Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 06 11

Į kritiką atsakęs R.Jarutis: apie Mareką ir „Žalgirį“, išvykusius talentus ir garsiąją frazę

„Tai – absurdas. Tai būtų tas pats, jei aiškintų, kad domimės Željko Obradovičiumi ar Greggu Popovichiumi“, – balandžio 15-ąją 15min žurnalisto Kęsto Rimkaus paklaustas apie Rusijos žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, jog Donaldas Kairys yra pagrindinis kandidatas treniruoti „Rytą“, atsakė Vilniaus klubo direktorius. Po 57 dienų R.Jarutis per oficialią spaudos konferenciją Vilniuje pristatė D.Kairį kaip naująjį „Ryto“ vyr. trenerį. Bet susitikime su žiniasklaida vienas „Ryto“ vadovų savo žodžių neišsižadėjo.

„Aš savo žodžių tikrai neatsisakau. Nes tuo metu mes turėjome galiojančią sutartį ir treneriui tą patį minėjau, jog buvo kalbama su Dainiumi Adomaičiu. Ne tiesiogiai su juo, o jo agentu, dėl galimybės bendradarbiauti pagal mūsų finansines galimybes, – ketvirtadienio rytą „Jeep“ arenoje gausiai susirinkusiems žurnalistams pasakojo R.Jarutis. – Tos frazės ne tik kad neišsižadu, ji pasakyta ir... Nematau jokių problemų. Nes tuo metu dirbome, turėjome trenerį. Ir klubas tikrai stovėjo už tą trenerį.“

Pristatydamas D.Kairį, „Ryto“ klubas oficialiame pranešime paskelbė, jog 43-ejų specialistas atsisakė solidesnio pasiūlymo „Avtodor“ ir sutiko už mažesnį atlygį dirbti sostinės komandoje. Finansinis klausimas buvo svarbus ir dėl kompromisinio kontrakto derybų su D.Adomaičiu.

15min žiniomis, „Rytas“ D.Adomaičiui siūlė persirašyti kito sezono kontraktą beveik už tris kartus mažesnę sumą – nuo 180 tūkst. eurų, kuriuos 2020–2021 m. strategas turėjo uždirbti pagal seną susitarimą, iki 70 tūkst.

Galiausiai D.Adomaitis nesutiko likti Vilniuje ir „Rytas“ netrukus oficialiai sukirto rankomis su D.Kairiu. Tiesa, klubas nenorėjo atskleisti, ar D.Kairiui mokės daugiau, nei pagal kompromisinį variantą būtų mokėję D.Adomaičiui.

„Tai yra konfidencialu. Galvoju, suradome sprendimą ir tos sąlygos... Abi pusės turėtų būti patenkintos“, – sakė R.Jarutis.

Pateikiame visą spaudos konferenciją su „Ryto“ direktoriumi Rolandu Jaručiu.

– Kaip vertinate tą trenerių permainų foną?

– Įvyko trenerių pasikeitimai – viskas lyg ir aišku. Yra treneris, kuris turėjo darbą. Kuris atliko puikų darbą. Ir kur nebuvo jokių konfliktų.

Gal nusišypsosite – sakysite, melas, bet, deja, taip (šypsosi). Nebuvo jokių konfliktų. Kad noras ar kažkas buvo ne taip ar kažką – diskusijos visada vyksta darbe. Turbūt savo darbe irgi turite nesutarimų.

Ar buvo konfliktų? Ar praėjusį sezoną buvo per keturias komandas nors mažiausias konfliktas? Nebuvo. Ar buvo atleidimų? Nebuvo.

Taip pat jūs visi informuoti apie (Mareko Blaževičiaus) susitikimą su „Žalgirio“ atstovais – vyksta derybos.

– Su Linu Kleiza konflikto nebuvo?

– Turiu omenyje su treneriais ir žaidėjais. Taip pat apie Liną turbūt paminėsiu...

Grįžtant prie klausimo, visas tas fonas sukuriamas. Bet negalvokite, kad kažkaip negatyviai į tai reaguoju. Jūs domitės – turite gerų įžvalgų, gyvenate krepšiniu – tai geriausias dalykas, kas gali nutikti – kad jums yra įdomu ir ne vienam jūsų svarbu, kad Vilnius turėtų gerą konkurencingą komandą ir duotų nors kokią atsvarą LKL bei pagarbiai atstovautų Europos turnyre.

– Ar klubo komunikacija trenerio klausimu buvo tinkama?

– Jūsų išsakyta kritika, ne tik dėl komunikacijos, yra geras spyris į šikną. Turime dirbti tuo klausimu.

Aš tik turiu dar jums tokį pasiūlymą – jei yra klausimų, visada užvažiuokite į klubą. Visus kviečiu (šypsosi).

Jūs mums tikrai padedate ir padedate tikrai nemažai – ir tobulėti, ir eiti į priekį. O kad mes klystame, kad aš klystu, tai proceso dalis. Stengsimės, kad kitą sezoną būtų kuo mažiau visokių tokių niuansų ir nesusipratimų. Kad būtų krepšinis, krepšinis ir krepšinis, kuris džiugintų mus visus.

– Ar išėjus Linui Kleizai sporto direktoriaus pozicija dabar laisva?

– Jos nėra ir nebus.

– Tai jūs rinksite komandą su treneriu Kairiu?

– Žaidėjų komplektacija derinama su treneriu. Trenerio prioritetas – jis renkasi žaidėjus, savo asistentus. Ne viename klube taip daroma.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Linas Kleiza
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Linas Kleiza

– Ar šiandien jau galima nustatyti, kiek gali kristi žaidėjų kainos?

– Kaip rodo visos tendencijos, kurios vyksta Europos krepšinyje, manau, kainos tikrai kris. Taip, dar net nėra birželio vidurio. Žaidėjai turbūt tikisi, kad kainos išliks tame lygmenyje, kuris buvo anksčiau. Bet tai yra procesas, kuris glaudžiai susijęs su ekonominiais rodikliais.

Žiūrint į mūsų klubą, didžiausia padėka rėmėjams, kurių nė vienas neatsisakė toliau būti su klubu. Su jais toliau bendraujame ir turime iš jų didžiulį palaikymą. Galime tik palinkėti, kad jie kuo toliau, tuo labiau klestėtų – tuo bus geriau ir klubui.

– Bet su esamais žaidėjais kalbatės dėl mažesnių kontraktų?

– Galima konkretizuoti.

Marekas Blaževičius turi galiojančią sutartį. Puikiai žinote, jis buvo pasiūlytas ir Krasnodarui. Nežinau visų peripetijų, kodėl derybos nutrūko ir ar jos tęsiasi, čia turbūt reikia klausti agento. Taip pat jūs visi informuoti apie susitikimą su „Žalgirio“ atstovais – vyksta derybos. Daugelis sutarčių, kokias esu radęs dėl išpirkų, kurios surašytos ir pasirašytos, negalime nevykdyti tų įsipareigojimų ar kaip nors neatsižvelgti į tai, kas nurodyta sutartyje.

Marekas iki tam tikros datos turi išpirkos galimybę. Klubas ir treneris deda visas pastangas, kad Marekas, kuris yra Vilniaus krepšinio auklėtinis, liktų čia. Sirgaliai jį myli ir palaiko. Mano nuomone, geriausia vieta tobulėti Marekui būtų Vilnius.

Mes ne tik kad bandome jį išsaugoti – jam ir jo agentui pasiūlyta pratęsti bendradarbiavimą ir toliau, aišku, atsižvelgiant į mūsų finansines galimybes.

Bendžius turi galiojantį kontraktą. Dedame visas pastangas, kad jis liktų čia. Jam ir Butkevičiui pasiūlyti ketverių metų kontraktai pagal klubo leidžiamas finansines galimybes. Yra data, iki kada klubas turi galimybę apsispręsti, ar aktyvuoti sutartį dar vieniems metams pagal finansines galimybes iš ankstesnės sutarties, ar surasti kokių kitų galimybių bendradarbiauti, kad jie liktų čia. Nes per tą laikotarpį, kurį praleido Vilniaus komandoje, jie yra tapę klubo simboliais. Galvoju, tai labai solidūs, geri žaidėjai. Mes norime, kad jie liktų.

Taip, yra rinka – jeigu jie sulauks kažkokių pasiūlymų, aš galiu paprastai atsakyti, kad nesame pajėgūs konkuruoti dėl kainų rinkoje su kokiais ispanais ar rusų klubais. Tai būtų labai sudėtinga. Bet šiuo metu tie žaidėjai turi galiojančias sutartis ir klubas, pasikartosiu, gal dabar kiek lengviau, kai pristatėme komandos trenerį, galvoju, šansai ir galimybės tikrai išaugo, jog jie liktų Vilniuje.

Dėl Arno Butkevičiaus – tiek jis, tiek Bendžius, kadangi ir aikštėje geri draugai, ir už aikštės ribų artimai bendrauja vienas su kitu, tai tikslas yra tas, kad abu jie liktų komandoje. Bus, be abejo, labai sudėtinga. Arno kaina, ko gero, irgi kilstelėta, bet tai jo sėkmingo žaidimo nuopelnas. Bet jis turi galiojančią sutartį. Iki datos X, klubas aktyvuos, ar pratęsia sutartį, ar gaus išpirką – nemažai priklauso nuo paties žaidėjo ir agentų darbo.

Išvykus Sirvydžiui, galvoju, klubui pavyko padaryti ne ką prastesnį pakeitimą. Lukas Uleckas yra perspektyvus, jaunas, gabus ambicingas žaidėjas. Galvoju, jis tikrai ne tik sėkmingai pakeis, o gal kur kas geresnius rezultatus duos, kuriuos klube turėjo Deividas Sirvydis.

Spekuliacijų dėl to, kad Sirvydis neišvyko į NBA, kodėl ten dėl tų visų išpirkų, kas buvo skelbiama spaudoje, yra galiojantis kontraktas. Viena išpirkos suma į NBA, kita – į Europą. Toks sprendimas yra jo agentų ir paties žaidėjo. Galvoju, tas klausimas yra uždarytas.

Antroje pozicijoje turime jauną Karolį Giedraitį. Yra Mindaugas Girdžiūnas – jie turi galiojančias sutartis.

Pirmoje pozicijoje yra Dovis Bičkauskis, kuris turi galiojančią sutartį. Taip pat galiojantį susitarimą dar metams [turi] ir vyksta derybos dėl naujos trejų metų sutarties su Augustu Marčiulioniu. Kalbant apie Augustą, reikėtų kalbėti daugiau apie šeimos įtaką. Mes žinome, ką gali šeima ir kiek tai svarbu buvo dėl Ąžuolo Tubelio išvykimo, kuris taip pat turėjo galiojančią sutartį, bet NCAA profesionalūs kontraktai yra niekiniai. Tą pačią problemą turėjo „Žalgiris“ su Kerru Kriisa. Galiu tik padėkoti Ąžuolo šeimai ir agentui, kad suradome tikrai gerą sprendimą dėl Ąžuolo išvykimo į JAV.

Gal kam atrodo, kad tai nuostolis, bet šioje situacijoje klubas, galvoju, dėka visų pusių surado tikrai geriausią sprendimą. Ar jis bus geriausias pačiam Ąžuolui, laikas parodys.

VIDEO: „urBONUSas“: naujas treneris Vilniuje, „Ryto“ taikiniai ir „Žalgirio“ ėjimų reikšmė

– Daug buvo kalbėta apie jaunuosius „Ryto“ talentus. Išvyko Deividas Sirvydis, išvyksta Ąžuolas Tubelis. Jeigu išvyks trečias – Marekas Blaževičius, - ar tai bus „Ryto“ pralaimėjimas?

– Kaip dar kartą pasikartosiu, tai sutartys, kurias radau pasirašytas anksčiau. Ar galime juos prirakinti ir įkalinti? Jie turi pasirinkimo teisę ir laisvę. Klubas daro visus žingsnius, kad Marekas... Jeigu palaikote ryšį su agentais, nepameluos, kad jam sąlygas tikrai norėtume pasiūlyti. Nes jis brangus žaidėjas.

Aš asmeniškai labai suinteresuotas, kad jis liktų čia, nes jis Vilniaus krepšinio auklėtinis. Jis svarbi sirgalių dalis. Galvoju, jis turi nemažų ambicijų, bet ne viskas priklauso nuo mūsų. Ar tai pralaimėjimas, ar, kaip ne kartą minėjote, griūtis, kadangi išvyksta jauni žaidėjai, jūs puikiai suprantate situaciją. Klubas kitaip ir negalėjo pasielgti.

Nežinau, kokį iškirpsite kontekstą, bet pasakysiu, jog tai pralaimėjimas, kad jie nedžiugins jūsų, sirgalių, Vilniaus miesto sirgalių. Bet turime šią dieną tokią situaciją.

Turiu sąrašą dviejų mūsų komandų – „Perlo“ ir „Rytas-MRU“. Viena žais NKL, kita RKL. Šiandien sąraše vienoje komandoje yra 16 žaidėjų, kitoje – 16. Dar keturi žaidėjai su galimybe pasipildyti. Realiai, 18 ir 18 žaidėjų – suma žaidėjų, kurie yra su sutartimi. Šią dieną yra 32 žaidėjai iš jaunimo komandų. 3–4 metus „Rytas“ turi, galvoju, neblogą pagrindą jau ateičiai užsitikrinęs, kad žaidėjų bus.

Kitas dalykas, kas iš jų bus ir kokio lygio, tai mūsų, trenerių, darbas. Bet norime, kad jie čia atsiskleistų ir tobulėtų. Kad pasektų gal ir to paties Deivido pavydžiu – būtų įdomūs ir NBA, ir Eurolygos klubams.

Turime visą sąstatą žaidėjų, kuriais disponuosime. Kažkas atkris – vyks natūrali atranka. Kažkas taps geresnis, kažkas prastesnis. Bet tas procesas paleistas nuo praėjusių metų. Jau yra atliktas didžiulis įdirbis – reikia tik dirbti kantriai, ir rezultatai bus.

Treneris disponuos tomis pačiomis penkiomis licencijomis NKL klubų su LKL klubu. Tokia pat rotacija vyks tarp RKL ir NKL komandos. Jie bus stebimi, jie turės didžiulį palaikymą, kurį turėjo pernai. Aš labai dėkingas sirgaliams, „B tribūnai“, už tą atmosferą, sukurtą „Perlo“ komandai. Netgi kalbant su jaunais žaidėjais vienas argumentų buvo, kodėl verta rinktis Vilnių, tai didžiulis palaikymas.

Gaila, grįžtant prie Mareko, jeigu jis pakeis nuomonę, ar Ąžuolo ir Deivido, jog jie netęsė karjeros čia.

– Ar kalbėjote su Mareku Blaževičiumi? Kur jis linksta labiau – prie „Žalgirio“ ar „Ryto“?

– Ir kalbėjome, ir aš kalbėjau. Gal ne tiek daug – daugiausia su agentu. Sąžiningai pasakysiu, tas laukimas stabdo mus, nes rišamės prie jo kaip „Ryto“ žaidėjo. Čia reikėtų jam ir agentui apsispręsti.

– Kas turėjo įvykti, kad Vilniaus krepšinio produktas Marekas Blaževičius, „Rytui“ prisiekęs žaidėjas, dabar svarstytų „Žalgirio“ pasiūlymą?

– Turbūt Eurolygos pasiūlymas? Čia didelis atsakymas. Numeris vienas būtų Eurolyga.

Antras dalykas – paliesiu tą temą, kai buvo eskaluojama, kad klubas griūna, eina žemyn, jog Čempionų lygos pasirinkimas yra labai prastas... Jis yra jaunas vaikinas ir patiriantis tikrai, galvoju, nemenką spaudimą. Su kuo susidūrė ir tas pats Deividas Sirvydis. Jie yra nuostabūs vyrukai, bet tokiame amžiuje atlaikyti tokį spaudimą – norėčiau stoti į jų pusę, nėra tikrai lengva.

Koks bebūtų Mareko sprendimas, aš asmeniškai visada jį palaikysiu. Nei kritikuosiu, nei kaip nors smerksiu. Galvoju, kad jis priims teisingą sprendimą ir tikiuosi, kad tai bus kelias bei partnerystė su „Rytu“. Tobulėjimui čia jam geriausia vieta.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marekas Blaževičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marekas Blaževičius

– Galbūt kalbėjote su Deividu, kodėl jam atrodo, kad Jeruzalė dabar geresnė vieta siekti tikslo patekti į NBA nei Vilnius ir „Rytas“?

– Galvoju, šitą klausimą reikėtų užduoti ne man ir ne Vilniaus klubui. Reikėtų užduoti jo tiesioginiam agentui. Ir Deividui. Šitas klausimas tikrai ne mums.

Jis turėjo kontraktą ir mūsų siekiamybė buvo, kad būtent iš čia būtų iškeliaujama į NBA. Nes tai būtų graži istorija. Turime puikią istoriją su Jonu Valančiūnu. Galvoju, jo pasirinkimas, jo agentų pasirinkimas – amerikiečio agento pasirinkimas... Visus niuansus žinote, kodėl buvo NBA, kodėl Detroitas, kokios sąsajos, kodėl Jeruzalė. Viskas išeskaluota. Šituos klausimus reikėtų užduoti jiems.

– Kokios sąsajos yra tarp Jeruzalės „Hapoel“ ir „Detroit Pistons“?

– (šypsosi). Mike'o Tellemo tėtis... Tai aš galvoju, visos sąsajos ten yra aiškios.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Deividas Sirvydis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Deividas Sirvydis

– Arnui Butkevičiui siūloma pasirašyti mažesnę sutartį?

– Ketveriems metams.

– Bet mažesnę?

– Pagal klubo finansines galimybes.

Bet, patikėkite manimi ir neperdėkite, kad tai nėra kažkoks... Žinome, kokia jo rinkos kaina. Tai nėra drastiškas, kaip daug kur spaudoj minima... Kuo artėsime krepšinio sezono arčiau, Europos klubuose bus 30, 40, 50 ir 60 proc. kainų kritimas, apie kurį bus minima. Jūs pamatysite. Rugsėjį daug Europos klubų apie tai kalbės. 30, 40, 50 procentų.

– Ar tie pasiūlymai Eimantui ir Arnui jau galutiniai, ar dar „Rytas“ turi rezervą finansiškai pagerinti sąlygas?

– Kaip minėjo Adomas Bužinskas... Labai geras klausimas. Mums iš klubo pusės reikia pasistengti nuveikti ką nors tokio gero – turiu omeny darbą su rėmėjais, kad ir jų sąlygos kilstelėtų. Kad galėtume jiems ką nors ir truputį daugiau pasiūlyti.

– Jeigu Bendžius su Butkevičiumi atsisakys tų ilgalaikių sutarčių, liks klubo pliusas kitam sezonui. Ar „Rytas“ būtų finansiškai pajėgus mokėti tuos anksčiau jiems sutartus pinigus?

– Labai sudėtingai. Sąžiningai – labai sudėtingai. Nes jų kontraktai gana dideli.

– Ką tada darytumėte?

– Derėtis toliau.

Grįžtant prie ankstesnio klausimo, priminsiu Parachovskio situaciją. Jis aukščiausio lygio žaidėjas, bet ta jo našta... Su ja išsisprendėme vasario mėnesį. Kad tokių didelių naštų nebūtų, bandysime viską daryti ir surasti sprendimą.

Turbūt žinote, kad sutartys tikrai didelės ir žiauriai sudėtinga. Bet, žinome, Bendžiui... Koks yra amžiaus vidurkis... Čia likti būtų geras sprendimas. O sąlygos yra derybų procese – su jais ir agentais.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arnas Butkevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arnas Butkevičius

– Kurie jaunieji „Ryto“ sistemos žaidėjai yra arčiausiai Sirvydžio, Blaževičiaus ir Tubelio talento bei perspektyvų?

– Buvome gavę pasiūlymą dėl mūsų graiko Andreaso Kalogiro išpirkimo, kad jis grįžtų atgal į gimtąjį miestą. Suma juokinga. Jis priėmė sprendimą tęsti karjerą čia. Buvau minėjęs treneriui, kad jis galėtų bandyti jungtis prie treniruočių proceso ir su penkiomis licencijomis jungtis prie pagrindinės komandos.

„Perle“ turime gan įdomų žaidėją Martyną Pacevičių, kuriam turėtų būti labai geras Martyno Echodo pavyzdys, kaip jis tobulėjo ir nuėjo į viršų. Galvoju, treniruočių procese treneris turės galimybę pamatyti, ar jis gali augti ir eiti į priekį.

Toliau – Rokas Jocius – atėjęs iš RKL, ne tiek daug žaidęs, bet potencialiai stiprus žaidėjas.

Turime dar keletą jaunų žaidėjų. Greitu metu įkelsime visą sąrašą. Matysite pavardes, iš kokių mokyklų atvykę, ar tai bus SKM, ar VKM žaidėjai.

– Kokia yra Einaro Tubučio ir Simo Jarumbausko ateitis Vilniuje, kurie dabar sportuoja su Prienų komanda?

– Einaras Tubutis ne kartą buvo bandytas trenerių pagrindinėje komandoje. Jo sutartis baigėsi ir jis turi pasirinkimo teisę. Jis yra trenerio sąraše.

Analogiška situacija dėl Simo Jarumbausko. Jis turi galiojančią sutartį ir ji dar nėra nutraukta. Turime dieną, iki kada abi pusės gali apsispręsti. Manau, Simas išaugo NKL marškinėlius – jam laikas žaisti LKL. Ar jis pajėgus tai daryti „Ryto“ klube, kitas klausimas. Galvoju, ir treneriui reikia surinkti informacijos. Jaunimo treneriai daro žvalgybą dėl jo ir kitų jaunų žaidėjų, kurie galėtų papildyti „Ryto“ klubą.

– Ar visi legionieriai nelieka komandoje? Kaip su kitais centrais – Echodu ir Kairiu?

– Visi yra trenerio sąraše – jis gana nemažas.

Kalbėsiu apie lietuvius, nes su užsieniečiais turėjome tikrai puikias asmenybes, gerus charakterius. Galima pasidžiaugti, kad nė vienas iš legionierių nesukėlė problemų. Pako Cruzas turi abipusę opciją su klubu ir norėtų grįžti. Bet yra finansinė pusė, kuri šiuo metu klubui per sunki. Tokios galimybės iš klubo pusės... Nebent žaidėjas drastiškai susimažintų finansinius poreikius. Bendradarbiavimo su Holloway'umi ir Bairstow nepratęsime.

Dėl Echodo, kaip ir kalbėjome su treneriu, būtų fantastika, jeigu jis liktų klube ir su juo pavyktų pasirašyti naują sutartį. Bet, galvoju, jis labai paklausi prekė. Nors pastangas dedame – kalbame su jo agentu.

Tokios pat galimybės negalima atmesti dėl Evaldo Kairio, kuris praėjusį sezoną pabaigė be traumų ir buvo naudingas komandai.

– Kiek klubas kitą sezoną pasiruošęs aukoti rezultatus dėl jaunų žaidėjų?

– Tą patį klausimą turėjome prie Adomaičio. Kodėl visi sako „aukoti“? Nėra ko aukoti. Kiti sakė, kad aukojome „Perlo“ komandą paleisdami vyresnius žaidėjus ir žaidėme su turbūt jauniausia visų laikų „Perlo“ komanda. Tas aukojimas tapo tuo, kad Marčiulionis su Tubeliu tikrai šovė į viršų.

Nemanau, kad turime ką nors aukoti. Jie turi savo darbu, ambicijomis, charakteriu ir noru įrodyti, kad verti būti pagrindinėje komandoje. Negali būti taip, kad komanda žaidžia viename lygmenyje ir tada jie staigiai krenta į apačią. Mes norime rezultatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas