Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 18

Istorinė intriga LKL atkrintamosiose: ar turėsime finalą be „Žalgirio“ ir „Ryto“?

Ketvirtfinalio ir pusfinalio etapai daugybę metų Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) būdavo tik įžanga į finalą. Bet ne šiemet – tokios intrigos LKL atkrintamosiose dar nesame regėję, nors iki finalų pradžios dar liko daugiau negu savaitė.
Rungtynių akimirka
Kasparas Beržinis ir Joffrey Lauvergne'as / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

LKL pusfinalių serijose iki trijų pergalių sužaidus po dvejas rungtynes, tiek Kauno „Žalgiris“ su Panevėžio „Lietkabeliu“, tiek Vilniaus „Rytas“ su „Šiauliais-7bet“ yra pasidalinę po pergalę.

Jau šiandien Vilniuje, o rytoj Kaune bus žaidžiami tretieji intriguojančių serijų susitikimai, o jų baigtis, kaip ir serijų, nuspėti yra sunkiau nei bet kada anksčiau šioje LKL sezono stadijoje.

15min pažvelgė į LKL atkrintamųjų istoriją ir paaiškina, kodėl šių metų kovos – išskirtinės praeities kontekste.

Istoriniai „Žalgirio“ vargai

Kauno „Žalgiris“ ir intriga LKL atkrintamosiose jau seniai buvo tapę antonimais.

11 kartų iš eilės šalies čempionais tapę žalgiriečiai buvo pamiršę, ką reiškia iš paskutiniųjų kovoti dėl titulo, o pastarąjį kartą jų pozicijomis buvo suabejota tik 2014 metais, kai dėl pakeistos reguliariojo sezono sistemos ketvirti likę kauniečiai jau pusfinalyje turėjo grumtis su tuo metu akis jiems dar kabinusiais Vilniaus „Lietuvos ryto“ vyrais.

Vis dėlto šiemet „Žalgirio“ pozicijos nebėra tokios tvirtos.

Dar ketvirtfinalyje kauniečiai turėjo problemų su Klaipėdos „Neptūnu“, kai pralaimėjo Dainiaus Adomaičio komandai abu mačus uostamiestyje ir žengė į pusfinalį tik dėl trijų laimėtų rungtynių namuose (2 mačus „Žalgiris“ žaidė Kaune, vieną – Garliavoje).

Pralaimėjimai Klaipėdoje apskritai buvo pirmi „Žalgiriui“ ketvirtfinalio etape per visą šios komandos žaidimo LKL pirmenybėse istoriją.

Iki tol žalgiriečiai buvo laimėję 26 serijas iš eilės ir iškovoję visas įmanomas 56 pergales, bet galiausiai 28 metus užsitęsusi serija skambiai nutrūko dviem nesėkmėmis per 5 dienas.

Nelengva „Žalgiriui“ kol kas ir pusfinalyje.

Per plauką išplėšę pergalę pirmajame mače prieš „Lietkabelį“ (71:70), antrose rungtynėse Panevėžyje kauniečiai neturėjo šansų ir pralaimėjo 55:79.

Tai buvo vos trečias kartas per 28 metus, kai „Žalgiris“ suklupo pusfinalio rungtynėse.

Jau minėtame 2014 m. pusfinalyje kauniečiai sykį nusileido „Lietuvos rytui“, bet galiausiai laimėjo seriją 2-1, o 2016-aisiais „Žalgiris“ pralaimėjo prieš „Neptūną“, tačiau nugalėjo serijoje 3-1.

Iš viso pusfinaliuose ir ketvirtfinaliuose iki šių metų per beveik tris dešimtmečius „Žalgiris“ buvo laimėjęs net 116 ir pralaimėjęs viso labo 2 sykius.

Bet šiemet tris pralaimėjimus kauniečiai patyrė sužaidę vos septynis mačus, o pirmą ir trečią nesėkmes skyrė vos 12 dienų.

Ir tai galbūt dar ne pabaiga, nes „Lietkabelis“ taikosi ir į turbūt didžiausią visų laikų LKL sensaciją – jei panevėžiečiams pavyktų nugalėti „Žalgirį“ serijoje, tai būtų pirmas kartas, kai Kauno klubas nežaistų Lietuvos čempionato finale.

Suprasti akimirksniu

  • „Žalgiris“ iki šiol žaidė visuose 27 LKL finaluose, iš kurių 22 laimėjo. 2020 m. LKL finalas nevyko dėl pandemijos, bet „Žalgiris“ buvo paskelbtas čempionu;
  • Ketvirtfinalių ir pusfinalių serijose iki šių metų „Žalgiris“ buvo pralaimėjęs vos 2 rungtynes: 2014 m. pusfinalyje prieš „Lietuvos rytą“ ir 2016 m. pusfinalyje prieš „Neptūną“. Laimėję kauniečiai buvo 116 kartų;
  • Šiemet „Žalgiris“ jau suklupo tris kartus per septynerias rungtynes. Du kartus kauniečiai nusileido ketvirtfinalyje „Neptūnui“, kartą – pusfinalyje „Lietkabeliui“.

Klimpsta ir „Rytas“

Nors mažesnio, bet vargo LKL atkrintamosiose turi ir Vilniaus „Rytas“.

Vilniečiai reguliariajame sezone pirmąsyk nuo 2013–2014 m. sezono užėmė pirmąją vietą, bet jau ketvirtfinalyje gavo vieną Alytaus „Dzūkijos“ antausį, kai laimėjo seriją 3-1.

Ne kaip per sviestą „Rytui“ klojasi ir pusfinalis, kurio antrame susitikime vilniečiai atsilikinėjo daugiau nei 20 taškų Šiauliuose ir galiausiai nusileido 72:84 Antano Sireikos treniruojamam „Šiaulių“ klubui.

Tai pirmas sezonas 1997 m. įkurto klubo istorijoje, kai vilniečiai bent po sykį suklumpa ir ketvirtfinalyje, ir pusfinalyje.

Iki šių metų ketvirtfinalio „Rytas“ ketvirtfinaliuose buvo suklupęs tik sykį per 23 metus. Vilniečius 2019 metais pavyko nugalėti Utenos „Juventus“ ekipai, bet seriją tuomet „Rytas“ vis tiek laimėjo 2-1.

Kiek sunkiau „Rytui“ pastaraisiais metais sekėsi pusfinaliuose.

Nuo 1999 iki 2014 m. vilniečiai pusfinaliuose pralaimėjo tik dukart, o per pastaruosius aštuonerius metus „Rytas“ ne kartą pralaimėjo ne tik rungtynes, bet ir pusfinalio serijas.

2014-aisiais vilniečiams kelią į finalą užkirto „Žalgiris“, 2016-aisiais – „Neptūnas“, o 2017-aisiais „Lietkabelis“.

Iš viso nuo 2014-ųjų „Rytas“ pusfinalių serijose klupo 11 kartų – šešis prieš „Neptūną“, tris prieš „Lietkabelį“ ir du prieš „Žalgirį“.

Ir tik pastaraisiais metais „Rytas“ vėl susiėmė bei iki praėjusio sekmadienio, kai nusileido „Šiauliams“, pusfinaliuose buvo iškovojęs septynias pergales iš eilės bei triumfavęs trijose paeiliui serijose.

Suprasti akimirksniu

  • Nuo 1999 m., kai pirmą kartą pateko į LKL finalą, „Rytas“ žaidė 19 LKL finalų iš 22. Penkis iš jų laimėjo;
  • Ketvirtfinalių serijose „Rytas“ iki šiol buvo suklupęs vos kartą – 2019 m. prieš „Juventus“, o laimėję 48 rungtynes. Šiemet suklupo antrą kartą – prieš „Dzūkiją“;
  • Pusfinaliuose „Rytas“ buvo nepralaimėjęs rungtynių nuo 2018 m. Seriją pastarąjį kartą vilniečiai pralaimėjo 2017 m.;
  • Šiemet buvo pirmas atvejis „Ryto“ istorijoje, kai tose pačiose atkrintamosiose vilniečiai pralaimėjo ir ketvirtfinalyje, ir pusfinalyje.

Istorinis šansas mažesniems klubams

Kaip niekad silpnas „Žalgiris“ ir trūkinėjantis „Rytas“ suteikia istorinį šansą mažesniems Lietuvos klubams.

Panevėžio „Lietkabelis“ jau žaidė LKL finale 2017-aisiais, kai pusfinalyje 3-1 nudobė „Lietuvos rytą“, bet finale panevėžiečiai, tuo metu treniruojami Kazio Maksvyčio, bangų nesukėlė ir nusileido „Žalgiriui“ 1-4.

Vėliau „Lietkabelis“ kasmet žaidė pusfinalyje, bet du kartus nusileidęs „Žalgiriui“, kartą – „Rytui“, į finalą nebesugrįžo.

Tačiau šiemet Nenado Čanako komanda gali galvoti ne tik apie sidabro, bet ir apie aukso apdovanojimus.

Europos taurėje puikiai rungtyniavęs klubas sėkmės atveju taptų pirmuoju, užkirtusiu „Žalgiriui“ kelią į finalą, o eliminavus čempionus, „Lietkabeliui“ nebūtų baisūs ir galimi varžovai finale – ar tai būtų ne kartą šį sezoną jau įveiktas „Rytas“, ar juolab tik penkti reguliariajame sezone likę „Šiauliai“.

Istorinę galimybę turi ir Saulės miesto komanda.

„Šiauliai“ prieš keliolika metų buvo nuolatiniai LKL pusfinalio dalyviai, bet niekada jo nelaimėjo – iš viso šiauliečiai pusfinaliuose yra klupę net 15 kartų.

Bet šiemet jie jau padarė tiek, kiek per ankstesnius 15 pasirodymų – laimėjo vieną susitikimą prieš „Rytą“, kai iki tol pusfinaliuose buvo iškovoję tik 1 pergalę ir patyrę 30 pralaimėjimų.

Suprasti akimirksniu

  • „Lietkabelis“ tik 2017 m. pirmą kartą prasibrovė į LKL pusfinalį ir iš karto įšoko į finalą, 3-1 nukaudamas „Rytą“. Vėliau tris kartus žaidę pusfinalyje panevėžiečiai nė vieno iš jų nelaimėjo, o iš viso yra iškovoję 4 pergales per 14 rungtynių;
  • „Šiauliai“ pusfinalyje žaidžia 16 kartą, bet iki šiol nė karto nėra laimėję pusfinalio serijos. Po sekmadienį iškovotos pergalės prieš „Rytą“ dabar „Šiaulių“ balansas pusfinaliuose – 2-31.

O apetitas kyla bevalgant – jėgą sekmadienį pademonstravę A.Sireikos vyrai šiandien Vilniuje gali nustumti „Rytą“ ant prarajos krašto bei patys atsidurti arti didžiausio laimėjimo klubo istorijoje.

Galbūt jau ir taip istorinėmis tapusiose atkrintamosiose sulauksime ir dar daugiau staigmenų?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas