Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 18

Ištikimasis rinktinės karys M.Kuzminskas laukia naujienų dėl klubo: „Vyksta derybos“

Jausdamas, kad karjeros pabaiga labiau arti nei toli, Mindaugas Kuzminskas nenori praleisti vasaros be Lietuvos rinktinės. Jau dešimt metų nacionalinei komandai atstovaujantis puolėjas pradėjo pasirengimą dar vienam pasaulio čempionatui, nors šiuo metu neturi sutarties su jokia komanda. Tiesa, jis mano, kad netrukus bus žinių.
Rungtynių akimirka
Mindaugas Kuzminskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pagal išvaizdą vargu ar įtartum, bet Mindaugas Kuzminskas kaip ir pernai yra vyriausias Lietuvos rinktinės žaidėjas.

33 metų krepšininkas be dvejonių atvyko padėti nacionalinei komandai, šiais metais kaip niekada aptrupėjusiai dėl kai kurių žaidėjų traumų, o kai kurių tiesiog nenoro skirti vasarą bendroms pratyboms ir žaidimui pasaulio čempionate.

Pirmą kartą į rinktinę 2013 metais prasimušęs, o vėliau vienu svarbiausių jos žaidėjų tapęs M.Kuzminskas pirmadienį su šeima prisistatė į „Vanagupės“ viešbutį Palangoje, kur Kazio Maksvyčio treniruojami vyrai pradeda kelią link po penkių savaičių Filipinuose prasidėsiančių kovų.

„Ne pirmąsyk rinktinė apibyrėjusi, bet nieko baisaus nematau – atvažiuoja tas, kas nori atvažiuoti.

O aš kaskart atvažiuodamas suprantu, kad liko laiko vis mažiau. O kai lieka vis mažiau, vis labiau nori atvažiuoti, nes negali žinoti, kada tai baigsis. Aš džiaugiuosi čia būdamas“, – Palangoje pabrėžė M.Kuzminskas.

Su Izmyro „Karsiyaka“ šiemet jis pasiekė Turkijos lygos finalą, tad sezonas nusitęsė gilyn į birželį ir M.Kuzminskas teigė nesiruošiantis meluoti, kad poilsio pakako.

„Fiziškai užteko, bet norėjosi labiau pabūti su šeima, su savo tėvais, su broliu. Bet vėl gi – žinau, kad netrukus turėsiu laiko ilgiau pasidžiaugti vasaromis“, – sakė rinktinės senbuvis.

Įprastai jis atvykdavo į Lietuvos rinktinę gerai žinodamas, kur žais kitą sezoną.

Po trejų metų etapo Kauno „Žalgiryje“ sekė toks pats etapas Malagos „Unicaja“ gretose, tada karjeros skrydis į NBA „New York Knicks“ bei grįžimas į Europą, kur pastaruosius kelerius metus 206 cm ūgio puolėjas atstovavo Milano „Olimpia“, Pirėjo „Olympiakos“, Krasnodaro „Lokomotiv“, Sank Peterburgo „Zenit“.

Rusijai užpuolus Ukrainą, M.Kuzminskas iškart paliko Sankt Peterburgą ir pernai pirmą kartą į rinktinę atvyko be sutarties.

Solidus asmeniškai žaidimas Europos čempionate padėjo gauti pelningą sutartį Turkijoje, kur praėjusį sezoną vilnietis rodė puikius rodiklius.

Turkijos čempionate, kuriame „Karsiyaka“ pasiekė finalą, jis pelnė po 13,8 taško ir atkovojo po 5,4 kamuolio, o Čempionų lygoje rinko po 10,3 taško ir atkovojo po 4,4 kamuolio.

Vienerių metų sutartis baigėsi ir M.Kuzminskas pripažino, kad pakeis šalį.

„Panašu, kad taip“, – paklaustas, ar viskas krypsta, kad paliks Turkiją, atsakė krepšininkas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinės nariai renkasi į stovyklą
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinės nariai renkasi į stovyklą

Bet pasaulio čempionatą jis tikriausiai pasitiks jau žinodamas, kur žais kitą sezoną.

„Dabar kaip tik vyksta derybos, gali būti, kas viskas išsispręs artimiausiomis dienomis“ – sakė M.Kuzminskas.

Jis nenorėjo atskleisti būsimos komandos kol nėra sudėti parašai, bet neslėpė, kad šią vasarą vėl turėjo iš ko rinktis. Vis dėlto turėtų likti žaisti Europoje. 15min žiniomis, tai turėtų būti Čempionų lygos turnyre žaisianti ekipa.

„Yra tų pasiūlymų, bet kai kurie, nors ir labai pelningi, yra ir egzotiški, – nusijuokė M.Kuzminskas. – Kol kas esu linkęs arčiau namų. Pasirinkimas yra, bet kaip su Mantu Kalniečiu anksčiau esame ne kartą kalbėję – kai esi jaunas, dažnai gauni kontraktą su avansu, finansiniu atžvilgiu gauni daugiau nei esi vertas. O kai perkopi į antrą karjeros dalį, dažnai negauni, ko esi vertas.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rinktinės trenirutė Palangoje
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rinktinės trenirutė Palangoje

Jis patvirtino, jog galimybės sugrįžti rungtyniauti į Lietuvą, o kartu ir į gimtąjį miestą, kuriame kitą sezoną konkuruos Vilniaus „Rytas“ ir „Wolves“, yra menkos.

„Labai minimalios, artimos nuliui“, – sakė M.Kuzminskas.

Sverdamas pasiūlymus jis vis dažniau atsisuka į šeimą, kaip vyko ir pokalbio su žurnalistais, kai mažylis sūnus staiga paleido dūdas.

Įsitikinęs, kad nieko rimta nenutiko, M.Kuzminskas sakė: „Kasmet keičiasi prioritetas. Dabar atsižvelgiu labiau į šeimą, vis tik yra mažas vaikas, tad negaliu rinktis prastų vietų, kur galbūt atlygis būtų didesnis.

Aišku, atlygis irgi nėra paskutinėje vietoje. Tačiau bene svarbiausias dalykas, kad klubas tavęs labai norėtų. Nes visos mūsų emocijos persiduoda atgal į namus. Norisi, kad žaisdamas daug ir gerai galėčiau atnešti gerų emocijų, o tada ir visa aplinka būna geresnė.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinės nariai renkasi į stovyklą
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinės nariai renkasi į stovyklą

Nors dėl Lietuvos rinktinės sėkmės pasaulio čempionate tautiečių lūkesčiai šiemet mažesni dėl krūvos praradimų, M.Kuzminskas tykiai tikisi, kad ir Filipinuose įmanoma patirti gerų emocijų, nes kartais Pelenės statusas leidžia ramiau rengtis kovoms.

„Mes žinome, kur važiuojame, tai juk pasaulio čempionatas. Tačiau pagal žmonių nuotaikas matau, kad visuomenė mus yra tarsi nurašiusi, – sakė M.Kuzminskas. – Bet, kaip ir jūs, žurnalistai, kalbate, kartais net geriau būti tokioje situacijoje.“

Pasaulio krepšinio čempionatas vyks Filipinuose, Japonijoje ir Indonezijoje rugpjūčio 25-rugsėjo 10 dienomis.

Lietuvos rinktinė žais Filipinų sostinėje Maniloje, kur pirmajame etape D grupėje susitiks su Juodkalnija, Meksika ir Egiptu.

Dvi komandos iškops į antrąjį etapą, kuriame D grupės lyderiai susijungs su C grupe, iš kurios su JAV ir Graikijos rinktinėmis veikiausiai tektų konkuruoti dėl dviejų bilietų į ketvirtfinalį.

Graikija irgi nebus stipriausia, nes Kostas Sloukas pranešė, kad nežais čempionate, o ryškiausia superžvaigždė Giannis Antetokounmpo taip pat nėra patvirtinęs dalyvavimo pirmenybėse.

„Gal ir grubiai pasakysiu, bet gali būti, kad tai bus vienų rungtynių su graikais čempionatas. Laimi, eini toliau – geras čempionatas. Gali pralaimėti tas rungtynes – važiuoji namo, prastas čempionatas“, – sakė M.Kuzminskas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rinktinės trenirutė Palangoje
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rinktinės trenirutė Palangoje

Pernai Europos čempionate Vokietijoje jis įsitraukdavo į rinktinės žaidimą nuo suolo, dažniausiai žaidė sunkiojo puolėjo pozicijoje ir rinko po 10 taškų bei 2,5 atkovoto kamuolio per 18 minučių vidutiniškai.

Dabar Kazys Maksvytis skaičiuoja daug praradimų lengvojo puolėjo pozicijoje: Edgaras Ulanovas ir Rokas Giedraitis panoro pailsėti šią vasarą, Arnas Butkevičius gyja po operacijos, o naujausia žinia buvo, kad ir Gytis Radzevičius negalės žaisti dėl riešo traumos.

Gali būti, kad M.Kuzminskui teks migruoti per puolėjo pozicijas.

„Aš ir sezono metu žaidžiau per dvi pozicijas, nėra problemos. Kur treneris matys, ten ir rungtyniausiu, – sakė jis. – Anksčiau labiau mėgau trečią poziciją, bet normalu, kad su amžiumi labiau slenkiesi į ketvirtą poziciją. Visose pozicijose žaidi krepšinį, o galiausiai būtent rinktinėje negali būti asmeninių klausimų. Jei laimėsime, visiems bus gerai. Jei gausime – visiems blogai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas