Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 03

Finalo seriją išlyginęs „Ryto“ treneris: „Mes žinome, kad galime apginti titulą“

Viso mačo metu pirmavęs Vilniaus „Rytas“ smogė atgal Kauno „Žalgiriui“ ir išlygino didžiojo „Betsafe-LKL“ finalo serijos rezultatą 1-1. „Jaučiame spaudimą apginti titulą, bet „Žalgiryje“ jis penkiskart didesnis“, – po rungtynių kalbėjo Giedrius Žibėnas, pasidžiaugęs auklėtinių reakcija po pirmosios dvikovos Nemuno saloje.

„Mūsų angaras – jūsų košmaras“, – skelbė ištikimiausių Vilniaus „Ryto“ sirgalių „B tribūna“ iškeltas plakatas mačo pradžioje.

Nors po pirmųjų rungtynių Kaune kalbėjęs „Žalgirio“ strategas nesureikšmino „Jeep“ arenos faktoriaus, tačiau šalies flagmanas suspaustos sostinės arenos pelkėje smegti ėmė nuo pirmo ginčo kamuolio.

Energija spinduliavęs „Rytas“ mačą pradėjo su vėjeliu, įmetęs pirmuosius 9 rungtynių taškus. Galingai į mačą įsijungė Jaime Echenique – kolumbietis dominavo prieš Kevarriusą Hayesą ir surinko greitus 6 taškus.

Antrajame kėlinyje – dviejų „Žalgirio“ ir „Ryto“ amerikiečių šou. Gimtadienį šventęs Marcusas Fosteris per kėlinį įmetė 13, pasižymėjęs ir fantastišku dėjimu po kombinacijos „žemė-oras“ su Elvaru Fridrikssonu. Tuo metu kitoje aikštelės pusėje Isaiah Tayloras per ketvirtį atsakė net 14 taškų.

Rungtynėse netrūko grubių epizodų ir emocijų protrūkių. Pirmoje mačo pusėje nesportine pražanga buvo nubaustas Rolandas Šmitas, neleistinai sustabdęs Tomą Lekūną, o po ilgosios pertraukos nesportine pražanga buvo traktuotas Justino Gorhamo judesys prieš Kevarriusą Hayesą.

Pirmajame serijos mače siautėjęs Arnas Butkevičius liko tuščias sau puikiai pažįstamoje arenoje, o Margirio Normanto ir Gyčio Radzevičiaus tritaškiai metimai trečiojo kėlinio antroje pusėje kilstelėjo „Ryto“ pranašumą iki 15 taškų.

Per likusį laiką „Žalgiris“ atrodė bespalvis ir sugniuždytas. Giedriaus Žibėno diriguojamas „Ryto“ traukinys pervažiavo varžovus rezultatu 94:71 ir serijos rezultatas tapo lygus 1-1.

Rungtynių pabaigoje – „Ryto“ sirgalių skanduotė ir mostai svečiams iš Kauno: „Mūsų vilko jūs nepapjausite!“.

„Mes nebuvome patenkinti rungtynėmis prieš dvi dienas. Tikrai visi supratome, kad žaidėme prastai. Šiandien galiu drąsiai sakyti, kad „Rytas“ pradėjo finalą, – po mačo kalbėjo Giedrius Žibėnas. – Susitvarkėme su problemomis, kurios labiausiai žeidė pirmose rungtynėse. Žaidėjai greitai padarė išvadas. Buvome kietesni po lenta, vertėme juos dažniau klysti, susitvarkė su Arnu Butkevičiumi, kuris yra labai svarbus „Žalgirio“ žaidėjas. Trečias kėlinys, kuris mus paskandino Kaune, šiandien mus pakėlė į viršų. Buvome pasiruošę kietesniam varžovų įėjimui po ilgosios pertraukos, bet šiandien mes buvome geresni. Puolime niekas nepasikeitė, bet patys matėte skirtumą gynyboje. Žaidėjai šiandien mėgavosi veiksmais gynyboje ir didžiavosi surinktais 50 prieš 50 kamuoliais.“

– Kiek šiems jūsų išvardintiems pasikeitimas įtakos turėjo „Jeep“ arenos palaikymas?

– Didžiulis sirgalių indėlis. Galime ne tik lyginti, bet ir drąsiai sakyti, kad „Jeep“ arena tikrai prilygsta pačioms karščiausioms Europos arenoms, o gal net jas ir lenkia. Tą mes šiandien jautėme patys. Kas nesutinka su tuo, tai jau nėra mūsų problema.

– Ar jaučiate, kad Marcusas Fosteris yra įjungęs maksimalią pavarą?

– Manau, kad visi žaidėjai yra įjungę maksimalią pavarą. Šiandien nesinori ieškoti herojų puolime, šiandien herojų norisi ieškoti gynyboje. Jų buvo daug. Pasikartosiu, bet nenoriu kalbėti apie puolimą. Puolime mes esame tokie patys. Marcusas šiandien buvo toks pat. Niekas čia per daug nesikeis. Didelis skirtumas buvo gynyboje. Ką norite girdėti apie individualius žaidėjų pasirodymus, visus drąsiai galiu išskirti gynyboje.

– Tomas Lekūnas nežaidė pirmajame serijos mače, o šiandien solidžiai atrodė tik įžengęs į aikštelę antrajame ketvirtyje. Kokį įspūdį jis paliko jums?

– Tikrai taip, sutinku. Jis įnešė gerą energiją, davė dar geresnį kontaktą, ko ir tikėjomės iš jo. Šiek tiek pakeitėme rotacijas šiandien, kurias šiek tiek ir sutrumpinome. Mes į žaidimą įvedėme T.Lekūną, kuris turi patirties ir mėgsta žaisti kontaktinį krepšinį. Mums pirmose rungtynėse trūko kontakto. Mes gailėjomės po pirmų rungtynių, kad Tomo nepanaudojome.

– Šeši žaidėjai surinko dviženklį naudingumo balų skaičių. Ar tokiose serijose tai ir yra didžiausia stiprybė?

– Manau, kad abi komandos pasižymi tuo pačiu. Puolime daug kas gali surinkti dviženklį naudingumą tiek pas mus, tiek varžovų komandoje. Atmintis turi būti labai trumpa. Rungtynės baigėsi ir varžovai reaguos į tai, bet dar svarbiau yra tai, kaip mes reaguosime. Mes turime suprasti, kad kitose rungtynėse lengva nebus ir turime būti tam pasiruošę.

– Kokios reakcijos tikitės iš „Žalgirio“?

– Manau, kad tai yra retorinis klausimas. Šiandien mes parodėme reakciją, o dabar yra „Žalgirio“ eilė. Mes norime pasimokyti iš klaidų. Mes buvome labai pikti ant savęs, kaip pradėjome pirmąsias rungtynes. Čia yra finalas, kai rungtynės žaidžiamos kas antrą dieną. Čia negalioja tai, kaip atrodei praeitose rungtynėse ir kaip kas sužaidė, kas kokią taktiką naudojo. Kiekvienos rungtynės yra nauja istorija. Kuo toliau, tuo svarbesnis bus žaidėjų charakteris, o ne kažkokie taktiniai pakeitimai.

– Kaip per kelias dienas pavyko komandą privesti prie tokio pasirodymo?

– Žaidėjai pamatė save per video peržiūrą, kaip silpnai jie atrodė. Kiek mes nepadarėme dalykų, kuriuos turėjome padaryti. Žaidėjai padarė tikrai didelį darbą pakeisdami savo požiūrį į kiekvieną atšokusį kamuolį ir į kiekvieną kontaktą, kurį reikia sugerti ar inicijuoti. Tai rodo žaidėjų charakterį. Kuo toliau šioje serijoje, tuo šis charakteris ryškės labiau. Pirmose rungtynėse buvo keli epizodai, kai kažkas nepavyko puolime ir gavosi rungtynių lūžis. Mes sulūžome per greitai, per kelias minutes. Šiandien žinojome, kad tokių momentų gali pasitaikyti, bet šiandien išlikome kartu. Toks ir skirtumas.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Songaila – kodėl žaidėjai rinktinei sako „ne“?

– Kiek gynyboje tenka kentėti su Jaime Echenique, o kiek jis jus pakelia puolime?

– Po pirmų rungtynių iškart atrodė, kad Jaime daug prasileido, bet pažiūrėjus video pamatėme, kad taip nebuvo. Jis teisingai vykdė dalykus, kurių prašėme. Gal truputį per daug užlipome ant gynėjų ir komandinių veiksmų pirmose atakos fazėse, jei kalbėtume apie pikenrolą. Žinoma, plika akimi žiūrint tuomet viskas krenta ant didelio žmogaus pečių. Mes paprasčiausius išsidėstymus padarėme neteisingai ir žaidėme po vieną. Tuomet neatkovotas kamuolys krenta ant didelio pečių, nors mažiukai nieko neatsitveria ir neinicijuoja kontakto. Tai buvo daugiau mažiukų kaltė, o ne Jaimes. Šiandien mažiukai padarė didelį darbą, inicijavo kontakto, tad prieiti prie Jaimes nebuvo taip lengva.

– Šiandien sunkiai sekėsi sulaikyti „Žalgirio“ gynėjus Isaiah Taylorą ir Luką Lekavičių. Ką reikėtų padaryti, kad kitose rungtynėse tai nepasikartotų?

– Tai yra geri žaidėjai, pradėkime nuo to. Taip nebus, kad sustabdysime visus. Žinoma, skirtingas akcentas yra tiek ant I.Tayloro, tiek ant L.Lekavičius. Vienas turi geresnį metimą, kitas – prasiveržimą. Reakcijas bandome daryti su taktika. Vieną kartą pavyksta, kitą ne. Šiandien jie gavo per daug erdvės, bet I.Tayloras susimetė ir daug sunkių metimų, kabėjęs daug laiko ore. Tai turime žiūrėti ir stengtis ištaisyti.

– Pasimojavote su Tyleriu Cavanaugh, o vėliau karštai reagavo į prieš E.Ulanovą švilptas pražangas. Ar prieš „Žalgirį“ kai kuriose situacijose pražangos yra atiduodamos per pigiai?

– Nenoriu komentuoti teisėjų. Kai turime Eurolygos teisėjus, komentuoti nėra ką. Jie dirba savo darbą, mes dirbome savo. Emocijos kažkur išlenda, nes treneriai nori maksimumo ir vienos teisėjavimo linijos. Tą patį daro ir varžovų treneriai. Tai yra neatsiejama darbo dalis. Emocijų visada norisi rodyti mažiau, labiau susitelkti į taktiką ir komandos valdymą, bet esu jaunas treneris, tad nelengva valdyti emocijas. Jei varžovai darys „trashtalką“, jis visada sulauks atsako, ypač „Jeep“ arenoje.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Giedrius Žibėnas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Giedrius Žibėnas

– Apie ką kalbėjotės su M.Fosteriu, kai paskutinį kartą jį pakeitėte?

– Tiesiog pasveikinau su gimtadieniu. Tai puiki dovana jam. Džiaugiuosi, kad nesugadinome gimtadienio. Kaip sakiau, atmintis turi būti trumpa. Šiek tiek pasidžiaugsime ir ruošimės kitam mačui.

– Kaip pavyko išjungti Rolandą Šmitą, kuris yra labai svarbus „Žalgirio“ žaidėjas?

– Turėjome vieną idėją, kurią pateikė treneris G.Dedas. Ją pavyko įgyvendinti. Antradienį lauks naujos rungtynės ir ieškosime naujų idėjų. Rolandas Šmitas yra geras žaidėjas, kurį labai sunku stabdyti. Jis turi visą puolimo arsenalą – tiek baudos aikštelėje, tiek prie tritaškio, tiek fiziškumo prasme. Tai žaidėjas, kurį sunku stabdyti. Naivu būtų tikėtis, kad jis taip atrodys visose rungtynėse.

– Ar priblėsę R.Šmitas ir I.Brazdeikis yra „Ryto“ nuopelnas, ar šis nusėdimas yra natūralus dalykas po varginančio Eurolygos sezono?

– Tai yra finalas, tad apie žaidėjų nusėdimus neturėtų būti kalbos. Čia yra adrenalinas, čia yra emocijos, tad visi eina iš paskutinių. Smulkių traumelių ar kažkokių kalbų apie formą nėra. Ką paruošėme per visą sezoną, tą ir turime. Nenustebkite, jei vienas žaidėjas sublizgės pirmose rungtynėse, bet bus nulinis antrose. Taip jau būna, kai vyksta rungtynės kas antrą dieną. To ir bus. Čia žaidžia komanda prieš komandą, tad tai ir norisi akcentuoti.

– Laimėti siekiate visada, bet kiek tokia triuškinanti pergalė jums leidžia pajusti kraujo kvapą finale, kad galite apginti titulą ir prieš Eurolygos klubą?

– Mes žinome, kad galime. Mes ir bandome ginti titulą. Jaučiame spaudimą apginti titulą, bet „Žalgiris“ jaučia penkiskart didesnį spaudimą. Jie turi su tuo gyventi. Jie dės viską kitose rungtynėse ant stalo, ką tik turi. Turime būti tam pasiruošę psichologiškai.

– Ar titulą yra sunkiau iškovoti, ar jį apginti?

– Žinoma, kad apginti. Negali būti didesnės motyvacijos, kaip titulo gynyba. Viena yra iškovoti titulą, bet titulą apginti ir įrodyti yra dar didesnė motyvacija. Visi aplinkui žino, kad titulą apginti yra sunkiau.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Songaila – kodėl žaidėjai rinktinei sako „ne“?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas