Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 28

Gydytoją nustebino gandai apie Domanto Sabonio traumą, atskyrusią jį nuo NBA

Domantas Sabonis dėl traumos paliko NBA komandą „Indiana Pacers“ ir visą NBA „burbulą“ – krepšinio ir gyvenimo kompleksą Orlande, Floridos valstijoje, kur pandemijos metu 22 komandos tęs NBA čempionatą. Neramios žinios tarsi nuo kalno riedanti sniego gniūžtė atsirito iki Lietuvos, bet perdėtas pavojaus aliarmas stebina Lietuvos rinktinės gydytojus. „Nereikia dramos daryti, ne ta vieta. Tikrai praeis“, – sakė Vytenis Trumpickas.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vytenis Trumpickas gūžčioja pečiais, per naujienų informacijos kanalus išgirdęs piešiamus tamsius scenarijus.

Kažkas mini apie galimus 8 mėnesius be krepšinio, kažkas mini pusę metų, o tai stebina trylika metų Lietuvos rinktinėje dirbantį gydytoją.

Galbūt spėliones perša kito Lietuvos rinktinės žaidėjo trauma.

Marius Grigonis praleido be krepšinio daugiau nei aštuonis mėnesius nuo tada, kai lapkričio mėnesį susižeidė pėdą per Eurolygos rungtynes su Stambulo „Fenerbahče“.

Kauno „Žalgirio“ gynėjui gruodžio pradžioje Kauno „Gijos klinikose“ buvo operuota plyšusi pėdoje esanti plantarinė jungiamojo audinio plokštelė. M.Grigonis buvo pasirengęs žaisti kovo mėnesį, kai sezonas kaip tik nutrūko dėl pandemijos, o kitos rungtynės Taline žaidėjui įvyko po daugiau nei 8 mėnesių.

Tačiau Taline per „Baltijos kelio“ turnyrą apie D.Sabonio traumą išgirdę Lietuvos rinktinės gydytojai purtė galvą.

„Tai visai kas kita nei Grigoniui“, – sutartinai purtė galvą Vytautas Kailius ir Petras Mikučionis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Grigonis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Grigonis

Taline jie diskutavo apie D.Saboniui JAV nustatytą plantarinį fascitą – pėdos skliauto fascijos uždegimą.

Svarstydami, kad geriausiu atveju trauma gali trukti dvi savaites, o prasčiausiu – pusmetį, jie dar nesiryžo prognozuoti, kiek laiko galėtų užtrukti gydymas, nes reikėtų daugiau informacijos.

Drąsiau išvadas darė V.Trumpickas – dėl netikėto apendicito pats likęs Lietuvoje, bet jau besidarbuojantis reabilitologas, bendravęs ir surinkęs daugiau informacijos dėl D.Sabonio traumos.

„Tai yra sausgyslės audinio uždegimas, nutinkantis dėl įvairių priežasčių. Domanto atveju, dėl pandemijos ilgai nebuvo didelio krūvio, dabar jis gavo daug ir iškart, daugiau teko ir jo kairei pėdai.

Sausgyslė įsitempė, pėda sureagavo ir tai sukėlė uždegimą.

Tai iš tiesų aštrus skausmas, jis erzina ir nervina, nes jaučiasi kiekviename žingsnyje“, – sakė V.Trumpickas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytenis Trumpickas, Arvydas Sabonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytenis Trumpickas, Arvydas Sabonis

„Indiana Pacers“ klubas nusprendė nerizikuoti ir verstis be savo vidurio puolėjo liepos 30 – rugpjūčio 14 dienomis, kai 22 lygos komandos pratęs ir baigs NBA reguliarųjį čempionatą.

Suprasti akimirksniu

  • „Pacers“ turės keisti žaidimą
  • D.Saboniui iškritus dėl traumos bei susižeidus kitam vidurio puolėjui Gogai Bitadzei, „Indiana Pacers“ turės spragų priekinėje linijoje. Iš aukštaūgių lieka tik Mylesas Turneris, o taip pat sunkiojo, o ne vidurio puolėjo pozicijai labiau tinkami žemesni JaKarras Sampsonas ir T.J.Leafas.
  • „Mes turime vaikinų, kurie daro kitus dalykus aikštėje, kokių Domas nedarydavo, – sakė „Pacers“ lyderis Malcolmas Brogdonas. – Mūsų tikslas ne jį pakeisti. Mes to nepajėgsime. Bet mes galėsime daugiau atakuoti iš toli. Galėsime daugiau valdyti kamuolį. Dažniau įkirsti prie krepšio. Galėsime išplėsti aikštę šiek tiek geriau. Dabar turėsime žaisti, kad išnaudotume kitas stiprybes.“

D.Sabonis buvo Indianapolio komandos lyderis pagal rezultatyvumą (18,5 taško) ir atkovotus kamuolius (12,4), pirmą kartą patekęs į „NBA All Stars“ vasario mėnesį, bet gydytis Orlande šiuo metu jis neturi sąlygų, tad išvyko į Los Andželą.

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

V.Trumpickas teigimu, plantarinį fascitą galima būtų išgydyti ir greitai, suleidžiant stiprių vaistų injekciją, tačiau taip vadinama „blokada“ galėtų atsiliepti vėliau, o dabar geriausia gydyti natūraliu būdu.

„Paprasčiausiai reikia kasdien gerai padirbėti – po 4–6 valandas procedūrų, specialių mankštų, bet jokiu būdu neperkraunant ir duodant ramybės pėdai, kad nurimtų uždegimas, – sakė V.Trumpickas. – Žinoma, kad prireikus galima būtų padaryti injekciją ir tada viskas greitai pasibaigtų.

Bet norima to išvengti, gydyti natūraliu būdu. Dabar geriausia gydymas be medikamentų – tai fizioterapija, kineziterapija, masažai, masažinės vonelės, ledas, volavimas specialiais „rolikais“, avalynės ir specialių minkštų padų pritaikymas, kad jie amortizuotų krūvį ir neleistų persitempti sausgyslei. Yra įvairių metodikų.

Amerikiečiai viską turi ir žino, Domantas tikrai gaus teisingiausią priežiūrą.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Domantas Sabonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Domantas Sabonis

V.Trumpickas tvirtino, kad per savo karjerą nėra matęs atvejo, kad plantarinį fascitą sportininkui būtų tekę gydyti ilgiau nei du mėnesius.

Vienintelis pavojus galėtų būti kulno pentinas – užaugęs kaulinis audinys, kitaip tariant papildomas kauliukas, kuris duria ir sukelia skausmą.

„Jį išgydant reikėtų chirurginio metodo, bet ir tai aštuoni mėnesiai būtų negirdėtas atvejis – tiek ilgai nebūna“, – sakė V.Trumpickas.

Suprasti akimirksniu

  • Artimiausios Lietuvos rinktinės rungtynės
  • Lapkričio 26 ir 29 d. Lietuvos rinktinė žais 2021 metų Europos čempionato atrankos rungtynes namie su Danija ir Belgija. D.Sabonio ir J.Valančiūno šiose rungtynėse nebus, nes gruodžio 1 turėtų prasidėti naujasis NBA čempionatas.
  • D.Sabonis ir J.Valančiūnas laukiami Lietuvos rinktinėje 2021 metų birželio 29-liepos 4 dienomis Kaune vyksiančiame olimpiniame atrankos turnyre, kur šešios rinktinės varžysis dėl vieno bilieto į žaidynes Tokijuje.

Lietuvos rinktinės gydytojai dar nėra įsitikinę, ar D.Saboniui neprireiks operacijos, bet pagal turimą informaciją V.Trumpickas įsitikinęs, kad kaulinių ataugų neturėtų būti, tai tiesiog uždegimas. O tada ir skambinti pavojaus varpais nėra reikalo.

„Dėl plantarinio fascito mes niekada nesijaudiname. Tai ne ta vieta, dėl kurios reikėtų nerimauti. Net ir nuplyšus plantarinei fascijai žmogus gali žaisti be jokių problemų. Tai – nebaisi liga, – kalbėjo Lietuvos rinktinės gydytojas. – Per savo karjerą nesu matęs tokios traumos gydymo ilgiau nei porą mėnesių.

Jei intensyviai gydai, nuimi apkrovą, palikus tik nežalojančią apkrovą, pritaikai avalynę, fizioterapinius pratimus, tai iki dviejų mėnesių – ir tai pačiu pesimistiškiausiu variantu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas