Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 21

Į aikštę sugrįžęs Macas: „Esame komanda, kuri nepralaimi jau 21 metus“

Arvydas Macijauskas buvo vienas auksinės Lietuvos krepšinio rinktinės lyderių 2003-iaisias Stokholme, kuomet Antano Sireikos auklėtiniai finale 93:84 pranoko Ispaniją ir kopė ant aukščiausio pakylos laiptelio.
Arvydas Macijauskas
Arvydas Macijauskas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Geros sportinės formos nepraradęs 43-ejų snaiperis ryškiai spindėjo aikštelėje ir ketvirtadienį „Avia Solutions Group“ arenoje, kurioje auksinė rinktinė trumpam vėl išbėgo į aikštę po 20 metų pertraukos.

„Ačiū, kad pagyrėte, bet krepšinio nebelabai žaidžiu“, – plačiai šypsojosi dar ilgesnius plaukus, nei geriausiais krepšininko karjeros laikais užsiauginęs Macas.

„Yra kitų sporto šakų, kurias mėgstu ir mėgaujuosi sportuodamas, – tęsė išskirtinio taiklumo nepraradęs buvęs krepšininkas. – Formą stengiuosi palaikyti. Žaidžiu padelį, mėgstu sunkiąją atletiką. Treniruojuosi, stengiuosi gyventi aktyviai ir sveikai. Kūną senatvei reikia paruošti, o ne pradėti treniruotis, kai pasensti.“

Suprasti akimirksniu

  • ⭐AUKSINĖS RINKTINĖS SUDĖTIS: Arvydas Macijauskas, Ramūnas Šiškauskas, Saulius Štombergas, Mindaugas Žukauskas, Donatas Slanina, Virginijus Praškevičius, Dainius Šalenga, Giedrius Gustas, Kšištofas Lavrinovičius.
  • TRENERIAI: Antanas Sireika, Valdemaras Chomičius.

Lyderio vaidmens prieš žvaigždžių rinktinę, kurioje žaidė Robertas Javtokas, Jonas Mačiulis, Darjušas Lavrinovičius, Vaidas Baumila, talentingi šalies 20-mečiai ir kiti, ėmęsis A.Macijauskas per apšilimą nustebino ir elegantišku dėjimu.

„Slapti elementai. Rungtynėse jų bus dar daugiau“, – akį mirktelėjo interviu dar prieš draugiškas rungtynes davęs Macas.

„Iš tikrųjų, faina. Istorinis įvykis. Tie prisiminimai visada išliks širdyje. Šios rungtynės – viena, bet tai, ką mes jautėme tada, kai laimėjome Švedijoje – neįkainojama patirtis. Ir šeimai, ir kitoms kartoms, vaikams, tėvams“, – pridūrė geros nuotaikos nestokojęs taikliarankis, per pertraukėlę išpildęs ir jaunosios sirgalės, su Rimanto Kaukėno paramos fondo pagalba įveikusios sunkią ligą, svajonę – dovanojęs jai šuniuką.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Arvydas Macijauskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Arvydas Macijauskas

15min jau rašė, kad 2003-ųjų čempionate daugiausia taškų Lietuvos rinktinėje rinkęs snaiperis jau seniai yra rezultatyvus ir kitoje sferoje – Registrų centre iš viso yra 13 nekilnojamojo turto objektų, priklausančių A.Macijauskui. Tarp jų – ir vertingi būstai bei patalpos Vilniaus centre, ir sklypai prestižiniame Valakampių rajone.

Po dėl traumų anksti ištikusios karjeros pabaigos būta momentų, kai A.Macijauskas buvo arti sugrįžimo į krepšinio veiklas – Macas buvo laukiamas Vilniaus „Ryte“ ir LKL vadovo postuose, bet pokalbiai galutiniais susitarimais nesibaigė.

Ketvirtadienį aikštelėje Macas buvo aštrus ir kovingas – kaip ir geriausiais karjeros laikais. Auksinėje rinktinėje jis buvo rezultatyviausias su 21 tašku, bet 62:68 turėjo pripažinti žvaigždžių ir talentų ekipos pranašumą šventinio stiliaus rungtynėse.

Suprasti akimirksniu

  • ⭐ JAUNŲJŲ TALENTŲ IR ŽVAIGŽDŽIŲ KOMANDOS SUDĖTIS: Robertas Javtokas, Jonas Mačiulis, Mindaugas Lukauskis, Darjušas Lavrinovičius, Vaidas Baumila, Konstantinas Lilas, Giedrius Masalskis, Emilis Bartninkas, Matas Vokietaitis, Dovydas Butka, Dominykas Butka. TRENERIS: Darius Maskoliūnas.

– Esate įsijungęs kada pažiūrėti to čempionato rungtynių? Ar užtenka to, kas yra likę prisiminimuose?

– Daug metų prabėgo... Net 20. Buvo momentas, kai mindavau dviratį namuose ir įsijungdavau. Geros emocijos, motyvacija, nuovargio nesijaučia. Faina prisiminti.

– Po jūsų aukso rinktinei lipti ant aukščiausio pakylos laiptelio vėliau taip ir nepavyko. Pastaruoju metu išgyvename ir medalių sausrą, kaip manote, kodėl?

– Nenoriu dabar gilintis į detales. Šiandien smagu prisiminti tą čempionatą, kuris davė tiek daug gerų emocijų, suvienijo sirgalius. Buvo ir džiaugsmo, ir ašarų – visko. Sportas tuo ir yra gražus, kad ne visada viskas yra prognozuojama.

– Gal Arvydo Macijausko trūksta krepšinyje?

– Gal ir trūko. Nepakvietė šiais metais... (juokiasi).

– Kalbu apie jūsų patirtį, kuria būtų galima pasidalinti...

– Yra visokių minčių, visokių idėjų. Miela prisidėti. Iš tikrųjų, krepšinis man davė gyvenimą. Suformavo mane, kaip asmenybę, užtikrino saugią ateitį man ir mano vaikams. Esu labai dėkingas pačiam krepšiniui, valstybei, kad galėjau čia užaugti, čia baigti krepšinio mokyklą. Likau čia gyventi, įleidau šaknis ir su vaikais mėgaujamės gyvenimu Lietuvoje.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Lukas Balandis / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– O kaip dabar atrodo jūsų ir krepšinio santykis? Tik jūs ir televizorius? Ar dar ir pažaidžiate?

– Ne, krepšinio nežaidžiu. Yra kitų sporto šakų.

– Ar labai liūdna, kad neatvyko ir Šarūnas Jasikevičius?

– Aišku, liūdna. Kiekvieno žaidėjo trūksta. Tai yra dalelė didžiulės, gražios mūsų dėlionės. Jeigu nors vienos dalelės trūksta, tuomet ta dėlionė nesižiūri. Bet jis užsiėmęs, turėjo svarių priežasčių. Labai ilgimės jo ir tikimės, kad kažkada dar visi susitiksime.

– Gal bandėte paraginti? Pakviesti?

– Tai – organizaciniai klausimai. Yra už tai atsakingi. Visi esame suaugę. Brandūs vyrai, su šeimomis, vaikais. Nepradėsime klausinėti, kodėl neatvažiuoji ir panašiai.

„Scanpix“ nuotr./Lietuvos rinktinė – 2003 m. Europos čempionė
„Scanpix“ nuotr./Lietuvos rinktinė – 2003 m. Europos čempionė

– Kuo buvo ypatinga ta auksinė rinktinė?

– Nežinau. Puiki komanda, puikūs organizaciniai, vadovavimo gebėjimai. To paties trenerio (Antano Sireikos). Žaidėme gerą krepšinį.

– Visi buvote susirinkę ir prieš 10 metų. Kokios tos emocijos, kalbos?

– Ai, kol kas tik trumpai šnektelėjome. Vėliau turėsime daugiau laiko. Po rungtynių, dūzgėse. Tikrai smagu visus pamatyti. Visi atrodo laimingi.

– Ar pasikeitę?

– Metai keičia visus. Kaip sakoma, susigrąžinti galima viską, išskyrus prabėgusius metus. Tai yra neišvengiama.

„Scanpix“ nuotr./Arvydas Macijauskas 2003-iaisiais
„Scanpix“ nuotr./Arvydas Macijauskas 2003-iaisiais

– Kas laukia po rungtynių?

– Ai, dar nenusprendėme. Svarbiausia – nepralaimėti, nes esame komanda, kuri nepralaimi jau 21-erius metus (šypteli). Būna komandos NBA lygoje nepralaimi metus, o mes – 21-erius. Rekordas!

– O turite savo mėgstamą komandą, kurią palaikote?

– Aš – už gerą, kokybišką krepšinį. Laimingus sirgalius, geras emocijas. Žaidimą be traumų. Švarų, gražų sportą.

– Bet Vilniaus „Rytas“ ir Klaipėdos „Neptūnas“ vis tiek turbūt arčiausiai širdies?

– Galimai (šypteli).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas