Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 26

Giedrius Žibėnas po nesėkmingo starto LKL finale: „Pagrindinis skirtumas – kova“

Vilnius – 0, Panevėžys – 1. Jau pirmajame finalo mače „Rytas“ išbarstė namų aikštelės pranašumą, kuomet Giedriaus Žibėno auklėtiniai „Avia Solutions Group“ arenoje „Lietkabelio“ krepšininkams nusileido 68:77.

Didžiąją Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) finalo seriją, kuri žaidžiama iki keturių pergalių, Vilniaus „Rytas“ pradėjo nesėkme.

Giedriaus Žibėno auklėtiniai įspūdingai pradėjo rungtynes. Neeilinės progos iškovoti pirmąjį „Betsafe-LKL“ titulą po 12 metų pertraukos sulaukęs „Rytas“ svečius iš Panevėžio už gerklės griebė nuo pat rungtynių starto, pelnydamas pirmuosius 12 dvikovos taškų.

Panevėžio „Lietkabelio“ žaidėjai taškų badą nutraukė 5-ąją dvikovos minutę, bet šeimininkai atotrūkį greitai kilstelėjo net iki 15 taškų.

Vis dėlto G.Žibėno kariaunos pranašumas greitai ėmė nykti. Proveržio sezoną žaidžiančio Panagiočio Kalaitzakio inspiruoti panevėžiečiai deficitą ištirpdė dar iki ilgosios pertraukos – 36:36.

15 taškų „Ryto“ pranašumas atrodė kaip tolimas miražas trečiajame kėlinyje, kai po dviejų Kristupo Žemaičio tritaškių svečiai jau diktavo savo sąlygas 63:53.

Dvi tolimos Speedy Smitho strėlės trumpam buvo sugrąžinusios viltį „Ryto“ sirgaliams, bet dvikovos pabaigą užtikrintai sužaidė „Lietkabelis“ ir serijoje iki keturių pergalių išsiveržė į priekį 1-0.

„Pralaimėjome pirmas rungtynes, bet turime jas greitai pamiršti, – spaudos konferenciją pradėjo Giedrius Žibėnas. – Pradėjome žaisti individualiai, įsiklampinome į „Lietkabeliui“ patogų žaidimą. Kai turėjome keturias komandines pražangas, žaidėme per naiviai ir praradę discipliną. Baudavome per dažnai, per dažnai juos siuntėme prie baudų metimų linijos. Puolime buvo per daug dvejonių. Per laisvas dienas reikia pasidaryti išvadas ir žaisti paprasčiau. O metimai, kuriuos prametėme, dar įkris.“

– Turėjote 15 taškų persvarą, bet greitai jos netekote. Kada įvyko lūžis ir kas išmušė komandą, kuri startavo taip gerai?

– Pagrindinis skirtumas šiose rungtynėse buvo kova. Tie 50 prieš 50 kamuoliai. Vienuolika kartų mums legaliai išplėšė kamuolį iš rankų. Tai yra finalas. Viskas finale yra apie tai – kas kam kamuolį išplėš iš rankų. Šiose smulkmenose „Lietkabelio“ vyrai šiandien buvo stipresni.

– Kaip šiandien sekėsi Evaldui Kairiui?

– Evaldas šiandien sužaidė puikias rungtynes. Jis pasiekė savo sportinę formą. Iš kitų aukštaūgių geresnių rungtynių tikimės kitose rungtynėse.

– Ivanas Buva šiandien rodė daug emocijų ir ne tokį gerą žaidimą. Jis šiandien pats save išsiėmė iš rungtynių ar varžovai tą padarė?

– Ne pirmas kartas. Jis emocingas žaidėjas, nori laimėti, kaip ir visi mes. Kitas rungtynes jis sužais žymiai geriau.

– Per ketvirtą kėlinį išmetėte 14 tritaškių ir tik 4 dvitaškius. Ar jums kūrybos nepritrūko ir žaidimo baudos aikštelėje?

– Mes sukūrėme tuos tritaškius kamuolį žaisdami tarp tritaškio ir baudos aikštelės. Kažkas įsiverždavo, kažkas atmesdavo, kažkur pritraukdavome gynybą. Šiandien nepataikėme. Bet jokių pasiteisinimų nėra. Taip gali atsitikti. Mes nepataikėme pagal savąjį vidurkį. Aišku, reikia pripažinti ir gerą „Lietkabelio“ gynybą. Tai yra finalas ir reikia muštis kiekvienoje situacijoje.

– Arnas Butkevičius labai anksti sulaukė keturių asmeninių pražangų. Kiek tai išmušė „Rytą“?

– Labai skaudu buvo Arno netekti taip anksti. Jis yra mūsų variklis. Reikia pripažinti, kad išsimušėme su ankstyvomis jo pražangomis. Kaip minėjo Gytis, po vieną rungtynių nelaimėsime, o Arnas yra tas, kuris klijuoja žaidimą abiejose aikštės pusėse.

– A.Butkevičius ketvirtosios pražangos sulaukė antrojo kėlinio pabaigoje. Ar buvote pamiršęs jį, ar rizikavote?

– Rizikavome, nes jis labai svarbus mums žaidėjas. Rizikavome, tikėjomės, kad jis negaus pražangų, bet jo rankų būna daug, o „Lietkabelis“ gerai žaidžia, kai mes turime keturias pražangas. Žinome tai. Jie ieško tų pražangų. Šiandien daug kur prisigavome, kur bauduoti negalėjome.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./LKL finalas: „Rytas“ – „Lietkabelis“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./LKL finalas: „Rytas“ – „Lietkabelis“

– Trečiąjį kėlinį, kai aikštelėje nebuvo A.Butkevičiaus, pralaimėjote 17:27. Ar taip skaudžiai kainavo ketvirtoji pražanga?

– Tai buvo vienas iš tų raktinių momentų, bet mes turime dar dešimt žaidėjų be Arno. Kiekvienas turi žengti žingsnį į priekį kitose rungtynėse. Pasikartosiu, bet turime pamiršti šį mačą.

– Kaip vertinate gynybą prieš G.Oreliką, kuris nepelnė taškų per 26 minutes?

– Taip, G.Oreliką pristabdėme, bet tai yra komanda, turinti pakankamai gilią rotaciją. Jie turi žaidėjų, kurie gali kilti nuo suolo ir daryti skirtumą rungtynėse. Jeigu vieną sustabdysime, iššaus kitas. Didelio teigiamo dalyko nėra, nes iššovė kiti žaidėjai ir pridarė dar daugiau žalos.

– Sekmadienį laukia antrasis serijos mačas. Kaip ruošitės?

– Pagrindinis skirtumas – kova. Turime suprasti, kad geros rungtynių pradžios, vieno kėlinuko ar gerų 15 minučių prieš tokią komandą neužteks. Žinome, kad jie turi stiprią kovinę dvasią ir kaip jie žais Panevėžyje. Mes turime teisingiau įžengti į aikštelę.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir J.Mačiulis – smūgis Šarui, „Žalgirio“ krachas ir naktiniai žaidėjų nuotykiai

– Džordže Gagičius jus baudžia visą sezoną, o šiandien vėl suveikė 25 naudingumo balus. Kas prieš jį neveikia ir ar jis apskritai yra sustabdomas jums žaidėjas?

– Esame pajėgūs sustabdyti bet kurį žaidėją, bet reikia šį darbą daryti geriau. Turime dvi skirtingas gynybos sistemas prieš jį, ir su atskirais žaidėjais. Turime būti jose geri, nes nė viena gynybos sistema mums nėra nauja. Taip žaidžiame dešimt mėnesių. Tokiu sezono metu tai turime išpildyti paprasčiausiai geriau. Tokiame finale kova vyksta kiekviename aikštelės milimetre. Gagičius kamuolį nori priimti kuo žemiau, turime priversti priimti kuo toliau nuo krepšio. Kas laimės tą kovą kiekviename milimetre, tas turbūt laimės ir finalą.

– Kiek serijoje yra svarbus namų aikštelės pranašumas?

– Parodys laikas, nes į Panevėžį mes važiuojame laimėti ir susigrąžinti namų aikštelės pranašumą.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir J.Mačiulis – smūgis Šarui, „Žalgirio“ krachas ir naktiniai žaidėjų nuotykiai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas