udoke Azubuike („Budučnost“), Anthony Lambas („Dolomiti Energia“).

Dar galima priminti, kad keliais žaidėjais anksčiau aktyviai domėjosi Kauno „Žalgiris“, pavyzdžiui, Kyle'u Allmanu („Bešiktaš“) ir iš NBA grįžusiu Ismailu Wainrightu (Tel Avivo „Hapoel“).

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kyle'as Allmanas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kyle'as Allmanas

Finišas. Europos taurės turnyro finalas vyks balandžio mėnesį, o jei prireiks trečiojo lemiamo mačo, jis vyks balandžio 16 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas