Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 04

Faktai apie Kauno „Žalgirio“ naujoką: genai, emocijos su „Rytu“ ir brolio melas

Tai Websteris antradienį nusileido į Lietuvą ir Kauno „Žalgiryje“ bandys įžaidėjo pozicijoje pakeisti Emmanuelį Mudiay. 15min siūlo įdomių faktų rinkinį apie vieną geriausių Naujosios Zelandijos krepšininkų.

Šeimyninės kovos – iki mėlynių

Gimęs Oklande 1995 metų gegužės 29 dieną Tai Websteris buvo tarsi pasmerktas žaisti krepšinį.

Jį ir šešeriais metais vyresnį brolį Corey į žaidimą įtraukė tėvas. Iš Niujorko kilęs Tony Websteris, žaidęs krepšinį Havajų universitete, persikėlė gyventi ir rungtyniauti į Naująją Zelandiją, kur paskui ir treniravo kitus. Motina Cherry yra žaidusi netbolą – komandinį žaidimą, kuriame po 7 žaidėjas mėto kamuolį į specialų krepšį.

Abu broliai pradėjo bumbsėti kamuoliu nuo mažų dienų. „Tai visada lygiavosi į Corey. Jis irgi visada bumbsėjo kamuolį krepšinio ar netbolo aikštėje. Turėti kamuolį savo rankose jiems yra antroji prigimtis“, – yra sakiusi T.Websterio motina.

Pats T.Websteris teigė, kad jį užgrūdino šeimos krepšinio mūšiai. „Man atspardydavo užpakalį kasdien, – Naujosios Zelandijos „Stuff“ yra pasakojęs T.Websteris. – Corey, tėvas ir aš žaisdavome žvėriškai 1 prieš 1, vienas prieš kiekvieną iki 21 taško. Iki šios sumos man daug trūkdavo, bet aš kovodavau, nepaisant randų ir mėlynių.“

Tai Websterio brolis Corey taip pat yra krepšininkas. 32 metų 188 cm ūgio gynėjas žaidė Naujosios Zelandijos, Australijos, taip pat Serbijos, Graikijos, Izraelio, Kinijos ir Italijos komandose, bandė patekti į NBA. Kai šiemet dėl atsisakymo skiepytis su juo nutraukė sutartį „New Zealand Breakers“, nuo rugsėjo atstovauja Egipto klubui.

„Scanpix“ nuotr./Tai Websteris ir Corey Websteris (dešinėje) yra vieni Naujosios Zelandijos rinktinės lyderiai.
„Scanpix“ nuotr./Tai Websteris ir Corey Websteris (dešinėje) yra vieni Naujosios Zelandijos rinktinės lyderiai.

Paklausta, iš kurio tėvų Websteriai paveldėjo taiklumą, krepšininko motina juokavo, kad jei sūnūs per rungtynes pataiko, ji visada sako, kad taiklumą paveldėjo iš jos. O jei broliams būna prasta diena atakuojant krepšį, – tada iš tėvo. „Nuo akimirkos, kai jie pradėjo žaisti, jie visada atrodė kaip dominuojantys vaikai komandoje, – sakė Cherry Webster. – Mokyklose jie pradėjo žaisti daug geriau už kitus vaikus. Manau, kad tai dėl paklotų pamatų – dėl genų ir dėl to, kad jie visada sukosi aplink krepšinio kamuolį.“

Klube atsisakė pinigų, čempionu tapo anksti

Būdamas 17-os metų T.Websteris 2012 metais jau buvo svarbus žaidėjas Naujosios Zelandijos rinktinėje per olimpinės atrankos varžybas. Per turnyrą Karakase paauglys pelnė po 13,5 taško, o į Angolos krepšį sumetė 21 tašką.

„Scanpix“ nuotr./Tai Websteris
„Scanpix“ nuotr./Tai Websteris

2013 metais jis tapo Australijos ir Naujosios Zelandijos čempionu.

Žaisdamas pirmąjį sezoną „New Zealand Breakers“ komandoje T.Websteris atsisakė atlyginimo – jis taip padarė, kad galėtų žaisti ir studijuoti NCAA, kur priima tik mėgėjus. T.Websteris svajojo apie NCAA, bet nieko nebuvo girdėjęs apie Nebraskos universitetą, kurio kvietimą išsirinko galiausiai. Nebraskoje pradėjęs nuo atsarginio vaidmens, per ketverius metus T.Websteris įsibėgėjo ir paskutinį – 2016-2017 m. sezoną universitete jau buvo ryškus lyderis – rinko po 17 taškų, atkovojo po 5 kamuolius, atliko po 4 rezultatyvius perdavimus.

Baigęs Nebraskos universitetą T.Websteris bandė patekti į NBA. Jis dalyvavo šešių NBA klubų peržiūrose, tarp jų ir tuometinės čempionės „Golden State Warriors“. Kai kurie ekspertai svarstė, kad 22 metų gynėjas gali būti pašauktas antrajame naujokų biržos rate, bet į stipriausią pasaulio krepšinio lygą pakviestas nebuvo.

Iki šiol į NBA pateko tik keli Naujosios Zelandijos krepšininkai: Seanas Marksas (dabar dirba „Brooklyn Nets“ generaliniu vadybininku), Kirkas Penney (dirba Virdžinijos universiteto trenerių štabe) ir Stevenas Adamsas (dabar žaidžia „Memphis Grizzlies“).

„Scanpix“ nuotr./Stevenas Adamsas
„Scanpix“ nuotr./Stevenas Adamsas

Lygiavosi į tris NBA gynėjus

T.Websteris yra sakęs, kad savo žaidimą modeliavo stebėdamas kelis gynėjus: Patty Millsą (dabar žaidžia „Brooklyn Nets“), Timą Frazierą („Memphis Grizzlies“) ir Patricką Beverley („Minnesota Timberwolves“).

„Nemanau, kad žaidžiu kaip šie vaikinai, nes metu dažniau nei šie vaikinai NBA. Bet norėdamas kilti į aukštesnį lygį, tikiu, kad turiu žaisti kaip jie. Aš nebūsiu superžvaigždė. Nesu 18-metis fenomenas. Kiekvienam savas vaidmuo, o šie vaikinai ir turi tokius vaidmenis“, – sakė T.Websteris.

Sezonai Europoje ir akistatos su „Rytu“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas